Loslopen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel treestrees

Hallo allemaal,

 

Ik heb een vraagje over het los laten lopen.

 

Mijn hond is nu 15 maanden.

Met uitlaten in het bos heb ik hem aan een lange lijn. Afwisselend hou ik hem aan de lijn en laat ik hem los lopen, met de lijn los achter hem aan.

Zodra ik met hem loop, ben ik met hem bezig, van de eerste stap tot dat hij weer in de auto zit.

Ik doe onderweg gehoorzaamheid, apporteren, zoekspelletjes, trekspelletjes, me zelf verstoppen. Je kan het zo gek niet bedenken,( ik denk dat een Cliniclown jaloers op mijn repertoire is)

Ik train met de clicker dus hij krijgt ook nog lekkere hapjes.

 

Ik wil niet dat hij ver bij me vandaan loopt omdat ik dan de controle over hem kwijt ben. Dus zodra hij te ver is ( +/- 10 meter) roep ik hem terug. Maar...............dat gaat toch niet zo makkelijk. Hij treuzelt, of hij doet net of hij gek is en me niet hoort.

Nu is hij er vandaag ook vandoor gegaan, hij had een spoor van wild, denk ik.

Na ongeveer 4 minuten kwam hij weer terug, zo van hé kom het is daar leuk, ga mee.

 

Ik ben hem juist zo aan het trainen om te voorkomen dat hij verkeerde dingen aanleert.

Maar wanneer zou ik eens relaxed met hem kunnen lopen zonder touw achter zich aan, en dat hij gewoon gelijk komt als ik hem roep.

 

En is er nog iets anders te bedenken om hem sneller en beter te laten luisteren?

 

Ik weet dat hij geen afstandsbediening heeft

 

 

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Upje! ;-)

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een wandeling moet wel ontspanning voor je hond en jezelf zijn.

Als je continue opdrachtjes geeft om zijn aandacht te houden, is wel heel vermoeiend voor je hond.

En voor jezelf ook, je bent alleen maar bezig met dingen verzinnen en hopen of je hond het wel goed doet.

Als hij los niet meer dan 10 meter van je weg mag, kun je hem evengoed altijd aan de lange lijn houden, dat is ook 10 meter.

 

Wat heb je voor een hond?

Sommige honden kunnen wat moeilijker los lopen omdat ze een sterk jachtinstinct hebben.

 

Hier lopen de honden ook veel los.

Het enige wat ik doe met een wandeling, is ze af en toe terug roepen en dan krijgen ze de ene keer wat lekkers of alleen een "braafff". Zo blijft het spannend voor ze, en alleen als ze heel goed terug komen en gaan zitten krijgen ze het lekkers. 

En als ik merk dat ze te ver weg zijn naar mij idee, draai ik me om en loop weer terug.

Of ik verstop me, zodat ze ook weer naar me toe komen.

Hier is een wandeling ontspanning voor de honden en mijzelf.

Echt oefenen en trainen doen we dan niet (behalve dus af en toe hier komen en dan gaan zitten voordat ze hun koekje krijgen)

 

Misschien wil jij het zo erg goed doen, dat je hond een bepaalde druk voelt en daarom soms doet alsof hij gek is.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

ik denk dat je iets te veel met hem bezig bent... 10meter is niet zo ver uiteindelijk.

laat hem ook even snuffelen en dergelijke.

 

ook denk ik dat je te veel met koekjes werkt.. dat werkt na een tijdje niet meer. ik wissel mijn beloningen af. soms gooi ik een bal, soms geef ik een koekje, soms zeg ik gewoon enkel met mijn stem "goed zo",...

 

je hond mag natuurlijk niet weglopen .. dus ik zou gewoon af en toe nog oefenen op het terug komen maar niet heel de wandeling door vragen om bij jouw te lopen. ik leer max ook soms truckjes of dergelijke tijdens de wandeling maar ik laat ook tijd over voor max zodat hij even lekker kan rondlopen.

 

 

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Ik herken je probleem wel een beetje. Ikzelf ben op een gegeven moment dit heel anders gaan trainen. Ik merkte dat ik de hond wel erg vaak riep tijdens een wandeling en dat hierdoor de kracht daarvan verloren was. Ook als ik dit elke keer beloonde met wat lekkers, op een gegeven moment wordt dat toch minder interessant..

 

Ik ben gegaan voor een methode die helemaal anders is.. Eerder trainde ik de honden om te komen als ik ze riep. Daarbij hoefde zij dus nergens op te letten, maar moest ik hen telkens in de gaten houden en riep ik wanneer ze te ver weg gingen. Lekker makkelijk voor de honden natuurlijk.. Gewoon je eigen gang gaan..

 

Nu heb ik de honden geleerd om op mij te letten, waarbij ik dat eigenlijk niet meer hoef te doen (wat je natuurlijk wel doet!).

 

Ik roep ze eigenlijk nooit meer, omdat de honden hebben geleerd dat ze op mij moeten letten, bij elk zijpad wachten ze tot ik erbij ben en na een paar meter kijken ze zelf om om te kijken of ik er nog ben.. Ik roep ze enkel nog bij me als er een hond loopt waar ze niet heen mogen, voor de rest is roepen niet nodig..

