pup ooit heel lief, nu agressief en dominant

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DeniseDenise

honden foto van Denise

Hallo,

 

Sinds februari dit jaar heb ik mijn chihuahua, Diesel. Hij was 8 weken toen ik hem kreeg.  Nu is hij 9 maanden oud. Hij is ontzettend lief, als we rustig in huis zijn en er geen 'bijzondere' dingen gebeuren. Diesel kan in 1x zo agressief worden, als in blaffen, echt super hard, en bijten en grommen. Als er mensen voorbij het huis lopen springt hij al tegen de deur aan en begint hij te blaffen. Ook blaft hij naar mensen als we gewoon langslopen met het uitlaten. Heeft hij iets te pakken of ligt er iets op de grond in huis mag ik dat in geen mogelijkheid van hem afpakken, hij begint dan te grommen en serieus te bijten. Als er mensen op bezoek komen schaam ik me dood als hij weer begint te blaffen en de mensen niet eens fatsoenlijk binnen kunnen komen, laat staan dat er op dat moment een gesprek te voeren valt. Als hij eenmaal al in zijn 'rage' zit kan ik hem niet meer aanraken of ook maar enigszins rustig krijgen totdat hij vind dat het klaar is. Ook als er iets 'onverwachts' gebeurd, als iemand hem plots aait oid.

 

Toen ik hem kreeg zat ik zelf in een hele kwetsbare periode, hij zat dan ook altijd bij mij op de bank & slaapt zelf bij mij in bed!! Nou heb ik besloten dat dat niet meer gaat gebeuren. niet meer op de bank, niet meer in bed. Ik denk dat dit al een heel groot verschil zal maken in de 'rangorde'.  Ik heb vaak het gevoel dat hij blaft/bijt uit angst, alles is in zijn wereld natuurlijk heel erg groot? (hij weegt 1,8 kg) Nou was ik zelf toen ik hem kreeg ook een heel angstig persoon, wel even zeggen dat ik dat al een hele periode niet meer ben en dus uitstraal. Zou hij het angstige gevoel van mij overgenomen kunnen hebben?

 

Ik mij er zeker van bewust dat chihuahua's een fel karakter hebben. Toch zou ik graag het blaffen en bijten afleren en ervoor zorgen dat hij beter naar mij luistert. Zodat hij weer het lieve hondje wordt zoals ik hem ook ken!

 

Iemand met  tips??

 

Groetjes Denise 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

van een lief pupje tot een rebel, heb je genoeg gedaan toen je chi klein was ? wereldje beperkt gehouden ?

hier is ook een chi, die te keer gaat om het minste geringste, wij, mijn hond en ik hoeven maar langs te lopen en de chi gaat te keer, geen socialisatie, alleen even buiten, en dan weer binnen.

wat je beschrijft, de hond slaapt zelfs in bed, je wilt het terug gaan draaien, een plekje lekker bij je op de bank in het geheel niet erg, maar als het zo,n rebel is zou ik zeker de regels wat strakker gaan aanhouden, en wat meer er mee gaan doen, zoals een marktje , wat langer gaan wandelen, meer weg met de hond, buiten leuke dingen gaan doen, zodat tie binnen wat rustiger is, acht maanden is nog een zeer jonge hond, die nog goed opgevoed moet worden, horrel tijden nog heeft, aan jou dus om wat meer buitenshuis te gaan doen, en thuis wat regels aanscherpen.

niet in bed nemen, desnoods een vetbedje ernaast of anders een bench beneden. en langzaam aan gaan wennen dat je chi niet alles maar mag.

honden page profiel DeniseDenise

honden foto van Denise

In mijn beleving toentertijd had ik hem 'overal' wel naar meegenomen. Als ik achteraf terug kijk is dat inderdaad niet het geval geweest. Ik zal hem zeker meer meegaan nemen, ik heb hem altijd weinig meegenomen naar de stad & markt met de angst dat hij snel vertrapt zou worden, hem optillen heb ik nooit gedaan. Maar op de rustigere dagen zal ik dat zeker gaan doen, ja. Dan neem ik maar voor lief dat hij naar iedereen zal blaffen?? Of moet ik dat op een manier 'afstraffen'?

