Verwachtingspatroon

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van het Moderatorteam

Mensen die doormiddel van lijstjes, getallen of gemiddelde een hond aanschaffen, zullen veel meer hinder ondervinden van gedragsproblemen dan baasjes die gewoon de klik hebben.
Hoewel het erg modern is om alles van te voren uit te willen sluiten , en aan een soort risicoanalyse bloot te stellen, zouden baasjes die de klik proberen te berekenen gewoon geen hond moeten nemen.
Het zijn duidelijk geen machines.






Geef ook jouw stelling van de dag door !

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

Ik heb totaal geen problemen met lijstjes, getallen en gemiddelden. Dat is uiteindelijk uiteraard ook wat een ras is. Waar ik wel moeite mee heb is dat wanneer je weet wat de eigenschappen van een ras zijn dat je dan achterover gaat zitten en zegt, dat hoort erbij dat is een eigenschap van het ras. Daar heb ik dus wel moeite mee. Als je weet dat een bepaalde eigenschap binnen een ras voorkomt betekent dat dat je daar vooraf al mee aan de slag moet gaan. Dus nog ruim voor het gedrag zich gaat uiten moet je daaraan werken. Niet wachten tot het zover is, maar vooraf. Raseigenschappen(dus de lijstjes, getallen en gemiddelden) worden wat mij betreft te vaak gebruikt om achter te verschuilen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

'Gewoon de klik hebben'? Wat is dat, 'gewoon de klik hebben'?

Een relatie groeit. Je leert je hond kennen en de hond leert jou kennen en je leven samen groeit, het verandert, het slaat nieuwe wegen in. Het is geen vaststaand iets dat er vanaf de eerste seconde is, het is buigzaam en kneedbaar in beide richtingen.

Op voorhand goed nadenken en info verzamelen kan ik alleen maar toejuichen. En ik hou net van raseigenschappen. Zo heb je een betere kijk op wat de hond nodig heeft vanuit zijn aard (waar ie oorspronkelijk voor gefokt is). Waarom zou ik een hond aanschaffen die bijvoorbeeld veel beweging of mentale uitdaging nodig heeft en dat dan gaan willen omvormen vanaf dag 1? 

Goed informeren zie ik alleen maar als een pluspunt. Voor mij draagt dat er alleen maar toe bij dat je een ras kiest wat bij je past, wat in mijn ogen de hond alleen maar ten goede komt.

 

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

En ik hou net van raseigenschappen. Zo heb je een betere kijk op wat de hond nodig heeft vanuit zijn aard (waar ie oorspronkelijk voor gefokt is). Waarom zou ik een hond aanschaffen die bijvoorbeeld veel beweging of mentale uitdaging nodig heeft en dat dan gaan willen omvormen vanaf dag 1?

 


Ik heb het uiteraard niet over alle raseigenschappen. Er zijn alleen bepaalde dingen die in een land als Nederland niet handig zijn. Bij een husky(maar ook bij mijn saarloos) zou ik persoonlijk het jagen niet echt heel handig vinden als je zoals ik vlak bij een kinderboerderij woont die de hele dag open staat. Of bij mijn saarloos is het vluchtgedrag in de stad best gevaarlijk. Dat zijn dingen die veel voorkomen en daarvan kun je zeggen, dat hoort erbij, maar je kunt daar ook aan werken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de actieve aard van een husky niet goed is. Dat is waar je voor kiest.

honden page profiel AnnetteAnnette 3 doggies

honden foto van Annette

Lastige vraag. Natuurlijk kunnen lijstjes handig zijn om uit te zoeken wat meer bij je past. Ik hoef zelf bijvoorbeeld niet aan een bordercolly of iets te beginnen. Ik hou niet zo van dat gefocus op balletjes etc.

Maar een klik hebben vind ik wel heel erg belangrijk!

Met alle beesten die ik al heb gehad had ik met de één een veel betere klik dan de ander. 

Ik ben ook bij verschillende nestjes honden wezen kijken en daar had ik de klik niet, ondanks dat het allemaal lieve pupsels waren.  Dus ik zeg én een lijstje én een klik.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

voor ik de hond heb, kijk ik naar de eigenschappen van het ras, bevalt me dat ? nee ? dan zal ik niet dat ras nemen,bevalt het me ? dan ga ik voor dat ras.

en een klik, denk dat als je al van te voren op het ras gaat, en dat heb ik gedaan, dat er die klik is als je ze ziet, ouders, pa mams, pups.

tenminste dat heb ik , altijd een klik gehad . en die klik die groeit met het ouder worden tot een grote onbreekbare band. en ik heb me nimmer een buil gevallen aan het ras wat ik heb. :-D

honden page profiel PetraPetra 3 doggies

honden foto van Petra

Het is altijd goed om je eerst in te lezen en je vooraf te verdiepen in wát voor soort hond je wilt maar ook tegelijk je niet al te zeer op specifieke raseigenschappen vast te pinnen.

