waarom mag een hond geen granen eten?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

"  Misschien als je een kat hondenbrokken geeft, maar er zijn heus wel goede kattenbrokken hoor. "

 

Toen ik op zoek was naar bronnen voor TS kwam ik toch meerdere onderzoekstitels tegen tegen waarbij brokken of te veel of te weinig van bepaalde vitamines in zaten.

 

Hier staan er een aantal tussen:

 

http://www.canine-health-concern.org.uk/Foodresearchpapers.html

 

PubMed – J. Vet Med Sci 1995 Oct; 57(5): 831-7 “Vitamin D toxicosis in cats:  natural outbreak and experimental study”.

Oftewel, er zit soms zoveel vitamine D in dat het vergiftigingen veroorzaakt.

 

PubMed – Aust. Vet J. 1990 Aug; 67(8): 291-4 “Vitamin A concentrations in commercial foods for dogs and cats”

In 15% van de diervoeders zat te weinig vitamine A.

 

PubMed, Veterinary Record 1992 Feb 1; 130(5): 94-7 “Thiamin deficiency in a colony of cats”

Een hele kolonie katten werd ziek omdat er niet genoeg thiamine in de voeding zat.

 

PubMed - Am J Vet Res 2002 Feb; 63(2): 181-5 "Identification and concentration of soy isoflavones in commercial cat foods"

Er zat zoveel soja in het kattenvoer dat er een biologisch effect waarschijnlijk is (als je dit langere tijd voert). En dan moet je denken aan schildklierproblemen, kankers, en andere problemen die samenhangen met teveel soja binnen krijgen.

 

PubMed - N Z Vet J. 1997 Oct; 45(5): 193-5 "Nitrite poisoning in cats and dogs fed a commercial pet food"

Teveel nitriet in commercieel honden- en kattenvoer veroorzaakt vergiftigingen.

 

Blackwell Synergy - Journal of Animal Physiology and Animal Nutritioin, Vol 87, Feb 2003.  "Teratogenic effects of chronic ingestion of high levels of Vitaman A in cats"

 

The Veterinary Record, February 24th 2007 “Magnetic resonance imaging features of thiamine deficiency in a cat”

Hierbij had een baasje een grote hoeveelheid kattenvoer gekocht, waarbij dus later bleek dat er niet genoeg thiamine in die zakken zat. Omdat het langere tijd gevoerd werd, van dezelfde batch, werd dat dus een probleem.


Dus kortom... er zijn genoeg problemen bij commerciële kattenvoeren. Ook bij hondenvoeren, trouwens, maar die heb ik hier niet neer gezet.

 

Maar hieruit kun je dus wel afleiden dat je zo veel mogelijk moet variëren. Als één merk altijd te weinig XYZ in hun voer heeft, kun je dat compenseren door een ander merk te geven waar het dan hopelijk wel genoeg in zit.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

@ Wilma en Dobby

 

die studies die jij nu aanhaalt, staan op de website van ook niet echt een hele genuanceerde onpartijdige persoon 

 

en het gaat in vrijwel alle gevallen of om hele oude gevallen, of om een case-studie, waarbij het gaat om 1 of enkele dieren

 

daar kan ik ook wel een boel studies tegenover zetten, van mensen die vers voeren en waarbij hun hond of kat verschrikkelijke tekorten heeft opgelopen, of waarvan ze ziek geworden zijn (er staan een aantal van dat soort cases in het artikel uit de Can.Vet.Journal)

 

niet aanvallend bedoeld hoor, maar meer ter nuancering. ik bedoel, uitgedrukt in percentages, is het aandeel van de huisdieren wat problemen krijgt op een commercieel voer bijna nihil. vergeet niet dat miljoenen en miljoenen en miljoenen huisdieren over de gehele wereld brok eten... end dan vind ik enkele studies die aantonen dat er ooit 1 kat een deficiëntie ontwikkelde nog niet direct overtuigend 

 

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

De bronnen verwijzen wel naar pubmed, Journal of Nutrition enz. Dat zijn wel gerenommeerde publicatie kanalen. En als een kolonie katten een tijdlang hetzelfde voer krijgt en er dan tekorten ontstaan, dan lijkt me dat toch iets om in je achterhoofd te houden. Ook al zijn er richtlijnen voor wat er in voer moet zitten, ook al heeft de diervoedings indrustrie studies gedaan over wat er minimaal in een brok moet zitten aan vitamines en mineralen, dan nog kan het mis gaan. Hetzij doordat een producent een net wat andere filosofie heeft, of door een fabricagefout, of door sjoemelen ergens door een toeleverancier of de producent zelf.

