grommen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel michielmichiel

honden foto van michiel

hallo

ik heb een probleem met mijn tollerpup van 5 en een halve maand. als ik hem staf omdat hij iets fout doet gromt hij naar mij vb: hij zat in de garage aan de vuilbak te snuffelen ik riep hem dat hij moest komen maar hij komt niet dus wil ik heb daar wegnemen maar als ik hem wil oppakken gromt hij! vb2: hij zit in de tuin een gat te graven en ik zie hem iets opeten. ik wil hem weer roepen maar hij komt niet. ik wil hem weer weghalen en hij gromt weer!! vb3: hij heeft een stuk kippenbot bij de buren in de tuin gepakt, ik wil het afpakken en weer gromt hij!! vb4: hij springt tegen de keukentafel op en ik zeg NEE, hij doet het nog eens en ik wil hem eraf duwen en dan gromt hij weer!! weet iemand een oplossing voor dit gedrag of een verklaring of zo (misschien dominantie of zo) want met een grommende hond leven is echt niet tof!!! ik moet wel zeggen dat hij voor de rest een geweldige pup is die ook al vrij goed luistert!!

ik hoop dat ik er een verklaring voor vind voor dit gedrag!!!

bedankt!!
michiel

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "grommen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel michielmichiel

honden foto van michiel

echt niemand die een oplossing weet of de oorzaak ziet???? :'(

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Ik zou adviseren om met hem op puppycursus te gaan...

honden page profiel Rexxie en LeahRexxie en Leah

honden foto van Rexxie en Leah

Hoi Michel,

Ben je met een puppytraining begonnen?
Je zegt dat je hem straft wanneer hij bepaalde stoute dingen doet. Hoe straf je hem dan?
Grommen kan verschillende oorzaken hebben, teveel prikkels of eerste verschijnsel van dominantie.

Er is eerder deze week ook een topic geopend met bijna hetzelfde probleem. Ik geloof dat deze grommen-bijten heet.. Misschien staan daar nog tips in voor je?

Groetjes Marjan

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

En ik weet niet of je de rangorde regels kent?
Anders zou ik die nu even goed gaan toepassen.
en idd cursus als je dat nog niet doet :-)

honden page profiel wil geen lid zijnwil geen lid zijn

honden foto van wil geen lid zijn

Hey ik zou indd met curus beginnen. en ik heb de zelfde vraag. Hoe straf je hem??

honden page profiel claudiaclaudia

honden foto van claudia

Ik denk dat hij hogerop probeert te komen...maar goed ik ben geen expert...Hij zit in de roedelordefase ook weljuvenielefase...Grommen behoort tot bazig gedrag..
Je meot op hem foeteren om te laten weten dat je het niet accepteerd. Een fikse straf is de hond bij zijn nekvel pakken en op de grond drukken. Tot hij rustig is en niet tegenspartelt. Kijk dan wel uit dat hij niet vroegtijdig wegglipt, want zo heeft hij nog "gewonnen" Nooit door elkaar schudden, want kan tot angstagressie leiden. Je mag het grommen niet toestaan, want zo gaat hij langzaam proberen hoger op de ladder te komen. Hij moet weten dat jij de baas bent en jij voor hem bepaald en niet andersom. Consequent blijven.
Ik hoop dat je hier wat mee kan.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Hij gromt ook omdat hij hetgeen wat hij heeft verdedigt. Dit mag elke hond doen, ook een ranglagere. Ze mogen altijd hun eten verdedigen. Ik denk dat het bedreigend op hem overkomt als je iets wil afpakken. Beter is om te ruilen met iets lekkers en hem af te leiden.

honden page profiel Veronique & SpikeVeronique & Spike

honden foto van Veronique & Spike

Hmmm.. claudia.. dit lijkt me niet de methode om het probleem op te lossen.. een hond begrijpt het echt niet als je tegen hem loopt te foeteren.. ..!?!?
Maar ik zie dat de rating al -3 is.. pfff..

