Vreemd puppy gedrag...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Leanne K.Leanne K.

Mijn pup van 4 maanden doet sinds een paar dagen iets vreemds.. Toen ik dit hem voor het eerst zag doen was dit nadat hij een grote boodschap had gedaan. Ik moest lachen omdat het er zo grappig uitzag maar nou doet hij het steeds valer en begin ik me af te vragen wat er mis is.

hij gaat dan echt op zijn kont zitten, achterpoten in de lucht en met zijn voorpoten trekt hij zich voort.. Dus hoe het eruit ziet is alsof hij echt zijn kont afveegt.. 

Op google had ik iets gevonden dat het misschien wormen kunnen zijn maar hier geef ik hem elke maand een pilletje voor dus dat kan het niet zijn..

iemand hier ook last van gehad??

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Het kan zijn dat hij last heeft van volle anaalklieren. Al vind ik je hond daar nog best wel erg jong voor.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Dit is echt gedrag waarbij hij jeuk heeft aan zijn aars. Hij wilt dit er dan af schuren.....

zou toch nog eens goed kijken of er soms iets aan zijn achterste kleeft of  eventueel wondje is ?  Normaal gedrag is het niet. 

Konden bij volwassen hond ook de anaalkliertjes zijn die verstopt zijn , maar ik denk dat dat bij een puppy nog niet kan zijn. 

Dus, staart omhoog en goed kijken !

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

Dit wijst toch op irritatie van de anus, misschien is de ontlasting te zacht of juist veel te hard ? Wormen kunnen hun eitjes ook rond het poepgaatje leggen en dat zorgt voor ook voor jeuk. Zou zelf eens kijken en als je irritatie opmerkt even bij je da langs, is zo verholpen met de juiste zalf, juiste voeding of een degelijke ontworming. Succes ;-)

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Even gekopieerd en geplakt:

 

Wanneer een hond op zijn achterwerk gaat zitten en vervolgens op zijn voorpoten lopend zich voortbeweegt met de bedoeling dat zijn achterste over de grond schuurt, dan noemen we dat sleetje rijden. Het is een verschijnsel dat bij sommige honden regelmatig voorkomt. De hond doet dat, omdat hij jeuk aan de anus heeft. Er zijn verschillende oorzaken voor jeuk aan de anus denkbaar. De twee belangrijkste zijn problemen met de anaal zakjes en een lintworm.

 

De meest voorkomende lintworm wordt zowel bij honden als bij katten gezien. Een hond of kat er één krijgen door vlooien op te eten die besmet zijn met een tussenstadium van de lintworm, net zoals een mens een lintworm kan krijgen door rauw rundvlees te eten. In het ene geval is de hond de gastheer en de vlo de tussengastheer van de lintworm, in het andere geval is de mens de gastheer en het rund de tussengastheer. Een lintworm bestaat uit een heleboel kleine stukjes. Er breken voortdurend van die stukjes van de lintworm af, die dan gevuld met lintwormeitjes naar achteren kruipen en uit de anus te voorschijn komen. Ze lijken wel wat op rijstekorrels en het is te begrijpen ze jeuk veroorzaken. Het spreekt vanzelf dat een lintwormbesmetting voorkomen kan worden door de hond of de kat zoveel mogelijk vlovrij te houden. Als het dier al een lintworm heeft, is deze eenvoudig te verwijderen met behulp van een daarvoor geschikt ontwormingsmiddel.

 

Een andere oorzaak voor jeuk aan de anus vormen aandoeningen van de anaal klieren ofwel anaal zakjes. Dat zijn bij honden en katten twee zakjes die links en rechts vlak naast of zelfs in de anuskringspier liggen en waarvan de uitgangen in de anus uitkomen. De anaal zakjes produceren normaal een grijsbruine, korrelige substantie die een onaangename geur verspreidt. De bedoeling is waarschijnlijk om met behulp hiervan het territorium af te bakenen of tegenstanders op een afstand te houden. Normaal worden de anaal zakjes waarschijnlijk regelmatig leeggemaakt door de druk van de passerende ontlasting. Wanneer dit door de één of andere oorzaak niet goed gebeurt, kunnen ze over vult raken. Het dier kan dan gaan sleetje rijden of zit voortdurend aan de anus te likken. Het probleem is te verhelpen door de anaal zakjes regelmatig met de hand leeg te drukken.

