Puppy - Bijtremming ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel van zele pietervan zele pieter

Dag vrienden,

 

Dit is reeds de tweede vraag welke we hier stellen. Het houd ons namelijk echt wel bezig dit onderwerp.

Worden er wat hopeloos van.

Onze pup is dus 8,5 weken oud en werd op 7 weken bij ons thuis komen wonen.

Betreft een teef mechelaar. We weten dat dit vroeg is.

Ik las een ander artikel waarbij ik toch een goed gevoel had. Ik had graag ook jullie mening hierover.

 

- Als puppy bijt luid auw roepen

- blijft ze verder bijten nogmaals auw roepen en negeren (ander bijt speeltje geven)

- lukt negeren niet ze met haar rug op grond pinnen tot wanneer ze zich ontspant;

Bron : http://www.hondenplaza.nl/puppies_bijten

 

Volgens het artikel eindigt de oplossing hier.

Dit lijkt bij ons niet te lukken. In het zelfde artikel wordt deze methode vergeleken met hoe een moeder haar puppy's bijtremming aanleert.

Blijkbaar neemt ze als "4de" stap de pup bij de nek en tilt deze lichtjes op tot wanneer deze uit haar gemoedstoestand graakt.

Ook sommige mensen delen mee dat dit kan werken.

 Anderen zeggen dan weer dat honden fysiek reageren als jij ze fysiek disciplineerd.

 

Ik heb wel begrip voor beide visies.

Wat te doen ? Gewoonweg negeren helpt soms echt niet. Misschien is ze op dat moment overmoeid ?

 

Dank je voor de tips.

 

honden page profiel RobRob

honden foto van Rob

niet auw roepen en geen ander speeltje geven. In alle beide gevallen blijf je haar aandacht geven en levert het bijtgedrag haar iets op! Haar ook niet op de rug vastpinnen. Deze methode is achterhaald. Is een vorm van fysieke correctie. Niet meer van deze tijd en heel moeilijk om dit consequent en op het juiste ogenblik uit te voeren.

 

Negeren door bijv. de kamer uit te gaan en de deur dicht te doen. Dan merkt ze dat dit gedrag haar niets oplevert. Wat ook kan is haar bijv. even in de WC te zetten, als time-out. Uiteraard er wel voor zorgen dat ze niet bij WC papier, matjes etc. kan komen. Dit zegt tenminste onze trainster, we komen net van een theorieles waar vanavond deze onderwerpen zijn besproken.

honden foto van Baasje van Bren† R.I.P      & Lizzy

Wij hebben nu bijna drie weken een maltezer pup in huis.. Ze bijt echt veel in m'n handen en vingers.. soms zo erg dat haar tanden in mijn hand staan. Ik zeg dan ook hard auw of uh en negeer haar dan, soms bijt ze zelfs in m'n vinger als ik haar corrigeer. Hoe vaak ik het ook zeg, effectief is het niet... want ze doet het elke keer weer. Zelfs als ik haar gewoon wil knuffelen bijt ze en wil ze zelfs wel eens happen naar m'n gezicht. Ga dit topic volgen, want ik kan ook wel wat tips gebruiken. 

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Wij zijn geen hondenmoeder en onze handen zijn geen hondenmond, dus ik zou geen moederhond proberen te imiteren, dat lukt toch niet :)

De grootste straf voor een hond is negeren.
Dus als de pup bijt mag je wat mij betreft au zeggen (als het echt hard is, zeg je het toch wel onbewust), maar kap daarna meteen af waar jullie mee bezig zijn -> pijn doen is einde oefening/speeltijd/etc.
Doet ze het erg vaak, dan heeft ze waarschijnlijk meer slaap nodig; 1 uur wakker = 2 uur slapen (is richtlijn, moet natuurlijk kijken wat bij jouw pup het beste past)

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Hier werkt resoluut zonder een woord vuil te maken de ruimte verlaten altijd perfect en ben daar ook heel conseqent in. Mijn man is daar te lui voor dus die zit id puppytijd regelmatig onder de krassen.

