(niet) hier komen op bevel

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Hallo allemaal,


Mijn hond luistert over het algemeen wel goed naar 'hier' maar af en toe blijft ze tóch gewoon doorsnuffelen/spelen.  Hoe kan je (op dat moment) het beste reageren als je het commando hier geeft en je hond luistert vervolgens niet?

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lolagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

als de situatie het toelaat, doorlopen...en de pas er flink in

vaak komen ze je dan wel achterop

 

 

 

 

honden page profiel LadyLady 3 doggies

Altijd je hond belonen als hij komt. De associatie komen = boze baas onthouden ze veel sneller en dan komen ze niet meer/moeilijk. Als je hond echt niet luisterd, blijf dan niet roepen (want dan associeert hij dat weer met, niet komen is toch niet erg). Loop naar je hond als hij niet komt en blijf op 2 stappen afstand staan. Strek je hand uit zodat hij je hand ziet (liefst met brokje) zodra je ziet dat hij naar je toekomt, zeg zijn naam/hier kom commando en beloon hem. Telkens uitbreiden van 2 naar 3, 4, etc. stappen totdat je hond weer moeiteloos naar je toe komt.

honden page profiel Menno en ElmoMenno en Elmo 3 doggies

honden foto van Menno en Elmo

In aansluiting op Jeroen's en Corien's advies:

 

Geduld betrachten.

Ze heeft je echt wel gehoord, hoor.

De eerste keer al.

En ze komt ook wel, op den duur.

En dat moment moet het leukste zijn dat er is.

Dus juichen, maar.

En belonen.

 

In het begin met iets écht lekkers.

Rodiworst bijvoorbeeld.

Dat bouw je later af met brokjes en nog later heb je niets meer nodig.

 

 

 

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Bedankt voor de snelle reacties. Ik ga het eens proberen!

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

licht er aan.....

is die neus op de grond gericht?...vergeet het maar..je hond ruikt een geur die zo intresant is dat ze er helemaal op in gaat.

het is net zoals wij kunnen opgaan in een tv-programma, krantenartikel, tijdschrift of een goed boek.

eerst hoor je het niet als iemand je roept, maar langzaam aan drinkt het wel je koppie binnen.

of iemand moet je even op de schouder aanraken.

 

zo is het ook met honden.

wacht even totdat die neus van de grond af komt ..... en dan gaan roepen in een vrolijke toon/neutrale toon.

zodra die neus van de grond af is, kan je weer contact krijgen met je hond.

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

in toevoeging op de andere tips, zou ik ook op de toon waarop je "hier" zegt letten. Het hoeft niet zo te zjn natuurlijk, maar als je hond de toon te bedreigend vindt, kan het zijn dat hij je probeert te kalmeren door niet direkt naar je toe te komen maar semi geintresseerd ergens te gaan snuffelen of een ander kalmerend signaal te laten zien.

 

Timing is natuurlijk ook heel belangrijk, niet Hier gaan roepen als de hond net aan het spelen is bijvoorbeeld, of iets heel andachtig staat te besnuffelen, het kan dan ook nog zijn dat hij daarmee zo bezig is dat hij je niet eens hoort.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin. 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

wanneer roep je ? net dat je hond opeens een luchtje ruikt ? en jij dan naar huis moet ?

je beschrijft dat je hond goed luisterd naar ..hier. maar af en toe toch even afwezig blijkt te zijn, nee nu even niet.

wees alert op wat je hond doet, waar die mee bezig is, zie je dat de aandacht verslapt met waar die mee bezig is, roepen.... en doe maar gek dan, en beloon je hond wanneer die bij je is, niet direkt dan op dat moment aanlijnen, doe een spel of speel even met je hond, lijn hem dan aan en ga huiswaarts , of waar je naar toe wilt .

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Bedankt voor de tips, alleen je hond moet toch ook (leren) hier komen als hij druk aan het snuffelen/spelen is? In sommige situaties kun je toch niet altijd wachten tot je hond weer klaar is.

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno) 3 doggies

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

Ik ga mee met Willemijn en Sasja de ICT hond O-)

1. Allereerst zou ik zeggen: kies nu een nieuw commando. Want 'hier' is nu wel echt ontkracht.

2. Je nieuwe commando ('kijk eens' bv) ga je helemaal opnieuw aanleren. Dat betekend dat je zoveel mogelijk succes ervaringen gaat behalen met je hond. Begin eens achter in de tuin. Loop eens een stukje van haar weg, als ze achter je aan komt zeg je 'kijk eens' en geef je een snoepje. Gaat dit goed dan kan je het iets lastiger maken (met de nadruk op IETS, want liever te langzaam dan te snel opbouwen). Je kan nu eens het commando bijvoorbeeld geven als ze niet achter je aanloopt maar wel oog voor je heeft.

3. Doe dit ook eens in de losloop zone. dus idd NIET als ze net lekker aan het snuffelen is of aan het stoeien is met een andere hond. nee, kies het moment waarop je ziet dat ze net aan het kijken is waar je bent. Zoveel mogelijk succesvolle herhalingen doen, en belonen!!!

4. als dit er echt helemaal goed in zit kan je het nog wat moeilijker gaan maken. Kies nu bv een moment waarop ze nog wel aan het snuffelen is, maar niet meer zo intensief. Waarop je verwacht dat haar hoofd elk moment omhoog kan komen. Roep dan.