 

Ja, vanaf nu is de bench zijn enige plek. In de woonkamer.

 

bedankt voor de tip!

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Opnieuw beginnen met socialiseren. Je lekkerste koekjes mee nemen en ALLES belonen wat je wel graag ziet. Maakt hij contact met jou? Belonen, gaat hij uit zichzelf zitten, belonen. Doet hij druk of valt hij in die "rage" haal dan de aandacht weer naar jou toe. En beloon hem zodra hij contact met je maakt. Je beloont voor rust, contact en stilte. 

 

Vermijdt situaties waarin je geen controle hebt. Als er bezoek komt, zet hem dan eerst in een andere kamer (van te voren) en haal hem er pas bij als de visite binnen is en rustig zit. Dan kun jij eerst aan de visite uitleggen dat je graag wilt dat ze hem negeren, en kun jij je hond beter begeleiden. 

 

Ongewenst gedrag kun je corrigeren maar dat heeft niet altijd nut. In sommige gevallen is negeren effectiever. Je kunt wel eventueel een rustige stem correctie geven ("nee")

 

En ga samen op cursus ;) Dat scheelt vaak al een hele hoop. Ook chihuahua's kunnen op puppy en gehoorzaamheids cursus, ze kunnen zelfs behendigheid. Dus ga lekker aan de slag met je hondje. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

denk erom dat dat wel opgebouwd moet worden, een bench.

rustig aan ermee, niet er maar instoppen van nu slapies tijd, deurtje dicht en het blaffen zal wel stoppen als ik maar volhoudt, zo werkt dat niet. :-D

zet de bench eens op een fijn plekje voor je hond, niet in de woonkamer maar in een ruimte waar die niet echt weggestopt is maar bijvoorbeeld de keuken, of aansluitend de berging van de keuken, zodat je straks ook de hond een rustig plekje kan gaan geven.

het wennen aan de bench, eten geven in de bench, alles, ook traktaties.

deurtje gewoon open laten staan, kijk hoe het bevalt die bench.

wat betreft het slapen gaan, gewend om bij je in bed te stappen, hihi, dan kan je beter de bench naast je bed zetten, laat het deurtje maar open, je chi is klein, denk niet dat tie zelf op bed kan springen, leg voor de bench een vetbedje, en ga naar bed als het donker is, ga samen naar boven, en leg het vetbedje daar neer, ga even bij de chi zitten, en dan het licht uit, kijk wat je chi doet, iedere keer als tie bij je in bed wilt, nee, lekker slapen. de eerste nachtjes zal dat best moeilijk zijn, immers gewend bij je in bed te slapen, maar ga niet overstag, je chi is dichtbij je. op de grond.


wat het blaffen betreft, buiten, probeer je chi af te leiden , zodra die blaft, nee, is tie stil, dan kan je je chi belonen.
optillen doe je al niet, behandel je chi als een gewone hond, doe alsof die heel groot is, grote honden worden vaker conseqwent opgevoed, immers ze zijn veel lastiger, springen, nemen in bed te veel plek in, dus zal een giga hond niet zo gauw in bed liggen. :-D

ga eens helemaal opnieuw met je chi beginnen, regels wat aanscherpen, en wat meer onder nemen , pas 8 maanden, je kan het roer nog helemaal om slaan.

wat je ook kan doen is.... als je dat leuk vind, en echt het is leuk, naar een hondenschool, ga eens kijken zonder hondje, kijk of het je aanspreekt, bespreek de problemen met de instructeur , en vraag of ze je kunnen helpen. dan kunnen ze je hondje zien, beter dan wij hier op de pc. kom op hoor, het lukt jou zeker. :-D