Ook de klik is heel belangrijk.

Zoals bij Doerak had ik nog nooit van cairnterriers gehoord en als ik me al te zeer in het ras had verdiept dan was ik er misschien niet eens aan begonnen.

We zijn toen bij de fokker wezen kijken (hij was toen al volwassen) en er was gelijk een klik en het bleek een perfecte match.

Bij Rasta kende ik de fokker en het roedel waar hij vandaan kwam en ik wist heel zeker dat ik graag een hond wilde die van hem vandaan kwam.

Rasta was echter ook geen pup meer en het had ook heel anders kunnen aflopen door bijvoorbeeld een verkeerde opvoeding.

Ik had niet al te hoge verwachtingen en moest door de omstandigheden behoorlijk snel beslissen.

Ik ging ook af op de raad van de fokker en toen ik de foto zag van Rasta was ik eigenlijk al verkocht en gelukkig bleek dit ook een perfecte match te zijn .

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

De klik kun je al hebben door middel van foto's en rasbeschrijving.

Dat je het idee krijgt: 'ja, dat past bij mij'

 

Net zoals je totaal geen klik kunt hebben door middel van foto's en rasbeschrijving.

 

Als je niet voor een bepaald ras gaat, maar bijvoorbeeld naar een dierenasiel is het weer anders.

Dan is het wel nodig dat je een klik met de hond hebt in levende lijve.

Vaak zitten daar ook kruisingen dus heb je niks aan lijstjes.

 

Wij hebben 2 honden, verschillende rassen.

Beide zijn we er aan gekomen door ons te verdiepen in hondenrassen en wat bij ons zou passen.

En beide keren is het precies zo uitgekomen als we verwacht hadden.

 

Maar het heeft niks te maken met gedragsproblemen, dat kan je ook gebeuren zelfs al heb je tientallen lijstjes etc gevolgd.

 

 

 

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Lijkt me totale onzin. Ook honden waarmee je een klik hebt kunnen een gedragsprobleem hebben.

honden page profiel RandjeRandje 3 doggies

honden foto van Randje

Ben ik het wel mee eens, maar ik interpreteer het als je vooraf goed inlezen over de rasspecifieke eigenschappen. Natuurlijk moet je de klik hebben, het ras moet je aanspreken, maar je moet je ook bewust zijn van het karakter en de specifieke eigenaardigheden van de hond. Om maar eens wat dooddoeners te noemen, neem geen husky als je verwacht dat de hond keurig aan de voet blijft lopen, neem geen Duitse dog als je al nachtmerries krijgt bij het idee van rondvliegende klodders hondenkwijl etc. 

honden page profiel RandjeRandje 3 doggies

honden foto van Randje

Oops, lees net de stelling nogmaals door en zie dat ik het er dus juist niet mee eens ben 

honden page profiel Dirk en JoppeDirk en Joppe 3 doggies

honden foto van Dirk en Joppe

Persoonlijk vind ik dat iedere hond, van welk ras ook een eigen "persoonlijkheid" heeft. Dat kun je niet berekenen of uitpluizen, nog met geen duizend lijstjes of tabellen. Kies gewoon een ras dat je aanspreekt, en voedt je hond op volgens zijn eigen persoonlijkheid.

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Lastige vraag! Ik denk dat het heel belangrijk is om via een lijstje te gaan kijken of een bepaalde hond kwa karakter bij je past. 

Als je momenteel in de asiels kijk, zie ik veel honden die naar mij idee te impulsief zijn gekocht en niet bij de eigenaren pasten. Mensen die via een foto een klik hadden? Of juist niet? 

Zeker weten doe ik dit niet. Misschien hadden ze zich juist wel goed ingelezen.

 

Ook al heb je je goed ingelezen en lijsten bij de hand, ook al ga je braaf op cursus en verdiep je je in je hond, zelfs dan kan er een gedrags probleem ontstaan.

 

 

Je hond wordt heel erg aangevallen door een andere hond en kan daardoor zo angstig worden dat het een probleem wordt. Een kind doet iets heel naars bij je hond, zo onverwachts dat je het niet kon voorkomen en haalt daarna uit naar kinderen.

Zelfs goed ingelezen en voorbereid met lijstjes, kan je hond een gedrags probleem krijgen. 