Oefen het niet teveel. Ga niet in een wandeling van 20 minuten tien keer het commando geven. Maar ga ook niet alleen roepen aan het einde van de uitren zone als ze aangelijnd gaat worden. Gewoon 2 a 3 x per wandeling haar even belonen voor het feit dat ze bij je komt kijken. En dan uiteindelijk zal het voor haar duidelijk zijn dat als je 'kijk eens' zegt dat het het waard is om te gaan kijken bij je!! één maar: het zou zomaar kunnen zijn dat bv een andere leuke honde ALTIJD leuker blijft dan jouw commando. Dan ook niet blijven roepen (dan verpest je het commando alleen maar). Als je inschat dat ze niet zal gaan komen, maak er geen woorden aan vuil. Loop of weg (als je denkt dat ze wel achter je aan komt), of haal haar op. Lijn haar aan en neem haar mee.

Veel plezier moet oefenen ;-)

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Mijn hondje kan goed hier komen, maar als hij heftig aan het snuffelen is of met andere honden aan het rennen en vliegen en ik zou hem dan met HIER roepen, gaat mijn commando compleet verloren. Zodra ik zie dat hij de omgeving bekijkt om te zien waar ik ben, roep ik hem en meestal komt hij dan als een speer aangerend en krijgt een beloning. Je moet met het trainen van een hond veel geduld hebben.

 

Ook al is het moeilijk; maar 1 x HIER roepen. Op de hondenschool zei mijn trainer destijds; vandaag roep je 3 x HIER achter elkaar; volgende keer moet je 4 x HIER roepen etc.

Ik verstop me ook wel eens achter een boom en roep dan HIER. De eerste keer, dat ik dit deed, sloeg de paniek bij hem toe; nu weet hij dat hij moet opletten en anders mij moet gaan zoeken.

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

" als de situatie het toelaat, doorlopen...en de pas er flink in
vaak komen ze je dan wel achterop
 
 
 
  "

 

Precies! Zo doe ik het ook. Ik heb dat maar één keer hoeven doen. Ik zei "dan kom je niet.. DOEI!" en ben flink doorgelopen. Hij schrok daar zo van, want hij ging gewoon door met snuffelen en dacht in ene 'shit waar zijn ze?!', dat hij het nooit meer heeft gedaan. 

Sinds dien kent hij het commando 'doei' nog beter dan 'kom hier'  Bij 'kom hier' wilt hij nog wel eens doorsnuffelen. Tot ik zeg 'doei', dan staat hij DIRECT voor me! Ze weten heel goed wat je bedoelt hoor, op zo'n moment zijn ze gewoon oost-indisch-doof. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin. 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

" Bedankt voor de tips, alleen je hond moet toch ook (leren) hier komen als hij druk aan het snuffelen/spelen is? In sommige situaties kun je toch niet altijd wachten tot je hond weer klaar is. "

 

 

alleen in gevaarlijke situaties, dan kan je direkt ingrijpen door er naar toe te gaan, halsband om en gaan, maar geef je hond even de tijd om te reageren als jij roept, heeft het zin om tig keren te roepen ? als je hond net even iets heel interessants ruikt ? denk het niet.

 

wees alert , en lees je hond, je ziet of de interesse verslapt van je hond en roep dan je hond, alleen in een gevaarlijke situatie is ingrijpen nodig, anders toch niet ?

 

en is uitlaten niet alleen maar plassen en poepen ? nee toch, ook veel plezier , zeker als de hond los mag.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" Bedankt voor de tips, alleen je hond moet toch ook (leren) hier komen als hij druk aan het snuffelen/spelen is? In sommige situaties kun je toch niet altijd wachten tot je hond weer klaar is. "

 


Ik denk dat je moet beginnen om je verwachtingen bij te stellen. Je kunt geen 100% gehoorzaamheid van je hond verwachten. Net zo goed als je geen 100% gehoorzaamheid kunt verwachten van mensen. Ook ieder mens doet wel eens iets wat niet mag. Kijk bijvoorbeeld maar eens in het verkeer. En dan vinden wij mensen onszelf nog wel de slimme soort. En als wij dat al niet kunnen, waarom zouden we dat dan wel van onze honden verwachten...?

Als weet dat je op een bepaald moment 100% zekerheid wil hebben dat je hond komt, laat hem dan niet los.

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

@Anne-wil: ik denk dat het nodig is om een nieuw commando aan te leren, omdat Luna 9 van de 10 keer toch echt wel komt.. Maar ik begrijp wel wat je bedoelt met dat een commando helemaal ontkracht kan zijn.
@Loesje: Dat heb ik inderdaad ook geleerd, om maar één keer een commando te geven. vandaar mijn vraag wat je dan eigenlijk wel moet doen als je hond niet in 1 keer luistert :)
@willemijn: uitlaten is bij ons zeker niet alleen maar plassen en poepen ;), ik maak iedere dag wel een wandeling van drie kwartier of meer waarbij lun lekker kan spelen en rennen.
@bassie: misschien heb je gelijk en zijn mijn verwachtingen te hoog voor een hond van net 2 jaar oud.

Bedankt allemaal voor het reageren, ik ga eens kijken of het helpt om gewoon met een flinke pas de andere kant op te lopen als de situatie dat toelaat. En anders ga ik gewoon naar haar toe en lijn ik haar aan.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^