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Zou het kunnen dat jouw hondje last heeft van zijn hormonen? De pubertijd?....Misschien iets om met een gedragswetenschapper overleggen. Ook zou ik de rangen naar de hond weer duidelijk gaan stellen, kan ook rust geven. De hond in de mand en niet op bed. Een vriendin met een Mechelse herder nam uit medelijden (ze had veel aandacht voor haar puppie) haar hond ook mee op bed, maar ze begon steeds heftiger te worden naar haar baasje...Wanneer hij heel druk word zou ik hem rust geven, direct even de bench in om te gaan slapen. Puber honden hebben heel veel rust nodig...

 

Wat betreft dat je zelf aangeeft wat angstig te zijn hoeft niet zo te zijn dat het gedrag van het hondje meteen door jou komt...

 

Een puppie gaat door angstfase's dat hoord bij zijn ontwikkeling. Angstfase's bij een hondje moet hij doorheen, en jij als baasje kunt hem daarbij helpen door hem daar doorheen te slepen. Een hondenschool kan jou heel goed uitleggen hoe je dit kunt doen.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Ik sluit me aan bij wat Sandra aangeeft! ;-)
Ook wat de cursus en de rust betreft!

Een puber van 9 maand,die vollop aan het veranderen is! :-D
Dat is heel normaal,zo gaat dat,een pup blijft niet eeuwig schattig,lief en rustig maar een pup wordt op een gegeven moment groot maar daar tussenin zitten verschillende fases en is verstandig om van die fases te weten,dan is er grote kans dat bepaald gedrag ook beter wordt begrepen!
Want blaffen,grommen en bijten hebben NIETS te maken met agressie en dominantie!!
Diesel is zich aan het ontwikkelen,wat hem zelf ook een gek iets kan zijn,het blaffen kan te maken hebben met onzekerheid en angst en dit mag NOOIT bestraft worden,nooit,hier worden proberen enkel erger van!
Het beste is om daar achter proberen te komen,idd mogelijk met een gedragsdeskundige en daarna er naar te gaan handelen. En Diesel te helpen en begeleiden,zo ook bij de "regels",even weer duidelijkheid en dan niet met de instelling,"ik ben de baas" maar om hem te helpen die rust te krijgen!

Grommen en bijten wanneer je wat af wilt pakken.. draai de rollen eens om.. ;zou jij het leuk vinden en accepteren als iemand,die jou taal niet spreekt,altijd maar jouw eten of lekkers gaat afpakken??!
Ik gok van een nee.. leer Diesel dat hij kan vertrouwen op jullie,beloon hem juist door bv te gaan ruilen met iets wat hij wel mag hebben.. leer Diesel dat het eten enkel van jou komt,dus lege kom,jij strooit er wat in en Diesel mag opeten.. nog een keer in strooien en Diesel eet het op,zo leert hij respect te krijgen en dat eten van jou komt,dat jij best in de buurt mag van zijn eten! :-)

Succes verder!

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Mijn chihuahua's slapen ook in bed en op de bank, ik til ze op als dat nodig is en toch zijn het goed luisterende sociale hondjes hoor. 

Neem hem vanaf nu gewoon overal mee naartoe. Bij chihuahua's is het ook vaak angst dat ze zich zo gaan gedragen. Bescherm hem als dat nodig is, zorg dat je zelf rustig en relaxt bent, ook als hij helemaal hyper wordt. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Met hem niet meer op de bank of in bed te laten, ga je hem echt niet braver krijgen. Het is gewoon zielig voor je hondje dat ie het opeens niet meer mag. En hij zal er geen bal van snappen dat ie het opeens niet meer mag. Waarschijnlijk gaat ie gewoon nog een hoop stress erbij krijgen.

Het is niet door het op de bank te laten dat je hond zo doet, waarschijnlijk is ie zo beginnen te doen omdat jij te weinig regels oplegt. Hij heeft gewoon al die maanden zijn zin kunnen doen.

