Katten samen met puppy?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Karen, baasje van Bo!Karen, baasje van Bo!

honden foto van Karen, baasje van Bo!

Hallo,

Wij hebben 2 poezen, Britse kortharen, een kater van bijna 1 jaar en een poes van bijna 2 jaar. De poes is een zeer schuw beestje dat graag op zichzelf is. De kater is veel socialer en wil steeds spelen met de poes, maar dat wil ze absoluut niet. Het zijn echte huiskatten. Ze accepteren elkaar maar zijn geen dikke vrienden. 

 

Nu nu zijn we al een hele tijd aan het denken om een Labrador puppy aan te schaffen. We zouden de hond ook graag in huis laten leven, dus niet buiten in een ren. Maar hoe weten we nu of dit gaat goed komen met onze 2 poezen? Heb er al zoveel over gelezen en volgens mij weet je het alleen maar of het lukt als je de puppy in huis hebt! Maar stel dat het niet lukt met de schuwe poes? Heeft iemand dit al ooit meegemaakt en wat heb je toen gedaan? Puppy terug weg (maar volgens mij gaat dat ook niet zo gemakkelijk)? Of...? 

 

Graag reacties en tips of advies. 

honden page profiel CharlieCharlie

honden foto van Charlie

Ik vind het lastig om hier een mening over te geven. Ik zelf heb ook 2 katten, Tommie en Noa. Wij hebben toen wel de stap genomen om een hond aan te schaffen maar hebben de hond wel geïntroduceerd. Eerst apart van elkaar, ieder aan 1 kant van de deur met glas er in. Zo kunnen ze elkaar wel zien. Ik heb zowel de katten als de hond met een handdoek gewreven. De handdoek met de geur van de katten heb ik bij de hond gelegd en andersom. En toen korte periodes bij elkaar met toezicht. Eigenlijk is het helemaal goed gegaan met af en toe zo momentjes dat de katten Charlie beu zijn. Wonderbaarlijk genoeg heeft hij gisteren voor het eerst een mep gehad van een van de katten. 

Een van onze katten was niet echt schuw, maar is wel een beetje schrikkerig (was hij al voordat Charlie  er was) maar ze liggen samen in de hal. En soms hebben de katten helemaal geen zin in Charlie en gaan ze lekker hoog weg liggen. Als Charlie de katten 'lastigvalt' wijzen we hem wel terecht. 

 

Ik ben me er heeeeel erg bewust van dat dit verhaal niet bij iedereen van toepassing hoeft te zijn. Het kan bij jou helemaal anders gaan. Maar ik wilde je alvast wat tips geven, mocht je beslissen voor een hond. 

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna 3 doggies

honden foto van Suzanne & Senna

Zaten in het zelfde schuitje hier. Wij hebben twee poezen van 8 en 15 jaar. Ze leven samen maar daar blijft het bij. Gewapende vrede zeggen wij altijd. Oudste is een echte bitch haha en houd niet van andere dieren. De jongste is wat lompig, houd van rust. Beide geen honden gewend. Wij hebben er sinds 9 weken wel een puppy bij. Een Labradoodle. Wat een heerlijke aanwinst! Zo blij mee. Katten en Puppy gaat helaas minder. Maar had niet anders verwacht.

 

Het is wat werk en tijd en geduld heel veel geduld die je er in moet steken. Sommige pups is 1 klap van de kat genoeg, bij onze kerel is dat helaas niet. Druk met trainen dat hij respect krijgt voor hun. Maar ze komen gelukkig wel beneden en zijn niet anders dan normaal. Enige is dat Senna achter hun aan rent of uitdaagt om te spelen.

 

Je weet pas of het echt gaat door een puppy in huis te nemen. Dus inderdaad voor je puppy te gaan. En er alles aan doen dat het wel goed gaat verlopen. Puppy terug brengen? je kan overleg doen met de fokker of er een mogelijkheid is. (hebben wij ook gedaan) maar dan alleen wanneer het voor hond en katten beter is omdat ze geen normaal leven kunnen hebben samen.

 

 

Zorg dat je weinig bemoeit met puppy en katten. Tenzij het niet gaat zoals hiero haha. Onze Senna is wat heftig tegen de katten. We hebben hem heel snel de foei aangeleerd en zeggen dat wanneer hij naar de katten toe wilt. Hij luistert hier aardig naar als we op tijd zijn. Zo niet, roepen we Kijk Is. Om te zorgen dat kat zien snoep krijgen bij vrouwtje is. ;) Zorg dat de katten altijd hoog kunnen en kunnen ontsnappen. Voorbeeld katten mogen naar boven, hond niet. Kijk even of je de hond op de bank toelaat zo ja dan alleen wanneer de katten niet op de bank zijn bijvoorbeeld.