 

Belangrijker is denk ik wat doe je als je hond een probleem heeft. Investeer je in je hond, of doe je hem de deur uit en als je een klik hebt met je hond, ga je er voor denk ik zo.

 

Inlezen of niet, het blijft een slechte zaak dat je net zo makkelijk een paar schoenen kan kopen dan een levend wezen.

 

 

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

1) kort harig.

2) middelmatige lichaamsbeweging nodig..(133 tot 159 minuten per dag)

3) schofthoogte tussen de 35.5cm en de 43,7 cm

4) lief voor kinderen, waaks voor mannen (wonen in een onveilige buurt)

5) gezond ras

6) moet 2,5 uur per dag alleen kunnen zijn.

7)......

8)....

...

...

..

23).......

24).......

 

Voor dit soort mensen..??

Nee, dan ben je veel te berekend bezig.

Kijk gewoon waar je een klik mee hebt...

 

 

 

 

Anoniem (Gast)

Recept voor teleurstelling is een ras kiezen en verwachten dat je de rastypische eigenschappen er wel even uit traint. 'Tuurlijk kan je eraan werken, maar sommige zaken zijn zo sterk dat je ook in acceptatie en managment moet denken. (Zoals bv dat sommige husky's echt niet los kunnen in een bos waar wild zit) Omgekeerd; raskenmerken zijn er ook niet 'vanzelf' ook een jonge labrador zal moeten leren om netjes te apporteren, kan ook niet 'zomaar' mee op jacht.    Voordeel van een 'klik': het maakt vergevingsgezind :-)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" 1) kort harig.
2) middelmatige lichaamsbeweging nodig..(133 tot 159 minuten per dag)
3) schofthoogte tussen de 35.5cm en de 43,7 cm
4) lief voor kinderen, waaks voor mannen (wonen in een onveilige buurt)
5) gezond ras
6) moet 2,5 uur per dag alleen kunnen zijn.
7)......
8)....
...
...
..
23).......
24).......
 
Voor dit soort mensen..??
Nee, dan ben je veel te berekend bezig.
Kijk gewoon waar je een klik mee hebt...
 
 
 
  "

 Ja, maar dan krijg je weer de mensen die een border collie zo leuk vinden, helaas geen idee hebben wat ze inhuis hebben gehaald. 3x per dag een rondje lopen, een zwaar gefrustreerde hond krijgen die zelfs naar de baas gaat uithalen!

Ik hoorde dat op dit moment het een border is die voor de meeste bijt incidenten zorgt! Toch maar even een lijstje met waar de behoefte liggen van een hond, waar je zo verlied op bent? 

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Wij hadden ons nergens in verdiept, alleen geregeld dat ik meer thuis was...
En dan ook nog een hond met wat gedragsprobleempjes, en nog nooit een hond gehad....
Nu zou ik het anders doen, maar ik denk niet dat het in de basis echt problemen heeft opgeleverd.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Er zijn uitzonderingen anoniem, maar je kan bij veel honden gedrag prima ombuigen. Werkt beter dan gedrag „eruit" te trainen

 

http://m.youtube.com/watch?v=q8FfNQ_E0l0

 

Deze border collie met drijfjacht, is een super tevreden hond, zonder schapen.

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Santa is ook geen standaard Golden, veel te sterk en eigenzinnig. Maar dat zal wel door zijn verleden komen.
Overigens heb ik ondanks dat mijn hart verloren aan dit ras.

honden page profiel teckelventje Lobke Lodewijk en de rest.teckelventje Lobke Lodewijk en de rest. 3 doggies

honden foto van teckelventje Lobke Lodewijk en de rest.

Ik weet welk rasik wil namelijk het ras wat ik al jaren heb ga niet allerlei lijstjes gebruiken weet wat ik wil en ditmaal geen pup maar herplaatser .een teckel dus. Hein.

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

Waar ik qua uitstraling op val is niet iets wat past.

 

Dan heb ik dus uiteindelijk de klik met de hond (ben er van overtuigd dat je dat altijd krijgt) maar dan nog matcht het niet.

 

Eerlijk zijn... Je verwachtingen, je eigen karakter, je inzet. Ik hou van lange vachten maar in de praktijk wordt mijn kortharige hond nog te weinig gekamd... Ik gooi ik iets maar een of maximaal twee keer en verwacht ik dat ze daarna zichzelf vermaken. Maar die gefocuste honden? Prachtig. 

