Toekomstige border (:

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Hoii

 

Ik heb een hele lieve border Evie van nu 8 maanden (: Ik wilde eigenlijk een nestje van haar en een pup houden. Maar ben tot de conclusie gekomen dat het niet verantwoord is om haar te laten dekken. 

 

Nu wil ik een stamboom border die overal op getest is dat zal pas plaats vinden als Evie volwassen is en stabiel (: nu vraag ik me wel af wanneer is een border volwassen??

 

Hoe zijn 2 honden in huis wat zijn de voor en nadelen

wat is een geschikte fokker??

Kan ik ook weer een teefje nemen of is een reu geschikter??

Hoe kan ik ze het beste kennis laten maken??

kan ik gewoon met allbei dezelfde sport doen of is dat verwarrend voor hun??

is de wachtrij bij een fokker lang voor een border (Evie komt uit de onverantwoorde fok )??

 

Mijn moeder raadde mij het af om 2 borders te nemen haar precieze reden weet ik niet heeft ze wel verteld maar ben het vergeten. Overigens heeft mijn moeder geen ervaring met borders (:

 

hopelijk kunnen jullie mijn vragen beantwoorden :D

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Hoi! 

Wij hadden vroeger 2 border collies ( moeder en zoon , de fokker wilde 1 nest van onze teef en we hebben dan 1 reu gehouden) 

 

dat ging prima met zen tweeën. Als je er twee koopt dan moet je dus 2 honden fysiek en mentaal "uitputten" dat is een hele klus. 

 

Waar je een goede hond kan kopen? Via de rasvereniging de fokkers afschuimen en eventueel degene contacteren die je aanspreken. 

 

Wanneer is een border echt volwassen? Rond de 2 denk ik. 

 

 

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Ik zou alvast beginnen met uitpluizen wat voor lijn je in huis wil hebben. :) Wil je een werklijn, showlijn? Dan heb je nog de bloedlijnen in het ras. Bloedlijnen zijn dus de stamboomnamen zeg maar. Verder zou ik op zoek gaan naar oudercombinaties waar in allebei de ouderdieren vrij zijn van bijvoorbeeld MDR1 en CEA, dan weet je dat je pup dat ook gaat zijn.

Qua specifieke Border vragen kan ik je niet zoveel verder helpen, maar het kennis maken kun je het beste op onbekend terrein laten doen. Lekker een klein rondje wandelen met Evie (ik wil telkens Evy typen ;) ) en de pup, zodat ze een beetje aan elkaar kunnen wennen. Daarna naar huis en samen naar binnen toe.

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Hoow wat een hoop vragen :D maar wat goed dat je het in ieder geval goed aan wil pakken!

Maar.. daar zit wel een hoop aan vast.

Ik denk dat je heel erg veel wijzer gaat worden van de rasverenigingssite: bccn.nl

Daar staat een hele hoop op. Als fokker moet je namelijk ook een eigen kennelnaam+registratie hebben, dat kost allemaal tijd en geld ;)

 

Een geschikte fokker vind je door te letten op dat hij/zij fokt volgens de regels van de Raad van Beheer.. die de ouderdieren test op erfelijke gebreken (welke dat zijn staat allemaal op de bccn.nl ), werkt met stambomen, zijn pups goed socialiseerd, goed de lijnen uitzoekt om een aanvulling voor het ras te fokken, geen vermeerdering.. Ik zou dus persoonlijk al wegblijven bij fokkers die fokken om speciale kleurtjes te krijgen e.d. ;)

 

Hier komt maandag een tweede teefje bij. Ik ben van mening dat eigenlijk alle combi's goed gaan, mits je er zelf ook goed consequent bij bent. Onderling zal echt wel wat woordenwisseling komen, maar dat is echt niet erg.

 

Je kan ze het beste kennis laten maken buiten, op neutraal terrein zo gezegd..

Misschien kan je Evie wel meenemen naar de fokker die het nestje heeft liggen elke keer als jij bij de puppy's gaat kijken, zo kan ze ook gelijk wennen.

