Halsband of tuig ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MagdaMagda

honden foto van Magda

Wat is het voordeel/nadeel van een halsband en voor/ nadeel van een tuig ?

gebruiken jullie alleen een halsband of juist 

alleen een tuig ..of allebei ...

Ik vraag dit voor Bertus een spinone grote hond dus .

Vertel waarom gebruiken jullie een halsband of juist een tuig ....

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ik maak gebruik van een halsband, een tuig is te omslachtig voor mijn hond, te groot en te veel haar, een zeer zware vacht, alleen een tuig om te zwemmen, meer niet, kan ik haar vasthouden in het water.

hier een hond die niet trekt.

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

honden page profiel Diesel & Bumper Diesel & Bumper

honden foto van Diesel & Bumper

Voor allebei een tuig, Diesel had er al een en Bumper is op advies van de fysiotherapeut overgestapt op een tuig. Een tuig is vele malen beter voor nek en rug dan een halsband. Aldus de fysiotherapeut, en wie kan er meer verstand van hebben als haar.

honden foto van Retrievertails (Michelle, Max & Sienna)

Absoluut een tuigje. Heb ook een jachtlijntje met stop maar die gebruik ik maar heel af en toe.

 

Een halsband kan schade toebrengen bij je hond (nekletsel, oor- en oogproblemen etc). Ik zou het risico nooit willen nemen door het gebruik van een halsband.

 

Veel mensen gebruiken het argument voor een halsband dat de nek van een hond sterk is en een halsband prima aankunnen. Hier ben ik het niet mee eens. Op deze website staat veel informatie: http://www.allergie-bij-honden.nl/is-een-halsband-schadelijk-voor-je-hond/

 

Ook zijn er mensen die zeggen dat je je hond beter kunt corrigeren met een halsband. Ten eerste vind ik fysiek corrigeren helemaal niet nodig. Je kan door te corrigeren met een halsband schade aanrichten. Net als met een slipketting. Waarom zou je je hond via de nek willen corrigeren? Als je hond trekt, ga stilstaan en loop door als hij weer naast je staat.

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

Wij hebben voor Senna een tuig. Altijd al gehad. Eerst puppy tuig, toen Hurtta en nu een Perfect Fit tuig. Senna trekt niet. Het voordeel van een tuig is dat het niet zo rond de nek van de hond zit. In de nek van de hond zit heel veel spier ect. en dit is heel gevoelig. En kleine ruk aan de riem wanneer de hond een halsband heeft kan grote gevolgen hebben voor de nek van de hond. (nekletsel) Een tuig zit gewoon om de hond heen en niet zo aan de nek. Ik zelf vind dat fijner en ook voor me hond.

 

 

Hier een mooie link: Waarom een tuig?

Hier een mooi filmpje van Turid Rigaas: Filmpje

 

honden foto van Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey

Mijn oudste hond heeft altijd een halsband om, zij vind een tuig niet prettig zitten mijn andere hond heeft altijd een tuig om, zij is van pup aan niet anders gewend, met een tuig trekt ze niet en met een halsband wel, en dan begint ze te hoesten.

honden page profiel MagdaMagda

honden foto van Magda

Bedankt voor jullie reacties ,ben blij dat ik deze vraag gesteld heb ben weer wijzer geworden  . Maar dan nu de vraag watvoor tuig is goed ?En makkelijk in gebruik . Bertus is nu 14 weken oud ,(groeit als kool )bestaan er lerentuigjes die verstelbaar zijn of moet ik tot hij groot is meerdere tuigjes kopen....Ik ben een complete leek op het gebied van merken van tuigjes dus vertel wat is handig en goed ? 

 

honden foto van Retrievertails (Michelle, Max & Sienna)

Er bestaan H-tuigjes, deze zijn goed verstelbaar en gaan volgens mij wel even mee.

