Dieetvoeding nierproblemen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CocosboontjeCocosboontje

honden foto van Cocosboontje

Ik heb hulp nodig om geschikte voeding voor mijn hond met chronische nierproblemen te vinden! DA geeft ons niet de nodige informatie, en zelf ben ik op zoek gegaan... Maar mensen die hier enige ervaring mee hebben zouden mij en Xena alvast een grote dienst bewijzen... Xena is amper 7 maanden, en ongeneselijk ziek!

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*† 2 doggies

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Ach, wat erg voor je hondje en voor jullie.  De dierenarts geeft niet voldoende informatie ?  Misschien dan toch maar naar Utrecht in NL of naar Gent in BE ?

 

Heeft je pup echt nierfalen en wordt hij bij wijze van spreken "vergiftigd"?  In die zin dat een mens naar de dialyse zou gaan ?

 

Ik wou dat ik je kon helpen. 

 

Misschien kun je je eens verdiepen in Kurkuma (curcuma)... het kruid dat in de keuken als geel poeder gebruikt wordt, maar ook in andere vormen geproduceerd wordt.

 

Ik heb er geen ervaringen mee,maar las de laatste jaren vaker dat dit kruid uit de volksgeneeskunde meer en meer de belangstelling van wetenschappers krijgt.  ook in verband met nierproblemen en het remmen van de groei van tumoren. 

 

Misschien haal je er iets nuttigs uit en vind je een DA of andere deskundige die je meer kan vertellen over toediening en hoeveelheden ?

 

Ik geef even een van de sites die erover gaan...  Verder hoop ik dat andere forumleden die hier meer in thuis zijn je tips kunnen geven.

 

Sterkte en hopelijk kun je nog een tijdje van je pup genieten... terwijl de pup ook geniet.

 

http://www.natuurlijkvoorhond.nl/werkzame-stoffen/curcuma

 

 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 2 doggies

honden foto van Anny en Lance

Nierfalen is een smerige ziekte.....

honden page profiel CocosboontjeCocosboontje

honden foto van Cocosboontje

Ja inderdaad, en dan nog op 7 maanden er al mee te maken krijgen is helemaal moeilijk te vatten... Xena zijn we uit het asiel gaan halen toen ze 3 maanden was, ze was daar geboren met haar 3 broertjes die de bevalling niet hebben overleefd... Xena was de enige en ons kleine wondertje! Maar na aanhoudend overgeven en diarree te hebben was er iets niet in orde! Bij het eerste bezoek aan de DA werd er amper naar ons geluisterd, en hebben ze haar iets gegeven voor misselijkheid en ontwormd voor de 2de keer, we kregen pilletjes mee tegen het braken en dat was het. Maar amper 2 maand later was het terug helemaal mis! Ze hielt niets van voeding binnen en had diarree, ze dronk ook enorm veel en we eisten een bloed en urineonderzoek! Het is allemaal nog geen 2 weken geleden, en voel mij er zo machteloos tegen... Voorlopig gaat het nu goed, maar dat kan in een dag omslaan natuurlijk. We willen haar een zo goed mogelijk leven geven, maar we weten amper hoe we het moeten doen! DA heeft het meermaals over euthanasie, maar die is volgens ons niet goed bij zijn hoofd! Het gaat je allemaal hopen geld kosten voor weinig of geen resultaat zegt hij! Maar ze voelt haar helemaal niet slecht, ze gaat wandelen, speelt buiten, zwemt met ons, haalt kattenkwaad uit, sta te springen rond etenstijd, kwispelt wild met haar staartje als mijn man van zijn werk komt,... Wat het ons dan kost speelt geen rol, daar vinden we wel iets op als het moet, maar haar nu al opgeven, daar is geen denken aan... :-)

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*† 2 doggies

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Welke kreatinine waarde werd er bij je hondje gemeten ?

honden page profiel CocosboontjeCocosboontje

honden foto van Cocosboontje

creatine: 28.5 epitheelcellen: pos eiwit: spoor ph: 5.0 soortelijk gewicht: 1.006 Deze gegevens klopten niet met wat het zou moeten zijn...

honden page profiel michellemichelle 3 doggies

honden foto van michelle

Dit is een urine uitslag, is er geen bloed geprikt?

