Wanneer klaar met borstelen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

x

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

hier wordt iedere dag even geborsteld en gerost, netjes gemaakt, met een rui tijd zit ik wel eens vier uurtjes, twee uurtjes aan de ene kant twee uurtjes aan de andere kant, zucht... rsi armen zijn er niets bij.

 

je ziet snel genoeg of je hond echt in de rui is of echt een borstelbeurt nodig heeft.

blijf er  maar haar afkomen, dan laten rusten, een natte zeem erover heen neemt veel losse haren mee, wanneer het geen rui tijd is en je blijft maar borstelen en kammen, dan stimuleer je de verharing, pas daar mee op.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

x

honden page profiel Lupa & CodyLupa & Cody

honden foto van Lupa & Cody

Ik kon bij mijn border collie eindeloos door gaan met borstelen. Hij vond het gelukkig héérlijk maar er bleef haar uitkomen. Ik heb toen een kam gekocht met roterende dingetjes (hoe heten die dingen haha) waardoor het haar extra goed los kwam, dit scheelde ook al veel. Maar ik borstelde elke avond even een kwartiertje heel zijn lijf en extra op de plekken waar het meeste haar los kwam (kont, broek en nek) en dan 1x in de week nog uitgebreid.

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik denk dat je nooit echt klaar bent. Ik kap meestal na 20 minuten omdat ik er zelf geen zin meer in heb, en er geen eind aan lijkt te komen :)   

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ik doe twee keer per week de kraag, broek staart, en de rest van het lichaam.
Soms de waterblazer erover, maar niet eindeloos borstelen.

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Ja, Willemijn, maar jij hebt een beer!!! Daar kun je compleet nieuwe honden van breien XD

 

Mijn langharige herder verhaart vreemd genoeg heel weinig en wordt eigenlijk alleen geborsteld om klitten te voorkomen.

De kortharige heeft een dikke ondervacht en is sinds een paar dagen zichtbaar in de rui. Ik borstel haar dan wanneer het nodig lijkt te zijn. Wanneer ik duidelijk dikke plukken vacht op haar dijen en rug zie, ga ik borstelen. 

Je kunt blijven borstelen tot je hond kaal is, maar zelf borstel ik tot die plukken niet meer te zien zijn. Als je hond het toelaat, kun je ook even de stofzuiger erop zetten ;) Works miracles :p

 

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Ik stop als de hond wegloopt.

Borstelen is hier ook  niet echt nodig (korthaar), maar doe het wel, net zoals een knuffel of aai.

Mijn hond is van het redelijk zenuwachtige type, die is meestal snel klaar.

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :)

honden foto van Jeanine :)

Ik stop als mijn ellebogen en schouder een brandend gevoel geven 

 

Ik kan niet heel lang borstelen dus doe delen per keer. Nanook mijn newf doe ik het vaakst, die is de pineut hier, bijna dagelijks. Ziva hoeft bijna niet maar doe dat meer voor de vorm, Luna ..... Beetje voor de vorm en tijdens de rui, Mc eens in de 2 weken denk ik.

 

Murphy moet geplukt worden dus die ga ik straks laten doen, maar al wel stiekem oren netjes geplukt, en lichaamsdeel waarmee hij plast onthaart  Maar heb bij hem dus straks het minst mee te doen maar alleen omdat mijn arm het niet meer kan. Kan hem niet in een keer plukken en half geplukt rond laten lopen is ook niks haha.

 

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

hier is Bamse niet in de rui, een teef die nog intact is ruit hormonaal, en seizoensgebonden omdat Bamse lekker buiten ligt en koel binnen. meer niet.

 

op het moment heeft Bamse al behoorlijk een vacht, de winter moet er nog aankomen, loops wordt ze voorlopig niet dus geen rui van betekenis.

 

aangezien het een warme nazomer is is er nog geen echte sprake van wintervacht aanmaken, hoewel de dagen al korte , rui heeft ook te maken met licht. wammeer de dagen korte gaat de vacht groeien, wanneer de dagen gaan lengen, zoals in het voorjaar, gaat de vacht eruit.

 

ik borstel en kamt om haar netjes te houden, dat er geen klitten ontstaan, na het zwemmen blaas ik haar droog en borstel haar dan uit, met de waterblazer kunnen er toch klitten ontstaan en dat voorkom ik om dat even te fatsoeneren.

 

de echte rui van Bamse is in het voorjaar, een flinke rui, en dan in het najaar een lichte rui alleen dekhaar , en hormonaal ruien, verder is Bamse geen verharende hond.

 

een kortharige hond haart veel meer, en zeker honden die lekker binnen liggen met behaagelijke temperaturen die verharen het hele jaar door. weinig tot veel, vandaar als het niet nodig is, gebruik een waterblazer of natte zeem voor de losse haren weg te halen.

honden page profiel --

honden foto van -

In de rui word hier 1x per week gekamt/geborsteld, meer niet. Verder 1 keer in de week zijn staart, broek, achter zijn oren en zijn kraag. Maar de rest van zijn lichaam word nooit echt geborsteld, behalve dus die 1x p week in de rui...

 

Hoe meer je kamt, hoe meer de de haaruitval stimuleert.. 

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

Het ligt aan de de kam die je gebruikt. 

 

Gewoon zo'n herders kam kun je blijven borstelen tot er bijna niks meer in zit (let op dat je niet te lang op 1 plek blijft kammen want dat gaat irriteren). 

 

Gebruik je een coat king of een furminator, dan is dat niet zo verstandig. Daarmee kun je dan gewoon weg kale plekken veroorzaken. Als ik die gebruik (en dat is maar 2 tot 4 keer per jaar ofzo denk ik) dan woel ik gewoon met mijn vingers door de vacht om te voelen hoeveel onderwol er al weg is :) 

 

Structureel borstelen doe ik niet, ik vindt dat zwaar overbodig bij honden met een niet al te lange vacht. Af en toe even de klitten weghalen doe ik wel natuurlijk maar echt kammen alleen in ruiperiodes. 

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

Ow sorry, dubbelpost haha

honden page profiel CelineCeline

" Ja soms zit hij heel erg bij zijn kont te bijten en als ik de kam er dan 2x door haal heb ik me toch een pluk haar, haha
  "

 En keertje goed wassen en dan raak je ook een hoop los  haar kwijt.Ik kam mijn langharige honden 2x per dag en mijn andere honden eens in de week of bij erge rui vaker.Vooral mijn golden haart ontzettend het hele jaar door,en als het weer eens te gek word dan stop ik haar onder de douche en dan zijn we echt een hoop haar kwijt.Vraag me alleen niet hoe mijn badkamer er daarna er uitziet,maar ja ik moet er wat voor over hebben.

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Hier wordt de hond eigenlijk alleen in de ruiperiodes af en toe geborsteld. Het haar blijft maar komen, maar vaak heeft Toby het na zo'n 10 minuten wel weer gehad. En als hij geen zin meer heeft, tsja dan kun je wel ophouden ;)

Volgende forumvraag: Verzorging oren Engelse Cocker
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^