Moeilijke/eigenwijze hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Morris MerzaMorris Merza

honden foto van Morris Merza

Hallo,

 

In september 2012 hebben mijn vriendin en ik een hond erbij genomen (we hadden al een shit-zu). We hebben haar Lizzy genoemd en het is een kruising tussen een beagle en een cocker spaniel. Ze stond op marktplaats en niemand wou haar hebben. Wij hebben toen besloten om is te gaan kijken en het leek ons een leuke hond die goed bij ons zou passen. Volgens de eigenaresse was het een leuke hond alleen wat te druk voor haar, ze was een alleenstaande moeder met 3 kinderen. Lizzy was toen al 2,5 jaar oud. 

Al snel bleek Lizzy een erg drukke hond die geobsedeerd is door eten. Ze is extreem eigenwijs, maar toch heel erg slim. We hebben er samen veel moeite mee dat ze zo eigenwijs is. Daarom willen we met haar gaan werken op een een aantal punten:
 

-niet meer trekken aan de lijn

-niet meer op de bank; niet meer tegen het aanrecht springen; niet meer schooieren om eten

-in de bench slapen/bench training

-niet meer blaffen als de bel gaat

-beter luisteren naar commando's 

 

We hebben sinds 2 maand er nog een puppy geadopteerd uit Spanje die daar op straat gedumpt was. Het gaat goed met zijn 3en, maar we worden nu dus een beetje gek van Lizzy. We laten ze minimaal 3x per dag uit, en ikzelf ga nog vaak 's avonds een half uurtje met haar fietsen. Ze krijgt dus wel voldoende lichaamsbeweging.

 

Verder wou ik nog vragen voor tips wat betreft belonen en straffen. Ik heb daar wel is wat over gelezen op internet, maar ik heb vaak het idee dat er op internet veel tegenstrijdige dingen worden gezegd.

 

Ik hoop op veel goeie tips zodat we lekker met haar aan de slag kunnen :D

 

 

honden page profiel Fema & FingoFema & Fingo

honden foto van Fema & Fingo

Puppy cursus gaan volgen is dat geen optie? Nu klinkt dat misschien gek omdat het geen pup meer is. Maar bij mij op de cursus doet ook een mvr mee met haar hond (herplaatster van 3). De hond en eigenaar leren ervan en het versterkt de band. Je krijgt daar tips en antwoorden op je vragen.

Verder weet ik je ook niet te helpen!

Succes

honden page profiel Morris MerzaMorris Merza

honden foto van Morris Merza

We hebben wel gekeken naar de opties daarvoor, maar die zijn nogal prijzig.. Voordat we daarheen gaan wou ik eerst kijken of we het zelf kunnen met tips van andere mensen die in eenzelfde situatie zitten :)

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Ik denk niet dat je een moeilijke eigenwijze hond hebt maar dat de fout bij zelf ligt en je wellicht niet een consequente baas bent.

De hond is al 1.5 jaar bij jullie en nu moet er op bepaalde punten gehoorzaamd worden dit had eigenlijk al vanaf dag 1 gemoeten.

 

Ze is in ieder geval erg op voer dus dit kan je goed helpen met het foute gedrag ombuigen naar het goede gedrag.

Persoonlijk ben ik erg van clickertraining omdat je een hond precies op het juiste moment voor het goede gedrag kan belonen.

Kijk hier eens voor op you tube en dan kikopup zij hebben heel veel filmpjes erop staan van het aanleren van de clicker tot netjes meelopen aan de lijn.

 

Benchtraining kun je weer stap voor stap opbouwen en geef ook al het eten en kluifwerk in de bench zodat het een vertrouwde plek wordt.

Bouw verplichte rustmomenten in dus bv na het wandelen zodat ze dan lekker in de bench gaat met een kluif en dan lekker slapen.

Persoonlijk ben ik geen benchfan en al helemaal niet als de hond ouder wordt dan moeten ze ook gewoon netjes in een mand kunnen slapen.

 

Hier een leuk stukje om het blaffen stapsgewijs af te leren http://www.petsplace.nl/mijn-hond-blaft-als-de-deurbel-gaat/a/hond-deurbel

 

Beter luister naar commando's tja dat is een kwestie van trainen en geduld, herhaling en belonen voor goed gedrag en negeren van fout gedrag en vooral heel consequent zijn!

 

Maar misschien is het wel een leuk idee om met dit hondje veel meer aan het werk te gaan dat er meer uitdaging komt.

