GEEN natte handdoek over je hond!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Ik wist het zelf namelijk niet, maar kwam dit tegen op facebook, dus ik dacht misschien handig om even te plaatsen.

 

Even in het kort:

 

Honden kunnen maar op 3 plaatsen gekoeld worden:

1. tong

2. voetzooltjes

3. nek en borst

 

Een natte handdoek over je hond leggen kan blijkbaar onderhuidse verbrandingen veroorzaken en heel veel schade aanrichten! 

 

Hier de facebook link: Klik

 

Gr. Alexandra

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Fijn dat je het hier neerzet!  Ik heb Kelly nog nooit zo afgekoeld, maar ik kan mij voorstellen dat het inderdaad een goede manier lijkt om je hond zo af te koelen (terwijl dit dus niet zo is...)

 

 

honden page profiel Jolanda &Yentl &Luna R.i.p Shakira Jolanda &Yentl &Luna R.i.p Shakira 3 doggies

honden foto van Jolanda &Yentl &Luna R.i.p Shakira

Ik doe dit altijd bij Luna als ik een kort rondje maak om de flat heen
Waar veel bomen staan maar toch ook plekker waar de zon goed schijnt

Mijn ouders hebben een Engelse Bull van inmiddels 11 jaar en die kregen juist de tip van Sleeuwijk als ze naar Spanje gingen en t werd te warm voor hem een natte handdoek over hem heen leggen

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P) 3 doggies

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Je kan wel een natte handdoek op een lekkere plek in de tuin liggen waar de hond op kan liggen. Dan koel je wel via de voetzolen nek en buik.

honden page profiel heidiheidi 3 doggies

honden foto van heidi

Bedankt voor de tips!

lily heeft het wel warm

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Effe kort (op mobiel) volgens mij is het Facebook bericht onzin. 'Onderhuidse brandwonden' door te heet bloed??? Lijkt me heeeeel onwaarschijnlijk. Een hond die het warm heeft en zwemt en daarna een natte vacht heeft krijgt toch ook geen onderhuidse brandwonden? Wat is dan het verschil met een natte handdoek 

honden page profiel Monique RoscaDuendeMonique RoscaDuende 3 doggies

honden foto van Monique RoscaDuende

Onderhuidse brandwonden is onzin, maar het gaat wel broeien. Wat Tineke schrijft is wel goed: Een natte handdoek op de grond leggen. 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Lijkt me geen juiste info.

Zie:

https://www.dierenkliniekecht.nl/oververhitting

 

citaat

 Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen, of via de voetzolen. Bedenk daarbij dat de ondergrond waar de hond op loopt bij warm weer ook behoorlijk heet kan worden en het is niet raar dat honden het al snel véél warmer hebben dan wij mensen, zelfs bij matige inspanning. Ook luisteren lang niet alle honden naar hun lichaam, vaak is ballen in de zon, het uitgraven van molshopen of spelen met andere viervoeters véél leuker dan duf in de schaduw liggen

einde citaat

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Je bloed stroomt door het hele lichaam. Een natte handdoek kan zo geen onderhuidse verbranding opleveren. De huid wordt nat en is afgedekt. Kan niet heet worden eronder.

Een hond in de hitte, zijn haren vangen de meeste warmte op. Als die nat zijn, verdampt het water en zorgt ook voor verkoeling.

Een badje zodat de voetjes afkoelen, genoeg koud water te drinken (niet te koud) en schaduw. Bij de nek stromen  de aders vlakbij de huid. Daar is een natte handdoek heel effectief.

Als je daar iets kouds opdoet, koelt het hele lichaam af. Het bloed daar wordt koel en zo stroomt koeler bloed door het lichaam.

 

Een natte handdoek op het lichaam kan geen kwaad, het zal de hond niet veel afkoelen. Als een hond over verhit is geraakt, in de schaduw en tuinslang over de hele hond! 

honden page profiel ThijsThijs 3 doggies

honden foto van Thijs

Zolang de handoek nat is en er vocht verdampt gaat er niets broeien maar koelt 't af onder de handoek. Vroeger was dat een manier om een fles bier in de zon te koelen.