In België weet ik helaas niet welke merkem ze verkopen

Maar ik bem erg te spreken over Trovet, nog onbekend merk maar daardoor ook niet zo duur als bv royal canin.

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk) 3 doggies

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Mocht je open staan voor verse voeding.. Bandit heeft een speciaal nierdieet, en DARF is bezig om "DARF Specials" op de markt te krijgen, voor honden met verschillende problemen, ik geloof dat er ook een variant voor nierpatiënten beschikbaar komt.

Verder weet ik helaas niet genoeg van nierfalen om je advies te geven. Vreselijk als je hondje zo jong al zo ziek is. Heel veel sterkte!

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv 3 doggies

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

De creatinine waarden zijn inderdaad hoog, maar ik heb veeeeel hoger gezien, wel in de 1000.
Klinkt nog te vroeg om op te geven!
Wat voeding betreft kan ik helaas weinig advies geven, alleen dat je de fosfor waarden laag moet houden, om de nieren te ontzien, maar omdat ze nog zo jong is heeft ze het wel nodig...

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*† 3 doggies

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Zolang je geen goed advies krijgt over voeding denk ik dat je best het dieetvoer dat voorgeschreve is gebruikt.

 

Wel weet ik dat, wanneer je hondje het echt niet eet en ander voer wel, je nog beter het andere voor even kunt geven dan niet laten eten.  Bij niet eten gaat je hond immers zijn eigen spieren verbruiken en die geven nog meer schadelijke afvalproducten die slecht zijn voor de nierenen je hondje krijgt dan ook weer andere problemen en vermagert sterk... 

 

Inderdaad opletten met fosfor en eiwitten...

 

Laat ook nakijken of er geen andere ontstekingen zijn die de "nierwaardes" slecht maken, ze kunnen een vertekend beeld geven.  En die ontstekingen moeten verholpen worden omdat ze de nieren, als die al minder goed werken, ook nog belasten.

 

 

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Ik heb een herder gehad met een nierprobleem. Er zat teveel bloed en eiwit (eri's en leuko's) in de urine. Hij dronk ook heel veel water. Aanleiding was een blaasontsteking.

Hij heeft zijn leven lang (is 14 jaar geworden en had vanaf 5 jaar deze brokken) Canine Kidney Diet gegeten van Specific. Verkrijgbaar bij de dierenarts. Ik heb wel het e.e.a. aan andere voeders geprobeerd, w.o. zelf gekookt voor de hond en versvlees gevoerd, maar dat werkte averrechts.

Onze kat heeft hetzelfde maar dan voor katten.

Ik hoop dat je er wat aan hebt of dat je iets anders voor je hond kan vinden wat helpt.

Beterschap!

honden page profiel meikemeike 3 doggies

honden foto van meike

Ik zou Bandit nierdieet zeker overwegen, je kunt ook altijd advies vragen aan de fabrikant. Die heeft zeer veel kennis.

De Darf Specials zijn al verkrijgbaar http://www.voerwijzer.com/nieuws/darf-specials-vleesvoeding-voor-honden-en-katten-met-aandoeningen. Omdat het zo nieuw is, zijn er nog geen ervaringen bekend, en dé samenstelling is ook niet helemaal bekend. Ik zou dus eerder voor Bandit Nierdieet gaan.

honden page profiel CocosboontjeCocosboontje

honden foto van Cocosboontje

Bedankt voor de tip, ik ga het direct bekijken... :-)

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

" Ik zou Bandit nierdieet zeker overwegen, je kunt ook altijd advies vragen aan de fabrikant. Die heeft zeer veel kennis.

De Darf Specials zijn al verkrijgbaar http://www.voerwijzer.com/nieuws/darf-specials-vleesvoeding-voor-honden-en-katten-met-aandoeningen. Omdat het zo nieuw is, zijn er nog geen ervaringen bekend, en dé samenstelling is ook niet helemaal bekend. Ik zou dus eerder voor Bandit Nierdieet gaan. "

 

Ik bekijk net de 'samenstelling' van de Darf Specials op DARF.info, gebaseerd op orgaantherapie. Persoonlijk vind ik dit een linke benadering, omdat het nu lijkt dat in hoofdzaak deze 'orgaantherapie' moet worden gegeven, terwijl er duidelijk bij vermeld staat dat bij voorkeur aangevuld wordt met een kwalitatief goed KVV.

