Onze Scoop

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LadouchieLadouchie

Hoi Mensen,
Wij hebben een 5 jarige kleine kruising. Hij is een adoptiehondje uit Spanje en wij hebben hem nu 4 jaar.
De laatste tijd merk ik dat het gedrag dat hij bij honden laat zien( tegen ze op staan, heel gespannen en lelijk doen als hij de kans krijgt) ook een beetje naar mensen gaat laten zien.

Hij gaat naar het mens toe, laat zich heel gespannen aaien en zodra het mens weg gaat hapt hij. Niet om te bijten, dat verschil zie ik en ook nooit raak, maar net alsof hij het laatste woord wil hebben..

Waarom zou hij dit opeens doen en wat kan ik eraan doen, want dit voelt heel vervelend. Helemaal nu wij half december een pupje erbij krijgen.

Zover ik weet doen wij alles om zijn dominantie de kop in te drukken. Ik heb intuïtief altijd aangevoeld bij hem dat ik hem kort moest houden, als je hem een vinger geeft neemt hij je hand. Bij een oud vrouwtje voor wie hij haar kind zou zijn zou hij heel vervelend zijn geworden.

Zo moet hij wachten voor de deur en pas na ons naar binnen of naar buiten gaan. Dit doet hij uit zichzelf nu, hoef ik niet meer te zeggen.

Hij eet pas als wij klaar zijn, moet mij aankijken voordat ik het hem geef..

Hij mag niet zelf op de bank springen, alleen als hij uitgenodigd wordt door ons en wordt er ook door ons weer afgestuurd..

Trekt niet aan de riem, loopt naast of achter mij..

Ik weet niet meer wat ik nog meer kan doen..

Het enige wat veranderd is in onze situatie is dat hij een aantal nachten op zijn kleedje naast mijn bed mocht omdat er wat problemen tussen buren was in de straat en mijn man dan late dienst had en dat hij sinds 2 maanden minimaal 3x in de week mee gaat op een flinke wandeling in het bos, omdat ik meer tijd ervoor gekregen is. Hij is dus conditioneel beter geworden..

Ik hoop echt dat jullie suggesties hebben, want ik weet niet wat ik nog meer kan doen.

Veel liefs,
Irma

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

Hij is niet 'dominant" , hij is onzeker.

En (sorry dat het bot klinkt, maar zo bedoel ik het niet hoor) je brengt hem in een positie die hij niet aan kan, en dan moet hij het wel gaan oplossen.


Waarom zou je hem in vredesnaam laten aaien?

Honden vinden dat heel vaak niet fijn, aaien betekent: geur van die persoon op je vacht, vaak nog op hun kop ook wat veel honden heel lastig vinden om te accepteren (denk je het maar eens in)

 

Wat hij doet is het heel gespannen ondergaan (ik wil dit niet ik wil dit niet) en op het moment dat de ander weggaat zegt hij er van wat hij er van vond..... namelijk dat hij er niet van gediend is, het doodeng vond.
Dus waar hij zich nog beheerst op het moment van, snauwt hij daarna van zich af.

 

Simpel op te lossen: niet laten aaien

Ik laat mijn honden NOOIT aaien door iemand die ze niet kennen.

Komt bij veel honden niets goeds van, tenzij je een echte allemansvriend hebt die het gewoon wel gezellig vindt, maar die heb je niet, en dus laat je hem iets doen wat hij niet kan.

 

Daarmee laat je hem ook "vallen", want het zal zijn vertrouwen in jou aantasten, want waarom vindt het vrouwtje dit goed terwijl ik zo laat zien dat ik het eng vind.

 

Het zelfde geldt voor andere honden, hij kan het niet aan, en door zijn gedrag vraagt hij als het ware bij de andere honden om een heel snelle bevestiging van hoe de verhoudingen liggen, tja, met tegen een hond op staan zal hij die ook krijgen, dat is op zichzelf niet zielig, hij vraagt er namelijk zelf om, maar het is wel onwenselijk, want wederom moet hij dus iets zelf gaan oplossen "hoe ga ik met die andere hond om".

 

Korthouden is iets totaal anders als leiding geven.