 

honden page profiel DeniseDenise

honden foto van Denise

" Met hem niet meer op de bank of in bed te laten, ga je hem echt niet braver krijgen. Het is gewoon zielig voor je hondje dat ie het opeens niet meer mag. En hij zal er geen bal van snappen dat ie het opeens niet meer mag. Waarschijnlijk gaat ie gewoon nog een hoop stress erbij krijgen.
  "

 

Het gaat hem niet braver maken, maar gaat zeker een verschil maken in de rangorde dat helpt met het verdere werk lijkt mij? Het is niet zo dat ik hem compleet ga buitensluiten, zoals vanavond hebben wij samen op de grond gezeten en wat gespeeld en nu zit ik gewoon op de bank en hij ervoor, en ik hoor/zie hem niet klagen. Er is natuurlijk overal wel wat op te zeggen, ik moet ergens beginnen..!

 

bedankt voor je reactie!

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Daar gaan we weer....

Je vindt hier genoeg topics die je vertellen dat die rangorderegels al heel lang achterhaalt zijn.

Niet op bed of bank was vroeger één van die regels. (hond mocht niet op gelijke hoogte komen vd baas, dan zou ie in rangorde "hogerop" komen)

Schrap het vlug in je hoofd, is bullshit.

 

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Misschien begrijp je je hond verkeerd.
En heb je gedrag gecorrigeerd wat in de hondentaal normaal is.
De rangorde/dominantie theorie is achterhaald, op die manier begrijp je eigenlijk je hond verkeerd.
Honden communiceren via kalmerings signalen, mensen die de dominantie theorie gebruiken zien die kalmerings signalen als "dominant" en corrigeren vaak dan het gedrag. Waardoor het juist verkeerd gaat uitpakken.
Een hond die zich niet prettig voelt in een situatie en dat de ander duidelijk wilt maken, zal wegkijken, haren omhoog kunnen zetten, staart omhoog.
Dan zegt hij dat hij de situatie eng vind en er gespannen onder voelt.
Wellicht voelt jou hond dit ook bij vreemde personen en vind hij het eigenlijk eng en spannend. Hij zegt het al door te grommen, maar dat mag niet dus dan moet hij het op een andere manier duidelijk maken, en dat is een stap verder, dus bijten.
En blaffen hoort er ook bij.

Hier een site wat beschrijft waarom de dominantie theorie achterhaald is.
http://www.hondenwijzer.com/dominantie.html

honden page profiel DeniseDenise

honden foto van Denise

bedankt voor de link, ik ga er naar kijken! Ik heb gelukkig nooit zijn gedrag gecorrigeerd d.m.v. schreeuwen of trekken aan de riem, ik denk dat dit inderdaad geen positieve benadering is. Angst met agressie benaderen ben ik fel op tegen. Dat het niet om dominantie gaat heb ik nu inderdaad wel door. Ik denk dat structuur ook heel belangrijk is, ik wil hem nou eenmaal niet Altijd op de bank.. dan denk ik dat ik toch ook de keuze moet maken, wel of niet? Dan denk ik van niet.. begrijp me niet verkeerd ik knuffel hem het liefst de hele dag door, maar ik denk niet dat ik hem daarmee help. Dat bed en bank niets met rangorde te maken heeft zal ik zeker aannemen, maar ik ben er wel van overtuigt dat de rangorde in het algemeen een rol zal spelen. Ik krijg ontzettend veel verschillende soorten tips, ik zal daar toch een middenweg in moeten vinden! Uiteindelijk wil ik alleen maar dat hij zich prettig voelt en ik mij geen zorgen hoeft te maken dat hij mensen bijt en de hele buurt bij elkaar blaft.

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

 

 

Zou consequenter opvoeden ,niet de ene keer wel op de bank of in bed en de andere keer niet

Het is wel of niet dit geeft duidelijkheid !