 

Hoe ik dit geleerd heb?
De truc is om je mond te houden tijdens een wandeling.. Laat de honden merken dat ze op jouw moeten letten. Hiervoor neem je heel veel verschillende zigzag weggetjes en roep je de honden niet als je dat doet.. Ze zullen de eerste paar keren gewoon rechtdoor lopen (wachtend op jouw geroep).. Houdt het natuurlijk wel in de gaten, maar probeer niet te roepen. Enkel als de hond in paniek een andere kant op rent natuurlijk.

Loopt je hond te ver van je weg? Neem dan gelijk een afslag, of als die er niet is draai je om en loop je weer terug de andere kant op.. Ook dit weer zonder te roepen.

 

Belangrijk hierbij is om vooral in het begin elke keer je hond te belonen als die uit zichzelf naar je omkijkt.. Dit kan met een brokje, maar ook gewoon met stem en enthousiastme! Je leert zo je hond om op jouw te letten! Voor mij veel belangrijker! En het is voor ons echt een uitkomst geweest!

honden page profiel DieselDiesel

honden foto van Diesel

Eens met Judith, na 3 jaar aanmodderen is het mij ook zo gelukt, niet meer roepen, geen voerbeloningen.

honden page profiel treestrees

Bedankt Judith,

dat ga ik proberen.

 

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

" Bedankt Judith,
dat ga ik proberen.
  "

 Heel veel succes, En laat je weten hoe het gaat?

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

 

 

Hier gaan de honden al vanaf dag 1 los (zelfs een pup van 7 weken ) Het is fascinerend om te zien hoe ze per ras verschillend ermee om gaan . De een blijft automatisch dicht in de buurt en de ander moet je wat vaker de aandacht vragen (liefs voor de intentie als hij ergens naar toe wil )en weer een ander (mijn jack russel )heeft van die buien dat hij er vandoor ging en na een tijdje pas weer tevoorschijn kwam   Deze was als pup ook al het eigenwijste/slimste   en dan maar weer blij reageren als hij uiteindelijk weer kwam wahahahahaha lol Kortom  er komt ook een deel karakter  bij kijken . Waarschijnlijk hoef je die aandacht niet eens te trainen als jij een band hebt met je hond let hij vanzelf wel op je (zeker op plekken waar je nog nooit geweest bent )Blijf kalm en geniet en verg niet meteen het uiterste van je hond ,als je hond bv speelt met een andere hond ga hem dan niet roepen want grote kans dat hij niet komt ,neej bouw dit op en laat hem eerst wennen aan zijn vrijheid . Altijd uitbundig belonen als hij komt ook al is dit pas na 1 uur ,blijf die clinicclown die je al bent

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Vanaf een maand of twee a drie hebben we hem  los laten lopen. Het ging goed, Moos plezier, wij plezier

 

Tijdens de pubertijd soms lastig om hem weer aan te lijnen... of wanneer er fietsers of joggers langskomen, gelukkig hebben die altijd wel begrip. We werken daar wel aan .

 

 

honden page profiel UnknownUnknown

honden foto van Unknown

Hier met drie honden met jachtinstinct hetzelfde principe, ik roep niet hou me zelf maar in de gaten. Heb ik bij de huskita pup ook meteen gedaan, en ja dan moet ze soms zoeken. Maar ik voel me daar heel rustig bij want ze doen het wel, daarbij komt dat ik ze ook laat zien dat ik vertrouwen in ze heb. Teruglopen doe ik eigenlijk niet, meestal verstop ik me zodat ik hen wel kan zien maar zij mij niet. Soms zijn ze wel een paar minuutjes weg (de oudste 2), dan volgen ze toch even een spoor maar ze genieten van deze vrijheid.

honden page profiel treestrees

Nog even een vraagje:

Ik wil dus ook niet dat hij van mij vandaan het bos in rent, uitzicht is en dan na even weer terug komt.( dus fijn dat hij terug komt, maar het wegrennen uit beeld is niet de bedoeling)

Maar hoe voorkom ik dat dan. Want hoe vaker hij succes heeft hoe eerder hij zijn neus achterna gaat toch? En als hij dan toevallige een andere hond tegenkomt? Dan heeft hij nog meer succes.

 

Want wat ik het meest irritante vind van in een losloopgebied lopen is dat je altijd honden tegen komt die inderdaad alle kanten op mogen, en die je dus zonder baas tegenkomt.

Dat wil ik dus zelf met mijn hond absoluut niet.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

" Nog even een vraagje:
Ik wil dus ook niet dat hij van mij vandaan het bos in rent, uitzicht is en dan na even weer terug komt.( dus fijn dat hij terug komt, maar het wegrennen uit beeld is niet de bedoeling)
Maar hoe voorkom ik dat dan. Want hoe vaker hij succes heeft hoe eerder hij zijn neus achterna gaat toch? En als hij dan toevallige een andere hond tegenkomt? Dan heeft hij nog meer succes.
 