honden page profiel MaaikeMaaike

honden foto van Maaike

Ik ben ook absoluut geen hondenexpert (1ste hond en we hebben hem 3 weken), maar wat ik heb ontdekt:
Ik deed net als jij: Als ie ergens in de tuin kwam waar ie niet mocht (liep te graven, at schors op...), riep ik hem maar hij kwam niet. Dus ik haalde hem er uit; wat als gevolg had dat ie liep te grommen en te happen naar mij toe. Hoe meer ik het verbood, hoe meer hij naar de plaats ging waar hij niet mocht.
Ik denk net dat je de nadruk legt op die plaats want: 'He ik mag daar niet naartoe van mijn baasje, daar zal wel iets heeeeeeel belangrijks zijn.'
Dus wat doe ik nu: Ik ruil het inderdaad in zoals Angela aangeeft: Ik roep hem met een heel hoge vrolijke stem (of fluit, net waarvan hij opkijkt) en toon hem een lekker hapje of brokje of speeltje. Als ie dan naar me komt, geef ik dat en ben erg positief waardoor hij lekker rond me heen blijft dwarrelen. Uiteindelijk is ie vergeten waar ie mee bezig was en ging hij lekker verder spelen in het gras. Nu gaat ie dus al veel minder naar die ene kant van de tuin waar ie niet mag, omdat het gewoon niet boeiend meer is voor hem.

Ow en ik sta dus echt wel boven hem, de rangorde hebben we meteen bepaald: Ik loop eerst door de deur, ik eet eerst, hij gaat aan de kant als ie in de weg ligt, etc... Dus ik heb eerder het idee dat ie gromt/hapt omdat je iets wegneemt wat 'mogelijk' interessant is voor de hond.

Ook hebben we geprobeerd om de methode van claudia toe te passen (omdat we op een gegeven moment echt niet wisten hoe we het anders moesten duidelijk maken), maar bij ons hielp dat echt helemaal niet. Integendeel zelfs, hij werd gewoon bang van onze handen en dat is iets wat je helemaal niet wil. Je wil net dat ie mensen/handen positief gaat zien.

Maar zoals ik al aangaf: Het is mijn eerste hond en ik ben dus absoluut geen expert hihi, maar dit zijn wel mijn bevindingen en helpen ons wel een stuk voorruit. Hopelijk heb je er iets aan en veel succes !

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

hij zat in de garage aan de vuilbak te snuffelen ik riep hem dat hij moest komen maar hij komt niet dus wil ik heb daar wegnemen maar als ik hem wil oppakken gromt hij

Allereerst ben ik ook geen expert, dit is alleen zoals ik het zie: hij is iets leuks aan het doen, lekkere geurtjes aan het onderzoeken. Dan roep jij, op dat moment ben jij niet echt intressant voor hem dus doet hij of hij dat niet hoort en wil nog even doorgaan met wat hij leuk vindt. Dan kom jij en pakt hem op, weg van het leuke. Het kan zijn dat hij het eng vindt dat je hem oppakt. In ieder geval levert dit voor hem geen voordeel op. Ik zou hem dus niet meer oppakken maar hem vrolijk met een balletje of iets lekkers afleiden. Iets wat in elk geval leuk is.

Precies hetzelfde bij voorbeeld 2, niet meer oppakken, maar ga lekker spelen of geef hem iets lekkers. Het moet positief blijven voor hem. Jouw handen moeten voor hem iets leuks betekenen en niet iets engs.


Bij het kippenbot idd gaan ruilen, hij heeft het gevonden en vindt dat hij hier recht op heeft dit is heel natuurlijk voor honden, heeft ook niets met rangorde ofzo te maken.

Leer de hond ook het commando los, zodat als jij iets ongewenst op straat vindt je het kan ruilen tegen iets lekkers.

Ook het laatste voorbeeld, niet je handen gebruiken maar afleiden, iets gaan doen dat leuker is dan zijn spelletje.

