chihuahua wordt maar niet zindelijk.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Gwen (Gast)

Hallo!  Ik hoop dat iemand mij opweg kan helpen met mijn chihuahua van bijna 19 weken, want het zindelijk worden wil nog niet helemaal lukken.  Hij wordt sochtends, einde van de middag en voor het slapen gaan uitgelaten. Hij doet dan altijd een plas en een poepje (en wordt dan ook beloond!). De momenten dat er niemand thuis is of tijdens het slapen gaan zit ie in de bench en die is altijd helemaal schoon. Hij kan het ruim 10 uur ophouden.  Maar nu het probleem, als hij losloopt in huis en je let even niet op ligt er weer een plasje, zolang je naar m kijkt is er niks aan de hand. Als je m dan toevallig toch betrapt weet ie dondersgoed dat ie fout zit, als je m alleen maar aankijkt rent ie snel naar zn bench. Er ligt ook een matje in huis waar die op mag plassen als dat toevallig een keer gebeurd wordt ie ook uitbundig beloond en als het misgaat zet ik m daar ook altijd op, helaas is ie dan wel vaak al klaar met plassen. Hij lijkt het op een of andere manier niet op te slaan dat ie het daar wel mag doen. Belonen, straffen, negeren alles geprobeerd... Volgens mij weet ie dondersgoed wat de bedoeling is alleen het in praktijk brengen doet ie niet. Dominant gedrag misschien? Wie o wie kan mij opweg helpen?    Liefs Gwen

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

ER is natuurlijk wel een verschil in hoe lang je je plas kan ophouden als je slaapt of als je speelt als pup, heh? Misschien is 3 keer per dag nog te weinig voor hem?

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Quote: "Hij kan het ruim 10 uur ophouden"

 

Een pup die het 10 uur moet ophouden zal het ook erg lastig vinden om te ontdekken wat 'zindelijk zijn' inhoudt... Kun je geen oppas of iets dergelijks regelen waardoor hij vaker uitgelaten kan worden?

 

Een pup heeft routine nodig en hij moet vaker worden uitgelaten dan 3x per dag. Wandelen is voor de pup meestal nog een onveilige situatie. Meestal doen ze dan ook hun behoefte als ze weer veilig binnen zijn, dit tot grote teleurstelling van de baas.

 

Blijf het volhouden, want alleen dan zal het lukken!

Gwen (Gast)

Ben ik het mee eens Jenny, in het begin heb ik hem ook zeker vaker uitgelaten na het slapen spelen en eten enzo. Ik laat hem 3x per dag uit omdat ik wil dat ie daar aan gaat wennen en als ie het dan toch om welke reden dan ook binnen wil doen, doe het dan op het matje... 

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Dit is geen dominant gedrag, je hebt een puppy die nog niet zindelijk is. Ik vind 3x per dag uitlaten voor een puppy nogal weinig, heb je kunnen ontdekken wanneer zijn ongelukjes plaats vinden? Bijvoorbeeld altijd rond een bepaald tijdstip of altijd na het spelen.

 

Je zou vaker naar buiten kunnen gaan, sowieso staan Chihuahua's er om bekend dat zindelijk maken niet zo vlot verloopt.

 

Je schrijft dat je hem nu 3x per dag uitlaat omdat je hem daaraan wilt laten wennen. Vind ik nog te snel als je merkt dat hij nog niet zindelijk is. Als er geen ongelukjes meer plaats vinden in huis dan pas kan je hem minder vaak uit gaan laten en dit afbouwen (bijv. van 6x naar 5x en dan naar 4x, enzovoorts).

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

Maar snap je ook dat dat voor een pup erg verwarrend is? De ene keer moet hij het buiten doen, de andere moet het binnen, maar dan weer op een bepaalde plek. Natuurlijk raakt hij dan in de war. Aston wil ook alleen nog maar poepen als ik hem meeneem naar een bepaald veldje, omdat dat het plekje is dat hij aangeleerd heeft.

