wegloopgedrag + wantrouwen tgo mensen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Melissa  ~Angel & Kylan~

Hallo, 

Mijn hond loopt al lange tijd weg. We hebben alles dichtgemaakt maar toch vind hij altijd een uitweg. We zijn al streng opgetreden en in verleden ook beloond met het terug komen. Uiteindelijk helpt niets! 

Wanneer hij dan wegloopt en ons ziet luistert hij niet. In tegendeel loopt hij de andere kant op. 

 

Thuis luistert hij af en toe. Soms wel en soms ook helemaal niet. Het lijkt dan alsof hij ons niet begrijpt maar we merken ook dat hij een sterke eigen wil heeft.. 

 

Hij is ook wantrouwig naar anderen.  hij kan agressief optreden naar andere honden en mensen. 

 

Ik ben heel fel voor mijn hond en hij is zo afhankelijk van mij, het is echt mijn knuffel beest.  ik weet me jammer genoeg geen raad meer.

 

Ik zou niet zonder hem kunnen en heb bang dat dit ooit uit de hand zal lopen. 

 

Weet iemand wat raad/advies? 

 

Alvast bedankt! 

 

Mvg 

 

 

 

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Kun je meer informatie geven? Heb je de hond sinds puppytijd? Is het een herplaatser of hond uit het asiel? Wanneer is het begonnen? Is er toen iets veranderd in de (thuis)situatie? Hoe oud is je hond? Ga je met hem naar training? Etc etc etc

 

Ik neem aan dat hij wegloopt uit de tuin? Zit hij hier vaak? Krijgt hij genoeg beweging/uitdaging? Waar vindt hij een uitweg? (graven, slopen, springen? overal valt een oplossing voor te verzinnen) Als je met hem wandelt, laat je hem dan ook los, zo ja hoe is het gedrag dan?

 

 

 

Meer info zou helpen :)

 

Wijziging:

Over het wantrouwen: is dit altijd al zo geweest? Of is er iets gebeurd waardoor hij mens/dier niet meer vertrouwd?

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Loopt hij ook weg als jij nog in zicht bent? Want dan zou je hem kunnen volgen om te zien waar hij ontsnapt. Het zal even duren, maar op die manier kun je alles echt helemaal dichtmaken en zullen er uiteindelijk geen ontsnappingsroutes meer over zijn.

Als dit niet werkt... Ik heb een keer iets gezien van een hond die echt OVERAL uit wist te ontsnappen, en hij klom gewoon over een twee of drie meter hoog hek heen! Uiteindelijk hebben de eigenaren elektrische matten bij het hek gelegd en op het containerhok dat hij als opstapje gebuikte. Hierdoor had hij niet meer genoeg ruimte om een aanloop te nemen en kon hij niet meer ontsnappen.

Zoiets zou dus kunnen werken, maar dan moet je wel weten waar hij ontsnapt.

Laatste mogelijkheid is misschien aan een lange ketting in de tuin. Denk er dan wel heel goed om dat hij niet over het hek gaat of zoiets, want dan loop je het risico dat hij zichzelf ophangt tijdens een ontsnappingspoging.

 

Ik hoop dat je hier iets aan had!

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Wie is er over het algemeen het meest met de hond bezig?

Wordt er verder nog iets met de hond gedaan?

Cursus, sport, ander soort training o.i.d.

 

honden foto van Melissa  ~Angel & Kylan~

Meer info: 

 

 

Herkomst puppy: Gehaald in Zonhoven (www.ikwileenpuppy.be). Dit is een slechte fokker! (brood fokker). Laat me duidelijk maken dat ik dit niet wist tijdens mijn aankoop en dat ik dit zeker niet meer zal doen! Ik hoop dat broodfokkerij rap stopt!

Ik denk dat hij geen of sowieso een slechte socialisatie heeft gehad als pup. Ik heb hier geen gegevens rond.