Zelf heb ik ook veel gehad aan de boeken van Turid Rugaas, ik weet niet of je die ook gelezen hebt maar zelf heb ik er veel aan gehad.

honden foto van Monique van Lotje en Kwibus!!! ***Flos en Buster en Morris***

Jouw hond is duidelijk zijn grenzen aan het verleggen. Dit hoort ook wel bij zijn leeftijd. Hij heeft ook nog niet voldoende aandacht voor jou, anders zou hij direct komen als je hem roept. Het moet iedere keer een feestje zijn om bij de baas te komen. Ik denk dat je inderdaad het beste een goede hondenschool kunt gaan zoeken en samen met je hond gaat trainen. Vooral de aandachtsoefeningen zijn heel belangrijk. Veel succes met je maatje.

Groetjes Monique

honden page profiel claudiaclaudia

honden foto van claudia

Ik snap niet waarom ik een rode pijl krijg..Enne dat mijn bericht zonder persoonlijke uitleg is weggehaald.
Ik voed mijn hond met veeeeeeeel liefde op en steek daar veel aandacht in. Ik lees veel en volg cursussen voor de achtergrond van een hond,en zijn gedrag> De leeftijd van de hond geeft aan dat hij in de rangordefase zit. Juist dan is het belangrijk om hem op zijn rangorde (laagste)te wijzen. Wat denk je dat een alpha mannetje of vrouwtje doet in de natuur????
Ik mishandel ze niet, want daar ben ik FEL op tegen...maar wat ik erg vind??? Dat een hond op latere leeftijd problemen kunnen krijgen, want zoiets sluipt erin....kleine dingen zoals als eerste de deur uitgaan ipv de hond, trekken aan de lijn, grommen enz.
Tuurlijk kan het zijn dat hij gromt om zijn eten te verdedigen, maar een alpha mannetje/ vrouwtje bepaald en niet in dit geval de hond. Slaan, schoppen dat KEUR ik af en is ook absoluut geen hondentaal.

honden page profiel MaaikeMaaike

honden foto van Maaike

@claudia: Je bericht is niet meer zichtbaar omdat mensen een negatieve mening over je bericht hebben geuit. Door op de rode pijl te klikken, zie je je bericht weer staan (kijk maar bij de 'rating' onderin je bericht). Het bericht is dus niet weggehaald.

honden page profiel claudiaclaudia

honden foto van claudia

Ff verder want mijn beeld verspringt...
srtommstoten e.d. ook zoiets verschrikkelijks. Mijn advies was gebasseerd op gewone hondentaal, maar ik doe dit altijd met een zachte hand. Vooral een Golden is een gevoelige hond. Had je moeten zien hoe Sam een andere Golden met onze Guus om ging...Die gromde ook tegen Guus en pakte hem ook bij zijn nekvel en drukte hem op de grond. Dat is hondentaal. Maar ik kan misschien beter voortaan mijn mond houden...want het wordt verkeerd begrepen en niet toegestaan.
Toch wilde ik nu even reageren, want het voelt of ik mijn hond zou mishandelen...En daar ben ik FEL op tegen nogmaals.
:'(
Ik heb uit bezorgdheid gereageerd omdat er ook mensen zijn en daar bedoel ik Michiel niet mee!! Die geen cursus volgen en misschien niet goed in de gaten hebben wat bepaalde gedragingen voor latere problemen kunnen zorgen. De onrust in de roedel, ons geval het gezin raakt verstoord, soms raken de honden zelfs in een asiel

honden page profiel HILLHILL

honden foto van HILL

Curcus....en ja is ja en nee is nee....vol houden..belonen met over dreven jaaaaaah goed zo..braaaaaaaaf ,,en negeren als ie wat fout doet?