Van fietsen krijgt ze enkel maar meer energie en zal er niet minder druk om worden ze moet steeds langer aan de fiets rennen om het zelfde effect te krijgen omdat het uithoudingsvermogen omhoog gaat.

Waarom niet lekker naar een goede hondenschool voor gehoorzaamheid en eventueel behendigheid, flyball, treibball, speuren noem het maar op maar dat de hond mentaal uitgedaagd wordt.

 

Maar ook hersenwerk/denkwerk kun je veel rust bij je hond krijgen op die manier wordt je hond mentaal uitgedaagd moet goed nadenken en zo raakt ze ook vermoeid.

Op onze website heb ik een kleine verzameling van hersenwerkjes staan en ook op Facebook zijn er verschillende pagina's te vinden.

http://dieselensky.jouwweb.nl/brainwork-hersenwerk

 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 1 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

We hebben er samen veel moeite mee dat ze zo eigenwijs is. Daarom willen we met haar gaan werken op een een aantal punten:
 

-niet meer trekken aan de lijn

-niet meer op de bank; niet meer tegen het aanrecht springen; niet meer schooieren om eten

-in de bench slapen/bench training

-niet meer blaffen als de bel gaat

-beter luisteren naar commando's "

 

 

Hebben jullie al die tijd niks gedaan aan de 'problemen' uit het lijstje? Trekken aan de lijn moet je gelijk aan gaan werken, niet na anderhalf jaar pas. Hetzelfde als luisteren naar commando's.

 

En mag ik vragen waarom jullie haar nu, na zo'n lange tijd, ineens in de bench willen? 

Zelf hebben wij ook een bench gebruikt, maar die is weg gegaan toen ze anderhalf was.

 

 

we worden nu dus een beetje gek van Lizzy  "

 

Ik vind dit best een beetje zielig eigenlijk, net of het allemaal haar schuld is.

En sorry, maar denk dat jullie de eerste tijd wat laks zijn geweest (te oordelen aan het 'wensen-lijstje' in de vorige quote).

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Hebben jullie onderzoek gedaan naar de rassen
Beagle en Cocker Spaniel. Dat zijn hele eigenwijze
rassen waarbij je consequent en standvastig moet zijn.
Luisteren is niet wat die het beste doen.
Niet op de bank had vanaf dag 1 gemoeten.
En meteen met wandelen moeten leren
niet te trekken.
Tips voor het niet trekken. Laten zitten voor je door
de deur gaat. Pas vertrekken als de hond rustig is.
Jij altijd eerst door de deur.Dan heb je al meer controle
als je vertrekt en meer leiding over de wandeling.
Trekt de hond stilstaan naast je positioneren en weer lopen.
Trekt de hond weer. Weer stilstaan. etc. Dat de hond doorkrijgt
dat trekken geen zin heeft. Dit vraagt veel geduld
en kan tijd vragen.
Blaffen bij de deurbel. De blaf van baas er is iets is typisch Beagle ding. Andere toon bel. Oefenen met mensen die op de deurbel drukken. Zelf zo rustig mogelijk blijven
en gewoon doen. Laat ook bellen terwijl je niet opendoet en rustig door blijft lezen bv. De hond achter je sturen dat jij voor de hond staat als je de deur open doet. Claim de ruimte bij de deur op die manier.
Dat waren alvast wat tips :-)
Succes


honden page profiel gerda goudvisgerda goudvis

ik ben het eens met voorgaande reacties!!,

 

het hoeft niet de schuld te zijn van het hondje, kan ook aan jullie liggen of aan de andere 2 hondjes, dat het gewoon te druk is voor d'r, (niet vervelend bedoeld)

sommige honden hebben een consequente ''baas'' nodig. (en een beagle en cocker zijn nou niet echt de meest makkelijke hondjes waar je een oogje toe kunt knijpen)

je zou het ''geobsedeerd'' zijn door eten ook in jouw voordeel gebruiken...

 

-niet meer trekken aan de lijn

onverwachts een snoepje geven als hij netjes naast je blijft lopen, of zodanig dat er geen spanning staat op de lijn, of belonend praten, trekt je hondje? Stilstaan, of ineens een andere kant op lopen. (de aanhouder wint, en hier kan heeeel veel tijd in gaan zitten)

 

-niet meer op de bank; niet meer tegen het aanrecht springen; niet meer schooieren om eten niet meer op de bank,; eraf sturen als je ziet dat hij er op zit/voorkomen dat hij er op wilt komen, ook als jullie weg zijn,

tegen het aanrecht opspringen, heel duidelijk een strenge nee of foei,

schooieren om eten, tijdens het eten niks geven, binnenshuis alleen nog maar eten in haar voerbakje geven, als jullie aan het eten zijn ''wegsturen'', (de aanhouder wint) ligt ze netjes uit het zicht, ook al is ze aan het wachten op voedsel, belonen in haar voerbakje,

 

-in de bench slapen/bench training ik snap niet zo goed waarom je dit ineens zou willen? mijn ervaring met beagle's is dat ze dit vreselijk vinden! en bepaald gedrag juist erger kan worden.