Ik heb nu een Julius K9 tuig, super sterk, zit goed en ik vind het handig dat je er labels op kan zetten (training bijvoorbeeld).
Ook heb ik een Ruffwear front range tuig, zit super en ook heel sterk.
Hurtta (het Pro en Y-tuig) heb ik gehad. Pro tuig vond ik heel fijn, verschoof niet. Het Y-tuig had ik helaas iets te groot gekocht dus die zat niet goed. ;-)

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Mellow heeft altijd een tuig om. Ook een halsband, maar daar hangt haar penning aan, die is verder dus niet in gebruik.

 

Eerst vond ze een halsband eng, toen was ie niet meer eng, behalve als er een lijn aan vast zat.

Met haar angst en het willen vluchten vond ik een halsband ook niet veilig. En soms kon ze nog behoorlijk trekken ook, ook niet veilig.

 

Inmiddels trekt ze niet echt meer, tenzij ze (zoals vanmiddag) een hert ziet... 

En soms kan ze nog wel eens wat onstuimig zijn (sprintje trekken en denken dat de lijn langer is).

 

Ik begon met een klein puppytuigje (die nog te groot was):

 

Toen een fleecetuig van het merk Greyhound (heb ik niet op de foto), daarna een Julius K9 (niet Houdini-proof):

 

Daarna Ruffwear:

 

Toen Hurtta Y (maar 4 keer gebruikt, helaas niet Houdini-proof):

 

En toen een tweede Ruffwear:

 

Deze tweede is beter, heeft extra schuifjes, waardoor het band niet losser schuift.

 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

 

Volgens mij hangt het heel erg van je hond af wat je gebruikt om aan te lijnen. Ik kan me heel goed voorstellen dat kleinere, kortharige honden  meer aan een tuig kunnen hebben, vooral als ze beslist niet mogen ontsnappen ivm weglopen oid. Is ook beter voor hun velletje denk ik.

Bovendien staat het ook veel leuker en kun je dat tuig persoonlijker maken. ( geen onbelangrijk argument!)

 

Maar voor een forse hond met dikke en lange vacht is het niet zo handig. Hele heisa om dat ding om te krijgen en ik voor mij zie de meerwaarde niet. Heb het allebei geprobeerd, maar ik vond Wanda veel slechter te " sturen" in een tuig omdat ze mij ws aanzag voor een hondenslee die ze moest trekken. Ze trok dus ook.

Met de halsband trekt ze niet. En als ze toch  ineens dringend ergens naartoe moet reageert ze ook veel rustiger op de strakke lijn.

Ze gooit haar hele gewicht er niet in, dat deed ze met het tuig wel.

 

Dus, nogmaals, ik denk dat t van je hond afhangt en hoe ze op beide materialen reageren

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

"  Bovendien staat het ook veel leuker en kun je dat tuig persoonlijker maken. ( geen onbelangrijk argument!) "

 

Haha, ik vind het dus juist weer nét andersom 

 

Ik zou Mellow graag wat 'bloter' zien, gewoon met een mooie Windhonden-halsband.

En een tuig hoeft van mij niet opgepimpt te worden met tekstjes en glitters en bloemetjes en strass-steentjes, daar hou ik écht niet van 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik vind een halsband fijner. Je hebt je hond beter onder controle en daarbij heeft mijn hond een hekel aan tuigjes. Ik gebruik ze echter wel bij het hardlopen of fietsen. Dan krijgt ze een tuig om maar dit vind ze totaal niet fijn. Halsbanden doe je makkelijk om en af, en de mijne is met een tuig sterker. 
Ik zorg er wel voor dat de mijne netjes volgt en niet trekt, zodat ze niet teveel haar nek belast. 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik slinger het tuig om haar hoofd heen, Mellow tilt zelf haar poot er doorheen. Prikt wel eens mis, maar ze weet precies wat de bedoeling is 

 

Op zich loopt ze zonder trekken, maar de keren dát ze het doet (bij eerder genoemd hert), dan ben ik niet bang dat haar slokdarm ergens bij haar ruggengraat eindigt zeg maar. En op zo'n moment mag ze van mij wel even haar instinct volgen (voor zover mogelijk).