Als je de pup eenmaal op gaat halen, ga eerst een stukje buiten lopen met de twee voordat je ze samen mee naar binnen neemt :)

 

Je kan uiteraard dezelfde sport doen met ze, zoals behendigheid loop je toch niet met 2 honden tegelijk :) Inmiddels moeten ze ook dezelfde commando's kennen, zit blijft zit, af blijft af ;) Na een tijdje leren ze het onderscheid en snappen ze als het commando niet voor hun bedoeld is als zij niet geroepen worden ;)

 

De wachtlijst zijn verschillend.. de fokker waar mijn pupje vandaan komt heeft vaak wel een wachtlijst, maar die zitten niet overvol. Een voordeel is dat een border een vrij populair ras is en waar ook relatief veel mee gefokt wordt, dus de lijsten zijn niet zo lang ;) Geef tijdig bij de fokker aan dat je op de wachtlijst wil als de combinatie bekend is, als het nestej geboren is en 3 a 4 weken oud is, ben je meestal wel te laat en zijn alle pups vaak al weg of gereserveerd (maar dat hoeft niet per se zo te zijn hoor).

Mijn tip is om bij verschillende fokkers te gaan kijken, kennis te maken met de ouderdieren of 1 daarvan (de teef) en selecteer zo op welke wachtlijst je graag wilt.

 

Ik zou het je juist aanraden om twee borders te nemen, of in ieder geval twee honden uit dezelfde rasgroep, die honden spreken hetzelfde 'dialect', hebben vaak dezelfde manier van spelen en zichzelf uitdrukken. Bij een Border collie en een Labrador is dit toch anders. Het kan uiteraard wel hoor, maar de manier van communiceren en spelen is gewoon heel anders :)

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3 3 doggies

honden foto van Ziva < 3

Ik zou ook 2 jaar adviseren als leeftijd dat de hond volwassen is. Zelf heb ik nu twee Borders in huis, waarvan de jongste erbij kwam toen Kaleb 2 jaar was. Wat ik zelf als nadeel ervaar is dat Ziva (de jongste) heel erg focust op Kaleb, waardoor het soms juist moeilijk is om haar iets te leren als hij er ook is. Maar die focus zou er wss niet zo erg in hebben gezeten als we de honden vaker apart hadden uitgelaten etc. En dat is best moeilijk. Je moet namelijk bijna overal twee keer de tijd die je nu aan Evie besteed moeten rekenen als je een pup erbij hebt. 

 

Een verantwoorde fokker is iemand die de hond op alles laat controleren en die je de geschiedenis van de ouders kan vertellen. Ik denk dat 2 teefjes zou kunnen, dat weet ik niet zeker. Ik weet alleen wel dat teven naar elkaar echte bitches (sorry voor de benoeming) kunnen zijn en dat een reu en teef als combinatie wordt aangeraden. 

 

Je kan gewoon dezelfde sport met ze doen als het hun ligt. Kaleb en Ziva doen allebei schapen drijven en dat gaat prima :)

 

Zelf hebben we tijdens  het bezoeken van Ziva's nest toen Kaleb meegenomen om kennis te maken en te kijken of dat klikt. Verder zou ik het niet echt weten uit te leggen. 

 

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia 3 doggies

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Ik heb geen ervaring met een border maar wel met 2 honden. Ik zal even proberen om op te schrijven wat ik als voor en nadeel zie. Waarschijnlijk vergeet ik ook nog wel een hoop.

 

Voordeel:

Altijd gezellig in huis

2 honden die kei blij zijn zodra je thuis komt

Niet alleen je rechter maar ook je linker kant blijft warm in de winter

Heb je even geen tijd om te spelen dan hebben ze elkaar

Ze zullen nooit alleen thuis hoeven zitten

De pup kijkt af van de oudere hond. Dus uitlaten en derg zal makkelijker zijn omdat de pup de oudere hond volgt.

2 honden zijn gewoon leuk!

 

 

Nadeel:

Ze kunnen ongewenst gedrag kopiëren van elkaar

De pup kan aan de oudere hond gaan hangen en daarom dus minder zelfstandig zijn

Bij mij is de oudere hond nog meer een roedeldier geworden. Hij waakt meer, zeker als we niet thuis zijn, maar ook tijdens het uitlaten kan hij meer op zijn hoede zijn. Hij beschermt de pup als hij ziet dat er een hond naar haar toe gaat wat ze eng vind.