 

is het trouwens de bedoeling dat alleen Lizzy in de bench komt? of komen er nog 2 andere benches bij voor jullie andere hondjes? want er zou eventueel onderling ook nog frustratie kunnen gaan ontstaan als er maar 1 hondje in de bench moet.

 

-niet meer blaffen als de bel gaat

kan ik je niet echt n advies/tip op geven, ben sinds de komst van de kleine meneer al bezig met het niet blaffen als de gans begint te kwekken, de bel gaat, de poort hoort, of op het raam wordt geklopt. 

 

-beter luisteren naar commando's

naar welke commando's moet ze beter luisteren? snackjes/brokjes zou daar een handig hulpmiddel in zijn,

 

 

 

succes, 

 

honden page profiel Morris MerzaMorris Merza

honden foto van Morris Merza

We hebben zeker wel geprobeerd om aan de problemen te werken hoor, erg veel zelfs. Maar zoals "De mannen" zei in de reactie waren we gewoon niet consequent genoeg. Ik geef Lizzy ook echt niet de schuld, eerder onszelf. We vinden het gewoon erg lastig om consequent en geduldig te zijn. Daar komt ook bij dat we inderdaad vrij laks zijn geweest toen ze bij ons kwam  Ze is wel echt super eigenwijs en dat is soms echt frustrerend. 

 

We willen graag dat ze in de bench gaat slapen omdat ze vaak op bed springt als wij liggen te slapen. Als Lizzy dat doet dan doet Bella (de pup) dat ook en dan liggen er ineens 3 honden in bed.
De shit-zu, Sydney, slaapt wel op bed. Mijn vriendin had hem al voordat ik er zelf bij kwam en ze wil hem gewoon op bed laten slapen.. ik heb ook tegen haar gezegd dat ik dat niet echt eerlijk vind en dat de andere honden misschien daarom ook op bed springen.. Weet niet of iemand mij hier wat  meer over kan vertellen? :)

 

Ik heb gisteren geprobeerd om haar een nieuw commando te leren ("Rollen"). Ik weet niet of dit valt onder "denkwerk"? Ze had het in ieder geval erg snel door en kon het op commando na ongeveer een uur :) Ze was daarna ook wel erg moe en is toen zelf in de bench gaan liggen slapen. Denk dat ik maar is ga kijken naar die denk spelletjes, bedankt voor de tip 'De mannen' ;-)

 

Als ik alle reacties zo lees is het grootste probleem eigenlijk dat wij zelf niet consequent en geduldig genoeg zijn, dus daar gaan we ook zeker mee aan de slag :) bedankt voor de reacties! :)

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Fijn dat Lizzie een goed thuis bij jullie gevonden heeft.

 

Het lijkt erop dat je rust moet gaan brengen in de hond. Je hebt al veel goede tips gehad.

 

Het lijkt me ook goed om Turid Rugaas haar boekjes Kalmerende Signalen en Help mijn hond trekt door te lezen, er staan veel goede tips in over hoe je je hond kan lezen. Het tweede boekje is een stap voor stap methode om je te leren rust te brengen in de wandelingen en de aandacht van je hond te vragen.

 

Wees verder altijd zelf kalm en rustig naar de hond toe. Ga ook altijd pas de deur uit als de hond rustig is.

Kijk ook even of ze genoeg rust neemt, als ze dit zelf niet doet, moet jij het aangeven voor haar. Een bench met een laken erover zodat ze een veilig holletjesgevoel heeft kan voor veel honden ook fijn zijn om tot rust te komen, het deurtje hoeft dan verder ook niet dicht, anders raakt ze misschien in paniek.

 

Geef haar geen commando's onder druk, maar doe wel leuke spelletjes, zoekspelletjes, aandachtspelletjes. Ga ook eens apart met haar wandelen, laat haar eens zelf bepalen wat de route is die jullie wandelen.

 

Belangrijk is dat je nooit een strijd aangaat, maar leert samenwerken.

 

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

 

Voor hersenwerktips

 

https://www.hondenpage.com/hondenforum/166781/het-hersenwerk-topic!.php

 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^