Gwen (Gast)

Nee dat is heel verschillend. Het gebeurd op willekeurige momenten en dan maakt het niet uit of die gewoon lekker rustig heeft gelegen of gespeeld.  

Gwen (Gast)

Ja zit wat in inderdaad dat het hem verward, maar als ie eenmaal weet dat ie naar dat matje kan lopen en je ziet dat dan kun je m gauw buiten zetten. (Dat is wat ik lees op internet hoe ook andere mensen het doen)

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

Aston is nog maar 14 weken, maar ik merk wel aan zijn gedrag of hij plassen moet, gaan ze snuffelen, drentelen. We gaan nu zelfs nog 1x heel kort naar buiten per 1/2 uur. Even gauw in het gras en terug. Ik begrijp dat je 3 keer per dag wil uitlaten maar dat moet echt opgebouwd worden. Als de pup leert WAAR hij het moet doen, dan nog moet je hem de kans geven te leren zijn plasje zo lang te kunnen ophouden. Dat kunnen ze zo jong gewoon nog niet. Je hoeft niet elke keer te wandelen, mag ook nog niet zo lang, maar even snel opgetild naar buiten mag elk wel een paar keer vaker hoor.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Ik neem aan dat je nu vaste tijden hebt dat je hem uitlaat, zou hem dan daartussen ook nog een keer uitlaten, kijken hoe dat gaat. Je kan het dan vanzelf afbouwen, wil niet zeggen dat ie dan de rest van zijn leven zo vaak naar buiten moet

 

Matje zou ik zelf niet doen. Kreeg toen ook het advies om het op een krant te leren, is te verwarrend en als je dat eenmaal hebt aangeleerd moet je het ook weer afleren Is veel sneller om het gelijk buiten te doen en daarnaast als ie door krijgt wat de bedoeling is zal je merken dat hij het zelf aan kan geven door bij de deur te staan of piepen.

Gwen (Gast)

Dat merk ik bij mijn chihuahua helaas niet, soms merk ik niet eens dat ie heeft gesnuffeld en is er geplast en soms snuffelt ie continu omdat ie gewoon onwijs nieuwsgierig is naar alles. Maar bedankt voor jullie reacties ik zal het er thuis over hebben en kijken of dat werkt! Matje de deur uit en vaker naar buiten.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Mellow was 4 maanden toen ze bij ons kwam, wij stonden gemiddeld elke anderhalf uur buiten (soms wat vaker, soms wat minder vaak).

De bedoeling was ook dat ze naar 4 keer per dag zou gaan, dat is ook (vrij snel) gelukt, inmiddels gaat ze nog maar 3 keer per dag (en soms zelfs maar 2 keer een lange wandeling).

 

Dat je een pup op jonge leeftijd vaak uitlaat wil niet zeggen dat je 15 jaar lang elk uur naar buiten moet hoor 

 

Ik zou in jouw geval echt vaker naar buiten gaan en dat matje weghalen, is alleen maar verwarrend (want de ene keer word je boos op hem als ie binnen plast, de andere keer prijs je hem de hemel in, is toch raar voor hem?). Ik kreeg toen ook het advies om een kattenbak (moest dan wel een hele grote kattenbak zijn, maar dat terzijde) neer te zetten. Maar nee, ik had een kat voor op de kattenbak en een hond waarmee ik lekker naar buiten zou gaan. Bewust binnen laten plassen heb ik nooit een goed idee gevonden.

 

(Edit: tiepvaut.)

Gwen (Gast)

Ja precies, nu ik het jullie hoor zeggen klinkt het ook allemaal wel logisch eigenlijk. 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Straffen ? Neen aub niet doen , ik vind het al triest dat hij bang naar zijn benchke loopt als je nog maar naar hem kijkt ? 