 

Helemaal oneens dus. Ja ik vind 90% van de AB's spuuglelijk, die hele macho cultuur spreekt me niet aan maar het past. Het werkt. Maar niet op basis van een klik.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

mmmmm als ik dit geweten had O-) O-)


Een Newfoundlander in uw leven.
U wilt een hond en u bent gevallen voor een imposante beer, De Newfoundlander!
U heeft zich goed voorbereid en verheugt zich op de komst van deze schattige wolbaal.

Maar: bent u ècht goed voorbereid???

Wij schrikken n.l. van het aantal Newfoundlanders dat op de tweedehands sites van het internet wordt aangeboden.

Om nu al te voorkomen dat u één van deze aanbieders wordt, hebben wij gemeend u nog het een en ander te moeten vertellen over het bezit van zo'n prachtige beer.

Lees het aandachtig, laat het bezinken, lees het nogmaals en neem dan pas een beslissing, zodat u er in ieder geval zeker van bent dat uw heerlijke bolletje wol en later die prachtige reus, nooit en te nimmer als herplaatser aangeboden hoeft te worden.
Misschien ziet u er, na dit gelezen te hebben, van af om een Newfoundlander te nemen of,
u wilt nog steeds graag een Newfy en u gaat zoveel van hem/ haar houden dat u hem/haar nog niet voor een millioen zou willen missen.
Het is heel simpel: u bent een newfoundlandermens, of u bent het niet.

De nadelen van een newfoundlander.

U zult even moeten wennen aan:

*De kilo's zand die de hond van buiten naar binnen zal brengen.
*De enorme hoeveelheid haren die uw vloerbedekking zal sieren.
*Na gespetter met water (wat een Newf graag en veelvuldig doet) of met een kwijlende mond, zal de hond, tijdens het uitschudden prachtige mozaïeken op wanden en deuren creëren.
* Het "ontharen" van wasgoed, het "vissen" van haren uit het eten en niet te vergeten het weg "flossen"van haren tussen de tanden zullen dagelijkse bezigheden worden.

Vrije tijd:

*Naast het geven van eten en drinken zal de verzorging van de hond het teveel aan vrije tijd opheffen.
*Het kammen en borstelen neemt lekker wat tijd in beslag, vooral als de hond in de rui is en veel vacht verliest. (Gelukkig zijn er veel honden waarbij het lijkt of ze het hele jaar in de rui zijn).
*Ook het knippen van de oren en de voeten geeft veel voldoening, vooral wanneer de hond op dat moment een andere bezigheid in zijn/haar hoofd had.

Sommige mensen hebben het voorrecht dat de newfoundlander hen in het begin van zijn leven minstens 5 keer flink omver loopt of trekt, of zelfs een arm uit de kom trekt.
Soms blijkt bij thuiskomst het hele huis omver gehaald, of heeft hij/zij een paar prachtige schoenen opgepeuzeld.
Ook stofzuigerslangen, houten kasten, stoelpoten en tafelpoten zijn lekkernijen.

En misschien:

*Komt er een nieuwe auto, omdat de grote hond in niet in de oude past.
*Of een extra baantje, omdat, door ziekte van de hond, de dierenartskosten wat oplopen.


De voordelen van een newfoundlander.

*Een hond, die, als hij/zij met liefde is opgevoed, een gezinslid is die ongelooflijk trouw is en veel van zijn/haar bazen houdt.
*Een hond, die, nadat de baas een brief heeft gepost, hem/haar begroet alsof hij/zij een week weg is geweest.
*Die grote, lieve, glimmende, bruine ogen, die verwachtingsvol naar de baas opkijken.
*Die grote, prachtige beer, die de baas met grote trots vervult.
*Die geweldige hond die je nog voor geen miljoen zou willen missen!!!

De Newfoundlander: een hond om van te houden.

Maar...................je moet er wel geschikt voor zijn..............
Geschikt zijn om je te verdiepen in de opvoeding van een hond.
Geschikt zijn om raad te DURVEN vragen bij de opvoeding.
Geschikt zijn om niet elke dag een proper huis te willen.


Puberen
De eerste 4/5 maanden is een newf precies het schattige pupje dat werd verwacht;
speels, leuk, grappig, luistert perfect, omdat de pup zich volkomen afhankelijk voelt van de baas.

Maar dan:.....zodra de pup een maand of 6 is, zal hij/zij de grenzen gaan verleggen.
Hij/zij wil de wereld ontdekken en zal zich daarbij wat minder afhankelijk van de baas voelen.
Kortom: de pubertijd is aangebroken.
Niet elke hond zal de vreselijkste dingen doen, maar de volgende mogelijkheden kunnen zich voordoen:

*De hond luistert niet meer wanneer hij wordt geroepen, draait zelfs zijn kop bij het horen van zijn naam. Nee, niet naar de baas maar 180 graden naar de andere kant.
*Wegrennen als de baas roept.
*Er vandoor gaan wanneer de omheining dit toelaat.
*Het slopen van meubilair, kleding, schoenen en alles wat hij/zij tegenkomt.
*Het snoeien van- en graven in de tuin.
*Hoger willen komen in de rangorde, indien er sprake is van meerdere honden.

