Boostervaccin Leptospirose, wel of niet nodig?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel --

honden foto van -

Hallo!

 

Ik heb al een tijdje niks meer geplaatst, maar heb nu toch echt een brandende vraag...

 

Honden die geënt worden krijgen om de 3 jaar de grote cocktail (als het goed is) en daar tussen de Leptospirose entig en Kennelhoest. Maar, nu las ik ergens dat er een nieuw 'boostervaccin' was die bij de Leptospirose enting hoort. Deze zou na 4 weken gegeven moeten worden na de Lepto enting. 

 

Maar, is die booster nou werkelijk nodig? In mijn ogen is het dan alsnog een dubbele enting.

 

 

Ben benieuwd naar jullie meningen!

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Ja dit is nodig.

Even een korte uitleg:
De nieuwe leptospirose enting werkt voor 4 types van deze ziekte. De vorige enting werkte maar tegen 2 types en daardoor wordt nu bij de meeste dierenartsenpraktijken de nieuwe enting gegeven. Wat wel zo is bij zo'n nieuwe enting is dat het pas werkt na een herhaling. Net zoals dat bij pups de enting na 3 weken herhaald moet worden, moet dat ook met deze nieuwe enting. Daarna is het gewoon weer elk jar de leptospirose + parainfluenza en 1x in de 3 jaar de grote cocktail zoals het daarvoor ook al was. Het is alleen nu de herhaling omdat het anders nog niet goed werkt.

 

 

Hopelijk heb ik het zo duidelijk genoeg uitgelegd. Anders gewoon vragen.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen 3 doggies

honden foto van Eurasier jongen

Volgens mij prima uitgelegd Judith.

Of je al dan niet voor inenten bent als je laat inenten met het de L4 Leptospirose dan is een vervolg na 4 weken nodig wilhet werken voor de 2 bijgekomen types.

 

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Met de nieuwe L4 wel (bij de 1e enting met het nieuwe middel) daarna (volgende enting) niet meer. Bij de oude enting L2 hoefde dit niet.

Ik heb overigens de nieuwe niet genomen maar de oude (L2) aangehouden omdat er nog niets bekend is (bijwerkingen enz). Dit komt pas na jaren aan het licht en dan wordt het vervangen of uit de handel genomen. Teveel experimentfase de L 4. Ook lucratief (moeten herhalen om werkzaam te zijn).

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

Ik ga niet in discussie of het nog "experimenteel" is, onze da zei pertinent van niet

En aangezien wij een pure waterrat hebben in een gebied met veel sloten, vijvers en vooral ook ratten......... heeft onze hond hem gewoon gekregen, niks van gemerkt verder.

 

Lucratief is onzin.

De weil enting was niet duurder dan vorig jaar, alleen moet je een keertje terug.

 

 

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Hallo Goja, misschien is mijn wantrouwen geheel onterecht, maar ben er gewoon voorzichtig mee. Dat je het beste voor je hond wil en dit vol vertrouwen met deze intentie doet getuigd van een goede baas zijn. Daar gaat het om, dat je het beste voor je hond wil. Zelf ben ik niet geheel overtuigd (en misschien vergis ik me hoor, maar dat is mijn mening met de info die ik tot nu toe heb).

Vertel dus mijn mening zonder op te willen dringen dat ik gelijk heb hoor. Zelfs wetenschappers onder elkaar verschillen van mening (theorie vs praktijk). 

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Met een goede baas bedoel ik dus Goja.....willen beschermen ivm veel zwemmen enzo. 

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Leek net of ik mezelf aan het ophemelen was bah bah bah....sorry, even recht zetten. Stond vreemd. Nou ja, blijft vreemd....(krom geschreven allemaal). 

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Het is een leuk idee, maar ik denk niet dat de  oude enting over een jaar nog te krijgen is, blaise.. 

 

Ik ben op zich wel blij dat er steeds meer gekeken wordt naar of entingen nog wel werken.. Of er misschien langer met 1 enting gedaan kan worden en wat eraan verbeterd kan worden.

 

Als ik de ontwikkelingen van deze nieuwe enting zie denk ik dat de oude snel uit de markt zal verdwijnen en dat iedereen dan tovch over moet

honden page profiel BlaiseBlaise 2 doggies

Daar ben ik ook bang voor Judith (dat het straks niet meer verkrijgbaar is).

Ben het geheel met je eens dat het zeker goed is dat er meer en beter naar vaccinaties gekeken wordt.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

jammer dat er nog met de oude enting geent wordt, de nieuwe enting is ook langer werkzaam, de twee varianten van de ziekte van weil biedt veels te weinig bescherming, de vier varianten ietsie meer.

