hondenetiqette

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel marijke bmarijke b

honden foto van marijke b

1. Houd je hond zichtbaar onder controle bij het passeren van ruiters, fietsers, wandelaars en joggers

Je bent aan het paardrijden en je paard is vorige week opgeschrikt door een op je toerennende hond, waarvan de eigenaar nog riep: "Hij doet niks, hoooor!!" Als reactie gaf je paard een trap naar achteren en jij was als de dood dat je paard de hond geraakt had!

Je rijd nu weer in het bos en je kijkt steeds om je heen, omdat je bang bent dat er weer een hond aan zou kunnen komen rennen en je paard wellicht nu wel raak trapt, vanwege de ervaring van vorige week. In de verte zie je een vrouw met hond aan komen lopen, je hart begint al hoog in keel te bonzen, en je ziet al visioenen voor je van de meest vreselijke taferelen! En dan... lijnt de vrouw haar hond aan en gaat aan de zijkant van het pad staan, zodat jij kunt passeren. Een zucht van verlichting ontsnapt je mond en dankbaar kijk je haar aan, terwijl zij vriendelijk groet: "fijne rit!". Wat een opluchting!

Dit geldt natuurlijk ook voor fietsers, wandelaars en joggers, ook zij kunnen deze zucht van verlichting gebruiken!

Aanlijnen2. Lijn je hond aan als je een andere aangelijnde hond passeert

Stel: je hond is onlangs een nek-hernia geopereerd. Je loopt samen met hem buiten. Aangelijnd, omdat je hond niet teveel belast mag worden.

Dan zie je iemand tegemoet komen met een losopende, vrolijke hond. Je roept nog toe: "Wil je je hond even bij je houden?" En je krijgt als antwoord - vlak voordat de vrolijke lomperik op je hond duikt - "Hij wil alleen maar spelen hoor!!" En jouw hond gilt het uit van de pijn, omdat de lomperik alleen maar wilde spelen.


Je weet niet waarom de andere hond aangelijnd is! Deze kan oud, loops, kreupel of agressief naar andere honden zijn. Help elkaar en lijn je hond altijd aan als je een aangelijnde hond passeert.


3. Lijn je hond aan als je ziet dat de ander zijn hond ook aanlijnt

Een ander lijnt zijn hond niet voor niets aan! En je weet niet waarom men dat doet, alhoewel wij hondeneigenaren vaak invullen dat de ander zijn hond aanlijnt, omdat het iets met je eigen hond te maken heeft. Ze zullen hem wel te groot, te eng of te ongehoorzaam vinden. Of..."ze zullen hun hond wel niet onder controle hebben...sufferds!"

Kortom we voelen ons of aangevallen of we vellen een oordeel over de ander. Maar...hoe eerlijk is dat? Zie het aanlijnen van de andere hond gewoon als teken dat de andere hond geen fysiek contact met de tegemoetkomende hond wil of mag. En help ze daarbij, door ook jou hond aan te lijnen. Simpel en heel aardig naar elkaar. Zonder oordeel te vellen, gewoon aardig naar elkaar zijn.

Aanlijnen4. Laat je loslopende hond nooit naar een aangelijnde hond toelopen

Wist je dat dit nare situaties kan opleveren? Dat honden die aangelijnd zijn, zich heel anders kunnen gedragen dan wanneer ze los zijn? En dat het een heel oneerlijke situatie oplevert? Los tegen vast? Veel stress ook, bij eigenaar en hond. Dus: houd je hond gewoon bij je als je een aangelijnde hond passeert. Wel zo aardig naar elkaar en naar de honden.

5. Laat aangelijnde honden geen contact met elkaar maken

Ik loop met mijn aangelijnde hond op een andere aangelijnde hond af en denk: "Wat gezellig, die willen vast wel even kennis met elkaar maken, want dat is toch wat alle honden willen?" Helaas mis ik alle signalen van zowel mijn hond als de andere hond, omdat ik zo gezellig aan het kletsen ben met de ander.

En plotseling: BAM! Zomaar....uit het niets! Vechtende honden aan de lijn! De riemen zijn inmiddels volledig in de knoop geraakt, waardoor de honden nog feller tekeer gaan, omdat ze niet weg kunnen! Help!

Dit zijn reëele gevaren van honden met elkaar laten spelen, kennismaken, laten snuffelen aan de lijn. Doe het niet! Honden reageren nu eenmaal anders aan de lijn als los, omdat ze geen uitwijkmogelijkheid hebben. Dit levert veel stress op, wat sneller kan resulteren in ongewenste situaties met nare escalaties tot gevolg.

Spelen6. Grijp in als tijdens spel het er te ruw aan toe gaat

"Ah joh, stel je niet zo aan! Die honden lossen dat zelf wel op!"

