De ogen van een cavelier king Charles spaniël

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Merel (Gast)

Hallo allemaal, Ik vind de cavelier een erg leuk hondje maar heb nog wel twee vragen over zijn ogen. Kan je van te voren bij een pupje zien of de ogen scheel gaan staan of recht? Of staan ze altijd wel scheel? En kan een cavelier ook slechter zien doordat zijn ogen vaak scheel staan? Alvast bedankt, Groetjes merel 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

De grootste zorgen liggen bij de cavalier niet bij de ogen hoor.  

 

Hartproblemen en syringomyelia zou ik me eerder zorgen om maken. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Cavalierpage

 

Op deze pagina vind je in het kort meer info over gezondheidsproblemen bij cavalier king charles spaniels. 

Merel (Gast)

Hoi witte draak,

Ik had inderdaad al gekeken naar de gezondheidsproblemen, maar ik vroeg me af of je kan zien of de ogen scheel gaan staan of recht, puur omdat ik het niet zo mooi vind als ze schele ogen hebben

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Ik heb in het salon nog nooit een cavalier gezien die scheel kijkt.

Vraag je dat omdat je er één kent uit jouw omgeving met slechte ogen?

 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Dat snap ik. Ik weet niet of je dat als pup al kan zien. Het kan zijn dat het bij trekt als de pup ouder wordt. Ik hoop dat cavalier eigenaren dit topic ook zien en reageren. Er zijn aardig wat cavalier eigenaren hier gelukkig. 

 

Ik ben helaas de manier vergeten hoe je zelf kunt zoeken naar cavalier baasjes hier op het forum. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Het loensen van Cavaliers is mij niet bekend.

Wel zou een Cavalier scheel kunnen zien door de hoofdpijn veroorzaakt door Chiari-achtige Malformatie/Syringomyelie.

 

De grootste zorgen bij een Cavalier liggen bij de lekkende hartkleppen; doodsoorzaak nr. 1.

50% heeft een lekkende hartklep op 5-jarige leeftijd, 100% op de leeftijd van 10 jaar. De huidige generatie Cavaliers wordt echter slechts gemiddeld 7,9 jaar.

De volgende grote zorg is Chiari-achtige Malformatie (de kleine hersenen = cerebellum passen niet in het achterhoofd en puilen uit door het achterhoofdsgat) gradatie 2 (ernstig) bij bijna 100% van de Cavaliers en daardoor Syringomyelie (holtes met vocht in het ruggenmerg). Beide laatste aandoeningen kunnen dezelfde ernstige neuropathische pijnen geven.

 

Verder is er nog een hele waslijst aan veel voorkomende erfelijke aandoeningen bij de Cavalier; zie www.cavalierhealth.org

 

Wat de ogen betreft: 


Bron: Dier en Recht Definitief Rapport CKCS

Er zijn verschillende oogaandoeningen die voorkomen bij de Cavalier King Charles Spaniël. De belangrijkste zijn RD (retina dysplasie), PRA (progressieve retina atrofie) en cataract, maar ook entropion, distichiasis en aangeboren traanbuisafsluiting komen voor.

Retina Dysplasie is een aandoening waarbij de twee lagen van netvlies niet goed aan elkaar vastzitten, wat kan resulteren in beperking van het gezichtsvermogen.

Progressieve Retina Atrofie (B) is een netvliesafwijking, waarbij de retina (netvlies) degenereert, wat kan leiden tot nachtblindheid of totale blindheid.

Cataract is een vertroebeling van de lens, waardoor capaciteit en transparantie van de lens afneemt.

Entropion is een misvorming van de oogleden, waarbij deze aan de buitenrand naar binnen krullen, wat kan leiden tot blindheid.

Distichiasis is een aandoening waarbij enkele haren, of een rij of meerdere rijen haren op de boven- en/of onderooglidrand groeien, wat leidt tot wrijving van de ogen.

Aangeboren traanbuisafsluiting (F) is een afwijking waardoor het traanvocht over de lidrand van het oog loopt, wat traanstrepen veroorzaakt.

Symptomen
De symptomen bij de verschillende oogaandoeningen verschillen van irritatie van het oog tot staar of blindheid.

Percentage
Van de CKCS-populatie heeft 30% last van oogaandoeningen

einde citaat

 

11,5% van de Cavaliers heeft het droge ogen syndroom =

Kerato Conjunctivitis Sicca (KCS)

Merel (Gast)

Hoi allemaal, bedankt voor de reacties, ik heb er veel aan! @luz, nee het niet zo dat ik er maar 1 heb gezien met schele ogen. Als je ze op Google afbeeldingen zoekt zie je er ook veel waarbij die ogen niet helemaal dezelfde kant op kijken. Groetjes merel 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^