Gruul trekt zich vaker terug omdat hij het actieve van de pup niet altijd even leuk vind. Ik merk dat ik de oude Gruul daarom wel eens mis. Ik heb 2 honden om mijn aandacht aan te verdelen waar eerst al mijn aandacht naar Gruul ging. Dit mis ik soms wel heel erg.

Het uitlaten, zeker op het begin is wennen. Ook met het zindelijk maken als je geen tuin hebt. Want laat je de een uit, dan wil de ander ook mee en daar heb je met een puppy geen tijd voor. Dan ligt zijn plasje al in huis.

 

Dit weet ik zo even snel te verzinnen maar er zijn zeker meer voor en nadelen van het hebben van 2 honden.

 

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

wanneer is een border volwassen??
 
Hoe zijn 2 honden in huis wat zijn de voor en nadelen
wat is een geschikte fokker??
Kan ik ook weer een teefje nemen of is een reu geschikter??
Hoe kan ik ze het beste kennis laten maken??
kan ik gewoon met allbei dezelfde sport doen of is dat verwarrend voor hun??
is de wachtrij bij een fokker lang voor een border (Evie komt uit de onverantwoorde fok&nbsp;-)??
 

 

Ik vind zelf dat je als je hond stabiel is je als die 1,5 jaar is er wel een bij kunt nemen. Is de hond nog niet stabiel dan zou ik wachten tot minstens 2 jaar

 

Twee honden in huis is meestal prima te doen. Voordelen zijn dat de hond nooit helemaal alleen is, ze kunnen samen rennen en spelen, jij kunt langer sporten (agility, frisbee enz. duurt nu 2x zo lang, ik vind dat zelf erg prettig). Nadelen zijn met name dat het meer tijd en geld kost ;)

 

Een geschikte fokker test honden op onder andere het volgende:

HD, TNS, DNA CEA, CL, Ogen, MDR1. Je kunt ook nog op ED en SD testen

Een geschikte fokker fokt nooit met twee dragers. Is 1 hond drager en de ander vrij dan is het geen probleem. De fokker socialiseert, ontwormt en chipt de puppies en je krijgt een stamboom mee. Je gaat er kijken voordat de puppies geboren zijn en mag een aantal keer komen kijken als ze er eenmaal zijn. 

 

Of je een reu of een teef neemt zal weinig uitmaken denk ik. Als je een reu bij je teefje zet moet je wel rekening houden loopsheid van je teefje. De honden apart houden dus, of 1 van de twee laten helpen. 

 

Je kunt ze kennis laten maken door zelf met de pup buiten te wachten, je hondje eerst even te laten kijken en snuffelen, en dan daarna samen naar binnen te lopen. Of je neemt gewoon zonder poes pas de pup mee naar binnen. Hangt een beetje van je hond af.

 

Je kunt prima dezelfde sport doen. Ik doe met mijn honden ook allemaal het zelfde. Tenzij je hond natuurlijk de sport niet leuk vindt. 

 

De wachtlijst zal verschillen per fokker en per combinatie. Soms zijn er pups over en hoef je helemaal niet te wachten, en soms vindt je een droom combinatie die pas over een half jaar geboren wordt. Het verschilt dus. 

honden page profiel Billie BBillie B 3 doggies

honden foto van Billie B

Hoi Angelique,

Ik heb geen echte ervaring met teefjes, maar ik weet wel dat teefjes sneller volwassen zijn dan reuen. Hun lichaam is volwassen na de eerste loopsheid. Ik ben helemaal gek met een border teefje van een goede vriendin van mij, ik weet dat zij op twee-jarige leeftijd nog een beetje aan het puberen was, maar op zich was haar karakter toen al prima om daar nog een hondje bij te zetten.