 

Leeftijd: geboorte datum: 6/02/2011 dus 3 en half jaar

Karakter: speels, zeer aanhankelijk bij baas, sterke eigen wil/koppig, angstig wantrouwig t.g.o anderen waardoor hij agressief uit de hoek kan komen

 

voorgeschiedenis: 

- Hondenschool gegaan (gehoorzaamheidstraining) van puppy tijd tot 1jaar en paar maanden. Dit verliep moeilijk. Contact met mensen was wisselend maar hapte niet. Luisterde niet goed. (Op de hondenschool werd niet gewerkt met snoepjes maar met mondelinge bekrachtiging) 

 

- geen veranderingen in thuissituatie

- omgang met gekenden gaat goed (vriend, ouders, onze katten) Contact naar mijn broertje (14j) gaat ook goed, toch durft hij hier ook al is naar grommelen. 

 

 

Baas: Ik ben het meeste met hem bezig. Mijn vriend kent hem ook van puppy tijd en hij treed strenger op. Toch speelt Angel ook vaak met zijn voeten & vooral als hij wegloopt.

 

Wegloopgedrag: Dit doet hij al zeer lange tijd! We weten waar hij wegloopt. Achter hoge struiken hebben wij draad geplaatst. Hij loopt hieronder door. Mijn vader heeft hem ooit ook eens er over zien gaan. Ook langs de zijkant heeft hij in een hoek een uitweg gevonden. We willen dit eventueel proberen op te lossen door ofwel beton te plaatsen of hogere strakkere bedrading. 

 

Eerdere acties: 

- Na het weglopen naar de ontsnappingsplaats gaan en hem negatief bekrachtigen van zijn gedrag, nadien wordt hij in de ren gedaan

- Belonen bij het terugkomen wanneer hij luistert wanneer hij geroepen wordt. 

- Rechtstreeks de ren in, en geen aandacht geven aan gedrag

 

Beweging:

We hebben een grote tuin. Wanneer wij buiten zijn loopt hij minder weg omdat we dan opletten. Toch is dit ook al vele keren gebeurt! Wanneer we er niet bij zijn is de kans 8/10 dat hij weg is.

We hebben al verschillende lange draden (soort ketting, ijzerdraad) in dierenwinkels gekocht (voor in de grond te plaatsen) dit werkt prima maar de draden gaan vaak kapot en we moeten veel nieuwe kopen! Ik vind dit  geen fijne oplossing omdat het fijner is om hem los te laten lopen in de tuin zo kunnen we ook met hem spelen.

We gaan niet elke dag wandelen. Af en toe maken we een lange wandeling. (bos of bij plassen waar water is, en wandelen we +- 3uur.)

 

Ik heb hem in het bos ook al diverse keren los laten lopen, wanneer er geen mensen zijn. Hij loopt dan niet weg. Blijft contact houden met baas. 

honden page profiel BlaiseBlaise

Allereerst zorgen dat je hond niet weg kan (betere schutting of omheining).

Het lijkt erop dat je hond enorme jachtinstinct heeft (ruikt alles en wil erheen). 

Het strenge optreden is voor een zachtaardige hond teveel (bereik je het tegenovergestelde zoals je ziet.....(gedrag verandert in negeren en wantrouwen).

Deze hond heeft "dagelijk" meer nodig om zijn energie kwijt te kunnen, ook spelletjes.

 

honden foto van Melissa  ~Angel & Kylan~

Inderdaad daar wil ik al sowieso werk van maken. Een nieuwe schutting/omheining.

 

Ik heb vroeger wel meer tijd gemaakt voor korte wandelingen op een dag. Maar het wegloopgedrag bleef bestaan. Spelletjes spelen we ook met hem! Hij is heel speels en fijn om mee te spelen.

 

Nu neem ik geen risico's meer om hem los te laten lopen in de tuin, hij heeft bijna een andere hond gehapt. Ik heb zo een schrik. Ik merk dat de laatste dagen zijn wegloopgedrag toeneemt en ook de duur ervan. Vroeger kwam hij vanzelf terug naar de voordeur. Nu kan hij heel lang blijven waardoor ik hem moet gaan zoeken en hij loopt dan verder van mij weg.

 

U denkt dus dat streng optreden averecht werkt? Wat werkt dan nog? 