Als alle honden hetzelfde formaat, gewicht en dezelfde manier van spelen hadden, dan zou die theorie op kunnen gaan. Maar dat is in veel gevallen niet zo! Je hebt teveel verschillende formaten honden, die fysiek niet veilig met elkaar kunnen spelen!

Een Teckel met z'n gevoelige rug speelt niet veilig met een Boxer die van flink ruw lichamelijk contact houdt. En een Whippet speelt niet veilig met een Duitse Herder die graag z'n bek gebruikt in het spel en voor de herder is het fysiek niet zo veilig om zo snel te rennen en haakse bochten te maken.

Maar naast fysieke verschillen bestaat er ook nog zoiets als emotionele en mentale verschillen. Een angstige, wat voorzichtige en zachte hond die uitgedaagd wordt door een ruwe, actieve, lompe hond, door eroverheen te rennen, er tegenaan te botsen en de angstige hond op te jagen, is geen eerlijke spelpartner en daarom moeten wij kunnen ingrijpen! Leer te zien wanneer het spel niet meer gelijkwaardig is en help je hond door het spel te stoppen.

Tip: download de iPhone app The Dog Park Assistant van Sue Sternberg. Deze app bevat veel filmpjes en foto's van hondengedrag zodat je leert om spelgedrag en interacties tussen honden beter in te schatten.

Spel?7. Heb er begrip voor dat niet alle honden willen spelen met elkaar

Het is een fabeltje dat alle honden altijd met elkaar horen te spelen, wist je dat? Ja, er zijn honden die heel graag met andere honden spelen, dat klopt! En weet je...er zijn nog meer honden die dat helemaal niet leuk vinden en alleen maar leuke dingen samen met hun eigenaar willen doen. Of alleen maar willen spelen met 1 of 2 bekende honden en alle andere honden het liefste links ( of rechts) willen laten liggen.
Natuurlijk is het ontzettend leuk en vertederend om je hond te zien spelen en dat gun je hem ook...Maar heb er ook begrip voor dat de andere hond die je tegenkomt daar niet van gediend is. En herken deze signalen ook: snuffelen op de grond, met een boog om jou hond heen lopen, langzaam bewegen, stoppen, omdraaien en teruglopen....Als je dat ziet, haal je hond bij je en ga zelf leuke dingen doen met je hond! Daarmee help je de andere hond ( en eigenaar!) en verstevig je de band met je eigen hond.

Blindengeleidehond8. Laat werkende honden hun taak uitvoeren en laat hen met rust tijdens hun werk

Je kunt niets zien en je hebt een hond die je veilig van de ene plek naar de andere brengt en zich daar heel erg voor moet concentreren. Hij moet erop letten dat je niet met je hoofd ergens tegenaan stoot, dat je niet van de stoeprand afzwikt en hij moet ook nog goed kunnen luisteren naar de commando's die je geeft om hem de route te vertellen die hij moet lopen. En om de haverklap wordt je hond lastig gevallen door loslopende honden (of honden die aan zo'n lange flexi-lijn lopen) die "Niks doen hoor! Hij wil namelijk alleen maar even kennismaken...Trouwens...hij moet daar toch tegen kunnen?!"

Wat doet dat denk je met de concentratie van je hond? En wat doet dat met jou?
Werkende honden zijn alle honden die voor en met hun baas aan het werk zijn en al hun concentratie daarvoor nodig hebben. Deze honden willen en kunnen niet spelen of contact maken met een andere hond!

Houd daar rekening mee en laat deze honden hun taak uitvoeren. Dit geldt voor hulphonden, politiehonden, speurhonden en honden waar door particulieren mee getraind wordt op openbaar terrein.

9. Heb begrip voor niet-hondenmensen en hun ruimte

Natuurlijk heb jij de leukste hond van Nederland! En uiteraard zou iedereen jou hond leuk moeten vinden! Maar is dat echt zo? Is dat een reëele gedachte? Er zijn mensen die honden eng, vies of irritant vinden. En er zijn ook mensen die echt wel van honden houden, maar niet van de jouwe. En er zijn ook mensen die op het moment dat jij ze tegenkomt met je hond, niet in de stemming zijn voor jouw hond. Aan de lichaamstaal van mensen kun je al snel zien of men wel of niet gediend is van contact met je hond en dan is het toch een kleine moeite om je hond even bij je te roepen? Dankbaarheid is vaak het resultaat.

10. Toon dankbaarheid als men rekening met jou en je hond houdt

Als iemand rekening met jou en je hond houdt, door de hond aan te lijnen als jij de jouwe aanlijnt, door zijn loslopende hond bij zich te roepen als jij met je hond aan het trainen bent of door te voorkomen dat je kindje ondersteboven gelopen wordt door een onstuimige hond, toon dan dankbaarheid. Een glimlach is vaak al voldoende, of een eenvoudig "Dank je"... Het is zo eenvoudig, maar het resultaat is zo kostbaar!