 

Soms raakt een anaal zakje ontstoken. De inhoud is dan veel dunner dan normaal en er kan bloed bij zitten. Een ontstoken anaal zakje moet door de dierenarts behandeld worden. Soms moet het gespoeld worden en er moet een zalf in gebracht worden die een antibioticum bevat. Wanneer de uitgang van het ontstoken anaal zakje ook nog verstopt is, kan er een anaal zak absces ontstaan. Dat gaat gepaard met soms hoge koorts en erg veel pijn. Soms breekt het abces vanzelf door, in andere gevallen moet het door de dierenarts geopend worden. Wanneer het éénmaal open is, wordt het op dezelfde manier behandeld als een gewone anaal zak ontsteking. In ernstige gevallen is het verstandig om een antibioticumkuur en eventueel pijnstillers toe te dienen. De door het abces ontstane opening groeit vanzelf weer dicht en mag niet gehecht worden.

 

Wanneer er vaak problemen zijn, kunnen de anaal zakjes operatief verwijderd worden. Het is voor de hond een onaangename operatie, maar het resultaat is meestal zeer goed. Alle anaal zak problemen behoren dan tot het verleden.

 

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Het ligt er een beetje aan hoe vaak hij het doet of een bezoekje da noodzakelijk is. Wij als mensen hebben ook wel eens jeuk aan ons poepertje, omdat je even wat slappere ontlasting hebt of omdat het gewoonweg zo is. Mijn honden (de een meer dan de ander) schuurt ook wel eens zo over de grond (of bank :s). Als het vaker op een dag gebeurt en het houd aan, is het misschien wel verstandig om naar een da te gaan.
Thalia eet bijvoorbeeld best veel gras (erg vervelend en moeilijk af te leren) maar soms gebeurt het ook dat haar drolletje nog blijft hangen omdat een stukje gras nog in haar darmen zit. Dan help ik gewoon even mee met de kont schoonmaken en klaar.

Dus ik zou even de kont schoonmaken en kijken of hij het meerdere malen per dag doet. In ieder geval zo vaak dat het niet meer even jeuk is maar een aanhoudende jeuk. Is dit het geval, dan even naar de da.

Ik vind het zelf persoonlijk een beetje onzin om voor ieder wisse wasje een zalfje te halen. Zeker als je er zelf thuis iets aan kan doen. Misschien heeft het ook nog wel met zijn voedsel te maken. Als hij het niet goed verteerd en het er slapper uitkomt gaat het ook al sneller jeuken, maar dit is echt puur speculatie.

honden page profiel Leanne K.Leanne K.

We hebben ook een oudere hond en leid hem vaak af maar ik heb haar wel eens weg gehouden zodat ik zijn aandacht heb en hij niet afgeleid is en zoals gister avond, doet hij het echt vaak.. Niet een keer per dag maar echt gewoon de hele tijd..

ik zal nu eventjes gaan kijken naar zijn poepertje XD maar weet eigelijk niet waar ik op zou moeten letten.. Roodheid? Irritatie? Droog? 

Wish me luck.. Vandaag moet ik toch naar de da om teken/vlooienspul te halen dus zal hem meenemen.

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Kan echt vanalles zijn: Wormen (soms zie je zelfs wormsegmenten rond de anus, lijken dan rijstkorreltjes maar dat zijn het dus niet), irritatie (kan je misschien een beetje roodheid zien, eventueel een donkerdere kleur en misschien zelfs wat bobbeltjes), ontstoken of verstopte anaalklieren of gewoon een jeukende kont door allergie/kont tussen de brandnetels/...

honden page profiel Leanne K.Leanne K.

Ik heb proberen te kijken maar trekt zich meteen terug zodra ik die staart omhoog trek XD begrijpelijk... Voor zover ik kan zien zit er alleen een klein wondje.. En ja, als dat geneest gaat het jeuken.. Ik zet hem nu telkens weer normaal neer zodra hij het doet maar goed, hoe doe ik dat snachts en overdag als ik er niet ben? Zo gemeest het natuurlijk nooit...

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Ozzie deed dit ook en ging op den duur vanzelf weer over. Hij vond het leuk om op deze manier over een gladde linoleum vloer voort te bewegen. Tja ze vinden af en toe wat uit:-)

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

" Ik heb proberen te kijken maar trekt zich meteen terug zodra ik die staart omhoog trek XD begrijpelijk... Voor zover ik kan zien zit er alleen een klein wondje.. En ja, als dat geneest gaat het jeuken.. Ik zet hem nu telkens weer normaal neer zodra hij het doet maar goed, hoe doe ik dat snachts en overdag als ik er niet ben? Zo gemeest het natuurlijk nooit... "

 Misschien snachts wat calendula zalf op zijn poepertje doen?

 

http://www.greenjump.nl/Product/Verzorging/Allergische-huid/Calendula-zalf

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^