 

Zoek een goede fokker die GEEN katten heeft. Wij lopen hierdoor helaas tegen de feiten aan haha. Leg je situatie ook uit aan de fokker, zij kunnen je vast ook helpen om niet de drukste Labrador te nemen uit het nest ;)

 

 

Ik zeg; Doen! :) komt echt wel goed.

 

 

WIJZIGING: Zet alvast mand en/of bench paar weken van te voren neer. Inclusief wat speeltjes en knuffels in de bench of mand. Zo kunnen de katten hier eerst aan wennen. Bij eerste ontmoeting hebben wij de katten hun gang laten gaan. Hond huiskamer gezet en katten waren al beneden, ze zochten het even hoog op maar renden meteen naar boven. Paar dagen later ging het al beter en kwamen steeds meer beneden om vanaf de tafel of krabpaal Senna te bekijken. 

 

 

 

 

honden page profiel HabbelbabbelHabbelbabbelgoedgekeurde fokker

honden foto van Habbelbabbel

Wij kregen een pup, de buren een kitten. Het werden heuse vrienden. Vreemde poesen werd niets, daar wilde ze achteraan.

Maar zelf nooit poezen gehad. 

Hoop dat het goed gaat.

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Bij ons net andersom.
We hebben 2 honden , en er kwam een kitten bij.
Met de ene hond ging het vanaf dag een al super. Ze slapen ook bij elkaar.
De andere hond moeten we in de gaten houden.
De eerste weken heeft de kitten wel de hele bovenverdieping gehad en de honden benede met de tuin.
Want een kleine kitten zo bij 2 drukke honden ineens zetten zagen we niet zitten.

Het heeft wel tijd nodig maar ik denk wel dat ze gaan wennen aan elkaar hoor :-D

honden page profiel GozerGozer 3 doggies

honden foto van Gozer

Wij hadden 3 katten toen we een pup kregen. 3 totaal verschillende katten. 1 kater die er gewoon op af liep, een schuwe kater die na een maand of 4 pas in de buurt kwam en een rustige poes die hem negeert. 

 

Voordat wij de pup gingen ophalen hebben we wat aanpassingen in huis gemaakt. We hebben wat schapjes opgehangen waardoor de katten een rondje door de woonkamer kunnen lopen zonder de vloer te raken.

 

Katten willen altijd eerst "de kat uit de boom kijken" ze gaan op een hoog plekje zitten en het onbekende wezen observeren en dan  besluiten of ze in de buurt willen komen.  Hierdoor kunnen ze zich ook makkelijk terugtrekken naar een plek waar de hond niet kan komen.

 Dit hebben we een week voordat de pup kwam opgehangen zodat ze er alvast aan konden wennen. Ze vinden het geweldig, ze slapen er ook lekker op :p

 

Toen we de pup kregen hebben we de katten hoog gezet en de pup gelijk in de woonkamer. De pup kon langzaam aan de kamer verkennen zonder dat hij doorhad dat er katten waren en de katten konden hem rustig bestuderen. 

Wanneer hij in de buurt van een kat kwam hebben we hem gelijk gecorrigieerd. Hij moet vanaf het begin leren dat de katten hoger in rang staan dan hij. Wanneer de kat op de hond af liep zeiden we niks. Zodra hij een speelse stap hun kant op zetten gelijk corrigieren.  Het duurde niet lang voor hij het doorhad en de katten kregen langzaamaan het vertrouwen dat dat rare beest echt niks doet. Nu een half jaar later lopen de katten vlak langs hem, geven hem kopjes en gozer blijft lekker liggen. Ons jongste katertje speelt zelfs met hem. Hij was vanaf het begin al totaal niet bang voor de pup en lagen op het begin vaak bij elkaar. 

 

Hoop dat je er wat aan hebt. Super veel plezier met de pup!!! 

 

Oja let op dat de hond niet bij de kattenbak kan komen! Het is heel gevaarlijk als hij kattenbakvulling binnen krijgt. 

En zet de voerbakjes en water voor de katten vast op een hoge plek zodat ze rustig kunnen eten zonder bang te zijn dat de hond te dichtbij komt.

 

honden page profiel Karen, baasje van Bo!Karen, baasje van Bo!

honden foto van Karen, baasje van Bo!