 

Maar negeren is negeren. Dat stappenplan slaat natuurlijk nergens op......

1. reageer LUID

2. reageer LUID + negeer+ geef een speeltje???

3. lukt het negeren niet......blablabla(niet voor herhaling vatbaar)......

 

Tuurlijk lukt het negeren niet en kom je automatisch bij het geblabla uit want er is in het hele stappenplan helemaal geen sprake van negeren geweest!

 

 

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Ik zou er zelf voor kiezen om 1x heel duidelijk Nee te zeggen en de pup tegelijkertijd te negeren en weggaan uit de situatie.

 

Bij onze Max deed ik het op deze manier en dat hielp bij hem goed.

honden page profiel cantouchcantouch

honden foto van cantouch

Wij riepen ook auw, en hielden op met het spel. Wanneer hij toenadering zocht om te spelen en daarbij z'n tandjes in onze handen(of voeten)zette, gaven we hem een speeltje om mee te spelen en gaven hem verder geen aandacht meer.

 

Kwam het omdat hij te moe werd, dan in de bench en lekker slapen.

 

Ik moet zeggen dat na het wisselen van de tanden het ook vanzelf ophield, nu kan hij ooit nog wel eens zijn tanden op je arm zetten bij druk spel maar dat is geen bijten. Doet het pijn dan is een 'auw' voldoende, hij schrikt dan ook zichtbaar en komt het meteen goedmaken met een paar lekkere lebbers.

 

Hij moet z'n grenzen nog leren kennen maar een correctie zoals een moederhond geeft moet in 0.4 seconden gebeuren (mss nog wel sneller), wat er voor zorgt dat een mens eigenlijk altijd het verkeerde gedrag corrigeert. (Je trekt je hand weg dus pup kijkt eerst nieuwsgierig wat je gaat doen en wordt daar vervolgens voor op z'n rug gelegd in zijn ogen)

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Wij riepen eerst ook AUW maar dat hielp bij Black niks, dan werd hij alleen maar fanatieker.

 

Wij hebben hem een tijdje echt niet kunnen aaien, want dan ging hij alleen maar in je handen bijten.

 

We gebruikten alleen lange speeltjes, zodat hij niet zo snel bij je handen kon komen.

Lukte het hem dan toch, stopten we met spelen.

 

Verder hebben we er geen drukte van gemaakt, alle puppy's bijten.

We gingen vaak met hem spelen op de grond, dan ging hij natuurlijk ook bijten.

Maar we lieten hem wel begaan als hij niet hard beet.

Pas als het te hard ging, liepen we van hem weg.

Niks zeggen, gewoon opstaan en je eigen ding gaan doen.

Puppy moet ook leren waar bij een mens de grens is.

 

Nu is hij 8 maanden en bijt allang niet meer, dat puppybijten is vanzelf uitgedoofd.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Van de Karen Pryor site: Teaching bite inhibition 

lellebel (Gast)

Dit is typisch puppy gedrag. Hoe meer aandacht je er aan schenkt hoe mooier ze t vinden. Dit gaat vanzelf weg. Kijk ook even wanneer hij het doet. Dit kan ook overprikkeling zijn. Pups slapen veel 1 uur uit de bench 2 uur in de bench dit kun je later uitbouwen.  Ik zal zeker niet de  hond op rug gooien. Dit werkt tegen je op de band die je wil opbouwen samen. Hou t lekker positief allemaal en negeer hem als ie wel bijt. 

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

" Van de Karen Pryor site: Teaching bite inhibition  "

 

Mooi artikel, helder uitgelegd!

Anoniem (Gast)

IK heb toch echt geleerd dat als een pup in je handen bijt je er gewoon een speeltje in moet stoppen en weg lopen.

Ze leer je dat de hond alleen in het speeltje mag bijten.

