Kunstmatige inseminatie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van het Moderatorteam

Er zou een verbod moeten komen op het uitvoeren van KI bij honden (met als énige uitzondering een geval waarbij de dekreu te ver weg woont, mits het uiteraard gaat om een 'gezond' ras).

Geef ook jouw stelling van de dag door !

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Dat zou betekenen dat bepaalde rassen gaan uitsterven, omdat die niet anders meer kunnen. Op zich vind ik dat ook nog niet eens heel erg, omdat ik het al heel erg dat het bij sommige rassen enkel mogelijk is via KI, maar ik denk dat het toch wel erg lastig wordt om zoiets te realiseren.

 

Ook met de uitzondering kan dan nog heel veel gesjoemeld worden lijkt me.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Lastige stelling omdat ik er te weinig vanaf weet..

Als KI alleen gebruikt word omdat de hond anders niet zwanger zou worden, zou ik het afkeuren. Ik vind dat als de natuur nee zegt, het ook nee zou moeten blijven. Ik heb een erg slechte ervaring met een fokker die willens en wetens alles op alles zette om toch nog tegen de natuur in pups op de wereld te zetten. Wij hadden 1 pup uit het nest. Andere pups mochten we niet zien. De pup was van het begin af aan ernstig ziek en ging een verschrikkelijke dood tegenmoet rond de leeftijd van 3 jaar.

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Ik weet dat er onder BT-fokkers veel met KI wordt gewerkt. Het heeft zijn voor- en nadelen. Ik weet ook dat als het op de natuurlijke manier gaat, het goed fout kan gaan. Het komt voor dat als de reu en de teef vastzitten, dat de teef zich op een gegeven moment tegen de reu keert en dat ze zich los probeert te scheuren met alle gevolgen van dien. Dus dat betekend dat de teef goed vast wordt gehouden tijdens de daad, wat in mijn ogen (misschien een beetje ver gezocht) dan bijna richting verkrachting gaat. En misschien is dat onzin, maar ik vind als een teef in de houdgreep wordt gehouden ook niet bepaald de natuurlijke weg. Dus dan denk ik, KI? Waarom niet.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Helemaal ..100% mee eens...

 

De natuur een handje helpen met voeding, medicijnen, het moment/de gelegenheid?..okee.

Maar ook weer met dit soort dingen...een hondenlichaam wat lichamelijk of geestelijk nee schreeuwt...

Wat voor recht.....belang ....levensbelang heb ik als aap om hier totaal aan voorbij te gaan.??

 

Een teef die bv niet gedekt wil worden..heeft daar haar redenen voor.

"ja, nee...ze snapt het waarschijnlijk niet, dus dan moeten we haar helpen of anders KI"

Mijn eerste reactie is...wat is er mis met deze teef..(of reu.?)

Blijkbaar klopt er iets niet met de drang tot voortplanting, voelt ze iets wat wij niet voelen,zien, horen, ruiken.??

 

En een teef die niet gedekt kan worden ..?, ja dan zijn we op weg naar reageerbuispups.

Net als dat de teef extra gevaar loopt bij een geboorte.!!.

Blijkbaar hebben we moedertje natuur totaal niet meer nodig als het ons zo uitkomt.

 

Gaat dit over mijn persoonlijke gezondheid...uiteraard zal ik dan ook moeder natuur willen misleiden als het mij zo uitkomt qua ziekte/gezondheid

Maar we hebben het hier over een ....hobby....en niet iets van levensbelang.