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Hier, vanwege de gezondheidsrisico's van een halsband, alleen maar tuigjes nog.
Ik heb voor Lady altijd tuigen met een y-vorming borststuk, dat is meer ontsnappingsproof en verdeelt eventuele druk beter.
Bij Misia heb ik ook wel dat ik af en toe een julius k9-tuig gebruik, maar over het algemeen gaat mijn voorkeur uit naar tuigen zoals die van haqihana, of soortgelijke modellen.

Bij allebei heb ik meegemaakt dat ze beiden minder zijn gaan trekken sinds het tuig, ook vind ik het juist erg handig om ze even vast of kort te houden met een tuig, daarnaast gebruik ik het ook in de auto, in combinatie met een autogordel.

Het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat Lady het tuig minder fijn vind om om te doen, als ze hem eenmaal aanheeft, geen probleem, maar het omdoen zelf vind ze iets minder prettig.

honden page profiel LanaLana

honden foto van Lana

Ik gebruik beide. Als halsband heb ik een halfcheck omdat dit ideaal is met haar dikke kraag. Die gebruik ik voor een kort plas rondje. Ik vind een halsband niet fijn omdat lana in haar enthousisme kan trekken en dan gaat ze hoesten. Bij de minste druk op de halsband heeft ze daar last van, zelfs als de halsband verder los om haar nek hangt.

Het tuig vind ik daarom beter voor haar. Ook in combinatie met de fleXi lijn op plekken waar ze niet los mag. Ook het handvat (hurrta pro) vind ik ideaal.

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Shadow loopt bij mij vooral aan de halsband. Terwijl ik vroeg een tuig moest en zou hebben. Maar ik kan Shadow beter sturen en corrigeren met halsband. Ik houdt hem ook echt niet als hij zijn tuig om heeft en uitvalt naar jan en alleman. Dan kan hij me teveel kracht zetten met zijn 21 kilo complete spierbundel. Daarbij loopt hij aan de halsband ook veel beter, misschien ook wel omdat hij met tuig mag trekken. Misschien ziet hij het verschil tussen zijn trektuig en normale tuig niet.

Mijn ouders wouden juist eerst gewoon een halsband en lopen nu juist met tuig. Vinden ze fijner. Ligt maar net aan dus wat jij en je hond fijner vinden.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca +

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Romeo heeft een tuigje. Dat bevalt heel goed, is comfortabel en gemakkelijk om te doen. Toen Romeo een tijd geleden eens last had van zijn rug en daar een ernstige verrekking had, complimenteerde de dierenarts me met dit tuigje. Romeo zou op deze manier geen last krijgen van een nek- of rughernia of zijn ademhaling, omdat de belasting verdeeld is. Hij heeft het Happy Dog tuigje, bestaat uit 3 afzonderlijke

op maat te zetten delen, is comfortabel en heel gemakkelijk om te doen.De 3 delen

kunnen afzonderlijk besteld worden, dus bv. 1 deel small en de rest medium. Is

ook nog lichtgevend in het donker. 

honden page profiel MagdaMagda

honden foto van Magda

Ik moet voor Bertus dus binnenkort wat nieuws halen ,vandaar mijn vraag ...Nooit geweten dat halsbanden zo slecht waren eerlijk gezegt ....

Maar hoe doen jullie dat zomers hebben jullie dan een dunner tuig ? Het lijkt mij zo warm zitten bv zo een julius tuig wat best groot is ....

honden page profiel MagdaMagda

honden foto van Magda

Ik moet voor Bertus dus binnenkort wat nieuws halen ,vandaar mijn vraag ...Nooit geweten dat halsbanden zo slecht waren eerlijk gezegt ....

Maar hoe doen jullie dat zomers hebben jullie dan een dunner tuig ? Het lijkt mij zo warm zitten bv zo een julius tuig wat best groot is ....