Verder is het grote nadeel binnen de border collie rasvereniging, dat deze nogal laks is. Als ik een hond met stamboom koop, stel ik hoge eisen aan de gezondheid. Omdat de rasvereniging niet echt controleert en er enkel op HD en ogen getest hoeft te worden (en zelfs dat kan nog door de vingers gezien worden), vind ik niet dat alle stamboom fokkers even verantwoordelijk bezig zijn. Natuurlijk zijn er ook hele goede en verantwoordelijke fokkers hoor. Maar er wordt door de "minder goede" veel verzwegen, waardoor door gefokt wordt met bepaalde ziektes terwijl ze zich wel bewust zijn. Ook zie je veel inteelt binnen de showlijnen. Er zijn een paar goede websites waarbij je zelf al wat onderzoek kan doen, maar ik zou je er ook bij kunnen helpen als je interesse hebt.

Binnen de Nederlandse fok kun je op de site van Raad van Beheer alle ouderdieren hun testen bekijken, alle HD, ED en ogen uitslagen zijn daar online te vinden. Via Anadune kun je de hoeveelheid inteelt uitrekenen (let op, bij showlijnen zijn meer ouderdieren geregistreerd dan bij werklijnen, indien de lijn vanuit het buitenland afstamt. Dus krijg je bij showlijnen meestal een meer betrouwbare uitslag van de inteelt). Ook kun je daar vinden welke bekende DNA ziektes er binnen de lijn voorkomen: de CEA/CH, de TNS en de CL. Ook kun je controleren wat je kun verwachten van de combinatie in vacht/kleuren. Daarnaast kun je controleren hoe vaak de ouderdieren al gedekt hebben (indien de eigenaren deze dekkingen vermeld hebben). Ook is er een OCD en een epilepsie database.

Kijk wat het beste verder bij Evy past, als zij prima kan met teven, kun je er gerust een teefje bij plaatsen. Wat je verdere vragen betreft, ga ik mee met de overige antwoorden hierboven :-).:-).

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Dank jullie voor alle reacties :D

 

Evie is een in mijn ogen een erg rustige border binnen slaapt ze veel en buiten wil ze werken :D Evie heeft eigenlijk geen standaard puppy gedrag gehad. Bijvoorbeeld ze heeft nooit in mijn handen gebeten. nam zelf haar rust en ga zo maar door. Nu is ze de puberteit aan het inkomen maar ze is nog steeds heel lief luisterd bijna perfect. Ze is ook best op haar zelf tegen over andere honden. Wil af en toe wel spelen maar luisterd als ik haar roep (:

 

ik ben eigenlijk 24/7 met haar bezig en wil het besten voor haar daarom wil ik ook wachten totdat ze stabiel is voordat er een pupseltje bij komt :D

 

Ik ga via de rasveringing kijken voor fokkers ik weet nu op welke testen ik moet letten (: en misschien is hier over anderhalf jaar een pupseltje :D

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Hoi Angelique,

Ik heb geen echte ervaring met teefjes, maar ik weet wel dat teefjes sneller volwassen zijn dan reuen. Hun lichaam is volwassen na de eerste loopsheid. Ik ben helemaal gek met een border teefje van een goede vriendin van mij, ik weet dat zij op twee-jarige leeftijd nog een beetje aan het puberen was, maar op zich was haar karakter toen al prima om daar nog een hondje bij te zetten.

Verder is het grote nadeel binnen de border collie rasvereniging, dat deze nogal laks is. Als ik een hond met stamboom koop, stel ik hoge eisen aan de gezondheid. Omdat de rasvereniging niet echt controleert en er enkel op HD en ogen getest hoeft te worden (en zelfs dat kan nog door de vingers gezien worden), vind ik niet dat alle stamboom fokkers even verantwoordelijk bezig zijn. Natuurlijk zijn er ook hele goede en verantwoordelijke fokkers hoor. Maar er wordt door de "minder goede" veel verzwegen, waardoor door gefokt wordt met bepaalde ziektes terwijl ze zich wel bewust zijn. Ook zie je veel inteelt binnen de showlijnen. Er zijn een paar goede websites waarbij je zelf al wat onderzoek kan doen, maar ik zou je er ook bij kunnen helpen als je interesse hebt.

