behendigheid

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel FloorFloor

ik wil graag met mijn Drentse Patrijshond behendigheid gaan doen. Alleen moet je hond dan meteen komen als je hem roept. Dat lukt mij helaas niet. Mijn hond is 3 jaar. Heeft iemand daar misschien tips voor? 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Wij moesten om behendigheid te kunnen doen, geslaagd zijn voor de Elementaire Gehoorzaamheid.

 

Jammer dat je nog geen gehoorzaamheidscursus met je hond gevolgd hebt. Hoe krijg je je hond bij je als deze losloopt in bijv. een bos?

 

 

https://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_572-Hoe-leer-ik-mijn-hond-om-los-te-lopen?.php

 

 

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Volgens mij moeten ze wel los kunnen volgen om behendigheid te kunnen doen.

honden page profiel VavereVavere

honden foto van Vavere

Wij oefenzden altijd met een lange lijn. Wanneer ze dan niet terug kwam trok je haar rustig naar je toe. Zodra ze bij je is beloon je haar. Zo door blijven gaan tot ze door krijgen hoe het werkt

honden page profiel FloorFloor

ja als ik hem uitlaat moet ik hem wel loslaten anders heeft hij teveel energie en wordt hij erg lastig. Hij is een jachthond dus bijna elke dag loopt hij weg en als ik hem zie gaan kan ik roepen, maar dan luistert hij niet. Dus ik moet gewoon wachten tot hij terugkomt

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Niet elke hond kan loslopen. Daar valt soms gewoon niets aan te doen. Misschien kun je eens kijken naar 'speuren' in plaats van behendigheid. Daarbij zit de hond dacht ik wel aan de lijn en het is een geweldige oefening waar je hond zeker wel voldaan van wordt.

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

Tsja hier wordt het recht om los te lopen verdiend, niet terug komen is niet los. Ik zou eerst daar met een lange lijn eens aan gaan werken, want tot hij dat kan luistert hij niet goed genoeg voor welke sport dan ook. Jachtinstinkt is geen excuus om altijd weg te lopen. In mijn ogen!!

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Er bestaat een verschil tussen niet luisteren en niet terugkomen. Soms is het terugroepen juist aanleiding voor de hond om lekker bij de baas uit de buurt te blijven, want hij luistert - hoort- en beslist: nee ik wil nog niet. Ik weet niet welk ras ts heeft, maar bij sommige rassen en sommige honden is het aanleren zaken als 'terugkomen' een hele lastige taak die soms gewoonweg niet zal lukken. Daar moet je je als baasje dan bij neerleggen. In plaats van je dood te staren om zaken die niet kunnen moet je juist gaan kijken naar al die leuke dingen die je kunt doen met je hond terwijl hij aangelijnd is (bijvoorbeeld met een lange lijn), hier horen heus ook sporten bij.

 

Juist in deze gevallen is het heel erg belangrijk je niet dood te staren op hetgeen je niet met je hond kunt doen omdat hij niet los kan. Maar juist dingen vinden die hij wel kan doen aan de korte of lange lijn. Fietsen, steppen, speuren, er zijn heus leuke dingen die je kunt doen met een hond die niet los kan.

 

Vooral veel van de oerrassen bezitten een zelfstandigheid waar je u tegen zegt met daarbij ook nog een geweldig jachtdrift. Bij veel van deze honden is de enige mogelijkheid om los te kunnen in een goed omheind gebied. En ja bij diezelfde honden moet je vaak wachten totdat zij terugkomen omdat ze niet komen wanneer ze geroepen worden.

honden page profiel ALMALM

honden foto van ALM

Hoe wij het hierkomen hebben aangeleerd is met hondensnoep.. Iedere keer als de hond komt als je roept of als hij bij je staat geef je hem een snoepje. Zo koppelt hij het hierkomen aan iets positiefs, namelijk lekker eten.

 

Wat nog beter werkt is hondenworst (Rodi worst) .. Daar komt volgens mij bijna elke hond voor terug! 

 

 

Maar ik heb dan ook geen jachthonden, mijn honden volgen me gewoon.. ook als ik niet roep 

 

 

En indd.. Je kunt ook oefenen door je hond aan een lange 10 of zelfs 20 meter lijn te houden, als hij tever weg loopt kun je hem gemakkelijk terug halen!

 

Het loslopen zou je ook kunnen vervangen door een lange flexi rollijn, hier een loopse hond die ik ook aan een flexi heb, zodat ze toch een beetje vrijheid heeft. Als er een andere hond aankomt hou ik haar uteraard kort zodat die er niet bij kan.

Als de loopsheid over is gaat ze weer aan de korte lijn en mag ze weer lekker loslopen 

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

" Niet elke hond kan loslopen. Daar valt soms gewoon niets aan te doen. Misschien kun je eens kijken naar 'speuren' in plaats van behendigheid. Daarbij zit de hond dacht ik wel aan de lijn en het is een geweldige oefening waar je hond zeker wel voldaan van wordt. "

 Ja dat ben ik ook met mijn Jachthondje gaan doen, bevalt super goed!!! Echte aanrader! De trainster gaf ook aan dat je zo heel goed kan voldoen aan de behoefte van de jachthond.Laat je verbazen door de ongelooflijk krachtige neus van je hond.

 

Eerder ook behendigheid gedaan maar hiermee gestopt. Mede om een soortgelijke reden.

Volgende forumvraag: aanmelden bij een KNPV CLUB
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^