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

wij hadden eerst voor alle 3 een halsband nu hebben Nala en Lila een tuig. Kira heeft geen tuig vanwege artrose in haar schouder.

de honden vinden het tuig duidelijk aangenamer zitten, het ontlast nek en rug.

 

wel oppassen met honden die graag ontsnappen want uit een tuig kunnen ze makkelijker uit dan uit een halsband.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Mellow d'r Ruffwear is wel ontsnappingsproof; hoe gek ze ook doet, ze komt er echt met geen mogelijkheid uit! Maar dat komt puur door de achterste band. Andere tuigjes, die die achterste band niet hebben, zijn inderdaad onveilig voor haar.

 

@ Magda: Mellow draagt dit tuig het hele jaar door. Valt op zich mee hoor, qua warmte. En de lange wandelingen doen we tijdens dagen als afgelopen zomer toch 's morgens zo vroeg mogelijk en 's avonds zo laat mogelijk.

Afhankelijk van waar we heen gaan speelt ze ook wel in het water, dan blijft ie inderdaad wel vochtig. Daarom zou ik er graag een willen die haar wat minder bedekt.

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond


 

wel oppassen met honden die graag ontsnappen want uit een tuig kunnen ze makkelijker uit dan uit een halsband. " bleh..en het quoten mislukt..en een heel verhaal er achter getypt dat nu weg is .. Dan maar even de beknopte variant, hier juist tegenovergestelde ervaring, nog geen ontsnappingen gehad uit degelijke tuigen met y-vorm borststuk (wel uit hurtta en julius k9). En juist wel uit de halsband, door in de ankers te vliegen en dan achteruit te lopen.. Maar misschien heb ik gewoon 2 houdini's, hahaha

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

" Ik moet voor Bertus dus binnenkort wat nieuws halen ,vandaar mijn vraag ...Nooit geweten dat halsbanden zo slecht waren eerlijk gezegt ....

Maar hoe doen jullie dat zomers hebben jullie dan een dunner tuig ? Het lijkt mij zo warm zitten bv zo een julius tuig wat best groot is .... "

 



Ik vind het Julius tuig leuk (heb er zelf ook 1, leuk met de stickers), maar zonder extra borststuk niet ontsnappingsproof. Verder niet gemerkt dat ze het er warm mee hadden, maar als ik ga wandelen met de dames (Misia heeft wel 6 tuigjes, Lady 4) kies ik eigenlijk vooral voor de standaard-vorm tuigen.

Dit zijn mijn tuigjes:

Voor Lady (+- 25 kilo) kies ik het meest voor deze:



en



Dan zie je een beetje hoe hij zo van de voorkant zit.

Misia heeft een zelfde vorm tuig, alleen veel dunner, die is ook maar 13 kilo. De tuigen van Misia waren ook vaak maar rond de 7 euro.

Belangrijkste is dat het borststuk niet te hoog zit, dus er alsnog teveel druk op de hals komt en dat het tuig niet te dicht achter de oksels zit (dat is vaak als het rugstuk te kort is).

Goede merken vind ik Buff Dogwear, MAG, Happy Dog, Ruffwear en Haqihana.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Wat toevallig wou vanmorgen ook zon topic aanmaken!

 

Heb net een tuig besteld voor gijs

eerder vond ik het niet handig omdat je wel eens snel snel naar buiten moet als hij moet plassen en dan zit je eerst te kloten met dat tuig, de halsband lieten we gewoon de hele dag om, klik en klaar

maar nu is dat niet meer aan de orde

 

Sinds we met de flexi lijn lopen en hij staat ergens te kijken of te snuffelen dan zitde lijn wel eens helemaal ons zijn lijf heen en onder zijn staart door naar waar ik sta, of hij duikt met zn koppie onder de lijn door zodat die weer aan de goede kant zit

Vind ik niet handig dus ga proberen of hij een tuigje fijn vind

 