 

sowieso meer activiteiten uitvoeren zodat hij zijn energie kwijt kan

Rachelle (Gast)

Minimaal iedere dag wandelen een uur is wat een hond nodig heeft. Dat compenseert die ene keer een lange wandeling niet. Wil niet daadwerkelijk zeggen dat hij daadkracht niet meer wegloopt. Veder zou ik hem een Kong aanbieden en iets voor te kauwen wat hij lekker vind. Daarbij iedere sagaaien spelen om aan de baas hond band te werken. Als hij een groot jachtinstinct heeft zou ik kijken f speuren iets voor hem is. Hoe het wegloop gedrag te corrigeren vind ik zelf ook moeilijk hb ik verder geen ervaring mee.

Rachelle (Gast)

Iedere dag dezelfde tuin vormt geen uitdaging voor de hond en hierdoor wordt gij niet gepikkeld. Een tuin is niet vergelijkbaar met een lekkere wandeling

honden page profiel BlaiseBlaise

Verblijft je hond niet binnenshuis, bij jullie? Vergeet niet dat een hond "erbij" wil horen.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik zou me eerst eens afvragen waarom hij niet in de tuin zou willen blijven. 

honden foto van Melissa  ~Angel & Kylan~

De hond is zowel binnen als buiten. Hij heeft een ren maar slaapt bijna altijd binnen.

Hij heeft in de tuin speeltjes, aandacht. Vandaag ben ik 's morgens 15min gaan wandelen. Ik heb geen vaste wandelmomenten, dat wel niet. 

 

honden foto van Sandra, Mecx en Fenne.

15 minuten wandelen stelt natuurlijk niks voor.

Ga eens langer samen op pad en verwerk leuke opdrachten in de wandeling.

Zorg voor uitdaging en stel je hond ook eens op die manier tevreden.

Moe maken in het koppie kan zoveel voldoening geven dat je een hele andere hond krijgt 

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Een grote tuin is leuk, uiteraard! Meer bewegingsvrijheid als binnen en ook nog eens genieten van de frisse buitenlucht maar niks meer of minder dan het verlengde van je (en zijn) huis.

 

Het is een jonge vent in de bloei van zijn leven die 'de wereld wilt ontdekken'. Hij wordt gelokt door een wereld vol geurtjes die hij veel te weinig te zien krijgt. Zoals je zelf schrijft is hij afhankelijk van jou maar als jij de verantwoording niet neemt om hem ook naar behoren buitenshuis te laten komen dan zorgt hij daar zelf wel voor zoals je ziet.

 

Ga lekker dagelijks met je ventje op pad dat zal jullie relatie alleen maar ten goede komen. Een kwartier is daar veel te kort voor dat is een amper een plas en poep ronde.

 

 

 

 

Rachelle (Gast)

Eerlijk gezegd snap ik het ook niet zo goed. "Ik ben vandaag een kwartier wese wandelen" als je een hond aanschaft weet je toch dat hij beweging nodig heeft? Als dit je eerste hond is verdiep je je er toch ook in? Minimaal 2 x per dag totaal 1 uur zeker bij zo jonge hond. Ook speeltjes etc doet er nirt bij af het totaal plaatje moet kloppend zijn.

Anoniem (Gast)

Ik heb een beetje het idee dat hij te weinig uit gaat , een hond moet min 4 keer per dag een wandeling maken. Probeer een lijn van 12 meter en laat hem voor je uit lopen en roep hem dan naar je toe en blijf hem belonen. En streng zijn heeft geen zin consequent moet je zijn. beloon hem met alles wat hij goed doet. En zelf moet je ook geen onzekerheid uitstralen. want dat voelen honden heel goed aan. Ook al heb je een grote tuin een hond moet ook gewoon buiten je tuin naar buiten gaan. Ik denk dat hij gewoon te weinig beweging krijgt. Laat hem eens naast de  fiest lopen. Zodat hij lekker zijn energie kwijt kan.

En laat voor de zekerheid een controleren bij de DA of hij niet doof is.

