Hond bijt

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MaximiliaanMaximiliaan

honden foto van Maximiliaan

Hallo iedereen,

 

Mijn vriend en ik hebben sinds 2 maand een hond uit het dierenasiel geadopteerd. Het gaat om een driejarige keeshond, Max. Hij is een schat van een hond maar heeft enkele 'scherpe kantjes'. Het is duidelijk dat hij bij zijn vorige eigenaars steeds de baas in huis was. 

Ik zal meteen tot de kern van de zaak komen: wanneer mijn vriend en ik samen zijn, beginnen de problemen. Meest frequent voorbeeld: wanneer ik in de zetel zit, mag hij er niet bij. Ligt hij al in de zetel en kom ik er nadien bij, geen probleem. Wanneer mijn vriend erbij wilt, gaat Max voor hem staan, gaat mijn vriend naar rechts volgt Max hem naar daar, zet hij een stap naar links doet Max hetzelfde: hij komt er niet bij! Mijn vriend heeft geprobeerd om Max te negeren (niet kijken, niet praten, niet aanraken) en met de rug naar Max toe te gaan zitten in de zetel. Eerst deed hij niet veel (buiten vlak naast hem te gaan zitten en staren) maar toen mijn vriend bewoog beet hij in zijn hand en liet hij vervolgens ook moeilijk los.

We hebben reeds een hondentherapeut (Inge Pauwels, Toscanzahoeve) gecontacteerd. Zij gaf ons enkele goede tips maar ik miste een goede concrete aanpak voor wanneer hij dit gedrag vertoont. Haar raad was "zet hem gewoon van de zetel, het is uiteindelijk geen rotweiler hé". Ik was niet tevreden met dit advies. Ik weet dat Max naar de handen zal vliegen zodra je dit probeert op zulke momenten, sorry maar dit wil ik mezelf eerlijk gezegd sparen... 

 

We proberen hem zo'n duidelijke structuur te bieden (veel lichaamsbeweging, vaste ochtend-avondrituelen, slapen in de bench enz...) Ik geef toe dat dit gedrag minder vaak voorkomt sinds we hier aandacht aan besteden maar toch lijkt dit gedrag niet volledig te verdwijnen...

Hebben jullie ervaring met dit gedrag? Waaruit komt dit gedrag voort? Wat doen wij verkeerd zodat Max zich genoodzaakt voelt om dit te doen?

 

Tips van iedereen zijn welkom,

 

Groetjes 

honden page profiel haarlemsehaarlemse

honden foto van haarlemse

Wie is de baas in huis.. Haha

Gewoon een grote mond op zetten en voor de hond staan en hem weg sturen, jij betaald zijn eten en hij  woont gratis bij je thuis en krijgt ook nog een pot vol liefde.. JIJ bent de baas..STA boven hem..het is een hond hoor!!

honden page profiel Menno en ElmoMenno en Elmo 3 doggies

honden foto van Menno en Elmo

Allereerst mijn complimenten met hoe jullie al bezig zijn.

Structuur bieden.

Chapeau!

 

Je hond is een beetje van de leg, zeg maar.

Andere baasjes, andere leefwijze en -omgeving.

"Wat de f*ck wordt er in 's hemelsnaam van me verwacht?"

Dat zal je hem dus duidelijk moeten maken.

 

Allereerst; mócht hij naar je uitvallen: het is geen agressie, het is onzekerheid, dus probeer het zoveel als je kan te negeren.

Wel op rustige, als het lukt sussende toon, duidelijk maken dat je er niet van gediend bent, bijv: "Neu, neu, neu, Max. Niet doen."

Juist NIET je stem verheffen.

Daarmee geef je aan zijn uitval als agressie te interpreteren en zal zijn onzekerheid omslaan in daadwerkelijke agressie.

 

Probeer ook je hand niet terug te trekken.

Heel moeilijk, maar daarmee ziet hij dat het geen effect heeft.

Bij de eerste trainingen zou je hier een (las)handschoen bij aan kunnen trekken, maar als honden "happen" naar de baas bijten ze zelden door.

Het is meer een manier van zeggen: Blijf van me af! waarbij mensen de ander een duw zouden geven.

 

Verder, maak duidelijk wat er WEL van hem verlangd wordt als jullie op de bank gaan zitten.

Komt hij voor jullie staan dan staat degene die het meest de baas is (volgens mij ben jij dat) rustig op en leid hem naar de plek waar je hem wilt hebben, bijvoorbeeld zijn bench.

Daar krijgt hij iets verschrikkelijk lekkers! Echt zoiets lekkers dat daarheen gaan al snel leuker is dan bij jullie gaan zitten.

Dat kan kaas zijn, Rodiworst, een stukje gedroogde kip, als het maar voor hem verschrikkelijk lekker is.

Of het gezond is, is nu even van minder belang.

 

Ligt hij eenmaal ontspannen op de plek?

Dán mag hij er ook bij.

Maar vooralsnog op de grond, aan jullie voeten, en alleen op jullie uitnodiging.

Ligt hij ontspannen?

Weer het lekkers.

 

Zo bouw je het steeds verder op.

Mag hij later bij jullie op de bank?

Dat is geen probleem, maar pas als de "grondoefening" goed gaat, dus in alle rust en ontspanning.

Nodig hem dan uit op de bank, maar nog niet op schoot.

(Kop op schoot mag wel, poten niet.)

En altijd met lekkers als het goed gaat.

En één keer op de bank mogen = altijd op de bank mogen.

Maar... altijd op uitnodiging.

 

Je hond is mijns inziens niet bezig de baas te worden.

Hij is aan het aftasten wat er nu van hem verlangd wordt.

Aan jullie de taak om hem dat duidelijk te maken.

 

Dit is één van de  manieren.

Ongetwijfeld krijg je nog meer tips, ook die zullen werken.

Zoek uit wat het beste bij jullie past.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Een hele goede aanpak van Menno, ook mijn complimenten hoe jullie het aanpakken, het is een hond met een rugzakje, daar gaat tijd inzitten om het juiste patroon te vinden. De hond zal veel mee gemaakt hebben, en aan jullie om daar de juiste weg mee te benaderen, heel veel succes.

Volgende forumvraag: Loslopen en vertrouwen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^