Pup van 8 maand is aan puberteit begonnen ! H E L P ;)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Sandra LeersSandra Leers

Hallo,

 

Onze pup van 8 maanden (Jack Russel) is een schat van een diertje. 

Ik had hem eigenlijk van in het begin goed onder controle, hij kon vrij snel mee loslopen op de stal waar we ons paard hebben staan. Er zijn altijd honden in de buurt, maar hij luisterde altijd goed en kwam als ik hem riep. Hij bleef ook vrij goed in mijn buurt.

 

Nu is hij 6weken geleden geopereerd aan zijn beide voorpootjes. Toegestaan hij is misschien wel een beetje meer verwend dan anders.

 

Maar sinds een week heeft meneer ontdekt dat hij een klepeltje heeft hangen, hij laat geen enkele hond meer met rust, wil altijd aan hun achterste ruiken, teef of reu maakt hem niet uit.

Hij rijd niet op ons of op de kat, maar rijd graag op alles van zijn nest, dekentje of kussen.

Hij luistert gewoon niet meer als er een andere hond in de buurt is.

 

Ik heb hem nog niet laten castreren omdat ik dacht dat ik hem goed onder controle had, maar nu begin ik te twijfelen ? Is dit pubergedrag of is dit testosteron ?

 

Wat hij wel heeft is dat hij zowieso altijd wel vrij dominant was naar andere honden toe, maar van de moment dat hij los is lukt het wel. Een voorbeeld op het strand gaan wandelen lukte tot enkele weken gelden perfect, en hij viel zeker niet aan als hij los was. Maar als je een terrasje ging doen en er kwam een andere hond op het terras dan blafte hij wel.

 

Ik start nu zaterdag terug met de hondenschool, want heb een tijdje niet kunnen gaan wegens zijn operatie.

 

grtjs,

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik heb ook een reu van  6 maand maar die begint nu net sinds een paar dagen z'n poot op te tillen

Dus ik wacht nog af hoe het bij hem zal gaan!

 

Je reu niet toestaan dat hij gaat rijden op andere honden, zijn spulletjes.

Misschien voorlopig niet meer los laten, of alleen op plekken waarvan je zeker weet dat je hem zonder probleem terug kan roepen.

 

Ook kan je nog hem aan een lange lijn doen op het eigen erf/stal.

Dan kan hij vrij lopen maar je kunt hem zo terughalen als dat nodig is.

Ik heb iemand gekend die bij haar hond in de puberteit een longeerlijn aan de halsband vastmaakte als hij vrij over het erf liep. (ook manege)

Bij die hond heeft het geholpen en die loopt nu alweer jaren rond op het erf.

 

 

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Puberteit = testosteron

Nu rustig en consequent zijn en weer even aanlijnen als nodig.

Over een jaartje is het hopelijk weer voorbij O-) ;-) (zoals je begrijpt puberen die van mij nog steeds lustig door)

honden page profiel LindaLinda

honden foto van Linda

Onze hond begint nu vaker te plassen met zijn poot omhoog (echt meer markeren) en hij is net 1 jaar geworden. Gelukkig niet bij elk bosje

 

Een hond die ruikt aan het achterste van andere honden, dat is heel normaal.

 

Dat hij op al zijn spullen rijdt, dat moet je niet toelaten. Rijdt hij niet op jullie en is hij niet ontzettend vervelend met andere honden? Dan zou ik hem niet laten castereren. Ik denk dat dit meestal na 1 jaar pas echt zichtbaar wordt, want dan worden ze vaak wat zekerder van zichzelf. Wil hij andere reuen vertellen wat wel en wat niet, is hij dan ook wat agressief of heel dominant.. En is hij vervelend met loopse teven, dan zou ik in overleg gaan met de dierenarts.

 

En ook onze hond pubert vrolijk verder Je hebt een klein ras en die zijn vaak iets eerder volwassen dan een groot ras. Een grote hond, is mij vertelt, heeft daar 3/ 4 jaar voor nodig.. De meeste honden worden met 4 jaar wat rustiger, dat was bij de beagle van mijn ouders ook zo... En honden van bijna al mijn vrienden... Duss Sterkte!

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Ja je hoeft de hond niet meteen te castreren hoor..Opvoeding kan ook heel veel doen. ozzie is nu een jaar en twee maanden en doet dit allemaal niet meer, komt dus goed!

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

http://www.puppyopvoeden.nl/waarom-een-puppy-ook-met-volwassen-honden-moet-leren-spelen/

Bovenstaande site behandeld vele onderwerpen welke met een pup/jonge hond te maken hebben.

Wellicht heb je er iets aan.

 

Inmiddels is onze hond de drie alweer gepasseerd, maar ook ons mannetje heeft deze periode doorlopen.

Op andere honden gaan rijden hoeft niet direct dominant of hormonaal te zijn.

Wel dat je hond is opgewonden is mijn ervaring en dat kan door bovenstaande, maar ook gewoon door teveel lol en te druk spel.

Ik haalde mijn mannetje uit het spel en liet de boel kalmeren, werkte dit niet lijnde ik hem aan en vervolgde mijn weg.

Dit heb ik wel enige tijd consequent vol moeten houden, en wat verder op de rit was mijn stem voldoende om het gedrag te beëindigen. Nog verder op de rit en inmiddels nu, gebeurd het nog maar zelden.

Castratie wil beslist niet altijd helpen. Onze hond is dan ook niet gecastreerd.

honden page profiel Sandra LeersSandra Leers

Bedankt iedereen voor de reacties.

 

Ik ben nu de 'lijn iets strenger aan het aanhalen, vandaag lukt dat heel goed (thuis) maar er zijn natuurlijk geen andere honden in de buurt. Ik heb het gevoel dat daar vooral het probleem situeert.

Zoals jullie zeggen, back to basics, terug aanlijnen als hij niet luistert ! Niet toelaten dat hij rijd op zijn spulletjes. En inderdaad terug de longe eraan zetten, en terug oefenen op zijn aandacht op mij vestigen.

Ik moet terug het centrum van zijn universum worden ;)

 

Ik ben ook blij om te horen dat ik dit vooral kan oplossen, en een castratie hiervoor niet nodig is ! Ik ga ook terug naar de hondenschool beginnen gaan, zijn operatie is nu al enkele weken geleden en we gaan er terug voor.

 

Ik hou jullie op de hoogte !

 

 

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Laat ik beginnen dat je een heerlijk eigenwijs ras heb, ik kan het weten heb de grotere broer van de jack een parson namelijk. Het zijn hondjes die dominant kunnen zijn en heel erg manipulerend zijn.

 

Met name als ze beginnen te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Je jack is 8 maanden en dat betekend puberen en puberen is ontdekken dat je hormonen heb. Rijden hoef niet altijd iets hormonaals te zijn, het kan opwinding zijn of overprikkeling en dan heeft castratie geen zin. 

 

Nu is wel de tijd om niet alles nog toe te gaan staan omdat Jack russells simpel weg zo slim zijn dat ze ook wel door hebben dat als ze iets zo doen hun baasje kunnen bespelen dus laat je niet voor de gek houden door die lieve koppies. Sta ook niet toe dat hij aan de lijn blaft, lijd hem af met iets lekkers of haal hem weg uit de situatie.

 

Met los lopen ga terug naar de basis, laat hem aan de lange lijn lopen en beloon hem als hij terug kom. Hij zal zeker nog wel dingen gaan doen dat het bloed onder je nagels vandaam haalt of dat je denk...mij  god hoe krijgt hij het voor elkaar. Veel geduld en het leuk maken en je komt een eind.

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^