Ik heb 1 hond het zo geleerd (die is inmiddels 3) en ik heb nu een pup van 16 weken en die bijt ook echt niet meer mijn handen iedere keer als hij "druk" wordt pakt hij zelf een speeltje en rent naar mij toe zo van, joepie ik mag spelen zonder de baas te bijten. Ook de volwassen hond heeft als ik thuis kom of als ze heel erg opgewonden raakt dat ze naar haar speelgoed bak rent om een speeltje te pakken.

 

Het bijten zelf negeren heeft in mijn ogen niet echt zin. Want als je dan een half uur later weer terug komt dan heeft de hond nog steeds niet geleerd dat bijten in je armen/handen/voeten niet mag. Hij weet niet waar hij wel in mag bijten.

Pups hebben op een gegeven moment ook kans op pijn in de mond door het wisselen van de tanden, ze gaan dan sneller op meubels en andere dingen bijten. Dit kan je het beste oplossen door een koud washandje, kauwbot of speciale doekjes of speelgoed dat kapot mag. 

honden page profiel JudithJudith

honden foto van Judith

Sorry die laatste reactie is van mij, ik was uitgelogd

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Als je dat leert, leert je hond nooit de kracht van zijn beet beheersen. Het idee is eerst voorzichtig zijn, zacht in de mond. En later dat mensen echt superaanstellers zijn en maar helemaal niet gebeten. 

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

" IK heb toch echt geleerd dat als een pup in je handen bijt je er gewoon een speeltje in moet stoppen en weg lopen.
Ze leer je dat de hond alleen in het speeltje mag bijten.
Ik heb 1 hond het zo geleerd (die is inmiddels 3) en ik heb nu een pup van 16 weken en die bijt ook echt niet meer mijn handen iedere keer als hij "druk" wordt pakt hij zelf een speeltje en rent naar mij toe zo van, joepie ik mag spelen zonder de baas te bijten. Ook de volwassen hond heeft als ik thuis kom of als ze heel erg opgewonden raakt dat ze naar haar speelgoed bak rent om een speeltje te pakken.
 
Het bijten zelf negeren heeft in mijn ogen niet echt zin. Want als je dan een half uur later weer terug komt dan heeft de hond nog steeds niet geleerd dat bijten in je armen/handen/voeten niet mag. Hij weet niet waar hij wel in mag bijten.
Pups hebben op een gegeven moment ook kans op pijn in de mond door het wisselen van de tanden, ze gaan dan sneller op meubels en andere dingen bijten. Dit kan je het beste oplossen door een koud washandje, kauwbot of speciale doekjes of speelgoed dat kapot mag.  "

 

Het is 1 manier en idd niet de enige wat hem niet onzinnig maakt. Alles doorelkaar doen op 1,5 week tijd zoals het stappenplan in de OP lijkt mij zinloos. 

 

Het niet in mij bijten en weten waar de hond wel in mag bijten kun je in een 'les' proberen stoppen of je ziet het als 2 aparte zaken. Ik denk dat je bij beide manieren het een aantal maal zal moeten herhalen en het heus niet bij iedere net bij jou in huis gekomen pup/hond met een enkele keer duidelijk is.

 

Dat een pup naar je hapt/bijt wil in mijn ogen niet standaard zeggen dat hij op dat moment overprikkeld is en/of kauwbehoefte heeft en denkt laat ik mijn 'baasje' daar eens voor gebruiken. Hij daagt je uit tot spel om te leren net zoals hij bij een andere hond kan doen. En ook daar kan hij verschillende reacties verwachten waarbij het simpel negeren en weglopen van de pup een hele mooie en vaak zeer effectieve is.

 

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

" Als je dat leert, leert je hond nooit de kracht van zijn beet beheersen. Het idee is eerst voorzichtig zijn, zacht in de mond. En later dat mensen echt superaanstellers zijn en maar helemaal niet gebeten.  "

 

Ik haak hier even op in want ging zelf het 'zacht in de mond' zijn voorbij.

 

Zelf gebruik ik daar naast het weglopen waardoor het bijten al snel minder hevig wordt op aparte momenten juist eten en speeltjes voor.

Volgende forumvraag: oefeningen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^