De Hondenetiquette: voor meer begrip en minder ergernissen!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Wat goed dit! Zou eigenlijk elke honden eigenaar bij de aankoop van een hond mee moeten krijgen.

 

Laatst liep een vrouw ben een bange hond aan de lijn, ze had hem net. Een jonge Weimaraner ging naar hem toe, wilde spelen, maar de bange hond wilde weg. De baas van de Weimaraner wilde haar hond aanlijnen, ze zag dat het niet goed ging (sowieso een aangelijnde hond en een hond los) nee zei de vrouw van de bange hond: hij moet er maar aan wennen

 

Luca was met een jonge lab, super leuk aan het rennen, echt wederzijds. Kwam een ander er aan grommend, jagend op mijn hond. Luca maKte zich klein, vond dit niet leuk. Ik riep Luca en hield haar bij me. Zegt dat mens: ach het is spelen hoor, er gebeurd niets

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

het is allemaal zo waar, ik weet het en heus ik hou rekening met anderen, maar anderen niet met mij en Bamse, dagelijks gebeuren er vervelende dingen.

ik sta niet voor niets om vijf uur op, lekker zalig rustig wandelen aan de blauwe stad en vandaag > vanochtend ?

mijn zusje komt straks, dus een dorpswandelingentje.....

en dan straks samen naar de blauwe stad , lekker zwemmen, daar zie je ook om een wat latere tijd geen kip/hond. twee honden, een labrador en een border collie, dacht toen ze naderde, ach laat Bamse ook even los dan maar..... de border collie vloog op Bamse aan, en besprong haar, met een grauw en een snauw en probeerde haar te bijten , gelukkig een dikke vacht, en die grote lobbes, staat nog te kwispelen ook, de hond er vanaf getrokken, ja aan zijn nekvel, hoe anders, de vrouw kwam er bij, met....

ligt aan uw hond, mijn hond heeft dit nog nimmer gedaan, vreselijk. en ik netjes uitgelegd, dat haar hond toch echt de confrontatie opzocht, en niet de mijne.

voortaan de hond los laten lopen, werd er mij nog vertelt, ik was perplex. ik had Bamse losgelaten toen ik ze zag naderen omdat ze geen aanstalten maakte om hun honden aan te lijnen, zucht dat was weer verkeerd ingeschat om te gaan wandelen om die tijd in het dorp, dom van me.

je kan zoveel regels opstellen als je wilt, maar als mensen niet snappen waarom die regels zijn, zal het nimmer veranderen.

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Heel goed! Complimenten.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

ja, heel goed

het is alleen jammer dat de rest van het land dit niet schijnt te weten

 

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi 3 doggies

honden foto van S met L&B, † Bifi

Ik denk dat ik dit maar eens uit ga printen en op ga hangen in de buurt. Ben zo klaar met die aso kuteigenaren die ongeleidde projectielen op je aangelijnde hond af laten stormen en niks doen, je verplichten je hond mee te latenspelen en je uitschelden als je dat niet wilt. En dan kwaad zijn als je doorloopt terwijl ze de hond staan toe te gillen en geen half uur wacht tot ze hem vast hebben

honden page profiel jaimiejaimie 3 doggies

honden foto van jaimie

Super dit ;-)
Ik zou het bijna uit gaan printen en uitdelen wanneer weer eens blijkt dat met geen rekening met anderen houd , of de hond kan lezen.

honden page profiel jaimiejaimie 3 doggies

honden foto van jaimie

" Ik denk dat ik dit maar eens uit ga printen en op ga hangen in de buurt. Ben zo klaar met die aso kuteigenaren die ongeleidde projectielen op je aangelijnde hond af laten stormen en niks doen, je verplichten je hond mee te latenspelen en je uitschelden als je dat niet wilt. En dan kwaad zijn als je doorloopt terwijl ze de hond staan toe te gillen en geen half uur wacht tot ze hem vast hebben "

 


Sorry zag dat jij ook wilde printen ;-)
Ik had de rest nog niet gelezen.

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi 3 doggies

honden foto van S met L&B, † Bifi

" Super dit ;-)
Ik zou het bijna uit gaan printen en uitdelen wanneer weer eens blijkt dat met geen rekening met anderen houd , of de hond kan lezen. "

 Gewoon doen hihi

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Sulpr idee uitprinten en ophangen! Ik ga t lamineren, blijft het goed buiten

honden page profiel marijke bmarijke b

honden foto van marijke b

" Sulpr idee uitprinten en ophangen! Ik ga t lamineren, blijft het goed buiten "

 


en zo veel mogelijk op hondengroepen ( FB ) delen !! ;-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

dat vind ik ook een goed idee, uitprinten, lamineren en aan de honden eigenaren uitdelen, goed idee. ;-) ;-)

Volgende forumvraag: tekening af!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^