Eic- drager

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Stijns (Gast)

Vraagje, kunnen een puppie kopen waarvan vader EIC. Vrij is en de moeder drager is van EIC. Weet zelf niet of het erfelijk is . graag U raad  

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Was onduidelijke quote...ik zoek even verder.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Labrador forum • Toon onderwerp - Al twee gen-testen binnen
www.labradorforum.nl/viewtopic.php?t=74700
14 sep. 2011 - 15 berichten - ?7 auteurs
Om deze ziekte te hebben, moet de hond 2 genen voor EIC krijgen, 1 van pa en 1 van ma. Drager wil zeggen dat de hond de ziekte niet heeft, ...
Vreemde aanval 25 april 2012
EIC 24 sept 2011
fokken met teef 2 mei 2011
Door de poten zakken.. 20 maart 2011
Meer resultaten van www.labradorforum.nl


Als je dit opent en goedleest,maakik eruitopdat je gewoon nooit mag kweken met een andere hond die ook drager is van EIC.
Zelf drager zijn is niet de ziekte hebben

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Ik neem aan dat EIC recessief vererft, dus dan kun je zonder problemen een pup aanschaffen uit deze combinatie wat EIC betreft. :) De pups zullen 50% drager en 50% vrij zijn. Ik zal even kijken of ik het voor je kan uitleggen.

Voor het gemak gebruik ik even de letters A en a. De grote A is een dominant gen, dat is dus wat overheerst. Zodra er een A in de combinatie zit zal die dus altijd winnen van a. Makkelijkste is met kleur. A is zwart en a is bruin. Als de hond Aa is, is de hond zwart. Bij aa is de hond bruin en bij AA is de hond ook zwart.

AA = vrij van EIC

Aa = drager van EIC

aa = lijder van EIC

 

Bij een drager komt de ziekte dus niet tot uiting, omdat die een grote A erbij heeft. Wel kan de hond nakomelingen geven met twee kleine a's, wanneer deze gekruist wordt met een lijder of een drager.

 

Bij de combinatie vrij x drager krijg je deze combinatie:

       A       a

A    AA    Aa

A    AA    Aa

 

Je hebt dus twee keer Aa (= 50% kans) en twee keer AA (= 50%) kans. Nu is dit natuurlijk de theorie. In praktijk kan het best zo zijn dat het hele nest drager is of vrij van de ziekte EIC. Fokken is gokken.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^