Ja ik weet dat dit niets mag uitmaken en je als roedeleider dit bepaald ,maar hond is nog een pup en in de pubertijd en heeft behoefte aan duidelijkheid .

Dit werkt onduidelijkheid en verzet in de hand in mijn ogen .

Verder alles wat je niet wil corrigeren op een kalme manier

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Goed dat je hier je verhaal doet hoor!
Ook ik was eerst van de dominantie theorie hoor! Maar daardoor werd mijn hond erg fel op katten. Omdat ik bij voorbaat al de lijn strak deed en hem ging corrigeren.
Nu ik meer kijk naar de kalmerings signalen en hoe ik er zelf op reageer, heeft veel verschil gemaakt. Misschien een andere situatie dan die van jou.
Maar sinds ik de dominantie theorie achterwege heb gelaten, is mijn hond rustiger in bepaalde situaties, en reageerd niet eens meer op katten.
Je moet inderdaad zelf aanvoelen wat voor jou het prettigste is!
Ik ga niet schreeuwen je moet dit, je moet dat.
Wat voor jou en je hond het beste werkt!

honden page profiel DeniseDenise

honden foto van Denise

Allemaal hele fijne reacties waar ik zeker verder mee ga werken!! Maar voor alle duidelijkheid en zekerheid: Wat zijn nou precies de signalen waar ik op moet letten en hoe kan ik hier het beste op reageren?  Natuurlijk sowieso kalm, moet ik dan rustig gehurkt bij hem gaan zitten en hem als het ware 'geruststellen' of moet ik bepaalde dingen juist negeren? 

 

 

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

" Allemaal hele fijne reacties waar ik zeker verder mee ga werken!! Maar voor alle duidelijkheid en zekerheid: Wat zijn nou precies de signalen waar ik op moet letten en hoe kan ik hier het beste op reageren?  Natuurlijk sowieso kalm, moet ik dan rustig gehurkt bij hem gaan zitten en hem als het ware 'geruststellen' of moet ik bepaalde dingen juist negeren? 
 
  "

 Wanneer je hond in de pubertijd is, gaat hij minder goed luisteren en gaat hij door angstfase's. Het beste kun je consequent blijven, een duidelijke dagstructuur aanhouden wat betreft eten, wandeltijden. Ook zoals eerder genoemd is door mensen goed blijven socialiseren en hem over zijn angsten heen helpen. Dit kun je vaak doen door blij te doen wanneer iets lukt en als hij eten lekker vind met een lekker brokje op iets neerleggen waar hij bang voor is. Geruststellen zou ik wat voorzichtig mee zijn, omdat je onbewust de angst dan ook kan bevestigen. Wanneer hij bang doet bijvoorbeeld niet knuffelen en aaien..of troosten..Dan denkt de hond dat het goed is om ergens bang voor te zijn.

Ozzie was bang voor de fitnessbal in de tuin, daar heb ik brokjes op gelegt en hem gemotiveert deze te pakken...een paar daarvoor neerleggen zodat hij dichterbij komt...Zo er een beetje mee spelen. Ozzie was bang voor vissersmannen, die ik gevraagt heb om hem een brokje te geven of blij te doen wanneer hij in de buurt kwam. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

De regels zijn simpel: wat jij wil moet gebeuren, net als met een kind. Simpel.

honden page profiel Naomi1971 & TessaNaomi1971 & Tessa

honden foto van Naomi1971 & Tessa

Je hond optillen hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Je kunt hiermee laten zien dat je je hond steunt, moeilijke situaties voor hem oplost zodat hij dit niet zelf hoeft te doen d.m.v blaffen en grommen. 

