Agressief n.a.v een bal

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ErwinErwin

Hallo,

 

Ik heb een Boomer (mannetje) van 7 jaar, niet geholpen.

 

Nu heeft ie onder het uitlaten een tennisbal gevonden. Deze had ie gepakt en zelfstandig naar huisgerendt. Thuisgekomen wilde hij deze niet loslaten, erg agressief naar mijn vriendin reageren. Bijna to tbijten aan toe.

Nu kwam ze dichtbij en toe heeft hij haar gebeten in haar ben (klein plekje, maar toch).

Nu is het niet alleen met een bal, ook met eten dat hij agressief word.

 

Hoe kunnen we dit het beste aanpakken?

 

gr Erwin

 

 

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Ruilen :-) ik zou het ook niet leuk vinden als me vanalles wordt afgenomen, maar ik ben best bereidt om mijn tennisbal voor een koekje te ruilen ;-)

En als dat geen verbeteringen schept een gedragstherapuet inschakelen :-)

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Niks afpakken maar ruilen met iets anders leuks of lekkers. En de hond met rust laten wanneer hij iets te eten heeft. Zodat hij zijn eten niet moet verdedigen.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ruilen, en oefenen met commando Los.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je hebt een heel goed boek: agressie bij honden van Martin Gaus. Hierin staat o.a.stap voor stap beschreven hoe je baknijd kan aanpakken.  

 

Wat je ook kan doen, als je hond eet, op afstand staan en je hond iets super lekkers toe gooien. Zo leert je hond dat jij als baas geen eren afpakt, maar alleen kets extra lekkers erbij doet. 

 

Je hond vind de bal zo bijzonder, dat hij hem verdedigt als je hem af wilt pakken. Hou iets heel lekkers voor zijn neus, iets wat belangrijker is dan de bal. Als hij loslaat zeg je braaf! Geef hem lekkers en lok hem bij de bal weg. Dit kan je uitbouwen met het woordje los, als je hem iets lekkers voor zijn neus houd. Blijf oefenen tot hij op het woordje los, de bal loslaat. Het voertje moet wel interessanter zijn dan de bal. Zo leert hij dat het niet erg is iets af te geven. 

honden page profiel Jamy & MiloJamy & Milo

honden foto van Jamy & Milo

Ik pak hem op dat moment aan zoals anderen honden zouden doen! Bijten mag niet en is ongepast. Ook in de hondenwereld.

honden page profiel B met D&A†B met D&A†

honden foto van B met D&A†

Wij hebben altijd (zoals hier boven ook al een paar keer aangegeven is) alles geruild. 

 

Met ballen, ander speelgoed en botjes e.d. neem je wat lekkers en biedt je hem dat aan, als hij dat de bal los laat geef je het lekkers en pak je ook de bal af.

 

Heel veel oefenen en blijven belonen.

Uiteindelijk kan je daar ook het commando 'los' aan koppelen.

 

Ik ben eigenlijk een voorstander van een hond rustig laten eten.

Dus voer geven, weg lopen en de hond gewoon laten eten.

Ik vind het ook niet prettig als iemand over mijn schouder mee kijkt hoe ik aan het eten ben, daar word ik ook nerveus van.

 

Wil je er toch aan werken dan zou ik de eerste paar keren op de grond gaan zitten en de bak vasthouden. Als hij dan rustiger gaat eten kan je de bak neerzetten en erbij blijven zitten. Zet de bak gewoon naast je neer en kijk voor je uit. Niet fixeren op het eten.

Als dat dan een tijdje goed gaat kan je proberen lekkers in bak te gooien tijdens het eten. Hij moet de hand associëren met goede dingen en geen nare dingen.

Dit kost allemaal heel veel tijd en geduld. Verwacht dus niet dat het met een week al kan om lekkers in zijn bakje te doen terwijl hij eet.

 

Wij hebben trouwens in de pup tijd botten en andere kauwsnacks heel vaak afgepakt zonder te ruilen maar wij speelden ermee. We pakte het af en gooide het weer weg. Hij is er vanzelf een spelletje van gaan maken. Hij kwam al heel snel zelf met zijn botten aanzetten met de vraag of we ze niet even konden weggooien.

Hij werpt ze letterlijk in je schoot.

 

Doet het allemaal rustig aan en forceer niks.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Je hoort vaak 'wat een hond heeft, mag 'ie houden' maar dat is niet hoe ik het hier zie. Wat een hond KRIJGT... mag 'ie houden en verdedigen. Maar voor de rest is alles in het 'territorium' van de baas. Dat zou het tenminste moeten zijn ;-). Er zit dan dus ook een verschil in een balletje wat zomaar gepakt is (en dus NIET zomaar van de hond is) en een bak voer (wat WEL van de hond is omdat het als het goed is gegeven is door de baas en wat je krijgt mag je houden).

Volgens mij is er bij jullie nog wel meer aan het handje want ik denk dat je een hondje hebt dat zichzelf heel wat toe durft te eigenen en zichzelf ook hoog genoeg inschaalt in de rangorde (Oeps, vies woord O-) ) om jullie te durven corrigeren voor het afpakken... Persoonlijk denk ik dat je dit gedrag niet als losstaand moet zien maar verder moet kijken naar het algehele gedrag van jullie hond... Ik heb zo het idee dat er meer dingen zijn die wel eens niet lekker kunnen lopen, denk aan onzinlijkheid, trekken aan de lijn, uitvallen, jullie constant in de gaten houden en eventueel durven beperken in waar jullie lopen of zitten oid, niet luisteren etc. Dat HOEFT natuurlijk niet zo te zijn maar het zou me beslist niet verbazen...

Ik denk dat jullie heel erg gebaat kunnen zijn bij het invoeren van samenlevingsregels of, om het met een minder geaccepteerd woord te zeggen, rangorde- of roedelregels. In elk geval zou ik als hij dit gedrag vertoont niet verder aandringen en koste wat kost iets af willen pakken of zo. Zoals ik het nu lees is jullie hondje ook zelfverzekerd genoeg om dan jullie te corrigeren en hondentanden zijn harder dan huid... Dit moet je in kleine stapjes op proberen te lossen en daarvoor zul je niet naar het individuele gedrag moeten kijken maar naar de hele houding van je hondje. Zoals gezegd zouden die regels wel eens goed kunnen helpen om jullie hondje duidelijk te maken dat hij niet alles zomaar mag doen maar dat jullie ook graag iets in willen kunnen brengen zonder gecorrigeerd te worden.

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

 

 

Qua voederbaknijd... neem niets af, maar geef je hond nog iets lekkerder.

 

Is je hond brok aan het eten dan geef je hem een stukje kipfilet erbij (leg dit er eerst ver genoeg van de bak) en geef het lekkers altijd maar dichterbij, tot je het uiteindelijk in de bak kan leggen. Je hond leert als ik eet en baasje komt bij mijn bak dan krijg iets nog iets lekkerder en mag ik het allebei houden.

is je hond aan het knabbelen of zo'n droge witte kluif, geef hem dan een pensstaaf of een bullepees erbij.

Zo leert de hond vertrouwen hebben dat je het niet afpakt.

 

Ik kan alle eten afnemen van mijn hond... waarom... omdat ik het nooit doe. Ik kan mijn hand in haar etensbak steken omdat ze meer verwacht en niet omdat ze verwacht dat ik iets ga afnemen.

 

 

Volgende forumvraag: Afleren van blaffen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^