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Ik geloof niet dat er brandwonden kunnen ontstaan. Ik doe dit nooit, natte handdoeken op de hond, vanwege de broei. Maar dat kan ook te maken hebben met de allergie.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Als een baby oververhitting of stuipjes heeft dan moet je hem in badje koud water dompelen , zo vlug mogelijk. Altijd gehoord ????
Is dit dan met hond verschillend ? Bloed wordt toch best zo vlug mogelijk afgekoeld ?
Wat het broeien betreft, dat is zo een miniem probleem ....die oververhitting dat vraagt directe actie.
Enfin dat denk ik toch.

Ik weet dat ik Lance onlangs , toen die ook raar begon te doen in Spanje na wandeling in de zon, DIRECT onder ijskoud water heb gehouden van de douches op strand. Naar boven ben gelopen en daar in ijskoud badje heb gezet tot aan zijn buik.
Het heeft direct geholpen , gelukkig ...maar het was ook even heel vlug reageren .
Heb vooral geleerd dat niet iedere hond even goed warmte verdraagt.
Spijtig dat het zo moest.....

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

IJskoud water is niet aan te bevelen.

Dan is de overgang te groot van hitte naar koude

 

citaat

Plens niet direct een emmer ijskoud water over de hond heen, maar laat hem langzaam wennen aan de verkoeling. Wanneer een hond al ver heen lijkt is een natte lap niet voldoende, zoek in dat geval zo snel mogelijk water op in de omgeving, al is het een sloot. Desnoods belt u ergens aan om de tuinslang te gebruiken, koelen is dan absoluut noodzakelijk!

Giet eerst wat water met uw handen over de hond om hem aan de koude temperatuur te laten wennen, gooi hem niet zomaar een koude vaart in. Indien u een bad heeft, zet de hond dan in een lauw bad, en niet in een ijskoud bad.

Aangeraden wordt om een hond niet verder te laten afkoelen dan tot de temperatuur gezakt is tot beneden de 40 graden, maar ook dit zult u onderweg niet altijd kunnen meten. Hou de hond daarom goed in de gaten; als deze weer bij zijn positieven komt en minder hevig hijgt kunt u rustig stoppen met koelen.

einde citaat

 

Bron: https://www.dierenkliniekecht.nl/oververhitting

 

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Misschien heb ik het verkeerd gelezen/is het verkeerd omschreven omdat ik zelf ook niet echt geloof in onderhuidse brandwonden. Maar ik geloof wel dat door de handdoek de hitte niet weg kan en er geen verdamping kan plaatsvinden (wat voor afkoeling zorgt). 

 

Dus in dat opzicht geloof ik wel dat het iets is wat beter niet gedaan kan worden. 

 

Maar het blijkt wel dat er heel verschillend over wordt geschreven :) 

 

Gr. ALexandra

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" Effe kort (op mobiel) volgens mij is het Facebook bericht onzin. 'Onderhuidse brandwonden' door te heet bloed??? Lijkt me heeeeel onwaarschijnlijk. Een hond die het warm heeft en zwemt en daarna een natte vacht heeft krijgt toch ook geen onderhuidse brandwonden? Wat is dan het verschil met een natte handdoek  "

 

Ik denk dat het verschil is dat de vacht luchtig is, en 'gestuurd' kan worden door de haartjes rechtop te laten staan zodat de wind er door kan - en bij een handdoek kan er veel minder wind doorheen omdat een handdoek het vocht echt 'vast' houdt. 

De vacht onder de handdoek is nat en dit vocht kan alleen maar opwarmen, niet afkoelen of verdampen door de afdekking van de handdoek. 

 

Denk ik hoor.. ;) Voor mij klinkt het best logisch, of het nu echt waar is of niet weet ik niet.  :)

 

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv 3 doggies

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Oren zijn ook een goede afkoelplaats, daar liggen de bloedvaten dicht aan de oppervlakte, vandaar.
Bij oververhitting kun je alcohol gebruiken, dat verdampt veel sneller!

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Kijk uit voor internet!
Het internet staat er vol mee: adviezen en tips over de gezondheid van dieren. Bedenkt u zich goed dat iedereen iets op internet kan plaatsen, medisch opgeleid of niet. Omtrent oververhitting staan op internet allerlei adviezen die goed bedoeld zijn, maar die men juist beter NIET opvolgt, omdat zij juist meer gevaar voor de hond opleveren:

  • Dwing de hond NIET om te drinken, hij kan zich verslikken vanwege verminderd bewustzijn met als gevolg een verslikkingspneumonie (longontsteking)!
  •  Dek de hond NIET toe met natte doeken! Deze doeken belemmeren verdamping van vocht en geven de hond een extra “jas” aan.
  • Maak de hond ook NIET helemaal nat! Hij heeft dan een “jas” van water aan, die verdamping van vocht belemmert. Alleen de oksels, liezen en poten koelen. Dit geldt vooral voor honden met een dichte vacht: berner sennen, golden retriever, newfoundlander, toller, etc. De vochtige haren kleven dan aan de huid, hetgeen afkoelen nóg moeilijker maakt. Tevens kan het plotseling natmaken van de volledige hond met koud water voor hartproblemen zorgen! Hou het koelen dus bij poten en liezen!

bron: http://www.dierenartsveldhoven.nl/pages/Dieren/Honden/Honden-aandoening.html

 

Er staat idd niets over onderhuidse verbranding.. misschien moet ik ook niet alles zo snel aannemen ;) 

 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Ach de bedoeling van dit topic was goed en heeft velen weer even gewezen op gevaar van oververhitting.
Dus in die zin ben ik blij met de topic , ik stuur nu mijn handelingen wel beetje bij, hoop van ze nooit meer te moeten toepassen.

honden page profiel ElenaElena 3 doggies

honden foto van Elena

Goed dat je het zegt! Met dit weer leg ik altijd een handdoek over louie en giet er koelend water over enkele keren per dag. Ik zorg wel nooit dat de handdoek droog of warm krijgt. Met dit weer lijkt het wel alsof hij stikt :'(

Heb je andere tips ?

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

En echt natte handdoek warmt op in de warmte,  bij een vochtige handdoek verdampt het vocht en wordt het koel eronder.

 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Mellow heeft nu ook een natte handdoek op haar rug/zij liggen. Niet doornat, maar gewoon nat gemaakt en goed uitgewrongen. 

Ze ligt ook binnen, dus niet in de zon, waar het zou kunnen gaan broeien.

 

Denk trouwens ook dat er verschil in vacht is wat betreft broeikans.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Effe kort (op mobiel) volgens mij is het Facebook bericht onzin. 'Onderhuidse brandwonden' door te heet bloed??? Lijkt me heeeeel onwaarschijnlijk. Een hond die het warm heeft en zwemt en daarna een natte vacht heeft krijgt toch ook geen onderhuidse brandwonden? Wat is dan het verschil met een natte handdoek  "

 



hier ook, grootste onzin, hier nu op het moment een hond die opgedroogd is van de nachtelijke zwempartij, ze ligt binnen, en ik leg af en toe even voor koelte aangenaam een natte handdoek over haar heen, zie ik dat de ademhaling weer normaal is haal ik hem weg.

bloed koken ? zorg voor een koelband dat de aderen in de nek slinken , de aderen worden met deze warmte stroperig, als men koele aderen heeft in de nek functioneert het lichaam goed. koelband is goed.

waar je wel op moet letten, met deze warmte , vooral honden met een langharige vacht, vachtbroei.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

kan wel wijzigen maar, het is fout geschreven,

de aderen worden niet stroperig, maar het bloed, zorg dat de aderen verkoelt worden gaat het bloed ook weer beter stromen en krijgt de hond het minder warm.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

vachtbroei.

honden encyclopedie > vachtbroei.
door honden page profiel willemijn, baasje van bamse . willemijn, baasje van bamse .
Je bent herkend als schrijver van dit artikel
Artikel wijzigen

vachtbroei.

Vachtbroei.... staan we niet zo snel bij stil.

Wat is vachtbroei ?
Wanneer het warm wordt, gaan we massaal de honden verkoelen, vooral langharige honden die een behoorlijke dikke vacht hebben.
Zwemmen, nat houden, de hond goed nat houden, dat is immers een goeie verkoeling voor de hond.
Zeker waar, maar als er een broeierige dag ontstaat en er geen goeie mogelijkheid is om de hond na de zwempartij goed te drogen, krijgt deze hond..vachtbroei.

De vacht blijft dan te lang nat, ze gaan nat slapen, brengen de nacht door met een natte vacht.
Heel langzaam droogt de vacht dan op, en wat bemerken we de volgende dag ?
De vacht is samen geklit, geeft dikke proppen van het opgedroogde haar, vele bemerken dan nog niets op dat moment, de hond is immers droog.

Maar dan, de hond gaat klauwen aan zijn vacht, krabben, en wij gaan de borstel gebruiken, de kam, en dan bemerken we dat de vacht op vele plekken is samen geklit.
Er ontstaan viltplakken, die met geen mogelijkheid meer uit elkaar te kammen zijn.

