Inenting tegen ziekte van Lyme.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Inenting tegen ziekte van Lyme. Poll

Ja (0)
 
Nee (10)
 
Ik denk er over na. (4)
 

Er is een vaccinatie tegen ziekte van Lyme voorhanden sinds beging 2014. Ga je nu je hond(en) zeker laten vaccineren?

Ja
Nee
Ik denk er over na.

honden page profiel AnneAnnegoedgekeurde fokker

honden foto van Anne

Vaccineren tegen de ziekte van Lyme mogelijk!

Sinds begin dit jaar is het mogelijk uw dieren te vaccineren tegen de ziekte van Lyme.
Vaccins die beschermen tegen Lyme-borreliose voorkomen de overdracht van Borrelia van de teek naar de hond. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties met drie weken tussen. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor twaalf maanden bescherming. Let op ! U dient nog wel Uw huisdier te beschermen met een bestrijdingsmiddel tegen teken om lokale besmetting te voorkomen.


Lyme-borreliose, beter bekend als de ziekte van Lyme, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De ziekte wordt veroorzaakt door spirocheten. Dit zijn spiraalvormige bacteriën die Lyme kunnen veroorzaken bij zowel mensen als dieren. In Europa wordt deze ziekte voornamelijk overgebracht door teken, om precies te zijn de tekensoort Ixodes ricinus. Deze tekensoort komt voor in heel Europa, van Scandinavië tot aan de middellandse zee. De teek komt voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar ook uw eigen tuin! Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.
In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken besmet met Borrelia. Alle honden lopen na een beet van een geïnfecteerde teek het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen. Het kan maanden duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden. Niet zelden toont een besmette hond pas symptomen twee tot vijf maanden na een tekenbeet. Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen ziekteverschijnselen.
Veel geziene symptomen zijn kreupelheid (een of meerdere ontstoken gewrichten), koorts en sloomheid. In zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen. Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Omdat de zichtbare symptomen die duiden op Lyme vrij algemeen zijn en makkelijk verward kunnen worden met een andere ziekte, dient U bij twijfel altijd contact op te nemen met Uw dierenarts.
Lyme-borreliose wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan.

Eenvoudige maatregelen om uw hond te beschermen:

* Vermijd zoveel als mogelijk gebieden met een hoog risico op teken: bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras.
* Controleer uw hond dagelijks op teken, vooral na een wandeling.
* Gebruik effectieve middelen tegen teken. Uw dierenarts kan U hierin adviseren.
* In gebieden waar veel ( besmette) teken kunnen voorkomen wordt vaccinatie aanbevolen.

honden page profiel Senna en AstaSenna en Asta 3 doggies

honden foto van Senna en Asta

Ze hebben het niet eens goed onderzocht .
Mijn dierenarts rade het af.

Wel voor dieren maar nog niet voor de mens??
Dit is toch raar !

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Deze vaccinatie is "schandalig". Flink bang maken en dan wat op de markt brengen. Ik ben niet type alternatief maar in deze is de farmaceutische industrie....hoe zeg ik dit netjes........alles behalve eerlijk!

 

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina

Ik vind het interessant om te horen! En zeker iets om over na te denken! 

 

Ik ken namelijk een hond waar erg recent de ziekte van lyme bij is vastgesteld.  Ze wisten eerst niet wat het was, hebben zelfs aan artrose gedacht omdat hij ook botontkalking heeft,  door de ziekte van lyme.  Tanden die uitvallen. ..

Krijgt nu homeopathiese medicijnen,  die helpen. 

Maar een vaccinatie tegen lyme had hier zeker geholpen! 

 

Het heeft ook erg lang geduurd voordat er achter is gekomen dat het lyme was...

 

en ik wil even terugkomen op niet voor mensen maar wel voor dieren. 

Bij mensen kun je over het algemeen beter zien als je een teek hebt.  Dan bij een (langharige) hond. Ook al borstel je de hond nog zo goed....

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van oukje

Nog meer rotzooi om in je hond te spuiten.

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv 3 doggies

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Vaccinatie is alleen mogelijk bij honden die nog nooit in aanraking zijn geweest met teken en dus voor veel honden al niet meer mogelijk. Je zou dus alleen pups kunnen vaccineren daarmee.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ik heb een kaart gehad van dierenkliniek Rhenen.

ik ben daar in het begin van het jaar geweest voor een second opinion, en kreeg pal erna een kaart voor de vaccinatie.

nu ben ik nogal huiverig daarvoor , denk maar zo, als men een teek zo snel mogelijk er uit haalt is de besmetting nihiel.

en een nieuwe enting voor de teken is nog niet helemaal bewezen dat het zo veilig is voor je hond.

waterrijke gebieden vermijden ? nou we zwemmen iedere dag, en in de avond ga ik zitten ..ibbelen.. en als er een teek is haal ik die er uit, het gaat goed zo zonder enting, dus hou ik het zo. hier geen enting voor de ziekte van Leym.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

de enting is niet alleen voor pups.... ook voor oudere honden.

bron, zie onder .mag gecopieerd worden naar hier.



Vaccin tegen de ziekte van Lyme

Sinds enige maanden is er een nieuw vaccin op de markt tegen de ziekte van Lyme, ook wel Lyme-borreliose genoemd. Deze enting is er uitsluitend voor de hond en mag vanaf 12 weken leeftijd worden gegeven. De enting moet de eerste keer na 3 weken herhaald worden en kan daarna jaarlijks worden gegeven.