Bij mijn hond werkt het in ieder geval. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  
Het gaat hem niet braver maken, maar gaat zeker een verschil maken in de rangorde dat helpt met het verdere werk lijkt mij? Het is niet zo dat ik hem compleet ga buitensluiten, zoals vanavond hebben wij samen op de grond gezeten en wat gespeeld en nu zit ik gewoon op de bank en hij ervoor, en ik hoor/zie hem niet klagen. Er is natuurlijk overal wel wat op te zeggen, ik moet ergens beginnen..!
 
bedankt voor je reactie! "

 Ik denk dat je eerder een vertrouwens band moet opbouwen dan een rangorde. Je zal hem nog meer stress geven. Als je het wil doen zou ik dit dan afbouwen. Dus beginnen met een mandje naast bed en zo voort. 

 

Je schrijft in je titel dat je hondje dominant is maar dat is ie niet. Hij is angstig. 

 

Misschien zouden bachbloesems ook kunnen helpen? Ik ken een fokker die je daarmee kan helpen. 

 

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Hij is ontzettend lief, als we rustig in huis zijn en er geen 'bijzondere' dingen gebeuren. Diesel kan in 1x zo agressief worden, als in blaffen, echt super hard, en bijten en grommen.
Als er mensen op bezoek komen schaam ik me dood als hij weer begint te blaffen en de mensen niet eens fatsoenlijk binnen kunnen komen
Ook als er iets 'onverwachts' gebeurd, als iemand hem plots aait oid.
 
Toen ik hem kreeg zat ik zelf in een hele kwetsbare periode, hij zat dan ook altijd bij mij op de bank & slaapt zelf bij mij in bed!! Nou heb ik besloten dat dat niet meer gaat gebeuren. niet meer op de bank, niet meer in bed. Ik denk dat dit al een heel groot verschil zal maken in de 'rangorde'. 
Ik heb vaak het gevoel dat hij blaft/bijt uit angst, alles is in zijn wereld natuurlijk heel erg groot? (hij weegt 1,8 kg) 

Ik mij er zeker van bewust dat chihuahua's een fel karakter hebben.  "

 

bij de meeste Chihuahua's ontstaat dit gedrag uit angst. 

 

ze zijn meestal heel erg onzeker. mensen verwarren dit vaak met "niet opgevoed" , "dominant" en "fel karakter". maar dat heeft er allemaal niets mee te maken

 

je moet het je zo voorstellen. hij is erg klein. vreemde mensen, maar ook vaak vreemde honden, vindt hij spannend/eng. zo'n klein hondje laat allerlei signalen zien, dat hij liever niet heeft, dat die vreemde mensen of honden in de buurt komen. niemand merkt deze signalen op. mensen gaan over hem heen hangen, hem aaien, etc. honden benaderen zo'n kleintje vaak ook niet zo netjes: ze gaan er graag boven staan, of achteraan jagen, of ze lopen hem ondersteboven

 

in principe is het jouw taak, als baas, om in te grijpen, voordat zich zo'n situatie voordoet. breng hem dus niet meer in contact met dingen waar hij zo bang voor is. vraag (nee: EIS!) dat vreemde mensen en honden hem met rust laten.

 

nu kun je gaan trainen, en hem leren, dat hij niet bang hoeft te zijn voor die dingen. begin op die afstand met trainen, waarop hij niet reageert. als hij aan het blaffen, bijten en grommen is, ben je dus al veel te dichtbij. dan moet je de afstand vergroten

 

beloon hem, met iets wat je hondje ook echt als een beloning ervaart, bij gewenst (=rustig) gedrag. begin langzaam met het verkleinen van de afstand.

 

met bezoek: hetzelfde idee. begin met trainen, wanneer er slechts 1 rustig persoon op bezoek komt. dus niet direct 5 mensen op visite vragen  het beste kan bezoek je hond compleet negeren: niet aankijken, niet benaderen, en zeker niet aaien

wanneer je hond rustig is, geef je hem een kluifje, oid. bouw het langzaam uit

 

hem wel of niet op de bank laten, hem wel of niet in je bed laten slapen, dat maakt voor zijn gedrag niets uit. dus als jij het gezellig vindt dat je hond op de bank ligt, of op schoot, is dat prima