Binnen de Nederlandse fok kun je op de site van Raad van Beheer alle ouderdieren hun testen bekijken, alle HD, ED en ogen uitslagen zijn daar online te vinden. Via Anadune kun je de hoeveelheid inteelt uitrekenen (let op, bij showlijnen zijn meer ouderdieren geregistreerd dan bij werklijnen, indien de lijn vanuit het buitenland afstamt. Dus krijg je bij showlijnen meestal een meer betrouwbare uitslag van de inteelt). Ook kun je daar vinden welke bekende DNA ziektes er binnen de lijn voorkomen: de CEA/CH, de TNS en de CL. Ook kun je controleren wat je kun verwachten van de combinatie in vacht/kleuren. Daarnaast kun je controleren hoe vaak de ouderdieren al gedekt hebben (indien de eigenaren deze dekkingen vermeld hebben). Ook is er een OCD en een epilepsie database.

Kijk wat het beste verder bij Evy past, als zij prima kan met teven, kun je er gerust een teefje bij plaatsen. Wat je verdere vragen betreft, ga ik mee met de overige antwoorden hierboven :-).. "

 

Als je me zou willen helpen graag ik wil het namelijk zo goed mogelijk doen. Omdat ik met Evie qua fokker heel laks was. Dat is me duur komen te staan :( dus nu wil ik alles perfect doen (:

 

Ik wil graag een werklijn omdat ik denk dat evie ook uit een werklijn komt (:

honden page profiel Billie BBillie B 3 doggies

honden foto van Billie B

"  

Als je me zou willen helpen graag ik wil het namelijk zo goed mogelijk doen. Omdat ik met Evie qua fokker heel laks was. Dat is me duur komen te staan :( dus nu wil ik alles perfect doen (:

 

Ik wil graag een werklijn omdat ik denk dat evie ook uit een werklijn komt (: "

 



Ik help je graag, laat maar weten wanneer je je wilt oriënteren (en de tip van Lianne raad ik ook aan: ga bij verschillende fokkers langs). Ik hou zelf inderdaad ook een paar werklijn fokkers in de gaten die ik erg goed vind. Maar bedenk je wel dat een echte werklijn wel heel anders zal zijn dan Evie, gezien haar start hè. Ik ken jullie niet zo heel goed, maar wat ik hier en daar gelezen heb, is een goede werklijn wel wat pittiger :-). Gelukkig heb je genoeg interesses in sporten waarbij Evie en je toekomstige hond prima hun ei in kwijt kunnen, maar ik wilde je deze tip graag even mee geven ;-) ;-)

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

"  

Ik help je graag, laat maar weten wanneer je je wilt oriënteren (en de tip van Lianne raad ik ook aan: ga bij verschillende fokkers langs). Ik hou zelf inderdaad ook een paar werklijn fokkers in de gaten die ik erg goed vind. Maar bedenk je wel dat een echte werklijn wel heel anders zal zijn dan Evie, gezien haar start hè. Ik ken jullie niet zo heel goed, maar wat ik hier en daar gelezen heb, is een goede werklijn wel wat pittiger :-). Gelukkig heb je genoeg interesses in sporten waarbij Evie en je toekomstige hond prima hun ei in kwijt kunnen, maar ik wilde je deze tip graag even mee geven ;-) ;-) "

 Dat realiseer ik me heel goed. Ze is er 1 uit duizenden die alles behalve normaal is :P

 

hoe moet ik beginnen met lijnen uitpluizen?? Ik wil me beginnen met orienteren als eef een jaar is (: dus over 4 5 maandjes heb ik zwz een jaar de tijd (:

honden page profiel Billie BBillie B 3 doggies

honden foto van Billie B

"  Dat realiseer ik me heel goed. Ze is er 1 uit duizenden die alles behalve normaal is :P

 

hoe moet ik beginnen met lijnen uitpluizen?? Ik wil me beginnen met orienteren als eef een jaar is (: dus over 4 5 maandjes heb ik zwz een jaar de tijd (: "

 



Ik heb je een PB-tje gestuurd :-)

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

"  Dat realiseer ik me heel goed. Ze is er 1 uit duizenden die alles behalve normaal is :P
 
hoe moet ik beginnen met lijnen uitpluizen?? Ik wil me beginnen met orienteren als eef een jaar is (: dus over 4 5 maandjes heb ik zwz een jaar de tijd (: "

 Ik denk dat je voor jezelf moet uitzoeken welke lijn jij je het meest voor interesseert: de werklijn, showlijn en dan heb je ook nog de 'sportlijn' (die laatste is niet Echt een lijn, maar hangt een beetje qua pit en bouw tussen werk en show in).