Wat betreft het nekletsel dat begrijp ik zeker, maar lijkt me niet aan de orde als je hond niet trekken of ineens wegspurt en dan een klap op zijn nek krijgt

 

Valt me wel op dat een tuigje wel meer iets van de laatste tijd is

 

Zelf houd ik ook niet van die printjes en dingetjes, maar zoveel mensen zoveel wensen :) 

 

Ik heb nu voor een gekozen waar hij niet met zijn poten door moet want daar zie ikal een groot bijtfestijn ontstaan, haha

honden foto van Retrievertails (Michelle, Max & Sienna)

Ik heb in de zomer gewoon het Julius K9 tuig gebruikt, ging prima! Ook had ik toen een Hurtta tuig, deze is wat minder 'bedekt'.
Ik vind een tuig veel prettiger lopen, heb ook gemerkt dat beide honden minder trekken met tuig en ik vind het een fijner idee ivm de nek.

Soms zie ik honden helemaal in de halsband hangen, of een slipketting, en hoesten. Vind het een naar gezicht en lijkt me niet fijn voor de hond.

Loopt hier in de buurt ook een hond met een prikketting met flexi lijn eraan, die hond loopt helemaal aan het einde van de lijn en krijgt een ruk als de lijn niet verder meer kan
:'(

honden page profiel --

honden foto van -

Hier begonnen met een halsbandje...
Maar, daar kon meneer zijn kop uittrekken als hij naar huis wou (hoe strak ik hem ook deed, hij kreeg zijn kop eruit!).

Dus toen overgegaan op een tuig... Loopt véél lekkerder als een halsband moet ik zeggen... We begonnen met een in staptuigje van Rogz en nu hebben er een Tre Ponti Primo. Heerlijk loopt het!

Verder ook een jachtlijn, deze word gebruikt als we; gaan zwemmen, naar een losloopgebied gaan, naar het park gaan, als ik met Max ga apporteren of als we naar de DA gaan...

 

Buiten dat was het ook moeilijk om een goede halsband te zoeken voor hem, omdat zijn kraag snel kapot ging van gewone lederenhalsbanden zijn we opzoek gegaan naar een halsband waarbij dit niet het geval was... Uitgekomen op de rondgenaaide Elandlederen halsband van Hunter... Deze word ook nog wel eens gebruikt..


Verder loopt hij wel altijd naakt los.. Dus tuig gaat in zijn geheel af.

 

honden page profiel JapjesJapjes

honden foto van Japjes

Ik heb voor mijn honden leren buiktuigjes.
Handig in gebruik voorste gedeelte schuif je over het hoofd om de buik maak je hem vast.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Heb je daar een foto van? Ik probeer me er een voorstelling van te maken, maar het lukt me niet 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Wij hebben samen met de fokker een passend tuig uitgezocht bij de plaatselijke dierenwinkel. Ze zei al: "dit is een heel fijn tuig" en ze had gelijk. Alleen ze zijn zo moeilijk te vinden! Toen Misa uit haar eerste was gegroeid heb ik stad en land afgezocht om dezelfde in een grotere maat te vinden. Ik heb wel gekeken naar andere tuigen, maar vond niets dat mij zo beviel als dit tuig.

 

Ik heb een tuig van ferplast.

 

Hij versteld heel makkelijk omdat dit gewoon gaat met zo'n klik/schuif systeem (zie link, geen idee hoe dat heet). Hierdoor pas je hem gewoon aan, iedere keer als je hem aan doet. Handig voor hondjes in de groei. Daarnaast gaat het ook makkelijk en snel. Ik vind het ook een voordeel dat ze er niet in hoeft te stappen en dat ik hem ook bij de hals los kan maken. 

 

Overigens ook een voordeel aan een tuig: misa is een keer in een sloot gesprongen waar ze niet zo makkelijk uitkwam. Aan dat tuig kon ik haar zo eruit trekken, zonder dat ik zelf smerig hoefde te worden ;-).

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Bach bloesem mix
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^