honden page profiel claudiaclaudia

honden foto van claudia

Dat ruilen van iets doe ik zelf ook. Het is ook net wat de oorzaak is van het grommen. Het gedrag moet daarom goed geinterpreteerd worden. Maar bij een hond van 5,5 maand moet je alert blijven op dat hij niet de ladder op gaat klimmen van de rangorde, dan heb je echt kans op problemen...
Ik ben nogmaals voor de zachte hand, voor de beloningen van positief gedrag...maar negatief gedrag compleet negeren dat lijkt me onverstandig.
Misschien ben ik nu wat duidelijker en ben ik absoluut niet van de forse straffen. Ik heb een groot hondenhart en geef ze alle liefde, maar het is en blijft wel een hond die ons mensentaal niet altijd kent...Zoals troosten bij angst, dat interpreteerd een hond ook anders. Hij zal zich gesterkt voelen door de troost ..oke ik mag bang zijn..en dan hebben we tegenovergesteld effect. Ik ben geen expert, maar weet wel best veel over hondentaal. En dat vind ik belangrijk als je een hond in huis hebt en had graag wat kennis willen delen aan mensen die interesse tonene en willen leren van anderen. Ik zelf sta ook open, maar leg mij dan uit wat ik verkeerd ode, zodat ik er ook wat van kan leren.

honden page profiel claudiaclaudia 3 doggies

honden foto van claudia

@maaike: wat zou ik dan met mijn handen doen? Foeteren, een duidelijk Foei met lage stemmen oftwel een grom geven naar de hond doe ik niet met mijn handen....en bij naar beneden drukke is een zoals ik al zei een heftiger straf en doet moet je ook niet zomaar doen...dan gaat ie bang worden ja...een pup van de leeftijd van jouw hond heeft in de natuur ook wat meer ruimte en wordt nog veel geaccepteerd en zou dat tot 13 weken zeker niet doen. Dat is de socialisatiefase en ze moeten dan nog alles leren, wennen, verkennen, ontdekken en er zit dan ook helemaal en de pup is helemaal niet bezig met rangorde. Daarna leert een hond de regels en wij zijn hun voorbeeld en dan is zaak dat de hond zijn plaats weet in de roedel. Ik heb dit advies gegeven omdat Michiel zijn hond al wat ouder is en er kan dan wel sprake zijn van rangorde bepalen...IK SLA DE HOND NIET ofzo pfffff heb echt het gevoel of ik hier weg wordt gezet als een mishandelaar :'( EN ik bedoel het zo goed en lief...echt waar!!

honden page profiel MaaikeMaaike

honden foto van Maaike

Nou euh... Ik geef natuurlijk ook gewoon mijn mening hoe ik het ervaar met mijn pup. Ja; je kunt het inderdaad niet vergelijken met een pup die reeds bijna 6 maand is. Moet je nog consequenter zijn. Ik gaf enkel aan dat bij mij je methode niet werkt (heb nergens aangegeven dat je een mishandelaar bent en ik heb je trouwens ook geen negatieve rating ofzo gegeven.. Ik gaf enkel even uitleg waarom je bericht niet meer zichtbaar was ;-) ). Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen die hier op het forum aanwezig is, het beste voor heeft met hun diertjes :-)

honden page profiel wil geen lid zijnwil geen lid zijn

honden foto van wil geen lid zijn

Bij indy werkt het negeren super goed. als ik dat doe dan heeft ze echt zo iets van ojee dat was niet slim. Ik hoef verder helemaal niks te doen of te zeggen!

wat ook handig is is om het comando nee aan te leren. Als je wilt weten hoe dat moet dan stuur maar een pb. Niet vervelend bedoelt maar anders ga ik hier helemaal uittypen en dan gebruik je het niet ;-) dus als je het wil weten stuur maar effe een berichtje. Het comando is echt erg handig en ik heb er veel aan.

honden page profiel michielmichiel

honden foto van michiel

alvast bedankt voor de vele reacties!! ;-)

ik zal het eens gaan proberen met het omruilen van het speeltje!! ik moet wel zeggen dat ik een puppycursus volg op de hondenschool (en dit zelfs met goed resultaat: vito was clubkampioen bij de puppy's!) en als ik hem roep komt hij ook altijd behalve dan dus!! en ik straf hem door NEE of FOEI op een strenge manier te zeggen!