Net nog een discussie met iemand, ging de ziekte van weil halen en kreeg de oude enting nog, wist niets van de nieuwe enting af. jammer.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" jammer dat er nog met de oude enting geent wordt, de nieuwe enting is ook langer werkzaam, de twee varianten van de ziekte van weil biedt veels te weinig bescherming, de vier varianten ietsie meer.


Net nog een discussie met iemand, ging de ziekte van weil halen en kreeg de oude enting nog, wist niets van de nieuwe enting af. jammer. "

 




dierenarts ook niet, dan heb ik me bedenkingen, midden van het land was dat.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Weet je zeker dat ie echt de oude enting heeft gekregen en dat de dierenarts het niet per ongeluk is vergeten te vertellen? 

In het paspoortjenkan je het wel goed zien, maar niet iedereen weet waar die moet kijken en hoe de nieuwe sticker eruit ziet.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen 3 doggies

honden foto van Eurasier jongen

Weer eens met Judith. Wat ik merk is dat er wel met L4 wordt geënt Maar dat de DA of de eigenaar het verhaal van de tweede enting na 4 weken gemist heeft.

Ik heb al meerder malen met mensen er over gesproken die mij verbaasd aankeken en na info te hebben ingewonnen als nog moesten.

 

Ook goed om er rekening mee te houden als je op vakantie wil.

Het moet dus eenmalig twee keer en als je dan net in verweggiestan zit voor de tweede is niet handig.

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Als die de nieuwe enting wel gehad heeft zonder dat de dierenarts zou vertellen dat die terug moet komen is foute boel, dan heeft de enting amper bescherming omdat die nieuwe dus herhaald moet worden. Dit is taak vd dierenarts erop te wijzen.

@Willemijn, ervan uitgaande dat L4 goed is heb je gelijk. Zelf heb ik er mijn twijfels over (met name de mate waarin deze vaccin gecontroleerd is alvorens op de markt te komen).

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Weet je zeker dat ie echt de oude enting heeft gekregen en dat de dierenarts het niet per ongeluk is vergeten te vertellen? 

In het paspoortjenkan je het wel goed zien, maar niet iedereen weet waar die moet kijken en hoe de nieuwe sticker eruit ziet. "

 



het is een forum lid hier van het forum..... ze vroeg of ze de ziekte van weil moest geven, vertelde haar dat er een nieuwe enting is en dat ze er naar moest vragen, heeft ze gedaan, en hij vertelde dat hij dat pas volgend jaar zou doen, nu dit jaar niet.

als je onwetend bent, en niet durf tegen te spreken, dan wordt je hond geent met de oude enting........

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Ik heb zelf om de oude enting gevraagd en gekregen. Gaat dus niet over mij maar in mijn geval wou ik dit dus zelf omdat ik twijfels heb over de nieuwe.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Als die de nieuwe enting wel gehad heeft zonder dat de dierenarts zou vertellen dat die terug moet komen is foute boel, dan heeft de enting amper bescherming omdat die nieuwe dus herhaald moet worden. Dit is taak vd dierenarts erop te wijzen.

@Willemijn, ervan uitgaande dat L4 goed is heb je gelijk. Zelf heb ik er mijn twijfels over (met name de mate waarin deze vaccin gecontroleerd is alvorens op de markt te komen). "

 




dierenarts in steenwijk heeft in oktober jongstleden al over de enting van de ziekte van weil gesproken, dat de enting veilig was en meer bescherming biedt tegen wei;. Ook een orhtopeed in Rhenen, dito, ook in Utrecht, dito.

over gesproken, aangezien Bamse niet meer geent wordt, wegens haar OT, praat ik wel bij natuurlijk, wil wel weten wat er heerst. :-D en bij allen was een boost herhaling nodig.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Enten met oude vaccin is nu ook weer niet het meest vreselijk.. Of er nou nu of volgend jaard e nieuwe gegeven wordt maakt weinig verschil. Belangrijk is alleen wel dat als de nieuwe gegeven wordt deze ook herhaald wordt.. Anders werkt hij namelijk gewoon helemaal niet. Nu is het inderdaad de taak van de dierenarts om dit te vertellen maar in de praktijk kan dat er natuurlijk wel een keer bij in vallen. Ik ben zelf assistente en heb al een pa paar keer gehad dat mensen het nog niet hadden gehoord, daarom vraag ik aan de balie bij iedereen of het duidelijk was.. En diegene die er bij de dierenarts tussendoor zijn geschoten kan ik dan nog de uitleg geven. Het zijn allemaal ook maar mensen :) en zeker als het druk is met veel entingen kun je af en toe iets vergeten te vertellen

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

"  


het is een forum lid hier van het forum..... ze vroeg of ze de ziekte van weil moest geven, vertelde haar dat er een nieuwe enting is en dat ze er naar moest vragen, heeft ze gedaan, ze heeft naderhand nog gebeld, en hij vertelde dat hij dat pas volgend jaar zou doen, nu dit jaar niet.