Voor een kleine chi pup is zelfs een luide stem heel imponerend en een bange Chi wil je zeker niet houdentoch ? 

Het duurt en duurt soms lang zeker bij Chihuahuas hoor ik. Dus geduld. 

Gwen (Gast)

Het is niet zozeer dat ie bang is hoor, hij heeft dan gewoon door dat ie iets doet wat niet de bedoeling is. Anders pakken we m in zn nekvel en zetten m op de goede plek. En het is zeker geen bange chihuahua, hij ziet nergens gevaar in. Maar ik begrijp wat je bedoeld. Een chihuahua is ook gewoon een hond en moet ook opgevoed worden, je kan niet altijd maar lief blijven omdat ie zo klein en schattig is. 

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Serieus? Dan pak je dat kleine pupje in zijn nekvel?  Waarom in hemelsnaam? 

Je kunt ook op een positieve, leuke manier duidelijk maken dat je iets niet wilt. 

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Het probleem is dat hij niets fout doet, hij is nog niet zindelijk dus straffen is sowieso niet logisch. In de nekvel pakken zou ik in welke situatie dan ook altijd afraden. Dit is voor een hond zeer bedreigend en zeker in dit geval heeft ie geen idee waarom ie zo word aangepakt. Hij is onzindelijk wat wil zeggen dat hij nog geen controle heeft over zijn urine en ontlasting. Kan je hem niet kwalijk nemen, dat hoort bij een puppy en dat kost veel tijd/energie/geduld.

 

Een hond weet niet of ie iets fout doet, de houding die ze dan aannemen wat wij zien als schuldig gedrag (weg rennen, weg kijken, in elkaar duiken) komt door onze houding of stem omdat we boos raken door bepaald gedrag.

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

" Het is niet zozeer dat ie bang is hoor, hij heeft dan gewoon door dat ie iets doet wat niet de bedoeling is. Anders pakken we m in zn nekvel en zetten m op de goede plek. En het is zeker geen bange chihuahua, hij ziet nergens gevaar in. Maar ik begrijp wat je bedoeld. Een chihuahua is ook gewoon een hond en moet ook opgevoed worden, je kan niet altijd maar lief blijven omdat ie zo klein en schattig is.  "

Hier zijn ze erg van het positief opvoeden, niet negatief. In het nekvel pakken is zeker niet iets wat een baasje zou moeten doen, zo wordt hij alleen maar bang voor je. Jij ziet misschien niet dat je eng overkomt, maar voor zo'n klein beestje is een mens al snel groot en intimiderend. Natuurlijk verstopt hij zich "Ik moet plassen, maar baasje wordt boos als ik plas"

Gwen (Gast)

Nee begrijp ik, ben er ook geen fan van hoor, hij wordt ook vaak genoeg geprezen en beloond.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

" Een chihuahua is ook gewoon een hond en moet ook opgevoed worden  "
 
---
 
Quote werkt niet...
 
Dus weg met dat 'plas maar lekker binnen' matje en veel vaker naar buiten. 
 
Niet in zijn nekvel grijpen als ie plast, dat is gewoon ronduit zielig. Je pup is vergelijkbaar met een baby, die geef je ook niet op zijn sodemieter als ie in zijn luier heeft gepoept.

honden foto van Anneloes, Fleece addict

Ik vind 10 uur ophouden voor een pupje van 19 weken erg veel. Het is fysiek gewoon omogelijk om ten alle tijden de plas zo lang op te kunnen houden. Ga vaker met je hondje naar buiten. Sowieso 5x op een dag. Straf je hond niet als hij een plas binnen doet. Je geeft toch ook een peuter niet op z'n kop als hij tijdens de zindelijkheidstraining een keertje toch onverhoopt in zijn broek plast.
Dat je hond de bench in rent nadat jij de plas hebt ontdekt is niet omdat je hond weet dat hij fout zit. Je hond reageert op jouw gedrag en gevoel en past daar zijn gedrag op aan. Dat jij denk dat hij weet dat hij fout is is jouw (verkeerde) menselijke interpretatie.
Vanwaar de plasmat binnen? Ik zou die persoonlijk de deur uit doen. Je wilt graag dat je hond gaat leren om langer zijn plas te kunnen ophouden, maar ondertussen mag hij wel op de plasmat plassen. Erg verwarrend allemaal.