Dit alles kan duren tot de hond de leeftijd van 2 jaar heeft bereikt.

Ook worden de honden in deze periode geslachtsrijp.
Een teef wordt voor de eerste keer loops en een reu kan gaan huilen als een wolf wanneer hij een loopse teef ruikt.

Als uw newfoundlander ziek is.

Wat heel belangrijk is om te weten is dat de meeste newfoundlanders hard zijn voor zichzelf.
Ze zullen niet snel laten blijken dat ze zich niet lekker voelen of dat ze pijn hebben.
Het is dus aan u om uw hond goed te leren kennen, zodat u gedragsveranderingen opmerkt.

Ziekten en aandoeningen die kunnen voorkomen.


Heupdysplasie(HD) is een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten.

Elleboogdysplasie(ED) is een verzamelnaam voor vijf aandoeningen aan het ellebooggewricht(Osteochondritis Dissecans, Los Processus Coronoïdeus, Los Processus Anconeus, incongruentie en artrose.)

Hotspot: Dit is een vochtig eczeem dat binnen enkele uren na regelmatig krabben of likken van een huidplek kan ontstaan.

Cystinurie: Is een defect in de werking van de nieren, waardoor o.a. cystine (een aminozuur) in de urine aanwezig blijft en niet door de nieren wordt opgenomen zoals het hoort. De cystine die aanwezig blijft in de urine kan tot kristalvorming leiden en zo nier- en blaasstenen vormen.deze ziekte kan alleen ontstaan wanneer er met ouders wordt gefokt die óf drager zijn óf lijder. Als ouders getest zijn en beide vrij zijn, kan een nakomeling deze ziekte nooit krijgen.


Cardiomyopathie: een ziekte van de hartspier

De oren zijn gevoelig voor oorontstekingen en oormijt.

Verder kan natuurlijk ieder levend wezen vanalles gaan mankeren, maar dit zijn zo'n beetje de meest bekende ziektes die bij de newfoundlander meer dan gemiddeld voorkomen.


Het zal niet altijd even gemakkelijk zijn om uw zieke hond te verzorgen.
Als uw reus zich verzet zal het u veel geduld en kracht kosten om de handelingen die nodig zijn te verrichten.
Daarom is een goede opvoeding bij een newfoundlander bijna van levensbelang.

Een hond weet niet altijd wat goed en slecht voor hem is.
Het is dus aan u om goed op hem te letten, en hem voor de gevaren voor zijn gezondheid te behoeden.

Waar u rekening mee moet houden is dat de rekening van de dierenarts snel kan oplopen.
In verband met het lichaamsgewicht zal uw newfoundlander meer tabletten, druppels of poeders nodig hebben om aan het juiste aantal milligrammen te komen.
En bij een eventuele operatie zal er ook voor van alles meer in rekening worden gebracht.
Er is meer personeel nodig om de juiste zorg te kunnen verlenen.En ook de medicatie zoals pijnstillers en antibiotica zijn een grote post op de rekening.

Kort gezegd hoe groter de hond hoe hoger de rekeningen.

Het is verstandig om een spaarpotje te maken voor onverwachte uitgaven.
Zo kunt u uw hond altijd de nodige zorg geven.

Samen gevat

Als u uw hond goed kent zult u het snel in de gaten hebben als er iets mis is.
Een goede opvoeding is bijna van levensbelang.
Hoe groter de hond hoe hoger de rekening van de dierenarts
Als u een spaarpotje maakt komt u niet voor verrassingen te staan.



Bedenkt u dat wij als mensen ervoor kiezen een huisdier in huis te nemen.
En wij daardoor verantwoordelijk zijn voor het welzijn van dit dier.

honden page profiel esther esther 3 doggies

honden foto van esther

tja....verwachtingspatronen, lijstjes, berekeningen.....

ik heb er zelf niet zo heel veel mee eigenlijk...

ik ben meer van 'de klik'....

ik val op honden net als dat ik op mensen val.... 

denk altijd hoe meer je verwacht, des de groter kans op teleurstellingen....

 

niets mis met mensen die het wel doen hoor....maar je maakt het jezelf zo moeilijk ....

met een heel wensenpakket kan alles toch alleen maar tegenvallen....

 

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

Volgende forumvraag: Flying Flynn
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^