 

 

 

 

 

honden page profiel Falco BowieFalco Bowie

honden foto van Falco Bowie

" Ik heb een beetje het idee dat hij te weinig uit gaat , een hond moet min 4 keer per dag een wandeling maken. Probeer een lijn van 12 meter en laat hem voor je uit lopen en roep hem dan naar je toe en blijf hem belonen. En streng zijn heeft geen zin consequent moet je zijn. beloon hem met alles wat hij goed doet. En zelf moet je ook geen onzekerheid uitstralen. want dat voelen honden heel goed aan. Ook al heb je een grote tuin een hond moet ook gewoon buiten je tuin naar buiten gaan. Ik denk dat hij gewoon te weinig beweging krijgt. Laat hem eens naast de  fiest lopen. Zodat hij lekker zijn energie kwijt kan.

En laat voor de zekerheid een controleren bij de DA of hij niet doof is.

 

 

 

 

  "

 



Ik was niet ingelogd maar dit berichtje komt van mij
Sorry ik was niet ingelogd

honden foto van Melissa  ~Angel & Kylan~

Dank U. Vandaag ben ik 2 wandelingen gaan maken. 15min en 40min Meer beweging buitenshuis, daar hebben jullie sowieso gelijk in. Maar tis niet dat ik dit nooit eerder heb gedaan hoor.. in verleden liet ik hem veel uit en liep hij ook Al weg. Nu breng ik nog veel tijd door met hem, tis niet dat ik hem verwaarloos. Als ik wandel heb ik laatste tijd ook meer schrik omdat hij agressief kan reageren en zo kan trekken toch loopt hij soms ook heel goed mee. Ik vind het niet fijn als ik mensen tegenkom en bezoek ontvangen is ook niet plezant! Ik weet dat hij mijn onzekerheid kan voelen. Maar het is al meerdere keren geweest dat hij wou proberen te happen. Ik weet dat de situatie vermijden geen oplossing biedt maar vind dit niet makkelijk om aan te pakken.. Falco Bowie ; ik vind het idee van een lange lijn een goed idee. ik ga dat zeker doen ;-) Awel nu ook een andere vraag ; Kan een hond een verstandelijke beperking hebben? Hij is zo lief maar stelt zo vaak dom en tegelijkertijd grappig gedrag! Hij gedraagt zich nog heel fel als een pup.

honden page profiel SproetSproet

honden foto van Sproet

Ik krijg het idee dat je hond intelligent is en zich verveeld. Ik zou toch proberen meer te gaan wandelen (ook 2x per dag is niet echt veel uitdaging). Kan hij naast de fiets lopen? (alleen indien niet te warm natuurlijk), daar kan hij zijn energie ook mooi in kwijt. Misschien wel even belangrijk als lichamelijke uitdaging is geestelijke uitdaging. Speel je wel eens denkspelletjes met hem? Hersenwerk, speuren/zoeken en trucjes leren kan een hond ook erg moe en voldaan maken.

honden foto van Melissa  ~Angel & Kylan~

Ja. Dus meer uitdaging zoeken voor de hond.  ga ik proberen.. 

Ik weet niet of hij intelligent is. Mijn vriend denkt eerder aan een mentale beperking omdat hij veel commando's niet begrijpt.  aan zijn lichaamsuitdrukking.  hij geeft zeer vaak pootje,  ook al wordt dit niet gevraagd.  hij is vaak afgeleid wanneer we hem aanspreken..  

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Ik weet niet of je hier mee bezig bent, maar misschien zou je je kunnen gaan verdiepen in het gedrag van honden, de communicatie van honden. Thurid Rugaas heeft wat boekjes geschreven hierover waardoor het hondengedrag wat beter begrepen kan worden door ons als baasjes.

Uitdaging bieden zou idd wel eens een hele goeie kunnen zijn.

Mijn eigen hond loopt weg tijdens het wandelen, dus hier een soortgelijk probleem. Jachtinstinct is soms heel moeilijk om mee om te gaan.

 

Heb jij ook een ongecastreerde reu?

honden foto van Melissa  ~Angel & Kylan~

Het is een gecastreerde rue. Ik heb een boek van honden lichaamstaalgids wat ik nu door aan nemen ben.  tijdens het wandelen snuffelt hij ook veel.  wanneer hij iets vreemds hoort of iets ziet merk je dat zijn staart recht komt te staan, hij is dam bang en begint te grommen.  wanneer we voorbij mensen wandelen is hij moeilijk te corrigeren. Hij is dan zo gefocust op datgene en het lukt niet om hem dan af te leiden.  dit had hij op de hondenschool ook al.