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

Begin alvast met het matje weg te halen...

Je pupje verstaat daardoor minder snel dat het eigenlijk allemaal buiten hoort...

Daarnaast, ga desnoods om het uur naar buiten. Klokje zetten en elk uur naar buiten, gebeurt er dan niks meer in huis dan elk uur en een half naar buiten, gebeurt het terug dan moet je elk uur en 15 min naar buiten enz enz...
Je pup heeft nog geen volledige controle over zijn sluitsiertjes, als het moet dan moet het 
Als ik slaap kan ik met gemak mij 12u ophouden maar ik moet dat overdag niet proberen hoor, dan moet ik makkelijk om de 3u (laat staan een hond die brokken krijgt en dus veel moet drinken) 

Verder zou ik je pupje niet bij zijn nekvel pakken, een moederhond neemt soms de pups vast (en dat is niet zonodig in het nekvelletje) wanneer ze die wil verplaatsen of op hun plek houden (je kent het wel, de rebel-pup die geen likbeurt wil van de mams en dus alle kanten uit waggelt en de mams die telkens opnieuw de pup bij haar brengt om te likken. Ontzettend schattig )


Vaak maken ze de mensen wijs dat een moederhond bij het nekvel zou grijpen wanneer deze de pup wil corrigeren (en dat jij dat als surrogaat moeder dan ook maar moet gaan doen) maar in feite doet ze dat niet op die manier. Honden hebben tal van andere, minder stresserende manieren om met elkaar te communiceren dat ze een fout hebben begaan. Een goede snauw, een opgetrokken lip, een poot van de grond tillen, op de rug gaan liggen (vrijwillig), een gespannen blik, enz enz. Net zoals wij mensen elkaar niet zo nodig een lap moeten geven/elkaar uitschelden om duidelijk te maken dat iemand over de schreef ging, een scheve blik, een zucht, ... is meestal al genoeg.
Helaas zijn de communicatiemanieren van honden geen manieren die wij als mens kunnen gebruiken om ons uit te leggen aan hen...

Vergelijk het met dit soort scenario: wij komen terecht in een vreemd land en we merken dat mensen telkens een vreemde handeling doen wanneer ze jou begroeten, jij denkt dan "oh ik zal die dan ook maar beginnen doen" en bij de volgende begroeting is die andere persoon helemaal op zijn tenen getrapt, wat blijkt? Je had een nuance in de handeling niet opgemerkt en dus niet gedaan.
En dit is dan miscommunicatie binnen een ras, stel je voor wat een hond moet denken als wij ineens zouden beginnen blaffen, ik heb dat al uitgetest: Nabu en Layla kijken mij ontzettend dom aan... Blijkbaar lijkt mijn blaf nergens op 
Dus gewoon niet doen, ze verstaan er niks van... Net alsof wij ineens een mep zouden krijgen van een andere diersoort omdat dat dier denkt "zo communiceren zijn als ze de schreef over gaan, dus ik zal het zo duidelijk maken dat die kleren toch geen normale dingen zijn hoor"

 

Zindelijkheid is niet iets dat ingebakken zit bij hondjes, dat is iets wat wij hen aanleren. Als het van hen afging deden ze het min of meer om het even waar (markeren enz daar gelaten).
Dus het is net als rekensommetjes leren maken: gewoon geduld en herhaling 
Het komt wel goed 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Before you get your puppy

hoofdstuk 4 "errorless houstraining"

 

Volgende forumvraag: Baasjes in Leeuwarden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^