Over de showlijn kan Susanne je veel vertellen, ze heeft er zelf twee, ik weet niet veel over de showlijn omdat daar mijn interesse niet in ligt, maar de ander heeft weer geen interesse in de werklijn ;)

Over het algemeen zal je op de bccn.nl enkel werklijnen tegen komen.

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

In welke omgeving woon je trouwens? Misschien weet ik wel fokkers in de buurt waar je een kijkje kan nemen :)

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Ik woon in uden ligt tussen eindhoven en oss in (: maar voor een goede fokker maakt het me niet uit om een stuk te rijden. 

 

Ik vind de sportlijn wel interessant die je noemt (: ik denk dat die persoonlijk het beste bij me past (:

honden page profiel TessTess 3 doggies

honden foto van Tess

" Hoii

 

Ik heb een hele lieve border Evie van nu 8 maanden (: Ik wilde eigenlijk een nestje van haar en een pup houden. Maar ben tot de conclusie gekomen dat het niet verantwoord is om haar te laten dekken. 

 

Nu wil ik een stamboom border die overal op getest is dat zal pas plaats vinden als Evie volwassen is en stabiel (: nu vraag ik me wel af wanneer is een border volwassen??

 

Hoe zijn 2 honden in huis wat zijn de voor en nadelen

wat is een geschikte fokker??

Kan ik ook weer een teefje nemen of is een reu geschikter??

Hoe kan ik ze het beste kennis laten maken??

kan ik gewoon met allbei dezelfde sport doen of is dat verwarrend voor hun??

is de wachtrij bij een fokker lang voor een border (Evie komt uit de onverantwoorde fok <img class="/>??

 

Mijn moeder raadde mij het af om 2 borders te nemen haar precieze reden weet ik niet heeft ze wel verteld maar ben het vergeten. Overigens heeft mijn moeder geen ervaring met borders (:

 

hopelijk kunnen jullie mijn vragen beantwoorden <img class="/> "

 



Ik denk dat je al heel veel goede antwoorden gekregen hebt, maar ik zal ook nog even antwoord geven op je vragen. Goed dat je er nu al zo bewust mee bezig bent trouwens!

Het verschilt per hond wanneer ze volwassen zijn. Gemiddeld is dat ergens met 2 jaar geloof ik. Gizmo is nu bijna 2.5 en begint nu aardig stabiel te worden, maar een half jaar geleden was het nog een giga puber. En hij heeft nog steeds zo zijn buien haha

Hoe 2 honden in huis zijn kan ik je nog niet vertellen. Als alles goed gaat krijgen wij er van de zomer een border pup bij :-D

Een goede fokker laat zoals eerder gezegd de gezondheid overal op checken. HD, ED (die is niet verplicht maar er zijn wel steeds meer fokkers die dat ook doen), cea/ch, cl, mdr1, tns. Als je voor een werklijn gefokt via de bccn gaat zullen ze normaal gesproken ook een functioneel exterieur keuring gehad hebben en de aanlegtest bij de schapen gedaan hebben (of een startlicentie hebben).
Daarbij kunnen ze je natuurlijk alles vertellen over hun hond en haar achtergrond, dingen over het ras en wat hun doel is met fokken.
Een goede fokker zal jou ook heel veel vragen stellen, want met alle tijd en zorgen die zij in hun nest steken willen ze natuurlijk dat hun pups op een passend plekje terecht komen.

Of je voor een reu of teef gaat is persoonlijke keuze en hangt ook van je eigen hond af. Bij ons zal er in principe een teef bij komen. Daar gaat Gizmo beter mee om, daagt niet zo uit als bij een andere reu bijvoorbeeld.

Je kan prima met beide dezelfde sport doen. Ik ken mensen die met meerdere honden frisbeeen of bij de schapen lopen en dat gaat hartstikke goed.
Alleen geduld hebben als de ander eerst mag is soms wat lastig haha.