als je onwetend bent, en niet durf tegen te spreken, dan wordt je hond geent met de oude enting........ "

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Enten met oude vaccin is nu ook weer niet het meest vreselijk.. Of er nou nu of volgend jaard e nieuwe gegeven wordt maakt weinig verschil. Belangrijk is alleen wel dat als de nieuwe gegeven wordt deze ook herhaald wordt.. Anders werkt hij namelijk gewoon helemaal niet. Nu is het inderdaad de taak van de dierenarts om dit te vertellen maar in de praktijk kan dat er natuurlijk wel een keer bij in vallen. Ik ben zelf assistente en heb al een pa paar keer gehad dat mensen het nog niet hadden gehoord, daarom vraag ik aan de balie bij iedereen of het duidelijk was.. En diegene die er bij de dierenarts tussendoor zijn geschoten kan ik dan nog de uitleg geven. Het zijn allemaal ook maar mensen <img class=" /> en zeker als het druk is met veel entingen kun je af en toe iets vergeten te vertellen "

 




nee geen probleem natuurlijk, maar de oude is kort werkzaam, en maar twee varianten van weil, de nieuwe is langer werkzaam en vier varianten, twee die ook hier voorkomen, de bescherming is beter en veiliger.

maar een oude enting is geen probleem, tuurlijk niet.


en sorry voor de quote, als ik wat wijzig, quote het, sorry, niet de bedoeling, heb het al aan arjen doorgegeven, was opgelost, nu weer foute boel. <3

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Super Judith. Van mij mag je assistente van het jaar worden !

Bamse, super dat je je zo goed informeert (bent erg goed voor Bamse). 

Ik maak hier echt geen discussie van, maar blijf nog even voorzichtig (eigen mening, wat niet wil zeggen dat het fout of goed is).

 

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Ja dat weet ik inderdaad. Het duurt altijd even met dit soort nieuwe vaccins voordat elke praktijk ermee werkt. Dat heeft niets te maken met onwillendheid of dat alleen de baasjes die erover beginnen het krijgen. Zoiets nieuws heeft gewoon altijd even de tijd nodig. De ene praktijk is er sneller mee dan de ander.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Blaise, nee het moet geen discussie worden hoor, maar het is juist fijn en ook goed dat we het er over hebben toch ?

Ik heb ook mijn bedenkingen over de tekenenting..... daar heb ik vanuit Rhenen een kaartje gehad dat dat kon.... zucht, nee ook dat heb ik naast me neergelegd, dus erover praten, alleen maar goed toch !!

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

De ene is ook bedrevener dan een ander. Dat de een een ervaring heeft wil niet zeggen dat het dan wel of niet zo is vanwege hoe het ergens gaat (dus als de een er goed mee omgaat wil niet zeggen dat ze het allemaal maar goed doen). 

Als ze dit soort dingen bij mensen zouden doen (niet correct inenten, niet juist informeren enz) dan breekt de hel los. Maar als het honden zijn dan maakt nauwkeurigheid niet meer uit? In mijn ogen precies hetzelfde.

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Precies Willemijn.

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo 3 doggies

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Ik heb net de nieuwe lepto laten geven aan sarah. Ze heeft eind vorige week de tweede gehad. Moest zelf om de tweede vragen de da was het ook vergeten te zeggen. Wist het gelukkig. Is goed gegaan. Bij homeo da laten doen en nisonodes gegeven zodat ze zo min mogelijk last had. Je kan het moeilijk titteren he en met onze vijver waar soms eendjes reiger in komt padden en kikkers wild in bos moest ik wel wat.

honden page profiel  Ingrid Ingrid 3 doggies

honden foto van  Ingrid

Mijn hondjes hebben de enting gekregen tegen de nieuwe variant en moesten 4 weken daarna terug voor de booster. Daarna ieder jaar.

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Wat super goed van je Claudia dat je het wist en er zelf achteraan bent gegaan. Heel goed gedaan.

Maar als je goed nadenkt is het van het zotte dat je als leek meer moet weten dan een dierenarts om iets goed te laten doen. In feite verzuimd de dierenarts correct in te enten en denkt een baasje extra goed diens hond beschermt te hebben en blijkt de vaccin niet eens goed of niet te werken omdat de dierenarts niet correct vaccinneert (geen oproep voor herhaling, geen info...niets). En wat als dan een hond overlijd aan de ziekte waar die voor ingeent was (zogenaamd)? Ik vind dit heel ernstig.

Als dit bij een kind zou gebeuren....

honden page profiel --

honden foto van -

Dus wat ik hier uit begrijp hoeft de booster alleen bij de eerste keer enten met de nieuwe entstof? Endaarna niet meer, en is het weer telkens 1 keer?

 

Dank voor alle antwoorden, en sorry voor de mensen met 2 doggies. Ik post dit vanaf mijn telefoon

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^