 

We zijn pas naar zo een zwemvijver geweest met hem.  het was fijn maar verliep moeilijk.  wanneer mensen voorbij passeren of in de buurt zijn, blijft hij contact houden.  hij gromt en trekt om er naar toe te willen gaan als ze voorbij passeren.  We willen hem dan afleiden maar dit lukt moeilijk. 

 

Dit is jammer het wordt voor ons bijna onmogelijk om naar zo plaatsen te gaan. Hij kan ook moeilijk stilzitten.  dit ook weer door zijn snelle afleiding.  wanneer hij iets ziet,  focust hij zich volledig. 

 

Op de hondenschool was dit ook, waardoor hij commando's negeerde. Ook al werd zijn naam geroepen. Het lijkt vaak dat hij in een andere wereld zit  

 

Ik doe mijn best maar het is zo moeilijk 

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Hier loop ik met mijn hond ook tegenaan. Hij is niet baas gericht maar omgevingsgericht. Mijn hond is een heel zelfstandige denker, waardoor hij denkt mij niet altijd nodig te hebben. Ook is hij heel intelligent. Eergister is hij weggelopen achter een ree aan en dan presteert mijn mannetje het nog om aan iemand de weg te vragen die hem weer keurig bij me terug brengt met haar roedeltje. Met mijn hond ga ik het daarom ook over een andere boeg te gooien en ga ik mantrail doen. Dan kun je deze kwaliteiten benutten i.p.v. verachten bijvoorbeeld:-)

Met Ozzie deed ik behendigheid, deed de oefeningen met gemak maar enorm gericht op zijn omgeving waardoor hij zich niet op mij richt. Hiervoor zouden aandachtsoefeningen zijn, maar wat je ook aan aandachtsoefeningen doet, hij blijft naar buiten gericht. Ik wilde graag een zelfstandig denkende hond i.p.v. super baasgericht en hem dan niet alleen kunnen laten, maar dan is dit een nadeeltje hierdoor.

Voor ozzie heb ik een Flexi lijn van 10 meter, daartussenin koppel ik vaak een lijn van 9 meter waardoor ik rond de 20 meter speling heb. Zo loop ik los met hem. Als ik hem bijvoorbeeld roep en hij is gefixeert op een konijn, dan haal ik hem binnen of ga ik op de lijn staan. Het zou een tussenoplossing kunnen zijn. Ook heb ik het commando "omheen" geleerd zodat we niet in de knel komen met bomen, ook daar kan hij ondertussen zelfstandig mee uit de knoop komen...handig. 

honden foto van Melissa  ~Angel & Kylan~

Is wel handig zo een lange lijn he!  ik heb hem in de bos vaak los laten lopen en daar blijft hij wel bij mij.. 

Mijn hond is wanneer we wandelen fel omgevingslicht gericht ja maar toch ook baasgericht. Als ik op de hondenschool de leiband gaf aan iemand anders of als mijn vriend hem heeft en ik loop dan de andere kant op of weg. Dan focust hij zich op mij en wil hij niet verder wandelen of verder doen aan een oefening doordat ik er niet meer ben. 

 

Thuis volgt hij mij ook overal.  hij heeft mijn aandacht fel nodig 

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Ja idd heel handig zo'n lijn, dan heb je veel meer controle voor het geval je onvoorziene situaties treft onderweg. Voor in de tuin kan dit ook handig zijn. maar moet je oppassen dat er in de tuin geen objecten staan waardoor hij vast kan komen te zitten (Ozzie bijt dan gewoon de lijn door of doet zijn tuigje even uit hahaha). Momenteel heb ik op de graafplekken van Ozzie bakstenen neergelegt tegen de schutting aan waardoor hij er niet onderdoor kan graven. Ook kun je over de grond gaas spannen waardoor hij op die plekken evt niet kan graven. Maarja mijn hond is ook wel eens dwars door de schutting gegaan met zijn koppie...ondertussen kan hij dat ook (had ik even een foto van moeten maken)...dan gewoon een dikker stuk hout ertegenaan timmeren.