Vachtbroei vookomen
Door altijd de hond als de zwempartij achter de rug is, en er geen mogelijkheid is om de vacht goed te laten doorluchten, zo snel mogelijk te laten drogen, gebruik een goeie zeem, en haal zoveel mogelijk water ermee weg. een zeem is tien keer beter dan een handdoek.

Ga er savonds nog mee lopen, en zorg dan dat de vacht droogt , gebruik ook de borstel nog voor het slapen gaan, borstel de vacht zo doorluchtig mogelijk.

Nog een hele goeie tip: een waterblazer, door het blazen door de vacht, komt er een goeie doorluchtigheid, en krijg je geen ..vachtbroei.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een natte handdoek binnen gebruiken als het ontzettend heet is, zoals vandaag is niet erg, maar let erop dat de vacht dan savonds goed doorgekamd kan worden, anders... zie boven.

zie je dat de hond weer normaal ademhaalt, haal je de handdoek weg.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Volgens mij wordt er nogal wat door elkaar gehaald, want een hond die thuis rustig ligt is heel wat anders dan een hond die oververhit is geraakt. 

 

Bij echte oververhitting is de KERNtemperatuur te hoog geraakt (dat is het gevaarlijkste van oververhit raken) en werken de normale mechanismen om af te koelen niet meer. Dan is het zaak te proberen het lichaam te koelen op welke manier dan ook omdat als dit te lang duurt, het brein beschadigd raakt. Dan is het doen wat je kunt bv lauw water erover. Het enige dat telt is zsm kerntemperatuur omlaag zien te krijgend, da's meestal roeien met de riemen die je hebt. 

 

Het lichaam raakt warmte kwijt door veel bloed naar de huid te sturen (rood aanlopen) en doordat het warme bloed langs de huid stroomt raak je warmte kwijt 

Als extraatje ga je zweten, mensen over hun hele lichaam, honden alleen voetzooltjes en door de verdamping van dat vocht raak je nog meer warmte kwijt. 

Hijgen is ook warmte kwijt raken door verdamping. 

Als je een hond nat maakt - door en door - zal die toch makkelijker zijn warmte kwijt raken? 

 

@wendy: een natte handdoek warmt op in de warmte maar koelt ook weer af door het vocht dat verdampt. toch? 

 

 

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P) 3 doggies

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Hier liggen de honden heerlijk in de huiskamer en ze hebben het gelukkig ook niet te warm ofzo. Ik kijk naar ze en ze geven zelf aan wat ze willen alles mag niks moet

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi 3 doggies

honden foto van S met L&B, † Bifi

"  

hier ook, grootste onzin, hier nu op het moment een hond die opgedroogd is van de nachtelijke zwempartij, ze ligt binnen, en ik leg af en toe even voor koelte aangenaam een natte handdoek over haar heen, zie ik dat de ademhaling weer normaal is haal ik hem weg.

bloed koken ? zorg voor een koelband dat de aderen in de nek slinken , de aderen worden met deze warmte stroperig, als men koele aderen heeft in de nek functioneert het lichaam goed. koelband is goed.

waar je wel op moet letten, met deze warmte , vooral honden met een langharige vacht, vachtbroei. "

 Ik heb dus echt het gevoel dat koelbanden niet helpen? Ze hijgt nog net zo hard met als zonder?

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

toch is het waar, de koelbanden langs de hals koelen de aders af.

het is natuurlijk ook heel erg deze hitte, hijgen is ook een teken dat de temperatuur van de hond geregeld wordt.

steek een vinger langs de koelband, voel eens of de vacht koel is of warm.

de koelband daar moeten twee vingers tussen kunnen, meer niet. wel goed aan de hals aanbrengen. heb je echt het idee dat het niets helpt, natte theedoek om de hals van je hond aanleggen, binnen houden je hond niet buiten in de zon er mee laten lopen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Volgens mij wordt er nogal wat door elkaar gehaald, want een hond die thuis rustig ligt is heel wat anders dan een hond die oververhit is geraakt. 

 

 

 

  "

 



dat denk ik ook, twee dingen door elkaar halen.
hier heeft Bamse snachts ook even een natte handdoek over zich heen gehad, na het hijgen over was , weggehaald, maar inderdaad dat is gewoon lekker binnen, en niet buiten.

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: vlooien
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^