ps: straks is het hondenschool dus kan ik het daar ook eens vragen wat zij zien als mogelijke oplossing!!

michiel

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

@ Claudia, hier op het forum staan wij dit soort adviezen gewoon niet toe omdat het de hond kan verpesten en ook gevaar ka opleveren.
Je kan niet zien wat er aan de hand is en hoe de band is tussen baas en hond. Als hij gromt uit angst en je pakt hem in het nekvel verpest je straks de hele hond, is hij dominant en bv groot en pikt hij dit niet dan kan hij zich ook losworstelen en je in je gezicht etc grijpen.
Om problemen te voorkomen geven wij op dit forum gewoon alleen positieve trainingsmethoden.

Veel mensen houden ook niet van de strenge methode en dus kan je van mensen hier een -1 rating krijgen.

honden page profiel claudiaclaudia

honden foto van claudia

oke respecteer ik,,,dank je wel dat je de moeite hebt genomen om te willen reageren. Ik snap het helemaal. En zal het maar moeten zien los te laten, want ondertussen worstel ik met verdriet...want het geeft mij gewoon een gevoel van afwijzing. Uiteraard is dat altijd het gevaar en zal het ook niet meer doen.
Zolang mensen mij maar ook respecteren, want ik hou er niet van als ik zonder enige uitleg een negatieve stempel krijg op iets waarvan ik geen enkel besef heb...een uitleg is dan zeker op zijn plaats.
Ik ben ook voor een positieve trainingsmethode, maar heb al genoeg gezegd hierover...

honden page profiel RoosRoos

honden foto van Roos

Claudia, 'k heb net je stukjes gelezen, en ik denk niet dat er iemand aan twijfeld of jij veel liefde voor honden heb!
Dat kun je wel van je foto's aflezen , op je profiel.
Niet meer piekeren hoor! :-)

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi Michiel,

ik heb een probleem met mijn tollerpup van 5 en een halve maand. als ik hem staf omdat hij iets fout doet gromt hij naar mij vb: hij zat in de garage aan de vuilbak te snuffelen ik riep hem dat hij moest komen maar hij komt niet dus wil ik heb daar wegnemen maar als ik hem wil oppakken gromt hij!
Je riep hem..

Je had beter niet kunnen roepen je kon weten dat hij niet kwam..
Wat had je je hond als alternatief te bieden..??
Hij was iets interessants aan het ontdekken..en jij stoort hem eventueel iets te eten te ontdekken.. :'(

Ik werk altijd met beloningen, ik beloon mijn hond voor het komen met een klein kaasje..
Als ik mijn hond roep; komt zij dus ALTIJD..!

In dit geval - wat jij als voorbeeld geeft - zou mijn Sterre misschien ook niet gekomen zijn..

Ik had dan ook niet geroepen.. O-)
Ik had er vriendelijk op toe gestapt en had gezegd; "wat doe jij daar meisie"..?
Heel vriendelijk gesproken!!!!
Ik had een kaasje voor de neus gehouden en de pup weggelokt..
Ik had geen hond aangeraakt..!! O-)

vb2: hij zit in de tuin een gat te graven en ik zie hem iets opeten. ik wil hem weer roepen maar hij komt niet. ik wil hem weer weghalen en hij gromt weer!!

Weer had je je hond niets interessant te bieden, hij was fijn een spannend gat aan het graven en ook nog iets te eten.

Wat is er leuker voor een jonge hond..??
Komen bij de baas..??
Nee..!!
Hem wegroepen bij wat hij leuk vind om te doen..
Ja, dat kan!!
Als hij weet dat er wat tegenover staat..!!
Eten; 'een kaasje'.. O-)

vb3: hij heeft een stuk kippenbot bij de buren in de tuin gepakt, ik wil het afpakken en weer gromt hij!!