 

Dus ook al voer je iets wat zogenaamd aan de minimale standaard zou voldoen, afwisseling is in ieder geval niet slecht en mogelijk zelfs nodig. Overigens ook de reden dat ik Dob én kvv én brok én tafelrestjes geef.

honden page profiel JennyJenny 3 doggies

honden foto van Jenny

" De bronnen verwijzen wel naar pubmed, Journal of Nutrition enz. Dat zijn wel gerenommeerde publicatie kanalen. En als een kolonie katten een tijdlang hetzelfde voer krijgt en er dan tekorten ontstaan, dan lijkt me dat toch iets om in je achterhoofd te houden. Ook al zijn er richtlijnen voor wat er in voer moet zitten, ook al heeft de diervoedings indrustrie studies gedaan over wat er minimaal in een brok moet zitten aan vitamines en mineralen, dan nog kan het mis gaan. Hetzij doordat een producent een net wat andere filosofie heeft, of door een fabricagefout, of door sjoemelen ergens door een toeleverancier of de producent zelf.
 
Dus ook al voer je iets wat zogenaamd aan de minimale standaard zou voldoen, afwisseling is in ieder geval niet slecht en mogelijk zelfs nodig. Overigens ook de reden dat ik Dob én kvv én brok én tafelrestjes geef. "

Ja, maar omdat dat met 1 bepaald merk gebeurd, betekend dat niet dat alle brokken fout zijn.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" De bronnen verwijzen wel naar pubmed, Journal of Nutrition enz. Dat zijn wel gerenommeerde publicatie kanalen. "

 

ik zeg ook niet dat de studies onzin zijn, ik zeg alleen dat dit als resultaat van de afgelopen pak 'm beet 30 jaar, van wat er allemaal wel niet "fout" is aan brok (namelijk een handvol case-studies van 1 of enkele dieren)... dan bevestigt dat dus eigenlijk, dat het allemaal wel heel erg meevalt

 

dat maakt dus brok niet slecht. in onze voedselindustrie komen ook zo nu en dan schandalen voor, maar ons voedsel is eigenlijk heel erg veilig

 

 

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

" Panda's hebben een kort spijsverteringskanaal , geen enzymen om planten af te breken en toch noemen ze hem nu een herbivoor ... ( vroeger waren ze carnivoor ) "

 



Ze zijn alleen wel uitermate kwetsbaar omdat ze maar 1 voedingsbron kennen en daar ook nog eens idioot veel van moeten eten om uberhaupt te kunnen overleven. Het is niet voor niks dat ze op het punt van uitsterven staan.

honden page profiel JennyJenny 3 doggies

honden foto van Jenny

"  

Ze zijn alleen wel uitermate kwetsbaar omdat ze maar 1 voedingsbron kennen en daar ook nog eens idioot veel van moeten eten om uberhaupt te kunnen overleven. Het is niet voor niks dat ze op het punt van uitsterven staan. "

 En dan vertikken ze het ook nog eens om te paren.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

" een negatieve koolhydraten bom, ben je mal , alles met mate zal je niets van krijgen hoor.


mensen met een normale suikerspiegel die met mate koolhydraten eten zal de bloedsuiker spiegel niet schommelen. overgewicht is daar ook debet aan.


zorg voor een evenwichtige voeding zoals bij je zelf doe dat ook bij je hond, en een keer een aardappel zal je hond niets van krijgen.


hier geen aardappelen voormezelf al niet dus ook niet voor de hond, maar dat heeft niets met mijn voeding te maken, aardappelen lust ik niet dus komen ze er ook niet in. "

 



Ze zorgen wel degelijk voor een snelle glucose stijging, waarop het lijf reageert op een snelle insuline productie, Waar op het glucose weer snel daalt. Deze enorme pieken kunnen voor oa diabetes zorgen.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  


Ze zorgen wel degelijk voor een snelle glucose stijging, waarop het lijf reageert op een snelle insuline productie, Waar op het glucose weer snel daalt. Deze enorme pieken kunnen voor oa diabetes zorgen. "

 



Ik ga daar proberen bronnen van te zoeken! Als ik er bronnen van vind kan ik dit gebruiken in mijn case

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

http://www.journalofanimalscience.org/content/86/9/2237.full

Met glucose/insuline curves.