Allemaal heel erg bedankt voor de reacties. Het doet deugd om succesverhalen te lezen want als wij vertellen dat we een pup in huis willen halen, krijgen we alleen maar commentaar dat dit toch nooit kan lukken met de twee katten. Hebben jullie je pup ook in huis? En als de hond volwassen is, leeft die dan nog steeds in huis? Of is het beter om een hond in een buitenren te plaatsen? Het is onze bedoeling om de labrador pup binnen op te voeden tot een huishond. Kan iemand me ook zeggen wat ik allemaal nodig heb als we de pup binnen willen laten leven. We hebben ook een tuin waar de pup kan rondlopen. 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Natuurlijk gaat dat lukken. 

Misschien wordt het gewoon naast mekaar leven of echte vriendjes worden ?  Dát is af te wachten.

 

Ge moet gewoon zorgen dat de katten altijd een vluchtweg hebben, meestal zitten ze dan ergens bovenop te kijken naar dat puppy van jullie

 

En je moet zeker jullie pup direct aanleren van NIET achter de katten te zitten. Dat zal wel vlug gaan want die ene tik van hen zal hij toch wel eens moeten krijgen. Is de beste leerschool.

 

hier wilt Lance nog altijd spelen met mijn kater. Maar die vind Lance maar een storende factor. Spijtig dat er geen wederzijdse liefde is. Maar zo is het ook goed. 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Een hond is een HUISdier vind ik. Zeker een labrador.  Je gaat hem hopelijk niet opvoeden eerst in huis en dan naar buitenren verbannen. Neen asjeblieft niet 

Geef die een plaatske mee in jullie huishouden, een vaste stek , zijn mand......

 

Weet ook alvorens je eraan begint , dat het overeenkomen met je katten NIET het belangrijkste is.  Een hond moet ook wandelen , uitgelaten worden, moet mee gespeeld worden......

Anders moet je kiezen voor een waakhond.... In een buitenren. 

 

honden page profiel Karen, baasje van Bo!Karen, baasje van Bo!

honden foto van Karen, baasje van Bo!

Aangezien het onze eerste hond zal zijn, dus nog geen enkele ervaring met honden, denken jullie dat een labrador geschikt is? Ik heb er al veel over gelezen, dus mijn kennis komt voorlopig nog uit de boeken! Maar de realiteit is toch nog wat anders denk ik? Er staat dat een labrador een ideale gezinshond is? Klopt dit? Zoals ik al zei willen we een huishond en geen hond om in een buitenren te plaatsen. 

honden page profiel GozerGozer

honden foto van Gozer

Onze hond is gewoon een binnenhond. Je katten zijn nog jong dus wanneer je dit goed begeleid kunnen ze denk ik wel aan een pup wennen. Maar zorg echt dat je pup hun niet als speelgoed ziet. Hij mag niet zelf op de katten aflopen, katten wel naar hem. 

Het is ook goed om na een paar dagen wennen met de katten te spelen met een speeltje bijvoorbeeld een hengel. Zorg dan dat je pup in de mand blijft terwijl de katten spelen. Hierdoor kunnen de katten ook beter aan de hond wennen. Doordat ze aan het spelen zijn vergeten ze af en toe even dat er een hond js en dat is goed voor hun vertrouwen als er dan niks gebeurt. En de hond leert hierdoor niet op de katten te reageren als ze heen en weer rennen. Het is heel verleidelijk voor de pup om daarin mee te gaan dus het beste is om dit met zijn 2en te doen. 1 speelt met de katten de ander let op de hond. Hij moet rustig in zijn mand blijven liggen en niet te alert op de katten zijn.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik vind het eerlijk gezegd een beetje sneu voor de poes, die heeft het nu al niet naar de zin en dan komt er nog een enorme stressfactor bij. 

Je kan wat tips vragen op het gratis telefonisch spreekuur van het kattengedragsadviesbureau. Elke dinsdag van 17-18 uur. Zowiezo handig om te vragen hoe het thuis in te richten dat de poes zich veiliger voelt. 

honden page profiel CharlieCharlie

honden foto van Charlie

Charlie woont ook gewoon binnen :-)

honden page profiel --

honden foto van -

Wij hebben een ontzettend territoriale kat, die niks anders in huis accepteerd. Maar toen we 2 jaar geleden een puppy namen, was er niks aan de hand.... Ja de kat moest wennen, de kat vond het vreemd, heeft ook een paar klappen uit gedeeld, maar accepteerde het wel.... 

Nu leven ze gewoon in harmonie samen, en gaat het helemaal goed.... Dus, ik denk dat het wel goed zal gaan! :-)

honden page profiel --

honden foto van -

Oh en het is uiteraard een huishond ;-)

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

ik heb altijd honden en katten samen gehad, en moet zeggen dat het nog nooit problemen heeft gegeven..., integendeel.. ze leven gebroederlijk naast elkaar...

zeker als het nog wat jongere katten zijn zou ik me er niet teveel zorgen over maken...

maar met oudjes gaat het ook wel goed hoor....