 

Het wantrouwen naar andere mensen zou ik een Gedrags deskundige voor inschakelen misschien dat je hiermee vooruitgang zou kunnen boeken. Mijn hond had dit met vissermannen, die ik hun dan een brokje heb laten geven. Na een tijdje was dit ook weer over. Misschien dat je de hond kan laten zien dat andere mensen heel aardig kunnen zijn door ze eten te laten geven (moet wel verantwoord zijn).

honden foto van Melissa  ~Angel & Kylan~

Ja in de tuin heb ik ook al zo een lange lijn geprobeerd.  bij ons ook direct doodgebeten.  me even omgedraaid en hap.  :-) nu wandel ik meestal met zo een 'politie leiband' maar zet ze meestal op het kortste haakje. 

 

Ik dacht zelf ook aan een gedragstherapeut maar dit kost zo veel geld en dat kan ik momenteel niet uitgeven :( en zelf durf ik dit niet te proberen.  ik weet dat hij zou durven bijten uit schrik en wantrouw 

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Wat is zo veel geld?

Soms is een paar x een gedragsdeskundige al voldoende.

Zo te lezen is dit echt veel te hoog gegrepen voor jullie, en vanzelf lost het ook niet op.

Ik zou toch een goede hondenschool zoeken en er serieus mee aan de slag gaan.

Een kwartier wandelen, en hierin geen vaste routine in hebben vind ik voor zo'n hond veel te weinig.

Ter vergelijking, wij wandelen dagelijks 3 uur met onze reu, waarin ook snuffelen, rennen, spelen in zit. Dat hebben ze gewoon nodig.

En daar sta ik dus bv eerder voor op, dan toen ik nog geen hond had.

Een grote tuin zegt niet zoveel voor een hond, het is en blijft een grote kennel.

 

 

 

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

" Het is een gecastreerde rue. Ik heb een boek van honden lichaamstaalgids wat ik nu door aan nemen ben.  tijdens het wandelen snuffelt hij ook veel.  wanneer hij iets vreemds hoort of iets ziet merk je dat zijn staart recht komt te staan, hij is dam bang en begint te grommen.  wanneer we voorbij mensen wandelen is hij moeilijk te corrigeren. Hij is dan zo gefocust op datgene en het lukt niet om hem dan af te leiden.  dit had hij op de hondenschool ook al.  "

 

Je schrijft dat je bang bent dat je hond hapt. Als je met je hond loopt ben je dus niet rustig en ontspannen. Dit voelt je hond feilloos aan en wordt onzeker. De 'agressie' die je ziet is waarschijnlijk een onzekere hond die jou/jullie wil beschermen. Dit is niet zijn taak. Het is jouw taak om roedelleider te zijn en te zorgen dat je hond zich veilig voelt. 

 

Ik zou een gedragstherapeut inschakelen.    

 

 

 

honden page profiel Jannie Jannie 3 doggies

honden foto van Jannie

Als ik het zo lees, (grommen, happen, uit tuin ontsnappen) zie ik een hond die uitdagingen zoekt. Dat klopt ook bij zijn leeftijd. Als hij die niet krijgt aangeboden in de vorm van sport-en-spel-hersengymnastiek, dan zoekt hij die zelf wel ;-).

Zoals je al ziet, hij geeft spontaan steeds poot, dus hij wil meer "kunstjes" leren

Met een kong moet hij zelf spel uitvinden, samen met baas dingen doen, geeft betere band. En welke hond wil nou weglopen van de "beste-baas-ter-wereld" ?

Misschien een tip : hier kun je een gratis boekje vinden met spel ideeen : http://www.hpdibbes.nl/WTeunisse_KoudKunstje_2013_06-20LR.pdf

honden page profiel miranbmiranb

Dat groot maken...staart omhoog doet een hond niet uit angst hoor.

Dat is echt een kommaarop houding.

Kan wel uit angst ooit zijn ontstaan.

Met wat ik lees lijkt het mij dat hij weinig grenzen kent en erg zelfstandig is geworden hierdoor.

Ik lees dat hij in een ren verblijft?

Hoe vaak ben je echt met hem bezig?

Komt hij wel voldoende in aanraking met andere mensen en honden onder duidelijke begeleiding?

 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: waarom doet ze dit?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^