 

over het loslaten van iets wat hij te pakken heeft: kijk eens naar deze video over hoe je dat kunt aanleren

 

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker

honden foto van Claire & Tess & Bonny

Voordat ik aan mijn verhaal begin wil ik even het volgrnde zeggen: ik besef me heel goed dat honden geen mensen zijn en dat honden gedrag met menselijk gedrag vergrlijken vaak niet opgaat...

maar...

de beste boeken die ik ooit heb gelezen qua hoe iets te kunnen begrijpen van de wereld van opgroeiende pups zijn de boeken uit de " oei ik groei" serie over babys en peuters... Lang niet alles is van toepassing, maar de belangrijkste rode draad is dat een baby, en een puppy naar mijn mening, door verschillende fases heen gaan waarin ze steeds een beetje meer van de wereld ontdekken... Bij babys en peuters zijn die fases na lange studies behoorlijk vast te stellen tot binnen een paar weken leeftijd dat er weer een verandering plaatsvindt... Bij honden bestaat er naar mijn weten nog niet zo'n studie...

maar waar het op neerkomt is dat door de lichaamlijke ontwikkeling, inclusief hersenen en zenuwen en gezichts/gehoorsontwikkeling, babys, en dus ook pups naar mijn mening, om de zoveel tijd ineens worden geconfronteerd met een nieuw " vermogen".... De basisgedachte is dat dit niet geleidelijk gaat zoals vroeger vaak gedacht werd, maar dat een baby om de zoveel tijd ineens geconfronteerd word met een compleet nieuwe manier om naar de wereld te kijken... Want ineens komen hersenen/ogen/oren/zenuwen etc etc in ontwikkelingsfase samen zodat de hersenen het kunnen begrijpen... En dat is een heel eng moment... Want ineens zien de hersenen dat de wereld heel anders in elkaar zit dan tot dan toe gedacht.... Bij " oei ik groei" worden die momenten aangeduid als "terug naat mama" momenten... Namelijk... Een hele blije baby is ineens onzeker, aanhankelijk, kan letterlijk ziek worden etc etc....

Als je weet dat het een "oei ik groei" moment is.... Dan ga je er relaxed mee om en help je je baby/peuter er doorheen met geduld en steun.... Als je het niet weet dan ga je heel erg aan jezelf twijfelen want "vorige week was hij/zij zo'n gelukkige baby"

ik denk echt dat dit ook geldt voor pups en jonge honden... Die maken namelijk ook dezelfde groei door waarbij om de zoveel tijd alle lichaamelijke ontwikkelingen samenkomen tot weer een volgende stap.... En ook voor honden is dat heel eng: de wereld is van het ene moment op het andere ineens een heel stuk groter... Ineens horen ze iets wat er altijd al is geweest.... Ineens zien ze de grote boom aan de overkant en gaan ze daar zwaar tegen staan blaffen... Zomaar uit het niets.... Lijkt het.... Maar niets is minder waar... Je pup groeit en ziet/hoort/voelt en begrijpt ineens veel meer.

een hond van 9 maanden is naar mijn mening nog steeds een pup. De groei zit er nog steeds in ( misschien heel wat minder zichtbaar dan in de eerste maanden, maar qua hersenen, zenuwbanen, oog en oorvermogen etc gaat het gewoon door) en dan zijn er momenten dat er weer een volgende grote stap wordt gezet in de algehele ontwikkeling... En dat is eng. Dat is dus ook niet het moment om als baas ineens vanalles te veranderen (niet meer op de bank, niet meer op bed bijvoorbeeld)... Het is juist het moment om de zekerheden vast te houden en je hond te helpen met dat wat eng is... Namelijk dat de wereld ineens groter is geworden...

wellicht heb je er iets aan om je pup vanuit deze invalshoek eens te bekijken...



naar mijn mening gaat deze ontwikkeling door tot een jaar of 3.....










honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

 

http://www.hond-en-co.nl/hond-wolf-dominantie.html

http://www.moniquebladder.nl/blog/2013/04/29/misverstand/

http://shiva4dogs.nl/blog/een-muis-een-wereld-van-olifanten/

 

 

Misschien heb je hier wat aan

 

Het op je bed of bank slapen, zou ik gewoon zo laten. Dit is niets meer dan een afspraak die je met je hond hebt.

