hond en baby... tips?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel FabienneFabienne

honden foto van Fabienne

Half september verwachten wij ons eerste kleinkind. Leuk natuurlijk, ik verwacht dan ook niet echt problemen met Byr maar hij kan nogal beschermend zijn naar alles wat hij zelf kwetsbaar vindt, dus niet kwetsbaar is. Maar mits een goede aanpak hoop ik dat het wel goed komt... alle tips zijn welkom.

 

Even over Byr: hij is een Samojeed van 2 jaar, intact en zeer zachtaardig. Met kinderen is hij ronduit super, erg geduldig en vriendelijk (raskenmerk). Hij is sociaal, speelt met alle teven en de meeste reuen, al kan hij wel reageren op andere reuen die zich groot maken. Hij duldt dan ook beslist niet als een andere reu tracht hem te berijden.

Wat hem soms parten kan spelen is zijn enorme verantwoordelijkheidsgevoel, dat moet ik vóór zijn vooraleer hij zijn eigen beslissingen zou kunnen nemen om op zijn eigen manier de situatie 'op te lossen'. Bijvoorbeeld, de kleuters van een vriendin mochten in eerste instantie niet verder weg op hun fietsjes dan 10m. Verder weg vond Byr onverantwoord en gevaarlijk. Hij trok ze aan hun jasjes en toen ze niet 'gehoorzaamden' duwde hij ze van de fiets. Dat heeft hij inmiddels gelukkig afgeleerd. Maar wat lastiger af te leren is: als we wandelen met een vriendin met haar twee pups dan kan hij ze (te) erg beschermen. Ze uit de buurt van de sloot houden is natuurlijk prima maar serieus grommen naar andere honden die te dicht bij zouden komen vind ik echt niet nodig. Byr kent geen angst en als hij zich ergens verantwoordelijk voor voelt al helemaal niet. Ik probeer hem bij te brengen dat ik het ben die dat soort problemen (als ze er al zouden zijn) oplos.

 

Ik wil dus vermijden dat hij mij (of een ander) met de kinderwagen of buggy ondersteboven trekt als hij een andere hond spot die zich te groot maakt naar zijn idee.

 

Dit soort situaties wil ik vermijden met de baby.

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder 3 doggies

honden foto van Sanne Mulder

Wat ik hieruit begrijp is dat je je dus voornamelijk zorgen maakt om zijn gedrag bij het uitlaten (als je straks je kleinkind mee hebt)?

Uiteraard kun je nu al wat meer oefenen met het corrigeren. Verantwoordelijkheidsgevoel bij een hond kan heel handig en fijn zijn, maar zoals je zelf al zei, jij bent degene die ''problemen'' met andere honden oplost tijdens het wandelen. Als hij wat fel wordt naar een andere hond, meteen corrigeren. Een tik op de neus of een duidelijke ''foei!'', ik weet niet wat bij Byr het beste werkt.

En als de kleine er eenmaal is, gouden tip, niet Byr's riem aan de buggy vastmaken. Geen idee of je dat van plan was, maar er zijn altijd slimmerds die denken dat het handig is ''omdat ie dan niet weg kan''. Ja, tot zo'n haarbal echt weg wil en hij de buggy met kind en al weg sleurt... 

Riem dus gewoon in je hand houden. Je hand kun je nog wel op de handvatten houden, anders loopt het wat lastig met zo'n buggy ;) Maar dat je de riem niet om een handvat wikkelt of zoiets.

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje geholpen heb! En ik hoop dat je (schoon)dochter een mooie laatste zwangerschapsperiode heeft :D

honden foto van teckelventje Lobke Lodewijk en de rest.

je zou kunnen oefenen met een lege kinderwagen ,dan kan je hem leren om netjes mee te laten lopen . zo heeft mijn moeder destijds onze toenmalige hond netjes naast de wagen telopen , het was ook haar eerste kleinkind die heeft nu zelf 2pubers ik spreek dan ook van meer dan 40jaar terug.met een lege kinderwagen kan er ook niets gebeuren met de baby het mooie was dat mijn moeder nooit met ons en een hond liep. terwijl we altijd honden hadden .zij kreeg die tipvan onze huisarts, mijn moeder had de puf niet meer om eerst de honduit te laten en daarna trots te wandelen met haar kleindochterdus loste zij het zo op de hond was trouwens een hollandse  xduitse herder en nog nooit een hond gezien die zo keurig naast de wagen liep. wij konden haar amper houden met uitlaten.Hein.

honden page profiel FabienneFabienne

honden foto van Fabienne

@ Sanne, inderdaad, het gaat om het uitlaten of bijv. meenemen naar het bos. Geen enkele twijfel over zijn omgang met kinderen op zich. Het corrigeren is lastig want op 'correctie' reageert hij niet, integendeel, alleen positief belonen brengt resultaat. Daarbij is hij niet zo weg van hondenkoekjes en ander lekkers, dus moeilijk te motiveren tot ander gedrag. @teckelventje L...... Slim van je moeder. Ik denk alleen dat Byr heel goed weet wanneer er wel een kindje in zal liggen, ik vrees dat hij dan toch ander gedrag zal vertonen maar het is zeker het proberen waard.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^