 

geef het gewoon even de tijd, labradors zijn heel verdraagzaam,

en snappen binnen no-time dat ze met poezen niet moeten sollen... 

mijn jongste lab is hele dikke maatjes met mijn oudste kat....

en pup kenzo weer met de kitten...

ik doe eigenlijk nooit aan voorbereidingen...maar zet het gewoon samen...

 

alvast veel plezier met jullie toekomstige pup....

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

"

Allemaal heel erg bedankt voor de reacties. Het doet deugd om succesverhalen te lezen want als wij vertellen dat we een pup in huis willen halen, krijgen we alleen maar commentaar dat dit toch nooit kan lukken met de twee katten. Hebben jullie je pup ook in huis? En als de hond volwassen is, leeft die dan nog steeds in huis? Of is het beter om een hond in een buitenren te plaatsen? Het is onze bedoeling om de labrador pup binnen op te voeden tot een huishond. Kan iemand me ook zeggen wat ik allemaal nodig heb als we de pup binnen willen laten leven. We hebben ook een tuin waar de pup kan rondlopen. 

"


Wij hebben ook gewoon een huishond, geen buiten ren ofso. Gewoon voeden we onze puppy bij de katten in huis op. Wat je voor een puppy nodig hebt? Voerbak, drinkbak, bench, mand, speeltjes, knuffel(s), goed voer, puppycursus, kauw botten bijvoorbeeld van Farmfood, beloningsnoepjes. :-) riem, tuigje of halsband voor uitlaten.

Labrador is een huishond en kan je niet buiten laten leven. Lekker binnen opvoeden. ;-)

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

"

Aangezien het onze eerste hond zal zijn, dus nog geen enkele ervaring met honden, denken jullie dat een labrador geschikt is? Ik heb er al veel over gelezen, dus mijn kennis komt voorlopig nog uit de boeken! Maar de realiteit is toch nog wat anders denk ik? Er staat dat een labrador een ideale gezinshond is? Klopt dit? Zoals ik al zei willen we een huishond en geen hond om in een buitenren te plaatsen. 

"



Een pup is niet alleen rozengeur en manenschijn :-D veel geduld heb je voor nodig. Het zijn net kinderen die puppy's. Uitgelaten worden eerst in puppy tijd kort maar als ze uit gegroeid zijn zeker wel een wandeling langer en van een uur. Moet mee gespeeld worden en de juiste regels gegeven worden. Consequent zijn!! :-) er zijn bij hondenscholen of dergelijke wel eens van die informatie avonden voor mensen die een puppy wíllen aanschaffen.

Een labrador is zeker een huishond. Lief voor kinderen, trouw en sociaal. Perfecte gezinshond. Wel echte drukte makers misschien rekening mee houden met de katten? Zeker de schuwe. Labradors kunnen soms echt heel lomp druk zijn. (Heerlijk vind ik dat) maar voor schuwen kat minder fijn. Maar labrador is een mooie keus. Al een Fokker op het oog? Ook met hun zou ik je situatie van je katten bespreken. Zij kunnen helpen bij de keuze van de pup ect.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Je kan traphekjes/klemhekjes gebruiken om te zorgen dat de katten altijd een veilig vlucht zone hebben dat heeft voor onze twee katten en Sadi goed gewerkt. Zo gauw Sadi er spelend achter aan wou Sadi Nee. Nu stopt ze zelf al voor ze op gang is.

 

Verder veel begeleid als Sadi half lag te slapen ging ik er rustig bij zitten dan durfden de katjes te komen kijken even snuffelen en weer weg. O althans de kleinste garfield onze grote rooie kater is net zo bang aangelegd sterker nog hij durft zijn kop in sadi's voerbak te steken (als ie leeg is)  terwijl ze erbij staat en wandelt rustig onder haar door en tussen haar poten door, Ringo komt alleen als Sadi rustig ligt als ze loopt is ze eng zeg maar. Maar beide partijen hebben respect voor elkaar. Voor Sadi hadden ze onze vorige berner leren kennen maar die was als de dood voor de katten, dat wil zeggen maakte geen contact terug draaide de kop weg bleef als bevroren liggen als haar oren werden gewassen. Toen Sadi kwam was het een ander verhaal want Sadi wilde wel contact en Sadi wilde spelen dus op zich begint zo'n proces van kennismaking vertrouwen opbouwen respect voor elkaar krijgen van voor af aan.

Volgende forumvraag: Pina ter adoptie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^