Heeft niets met leiderschap te maken. Als je afspraken hebt, wees er consequent in.

 

Je hondje is waarschijnlijk onzeker, weet zich niet zo goed raad met bezoek in huis. Je zou iets heel lekkers kunnen geven als er bezoek is op een apart plekje. Dan leert hij dat bezoek leuk is, honden leren door associeren. Bezoek betekend iets heel erg lekkers. Bovendien heeft hij wat te doen en leert dat het niet zijn taak is om te boel te regelen, maar dat jij de boel onder controle hebt.

Iets afpakken echt niet. Hij vind dat zo belangrijk. Joop gaf het al aan, gewoon ruilen.zorg dat je iets heel speciaals hebt, een balletje, botje of maakt niet uit, wat interessanter is, dN wat hij heeft gepakt en ruil dit. Zo wordt afpakken leuk, want hij krijgt er iets voor in de plaats. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Oh ja, als hij op straat naar mensen blaft, hij wil die mensen gewoon weg hebben en als je blaft gaan ze ook weg. Hij zal het een beetje eng vinden, je kan leren dat mensen niet eng zijn. Als hij mensen ziet, geef dan iets lekkers, net zo lang totdat die mensen weg zijn. Heel veel lekkers dus in het beging. Als je dit elke keer doet, zal je hond langzaam gaan leren dat mensen niet eng, maar leuk zijn, want mensen betekend iets lekkers.

 

Er zullen weel voertjes doorheen gaan in het begin, maar dat zullen er steeds minder worden. Als het echt goed gaat, zul je nog maar een brokje of soms zelfs geen brokjes meer hoeven geven. Hij heeft dan geleerd dat mensen leuk zijn. 

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Voordat ik aan mijn verhaal begin wil ik even het volgrnde zeggen: ik besef me heel goed dat honden geen mensen zijn en dat honden gedrag met menselijk gedrag vergrlijken vaak niet opgaat...

maar...

de beste boeken die ik ooit heb gelezen qua hoe iets te kunnen begrijpen van de wereld van opgroeiende pups zijn de boeken uit de " oei ik groei" serie over babys en peuters... Lang niet alles is van toepassing, maar de belangrijkste rode draad is dat een baby, en een puppy naar mijn mening, door verschillende fases heen gaan waarin ze steeds een beetje meer van de wereld ontdekken... "

Is waar, vergelijking gaat op tot het kind 3 tot 4 jaar is.

 

honden page profiel ellenellen

honden foto van ellen

Wij gingen in de zomervakantie twee weken naar centerparcs, Romy was toen 3,5 maand.

Heel veel kinderen daar doe allemaal gillend op haar af kwamen rennen,Romy deed ook

niks anders dan blaffen, heb de kinderen die kwamen vragen of ze haar mochten aaien, voertjes gegeven en gezegd dat ze dat eerst aan haar moesten geven, de tweede dag ging

het al een stuk beter, blafte ze al veel minder.Het is in die vakantie ook helemaal over

gegaan. We komen regelmatig op het schoolplein, ze is helemaal gek van kinderen geworden,

dolenthousiast als we kinderen tegen komen, ze gaat kwispelend en blij op ze af.

Ik denk dat het echt werkt om koekjes te gebruiken, en er een leuke ervaring van te maken

om mensen/kinderen tegen te komen.

Hier twee super lieve chihuahua's, die alles en iedereen leuk vinden, ik kan me er dus

niet in vinden dat chihuahua's de naam hebben fel en keffers zijn

Volgende forumvraag: Zindelijk
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^