Hij heeft een prooi gevonden.. ;-)
Waarom zou hij dit afgeven aan jou??
Wat krijgt hij er voor terug..??
Niets!!
Jij pakt het alleen maar af!! :'(
Hij raakt het immers alleen maar kwijt, dat wil hij niet want HIJ heeft het gevonden en wat je vind is van jou in de hondenwereld.. :-)

Roep de hond naar je toe en bied hem een alternatief aan; een kaasje/worstje!
Ruil het af met een kaasje o.i.d..
Je hond zal zijn botje laten vallen en het kaasje kiezen..

NOOIT iets uit een hond zijn bek trekken dit ga je altijd verliezen en hij zal het nog sneller naar binnen schrokken.. O-)

vb4: hij springt tegen de keukentafel op en ik zeg NEE, hij doet het nog eens en ik wil hem eraf duwen en dan gromt hij weer!!
Je hond heeft al dermate negatieve ervaringen in dit soort situaties met jou als baasje..
Dat hij nu gewoon 'standaard' gromt als je er aan komt met je hand.
Je gaat ook steeds wéér de confrontatie aan met de hond.

De mogelijkheid zit er in dat hij de volgende keer gaat happen.. :'(

Grommen is een waarschuwing..
Happen volgt hierna..! :'(

Je weet dat hij opspringt om ergens op te snuffelen.
Zorg dat er geen reden is om op de tafel te komen.
Jullie zijn elkaars grenzen aan het opzoeken.
Zet even weg, wat hij aan het besnuffelen is..
Had even een kaasje laten ruiken en op de grond gegooid..
Hij had er achter aan gegaan met de neus en op dat moment zeg jij; "laag".. zo is braaf..!!!

weet iemand een oplossing voor dit gedrag of een verklaring of zo (misschien dominantie of zo) want met een grommende hond leven is echt niet tof!!! ik moet wel zeggen dat hij voor de rest een geweldige pup is die ook al vrij goed luistert!!

Je zult een zeer goede hondenschool moeten zoeken..
Leren begrijpen hoe het werkt in de hondenwereld..
Deze hond zou heel goed kunnen gaan bijten..
Je bent hem aardig aan het uitlokken tot..

'Bind de kat niet op het spek' bij deze hond..
Je vang meer vliegen met stroop dan met azijn..

ik hoop dat ik er een verklaring voor vind voor dit gedrag!!!

Het gedrag wordt door jezelf uitgelokt..
Dit hondje is geen watje..
Leer de het gedrag van een hond te manipuleren met positieve prikkels..

Ik heb van mijn hond mijn hulphond gemaakt..
Alles aangeleerd met beloningen..!
Sterre is een mix Hollader/ Mechel..
Sterre is een zeer nieuwsgierige en voorwaartse hond en beslist géén watje..
Toch heeft ze nog NOOIT tegen mij gegromd..
En werkt zij keihard voor mij... O-) ;-)

bedankt!!
michiel

Succes, lieve groet, Ilja

honden page profiel RoosRoos

honden foto van Roos

Mooie uitleg Ilja!
Een beloning geven helpt inderdaad heel goed. Precies zoals jij het zegt. je wordt dan interesant! O-)

honden page profiel aadjeaadje

honden foto van aadje

met beloningen kom je ver maar........helpt niet bij elke hond O-)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Aadje ik weet niet wat je hiermee wil zeggen, het gaat toch ook niet alleen over beloning, maar om een bepaalde aanpak. Het gaat om het geheel van alles. Je houding, wat, wanneer en hoe je met je hond intergreert. Dat je moet begrijpen wat een hond met zijn gedrag jou duidelijk wil maken en je daarop dan in kan spelen op een positieve manier. Een heleboel dingen spelen een rol bij de opvoeding van een hond.

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**


Hoe bedoel je dat Aadje..??

honden page profiel aadjeaadje

honden foto van aadje

nou eigenlijk precies hoe ik het zeg!

afleiden....koekjes het wil niet helpen in elke situatie bij elke hond!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "grommen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^