Hoe lang een wachtlijst is, verschilt heel erg per fokker. Ga er wel vanuit dat er bij een goede fokker altijd al wel mensen op de lijst staan als een nest geboren wordt, bijna alle fokkers zoeken al ruim voor de dekking baasjes.
Wij staan nu ruim een jaar op de wachtlijst, en dat is voor een border vrij lang. Maar we zijn al heel vroeg begonnen met zoeken, hebben met een aantal fokkers kennis gemaakt en dit nest trok ons heel erg aan. Dit voelde voor ons erg goed met zowel de ouders van de pup als de fokker (waar we nu al veel contact mee hebben). Zo lang van tevoren zoeken heeft ook een voordeel, want we staan eerste op de lijst.

Qua lijnen uitzoeken, ik zou beginnen met bedenken wat je wil.
Als je specifiek voor een bepaalde sport wil gaan kan je altijd eens rondkijken op wedstrijden en evenementen en kijken welke honden je aanspreken. Zelfde als je voor een showlijn wil gaan en ook echt shows zou willen lopen, ga naar een show en kijk wat je trekt.
Je kan ook eens meegaan met een border collie wandeling, vaak zie je daar best wel verschillen tussen types en lijnen en kan je bepaalde dingen afstrepen of juist toevoegen aan je lijstje.
Ook op internet kan je heel veel vinden. Ga eens rondkijken bij nestjes die over een tijdje gepland staan en kijk welke ouders je uit het verhaal en de fotos leuk vindt.
Dan weet je ook welke kant je op moet gaan zoeken, want alles uitpluizen is ontzettend veel werk.

Maar voel je vooral vrij om te vragen. Een goede fokker of iemand die blij is met zijn hond en het ras geweldig vindt, zal je vaak best van alles willen vertellen. Ze vinden het alleen maar leuk dat iemand zo'n interesse toont.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Kijken fokkers naar de leeftijd van een persoon?? Ben namelijk 18 en als we er een hondje bijnemen ben ik 20 maakt dit iets uit dat ik vrij jong ben??

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Sportlijn komt voort uit de fokkers die met het oog op sport fokken. Dus niet zo zeer alleen schapendrijven maar ook voor met name behendigheid, frisbee, doggydance, treibbal en flybal. Sommigen mensen noemen dit sporthonden (ik ook) omdat er niet meer zo zeer naar het werk bij de schapen gekeken wordt maar naar de andere sportprestaties. Vandaar dat ik onderscheid zie in 3 lijnen. Een ander vindt het onzin, ik vind het niet meer dan een logisch gevolg van fokken met een ander doel.

 

Wat je leeftijd betreft, zal van de fokker afhankelijk zijn. Maar het hoort er niet toe te doen, tenzij je pas 14 bent. Je bent geschikt of niet, dat hangt niet van je leeftijd af, maar van je situatie en wat je de hond kan bieden.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Fijn dat mn leeftijd er niet toe doet (: ik wil dan idd gaan kijken naar sportlijnen Zijn die rustiger dan werklijnen of niet??

honden page profiel peggypeggygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van peggy

" Fijn dat mn leeftijd er niet toe doet (: ik wil dan idd gaan kijken naar sportlijnen Zijn die rustiger dan werklijnen of niet?? "

 





zoals vaker vermeld kunnen showlijnen ook super goed werken.
wij hebben hier 1 werklijn, 1 werk/show lijn en 1 showlijn.
ze doen alle drie aan dogfrisbee en zijn alle drie even fanatiek.
maar.............ik vind dat ons showlijntje sneller zelf haar rust pakt.
dat was iets waar ik heel erg aan moest wennen omdat wij de werk en werk/show lijnen gewent waren.

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

" Fijn dat mn leeftijd er niet toe doet (: ik wil dan idd gaan kijken naar sportlijnen Zijn die rustiger dan werklijnen of niet?? "

 

Nee dat zijn ze niet. Eigenlijk zeggen de lijnen over hoe druk een border is echt maar heel weinig. Je hebt drukke showers en rustige werkers, maar je hebt ook drukke werkers en rustige showers ;) Daarvoor moet je gewoon naar de ouder honden kijken. Twee rustige honden zullen niet zo snel stuiterpuppies geven, en twee drukke honden zullen niet zo snel rustige puppies geven.

Volgende forumvraag: Ik zoek een Malthezer!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^