Deze voeding is wat mij betreft niet geschikt om dagelijks door te geven, zonder aanvullend KVV of zelf samengestelde voeding.

Dan inderdaad Bandit Nierdieet, die qua samenstelling goed in elkaar zit, in de verhouding tot dat prooidier met niet teveel orgaanvlees. Honden met nierfalen hebben binnen het BARF/NRF baat bij zo'n 8% orgaanvlees per week, opgedeeld in lever, hart en maar een klein beetje nier. Je kunt daarnaast prima aanvullen met gerichte kruidensupplementen die gestandaardiseerd zijn en van biologische kwaliteit. Mijn voorkeur zou daar naar uit gaan. Vanuit fytotherapeutisch oogpunt vind ik meidoorn geen standaard kruid om zomaar toe te voegen aan een nierdieet of algemene voeding. In gemalen vorm zal de werking hiervan minder zijn, maar dit kruid pas je liever gecontroleerd toe.

 

honden page profiel meikemeike 2 doggies

honden foto van meike

Goldendelerious, Darf Specials is juist bedoeld als aanvulling op rauwe vleesvoeding. 1/3 deel Darf Specials naast kvv (of zelf samengestelde voeding). Maar dat is meteen wat ook niet optimaal is, want als de 'gewone' kvv veel fosfor bevat bijvoorbeeld, is het nog niet geschikt. De orgaantherapie lijkt me geen probleem, mits deskundig aangepakt. Voor orgaantherapie hoeven er maar een beetje van bepaalde organen in te zitten. Zolang het geen ontgiftende organen zijn of organen die veel fosfor, denk ik dat het wel goed kan zijn.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Als verwacht wordt dat een derde Specials en de rest KVV (uiteraard bij voorkeur DARF...inhoudelijk weet je ook hier niet wat er doorheen gedraaid zit, net als menig ander KVV) wordt gevoerd, dan is de kans aanwezig dat veel meer orgaanvlees wordt gevoerd dan nodig. Dat is het nadeel van dit soort 'therapiën', er worden geen duidelijke percentages van het gebruikte orgaanvlees aangegeven, maar mogelijk te hoge fosfor gehaltes of purinegehaltes zijn juist binnen dit soort constructies bedenkelijk. Uiteraard zitten er ontgiftende organen in........ Een inhoud die gewoon voldoet aan die van een prooidier geeft de minste belasting voor een hond met nierfalen. Daar heb je niet extra een 'orgaantherapie' voor nodig, naar mijn bescheiden mening en vooral ervaring. We zullen afwachten wat de resultaten hiervan gaan zijn. Vooralsnog is het prettig dat op BARF en NRF je zelf goed in de hand hebt wat je voert, met duidelijke percentages....

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Bij mijn hond zat het hem in het percentage eiwit. Als dat boven de waarde van het nierdieet van Specific uitkwam, reageerde mijn hond meteen met meer drinken. Wanneer ik dan toch doorging met het iets hogere eiwit voer werd het: braken(door het vele water drinken), diarree, veel plassen (urine had ook bijna geen kleur) door het vele drinken en uiteindelijk blaasontsteking.

Van de samenstelling van Specific werd ik niet blij! Maar het werkte voor mijn hond wel.

Doordat hij meer water dronk dan gemiddeld werd hij weleens misselijk en braakte dan zijn eten eruit. Er waren 2 dingen waar ik rekening mee moest houden: Hond eerst 10 a 20 minuten na de wandeling laten rusten (het was een druk type), en spa blauw te drinken geven i.p.v. kraanwater.

Tussendoortjes waren er destijds niet voor honden met nierdieet. Tegenwoordig zijn die wel te krijgen. Als je hond het verdraagt kun je proberen om crackers te vinden zonder zout (als beloning). Maar wees voorzichtig: niet alle honden verdragen granen en er wordt ook weleens ei in verwerkt wat het eiwitpercentage weer omhoog brengt.

Volgende forumvraag: Verse geitenpens
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^