 

En ik ben erg benieuwd naar waar toch het idee vandaag komt dat katten geen amylase maken. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Misschien moet ik het over een andere boeg gooien en nagaan waarom dierlijke producten beter zijn dan de plantaardige vleesvervangers zoals gluten ..

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Toevallig lees in net in de krant dat op Nederland 3 om 20.25 uur Keuringsdienst van waarde is.

Het gaat om het dierlijk bijproduct deze aflevering.

Wie zich verdiept in de etiketten van honden- en kattenvoer belandt in een moeras van vage bewoordingen en klinkklare onzin.

......

Navraag bij de fabrikanten levert vanavond in de uitzending ongemakkelijke momenten op.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Over de etiketten heb ik al iets gevonden ! Staat ook al ik mijn case dat de etiketten voldoen aan een reeks eisen maar dat de consument toch nog steeds niet weet wat er juist in zit :/

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Misschien moet ik het over een andere boeg gooien en nagaan waarom dierlijke producten beter zijn dan de plantaardige vleesvervangers zoals gluten .. "

 omdat een vlees dieet bij de spijsvertering en gebit past ...en het lichaam van het  dier erop gespecialiseerd is om die voeding te verteren.

 

Het is de natuurlijke voedingsbron

 

Ik begrijp niet wat hier nu zo ingewikkeld aan is

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Roos als het zo gemakkelijk is mag je mij wetenschappelijke bronnen geven hoor ..
Info vind ik genoeg uiteraard ;-) wat een nare reactie ... Zucht

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Roos ik denk dat je de bedoeling van dit topic niet goed begrijpt .. Ik ben opzoek naar wetenschappelijk bronnen die mijn anti commerciële brok Visie kunnen beamen.. Ik kan niet iets in mijn case verwerken waarvan ik geen bron heb .. Sterker nog ik vind heb vele wetenschappelijke sites dat een hond perfect op plantaardigmqteriaal kan leven .. Ik zou het mezelf gemakkelijker maken moesten de bronnen van geen belang zijn maar spijtig genoeg is dat nu eenmaal belangrijk ( niet dat de info niet hoeft te kloppen maar dat er gewoon weinig wetenschappelijk "bewijs" is) Ik moest eens een taak maken over de bongo hoe die zijn spijtverteringstelsel aangepast is doorheen de jaren en of de voeding in de zoo voldoet aan de voeding die hij moet krijgen of die hij eet in de natuur kan je geloven dat dat veel gemakkelijker was om info te vinden ? Terwijl ik dacht dat deze taak gemakkelijker zou zijn wat niet het geval is

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Ik ben opzoek naar wetenschappelijk bronnen die mijn anti commerciële brok Visie kunnen beamen..  "

 

inderdaad geen gemakkelijke taak, want die ga je in zijn geheel niet vinden  

 

maar dit lijkt me wel een mooie eindconclusie

 

"mijn conclusie is, dat er geen wetenschappelijke bronnen bestaan, die kunnen ondersteunen dat een negatieve visie op commerciële diervoeding de juiste is"

 

zo... snel klaar met je verslag  

 

 

honden page profiel JennyJenny 3 doggies

honden foto van Jenny

"  
inderdaad geen gemakkelijke taak, want die ga je in zijn geheel niet vinden  
 
maar dit lijkt me wel een mooie eindconclusie
 
"mijn conclusie is, dat er geen wetenschappelijke bronnen bestaan, die kunnen ondersteunen dat een negatieve visie op commerciële diervoeding de juiste is"
 
zo... snel klaar met je verslag  
 
  "

 En aangezien het op basis van jouw bevindingen is, is het nog niet eens fout te rekenen.

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Roos als het zo gemakkelijk is mag je mij wetenschappelijke bronnen geven hoor ..
Info vind ik genoeg uiteraard ;-) wat een nare reactie ... Zucht "

hoezo raar antwoord?

De bouw van het dier is carnivoor (een dier gemaakt om vlees te eten)

Dat is wetenschap

dus zullen groenten en granen wel de beste voeding zijn?