 

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

" Ik weet dat er onder BT-fokkers veel met KI wordt gewerkt. Het heeft zijn voor- en nadelen. Ik weet ook dat als het op de natuurlijke manier gaat, het goed fout kan gaan. Het komt voor dat als de reu en de teef vastzitten, dat de teef zich op een gegeven moment tegen de reu keert en dat ze zich los probeert te scheuren met alle gevolgen van dien. Dus dat betekend dat de teef goed vast wordt gehouden tijdens de daad, wat in mijn ogen (misschien een beetje ver gezocht) dan bijna richting verkrachting gaat. En misschien is dat onzin, maar ik vind als een teef in de houdgreep wordt gehouden ook niet bepaald de natuurlijke weg. Dus dan denk ik, KI? Waarom niet. "

 

Tja op zo'n moment moet je dan gewoon de honden inderdaad even vast houden, zeker als ze al vast zitten dan is de daad in feite gewoon al geschied. Voor een onervaren teef of reu is dat vast zitten de eerste keer hartstikke raar natuurlijk. Vasthouden is in mijn ogen prima als je maar niet de hond daardoor gaat dwingen, het moet dienen als ondersteuning. 

 

Maar ik vind KI onzin als er zat gezonde reuen en diverse lijnen binnen reisafstand zijn. KI nesten zijn vaak kleiner omdat de kwaliteit van het zaad toch anders is. 

http://www.dierenkliniek-sleeuwijk.nl/honden/fertiliteit/dekking-of-inseminatie 

Naast “normale” kunstmatige inseminatie is het mogelijk het zaad tot in de baarmoeder te brengen (intra-uterien). De inseminatie wordt dan uitgevoerd d.m.v. een scoop waarmee de ingang van de baarmoeder wordt opgezocht en vervolgens de katheter in de baarmoeder wordt gebracht, waarna het zaad wordt “ingespoten”. 

 

Zo wordt het zelfs extra makkelijk voor zwak zaad om voor zwakke pups te zorgen. 

 

KI kan dienen als hulpmiddel, maar zodra het de enige mogelijkheid is vind ik het verkeerd. Honden die zo vervormd zijn dat ze niet meer normaal kunnen voortplanten, tja dat is toch eigenlijk niet gezond meer dan?

honden page profiel EllenLEllenL

honden foto van EllenL

Ik ken er niet zoveel van, dus vind het een interessante dicsussie! Mijn eerste gedacht is dat het toch niet zoveel uitmaakt, maar ben benieuwd naar wat jullie nog te zeggen hebben.
Welke rassen zijn het dan die niet natuurlijk kunnen dekken?
En als je het vergelijkt met mensen, zij doen dit toch indien noodzakelijk en denk dat hier vaak heel gezonde baby's van komen, of niet?

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Pittige stelling, ik er weet er te weinig van om hier een mening over te vormen.

Ik weet wel (van (hobby) fokkers hier op HP).. dat wanneer 2 honden niet met elkaar willen, of 1 van de 2 niet wil.

Ze daarom evengoed, absoluut geen kunstmatige inseminatie willen toepassen, hoe leuk de match ook lijkt. Soms moet je het gewoon niet beter willen weten dan de natuur, denk ik?

Maar er kunnen nog veel meer redenen voor het gebruik van kunstmatige inseminatie, maar daar heb ik geen verstand van.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Een verbod gaat natuurlijk wel wat ver, maar KI is bijvoorbeeld ontzettend nuttig wanneer het gaat om het 'verbreden' van het ras; nieuwe bloedlijnen in een ras krijgen.

 

Vaak wordt er wat afgefokt met maar een paar reuen, waardoor de genenpoel in een ras erg klein wordt. Zonde! En gevaarlijk ook. Stel dat er bij een dekreu die 100-en nakomelingen heeft toch opeens ontdekt wordt dat deze 'per ongeluk' epilepsie heeft. Heb je mooi meteen honderden andere honden met deze erfelijke ziekte en daar zit je dan met je mooie ras.

Met KI kan je lettelijk nieuwe genen 'overvliegen' en ben je niet beperkt tot de reuen in de nabije omgeving. Zo houd je de genenpoel mooi groot.

 

Wanneer er inderdaad KI gebruikt wordt omdat reu en teef niet wilden o.i.d., dan vind ik ook wel dat het niet op die manier toch geforceerd moet worden. Vaak is er dan toch iets aan de hand en regelt de natuur het zelf op die manier.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^