Leiding geven betekent voor mij in 1e instantie "veiligheid bieden"

En nooit je hond overvragen of in een situatie brengen die ze niet aan kunnen, kan een keer gebeuren, maar dan moet je dat als baas ook waarnemen en op handelen.

 

Die regels zijn leuke houvast, is prima, want dat biedt hem duidelijkheid, maar het zal zijn onzekerheid in de communicatie naar buiten niet minder maken.

 

Wat te doen: lekker zelf met hem bezig zijn, andere mensen en honden leren negeren op degene na die hij goed kent en vertrouwt, lekker samen naar het bos is prima, als hij daar ontspannen toont is het helemaal goed.

 

Mijn vorige hond kon absoluut niet bij mensen die hij niet kende.

Door een gebrek aan socialisatie had hij echt een communicatie probleem, lag niet aan hem, en ook niet aan ons (we hadden hem niet als pup gekregen) maar het was wel een feit, dan is het dus heel hard werken om de hond zoveel vertrouwen in jouw te laten krijgen dat hij gelooft als jij zegt dat andere mensen niet belangrijk zijn.

 

Dusse..... zelf veel met hem knuffelen, vachtje verzorgen, zodat hij heel vertrouwd ook fysiek met je wordt, en buiten hem buiten die dingen houden waarvan je weet dat het een probleem gaat zijn.

Zie je hem op den duur standvastiger worden, dan kan er vanzelf meer, maar soms ook nooit, nou en..... hij heeft jullie toch !!!

honden page profiel LadouchieLadouchie

Jeetje wat een eye opener. .. ben net begonnen in t boek kalmerende signalen wat heb ik er een hoop gemist...je tekst raakt mij..ik deed t fout..wel uit liefde maar when you know better you do better!

Het enige is dat Scoop altijd op een andere hond af "moet" ik kan hem tegenwoordig ook los naast mij houden, maar waarom wil hij dat dan ipv vermijden?

Dank voor je input! Heel fijn!

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

Nee joh, niks fout doen...je doet wat je denkt dat goed is.

Dan kan het misschien anders of beter, maar dat maakt iets anders niet fout.

Je hebt gezien bij de hond dat er iets wringt... En dus op zoek gegaan naar dingen die beter kunnen, en soms heb je dan even een zetje nodig om iets te gaan ontdekken waar je het bestaan niet van wist.

 

Nu je er anders naar kijkt, kan je ook anders reageren.

 

En elke hond heeft zo zijn/haar sterke punten en zwakke, de kunst is dat te herkennen en daar wat mee te doen.

 

Veel plezier met de hond, komt vast helemaal goed :-) 

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

Ohhh dat hij perse 'er heen moet' is toch de onzekerheid.

Want dat geeft het snelst info over hoe en wat.

Juist de zelfverzekerde honden kunnen andere honden ontspannen voorbij lopen. Zij gaan uit van zichzelf en hebben ervaren dat gewoon met de baas me gaan prima oké is.

 

En honden zijn natuurlijk vaak ook nog nieuwsgierig naar soortgenoten, maar dat betekent nog niet dat die ontmoetingen hen geen stress geven.

 

Probeer het een beetje te doseren, en probeer jezelf met een speeltje, iets lekkers etc nog leuker te maken da die andere hond.

honden page profiel LadouchieLadouchie

Dank je wel voor je lieve woorden Goja!
Ik ga Scoop eerst een tijdje observeren, welke signalen geeft hij af bij andere honden (vertrouwde waar hij het altijd leuk mee heeft) zodat ik die kan gaan leren herkennen. Ook laat ik hem niet meer aaien door mensen ook niet als hij zelf op iemand af gaat...eerst maar eens werken aan het vertrouwen, ook in mij als baasje..

Hoe klinkt dat?

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

Ik denk dat scoop (wat een geweldige naam) er heel blij mee is.

Geen baas is perfect maar als een hond merkt dat zijn taal wordt opgemerkt en wordt op gereageerd wordt hij daar blij van.

 

Op HP is heel veel te vinden over taal van honden.

En schroom niet lekker te vertellen en te vragen...

Er is altijd wel weer iets waar je wat mee kan of herkent.

Volgende forumvraag: Fietsen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^