 

honden page profiel Lynn & CharlieLynn & Charlie 3 doggies

honden foto van Lynn & Charlie

Ik vrees inderdaad dat je daar geen wetenschappelijke bronnen over zult vinden.. De enige wetenschappelijke onderzoeken over de "juiste" hondenvoeding zijn gesponsord en uitgevoerd door, jawel, de commerciële merken. 

 

Ik denk inderdaad dat je het over een andere boeg zult moeten gooien en vertrekken vanuit de spijsvertering en het lichaam van de hond en van daaruit beargumenteren waarom jij tot de conclusie komt dat jouw visie op voeding de juiste is.  Ik wil je taak wel nalezen als je dat wil, ik ben net afgestudeerd en aan het solliciteren nu en heb zeeën van tijd momenteel.. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" hoezo raar antwoord?

De bouw van het dier is carnivoor (een dier gemaakt om vlees te eten)

Dat is wetenschap

dus zullen groenten en granen wel de beste voeding zijn?

  "

 




Je leest niet goed denk ik .. Ik zoek wetenschappelijke referenties

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Ik vrees inderdaad dat je daar geen wetenschappelijke bronnen over zult vinden.. De enige wetenschappelijke onderzoeken over de "juiste" hondenvoeding zijn gesponsord en uitgevoerd door, jawel, de commerciële merken. 

 

Ik denk inderdaad dat je het over een andere boeg zult moeten gooien en vertrekken vanuit de spijsvertering en het lichaam van de hond en van daaruit beargumenteren waarom jij tot de conclusie komt dat jouw visie op voeding de juiste is.  Ik wil je taak wel nalezen als je dat wil, ik ben net afgestudeerd en aan het solliciteren nu en heb zeeën van tijd momenteel..  "

 



Ik denk dat ik inderdaad van daar uit moet vertrekken om mijn argumenten te kunnen onderbouwen. Als mijn taak af is zal ik het laten weten !:-D

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  

inderdaad geen gemakkelijke taak, want die ga je in zijn geheel niet vinden  

 

maar dit lijkt me wel een mooie eindconclusie

 

"mijn conclusie is, dat er geen wetenschappelijke bronnen bestaan, die kunnen ondersteunen dat een negatieve visie op commerciële diervoeding de juiste is"

 

zo... snel klaar met je verslag  

 

  "

 



Haha ik ben te koppig en ik wil daar niet aan toegeven O-) wie zoekt die vind zeker :-D

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

 

Misschien heb je hier wat aan

 

De thesis van geitenbeeks onderzoek verschil tussen brok en vers gevoerde honden

http://www.carnivoer.com/thesis-osteopathie

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

dubbel

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  

Misschien heb je hier wat aan

 

De thesis van geitenbeeks onderzoek verschil tussen brok en vers gevoerde honden

http://www.carnivoer.com/thesis-osteopathie "

 



Ik zal een mailtje sturen of ik de thesis mag gebruiken. Er staat bij dat niemand dit mag doen op welke manier ook.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

"  Misschien heb je hier wat aan
 
De thesis van geitenbeeks onderzoek verschil tussen brok en vers gevoerde honden
http://www.carnivoer.com/thesis-osteopathie "

 

ik denk niet dat je hier wat aan hebt hoor

 

ik quote even uit deze thesis:

 

"Als opmerking wil ik duidelijk stellen dat het geen wetenschappelijk onderzoek betreft."

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

"  
Misschien heb je hier wat aan
 
De thesis van geitenbeeks onderzoek verschil tussen brok en vers gevoerde honden
http://www.carnivoer.com/thesis-osteopathie "

 

Helaas rammelt dit 'onderzoek' nogal. Het stukje microbiologie over darmflora, is tsja, wat zal ik zeggen, het aardigste is misschien 'incompleet'...

 

en dat is nog een aspect wat ik nog niet tegen gekomen ben; wat dieren al dan niet uit hun voeding opnemen wordt ook nog eens voor een groot deel bepaald door hun darmflora. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Ik sluit me helemaal aan bij Lynn en Charlie.

 

Duik een goed biologieboek in, zoals Campbell Biology, en je vindt bewijzen genoeg die je visie ondersteunen.  

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

pagina 6 van 8 12 3 4 5 67 8
Volgende forumvraag: Voerton gezocht
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^