Want wat ik het meest irritante vind van in een losloopgebied lopen is dat je altijd honden tegen komt die inderdaad alle kanten op mogen, en die je dus zonder baas tegenkomt.
Dat wil ik dus zelf met mijn hond absoluut niet. "

 Door dan gelijk om te draaien. Evt zelfs rennend de andere kant op.. Het is inderdaad de bedoeling dat de hond juist altijd in de buurt blijft. En als het echt niet anders kan kun je de hond roepen. Doordat dat weinig gebeurt zal je hond daar ook beter naar luisteren, maar probeer heel zoveel mogelijk op lichaamstaal te doen, en zo min mogelijk met stem. In het begin zal het er onwennig zijn.. Je hond moet leren om op jouw te letten en niet zijn eigen neus achterna te gaan. Als je dat nu nog niet vertrouwd kun je ook beginnen met aanleren aan de lange lijn.. Je traint dan eigenlijk op dezelfde manier maar op een gegeven moment kan de hond ook echt niet meer verder en zal dan sneller naar jouw kijken.

 

dat kan net aanleren makkelijker (en veiliger) maken voor sommige honden.

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

" Nog even een vraagje:
Ik wil dus ook niet dat hij van mij vandaan het bos in rent, uitzicht is en dan na even weer terug komt.( dus fijn dat hij terug komt, maar het wegrennen uit beeld is niet de bedoeling)
Maar hoe voorkom ik dat dan. Want hoe vaker hij succes heeft hoe eerder hij zijn neus achterna gaat toch? En als hij dan toevallige een andere hond tegenkomt? Dan heeft hij nog meer succes.
 
Want wat ik het meest irritante vind van in een losloopgebied lopen is dat je altijd honden tegen komt die inderdaad alle kanten op mogen, en die je dus zonder baas tegenkomt.
Dat wil ik dus zelf met mijn hond absoluut niet. "

 

Ieder zijn ding natuurlijk maar die van mij vinden het heerlijk door de weilanden te rennen ,in het bos bergje op /af en overal te snuffelen of met andere honden te spelen .

Als ik ze roep komen ze terug ,dat heeft niets met zijn neus achterna  te maken maar is een kwestie van onder appel  staan . Door het allemaal perfect te willen ,lukt het net niet  Een hond moet ook lekker hond kunnen zijn

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Toch vind ik dat je hond altijd in de buurt moet blijven.. Al is het maar om te zien wat hij doet en of hij geen andere mensen/dieren lastig valt. 

Ik vind het goed dat de topicstarter dit goed voor elkaar wil hebben,

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

" Toch vind ik dat je hond altijd in de buurt moet blijven.. Al is het maar om te zien wat hij doet en of hij geen andere mensen/dieren lastig valt. 
Ik vind het goed dat de topicstarter dit goed voor elkaar wil hebben, "

 

Mijn honden verlies ik niet uit het oog ,dus zijn ze in de buurt (behalve de jack russel ,maar die stond dus minder goed onder appel en deed zijn eigen ding en was mijn eerste hond  )

Is ook goed dat ts een goed luisterend hondje wil hebben ,maar als je teveel druk op een hond gaat leggen kan dit ook averechts werken  Net terug van een wandeling in een bos waar ik nog nooit  was geweest ,mooi om te zien dat de hond steeds na 20 meter omdraaide en wachtte om te kijken of ik eraan kwam .Zoiets leer je niet aan dat krijg je als je een band hebt met je honden

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

"  
Mijn honden verlies ik niet uit het oog ,dus zijn ze in de buurt (behalve de jack russel ,maar die stond dus minder goed onder appel en deed zijn eigen ding en was mijn eerste hond  -)
Is ook goed dat ts een goed luisterend hondje wil hebben ,maar als je teveel druk op een hond gaat leggen kan dit ook averechts werken  Net terug van een wandeling in een bos waar ik nog nooit  was geweest ,mooi om te zien dat de hond steeds na 20 meter omdraaide om te kijken of ik eraan kwam .Zoiets leer je niet aan dat krijg je als je een band hebt met je honden "

 Klopt! Moos mag, wanneer  wij zien dat er geen vreemde hond loopt op het losloopveld (zo'n 500 meter verder) er naartoe (ook losloopgebied). Hij gaat als een speer, maar stopt ook om de twintig, dertig meter. Kijkt om, en gaat weer, wanneer we zeggen dat het mag. Waar dat vandaan komt, geen idee, maar wel erg fijn !

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

"  Klopt! Moos mag, wanneer  wij zien dat er geen vreemde hond loopt op het losloopveld (zo'n 500 meter verder) er naartoe (ook losloopgebied). Hij gaat als een speer, maar stopt ook om de twintig, dertig meter. Kijkt om, en gaat weer, wanneer we zeggen dat het mag. Waar dat vandaan komt, geen idee, maar wel erg fijn ! "

 

 

kijk zelfs moos heeft een band met haar hond  hihi lol

 

geintju moos kon het niet laten

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

"  
 
kijk zelfs moos heeft een band met haar hond  hihi lol
 
geintju moos kon het niet laten "

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^