Veiligheid :

Het toegediende vaccin wordt zeer goed verdragen. Zelfs in een dubbele dosering werden er in een uitgebreid onderzoek door de firma Merial geen systemische bijwerkingen van de entstof gezien. Wel werden er soms voorbijgaande lokale reacties waargenomen zoals zwelling in de huid op de plek van de injectie. Na enkele dagen trekt deze zwelling echter vanzelf weer weg.

Hoe werkt de enting ?

De enting tegen de ziekte van Lyme heeft een unieke werking. In het lichaam van de hond worden antilichamen (afweerstoffen) aangemaakt tegen de verwekker van de ziekte. Wanneer de teek zich gaat voeden met bloed van zijn gastheer neemt hij hierdoor deze antilichamen op. Deze antilichamen binden zich dan aan de borrelia-bacterie in de darm van de teek waardoor deze bacteriën zich niet meer naar de speekselklieren van de teek kunnen verplaatsen. Hierdoor kunnen ze de hond niet meer besmetten. De enting doet dus niets aan de teek ! Deze zult u nog steeds apart moeten bestrijden. U voorkomt echter wel besmetting met deze gevaalijke ziekte.

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente


honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Vaccinatie is alleen mogelijk bij honden die nog nooit in aanraking zijn geweest met teken en dus voor veel honden al niet meer mogelijk. Je zou dus alleen pups kunnen vaccineren daarmee. "

 



dit is een misverstand.

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv 3 doggies

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Ik werkte bij de DA toen dit net op de markt kwam. Toen werd in ieder geval beweerd dat de hond nog niet in aanmerking met teken mocht zijn geweest, kan best dat ze dat inmiddels veranderd hebben.

Maar hoe weet je dat het een misverstand is Willemijn?? Ben wel nieuwsgierig naar de bron.

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

De hond mag niet besmet zijn. Maar welke honden worden getest voor deze vaccinatie?

Niet 1 !!!

Ik denk dat dat bedoeld werd Thera, Kyra en Tess met niet in aanraking zijn geweest (besmettingsgevaar).

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

http://bijsluiters.fagg-afmps.be/DownloadLeafletServlet?id=131007

De hond mag niet ziek zijn, mag geen lyme borreliose hebben. Er staat niet, mag niet in het verleden blootgesteld zijn geweest bij de contraindicaties. Er staat wel dat er geen info beschikbaar is over gebruik bij dieren die al antistoffen hebben.
Advies om het ruim voor het tekenseizoen te doen ivm tijd tot max bescherming
Advies om jaarlijks te herhalen.

Overigens ga ik het niet doen, veel honden hebben zelf al antistoffen, worden helemaal niet ziek van de bacterie en veel wat nu geroepen wordt 'dat is lyme' is geen lyme (bij een hond die ziek is en antistoffen heeft, hoeft het ziek zijn nog niet van de lyme te zijn...)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

discuseren erover alleen maar goed. in het bericht staat de werking.

 

lees even terug, de werking hoe het werkt. en als je goed leest staat ook de bron vermeld.

Thera.

 

de bron wordt vermeld. in het berichtje.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

de enting is niet alleen voor pups.... ook voor oudere honden.

bron, zie onder .mag gecopieerd worden naar hier.



Vaccin tegen de ziekte van Lyme

Sinds enige maanden is er een nieuw vaccin op de markt tegen de ziekte van Lyme, ook wel Lyme-borreliose genoemd. Deze enting is er uitsluitend voor de hond en mag vanaf 12 weken leeftijd worden gegeven. De enting moet de eerste keer na 3 weken herhaald worden en kan daarna jaarlijks worden gegeven.



Veiligheid :

Het toegediende vaccin wordt zeer goed verdragen. Zelfs in een dubbele dosering werden er in een uitgebreid onderzoek door de firma Merial geen systemische bijwerkingen van de entstof gezien. Wel werden er soms voorbijgaande lokale reacties waargenomen zoals zwelling in de huid op de plek van de injectie. Na enkele dagen trekt deze zwelling echter vanzelf weer weg.

Hoe werkt de enting ?

De enting tegen de ziekte van Lyme heeft een unieke werking. In het lichaam van de hond worden antilichamen (afweerstoffen) aangemaakt tegen de verwekker van de ziekte. Wanneer de teek zich gaat voeden met bloed van zijn gastheer neemt hij hierdoor deze antilichamen op. Deze antilichamen binden zich dan aan de borrelia-bacterie in de darm van de teek waardoor deze bacteriën zich niet meer naar de speekselklieren van de teek kunnen verplaatsen. Hierdoor kunnen ze de hond niet meer besmetten. De enting doet dus niets aan de teek ! Deze zult u nog steeds apart moeten bestrijden. U voorkomt echter wel besmetting met deze gevaalijke ziekte.

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

heb nog een keer gecopieerd, denk dat er overheen gelezen is.

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv 3 doggies

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Ik liep net in het bos en opeens wist ik weer hoe het ook alweer zat!!

Het vaccin heeft alleen zin als de hond nog niet in aanraking is geweest met een besmette teek (dus niet teken in het algemeen) en omdat dat niet te checken is, heeft het dus eigenlijk alleen 100% zin om het te geven aan honden die nog niet in aanraking zijn geweest met teken. De meeste honden hebben wel een besmette teek gehad (ooit).
Je kunt het dus wel geven aan oudere honden, maar dat heeft eigenlijk geen zin.

Zo is het mij verteld in ieder geval ;-)

Roosje (Gast)

Mij is verteld dat honden zeer weinig kans hebben op het ontwikkelen van lyme omdat honden in de meeste gevallen al anti stoffen bij zich dragen..

 

Ik ent mijn hond hier dus niet mee.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^