verlatingsangst

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Mijn malamute wil sinds wij op een boot wonen niet meer alleen blijven. Dus nog geen 10 minuten. Zolang ik in het zicht blijf is het goed maar anders gaat hij me zoeken. Sluit ik hem op (gewoon binnen) dan sloopt hij de boel als ik langer dan 10 minuten wegblijf. Hij wil ook niet bij mijn man blijven, dan probeert hij ook van boord te glippen en gaat hij me zoeken. Ik breng veel tijd met hem door (wandel 5 keer per dag zeker een uur) en neem hem overal mee naar toe. Voor de winkel wachten is geen probleem, als hij maar weet waar ik naar binnen ben gegaan. Een keer pension geprobeerd voor een dagje (was noodgeval), dat werd een drama met afgebroken nagels en een hond die volledig overstuur was. Ik moest hem na twee uur weer gaan halen. Mijn man loopt ook met hem maar hij blijft vreselijk aanhankelijk naar mij toe. In het huis was het geen probleem overigens. Gelukkig kan ik er steeds wel wat op vinden, maar het is natuurlijk wel lastig, Heeft iemand tips?

honden page profiel Melissa & BanditMelissa & Bandit

honden foto van Melissa & Bandit

Mijn hond had precies hetzelfde probleem & ik heb het toen opgezocht en deze manieren toegepast. Bij mij heeft het geholpen.. Het kost veel tijd, maar het is het waard

 

1. Voordat je het huis verlaat, zorg dat de hond goed uitgeput is

Begin de dag met een stevige wandeling. Heb je een hond met zeer veel energie, put hem dan uit door middel van apporteer spelletjes, een fietstocht of laat hem een rugzak met extra gewicht dragen. Bij thuiskomst wacht je tot je hond weer tot rust is gekomen, beloon hem vervolgens met zijn eten. Ga pas weg totdat je hond lekker op zijn mand ligt en uit wil rusten van de wandeling.

 

2 Doorbreek vaste patronen

Honden zijn niet gek, ze weten precies wanneer je van plan bent om weg te gaan, dit maakt het ook lastig voor de hond om tot rust te komen. Meestal doen we de lichten uit, sluiten we deuren, pakken we onze sleutels, doen onze schoenen en jas aan en ga zo maar door. Bij elke routinehandeling gaan de alarmbellen al rinkelen bij de hond, hij raakt langzaam in paniek of gaat alvast protesterend voor de deur staan. Daarom is het zaak ervoor te zorgen dat deze vaste gedragspatronen doorbroken worden. Door je gedrag te veranderen, verandert ook het gedrag van de hond. Trek de komende tijd bijvoorbeeld veel eerder je jas en schoenen aan, haal nog wat te drinken en ga nog even op de bank zitten. Dan pak je je sleutels en ga je nog even naar de wc. Verander de volgorde in alles wat je doet en ga de eerste paar keer ook niet weg.

 

3. Geef geen aandacht

Maak er geen “big deal” van als je het huis verlaat of weer terugkomt. Op deze manier communiceer je met je hond dat het uit elkaar gaan helemaal geen probleem is, het is gewoon de normaalste zaak van de wereld! Geef je hond geen aandacht tot dat hij helemaal tot rust is gekomen en niet langer al zijn aandacht op jou gericht heeft. Vind je het lastig om geen gedag tegen je hond te zeggen? Doe dit dan een half uur van te voren.

 

4. Blijf kalm en assertief

Baasjes van honden die verlatingsangst hebben voelen zich vaak schuldig, nerveus en bezorgd wanneer ze hun hond alleen moeten laten. In plaats daarvan, ga oefenen met het uitstralen van zelfvertrouwen. Wees een kalme en assertieve roedelleider. De rust die je uitstraalt zal ook invloed hebben op het gedrag van je hond, hij zal meer vertrouwen hebben in jou en in de situatie.

honden page profiel BlaiseBlaise

Zeg tegen je hond dat je zo terug komt. Kom de eerste keren ook direct terug en bouw dit langzaam op naar minuten, kwartier, half uur enz.

bedankt voor jullie tips. Ik heb ze al geprobeerd. Hond weet dat ik vertrek, nog voordat ik me überhaupt bewogen heb. Eigenlijk houdt ie me de hele dag in de gaten. Als ik naar de slaapkamer ga, gaat hij mee. WC: ligt ie voor de deur. Het is een hypersensitieve hond, en hij wil absoluut bij me zijn. en soms is dat gewoon heel lastig

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Hoe lang wonen jullie dan op de boot nu?

Misschien heeft het daarmee te maken, dat hij nog niet gewend is daar?

Volgende forumvraag: 10 jaar oude Chihuahua + pup erbij
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^