enting voor de ziekte van Lyme.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Kreeg van de week een kaart in de bus en wel van dierenkliniek Rhenen. Beste hondenliefhebber. Lyme-borreliose, beter bekend als de ziekte van Lyme, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De teek die Borrelia overdraagt komt niet alleen in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hooggras zoals duinen, maar ook de eigen tuin. In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken {20 %} besmet met Borrelia. Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar. Lyme-borreliose wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks behandeling blijft bestaan. Ook hier is voorkomen beter dan genezen. Naast preventieve maatregelen tegen teken kan vaccinatie worden overwogen. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor twaalf maanden bescherming. U kunt uw hond op elk moment van het jaar laten vaccineren tegen de ziekte van Lyme. Is uw hond nog niet gevaccineerd dan is het aan te raden dit voor aanvang van het tekenseizoen te doen. neem contact op met onze praktijd voor meer informatie . of voor het maken van een afspraak. dierenkliniek Rhenen. dat kreeg ik in de bus, en ja wat doe je dan he ?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

heel naar en vervelend dat er geen spaties tussen zitten, maar dat zit er wel tussen, maar pakt niet in dit topic, naar en vervelend, maar hoop toch dat het te lezen is, anders.... Arjen ? :-D

honden page profiel HannaHanna 3 doggies

honden foto van Hanna

Ik wist niet dat hier een injectie voor was? Heb ik nu lang iets gemist, of is dit nieuw, net als bv. een injectie tegen vlooien?

honden page profiel HannaHanna 3 doggies

honden foto van Hanna

" Kreeg van de week een kaart in de bus en wel van dierenkliniek Rhenen.



Beste hondenliefhebber.



Lyme-borreliose, beter bekend als de ziekte van Lyme, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa.

De teek die Borrelia overdraagt komt niet alleen in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hooggras zoals duinen, maar ook de eigen tuin In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken {20 %} besmet met Borrelia. Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar. Lyme-borreliose wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks behandeling blijft bestaan. Ook hier is voorkomen beter dan genezen. Naast preventieve maatregelen tegen teken kan vaccinatie worden overwogen. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor twaalf maanden bescherming. U kunt uw hond op elk moment van het jaar laten vaccineren tegen de ziekte van Lyme. Is uw hond nog niet gevaccineerd dan is het aan te raden dit voor aanvang van het tekenseizoen te doen. neem contact op met onze praktijd voor meer informatie . of voor het maken van een afspraak. dierenkliniek Rhenen. Dat kreeg ik in de bus, en ja wat doe je dan he ? "

 

Ik heb de tekentjes tussen de regels weg gehaald..ben ook een nerd, maar vind het leuk om te proberen en te leren. De laatste tekens heb ik laten staan, onderaan het bericht, omdat het een quote is.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik had ook al opgevangen dat ze bezig waren met een vaccinatie. 

honden page profiel Noah & WolfjeNoah & Wolfje 3 doggies

honden foto van Noah & Wolfje

Als het echt zou werken zou dat heel fijn zijn! Ik woon 's zomers in een erg teekrijk gebied (duinen), dus ben altijd als de dood dat hij een besmette teek op zich krijgt...

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

deze teken enting is er al een poosje, ik kreeg informatie van deze kliniek waar ik een aantal weken geleden ben geweest, en heb het er toevallig over gehad .

dierenkliniek rhenen
tel. 0317 612791 , je kan best eens bellen ervoor, voor informatie, waarom niet ?

ikzelf ben er ook voor hoor, maar bamse heeft OT, heb wel informatie gevraagd of de enting dan niet voor haar triggert, hij kent Bamse de diagnose.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

"  



Ik heb de tekentjes tussen de regels weg gehaald..ben ook een nerd, maar vind het leuk om te proberen en te leren. De laatste tekens heb ik laten staan, onderaan het bericht, omdat het een quote is. "

 




ik heb er spaties tussen gezet, het hele stuk, maar als je op verzenden drukt, reageren, staat alles aan elkaar, is me al een poos eerder opgevallen, de ene keer doet tie dat niet de andere keer wel, ligt niet aan mijn pc. maar aan het forum.

honden page profiel HannaHanna 3 doggies

honden foto van Hanna

" deze teken enting is er al een poosje, ik kreeg informatie van deze kliniek waar ik een aantal weken geleden ben geweest, en heb het er toevallig over gehad .



dierenkliniek rhenen

tel. 0317 612791 , je kan best eens bellen ervoor, voor informatie, waarom niet ?



ikzelf ben er ook voor hoor, maar bamse heeft OT, heb wel informatie gevraagd of de enting dan niet voor haar triggert, hij kent Bamse de diagnose. "

 



Ik zal voor Lady ook moeten informeren..zij heeft epileptie..niet zwaar, maar toch. Kan je ergens al informatie vinden op internet, of heb je nog niet gekeken, ik bedoel over de bijwerking,?

honden page profiel Chleo & BrascoChleo & Brasco 3 doggies

honden foto van Chleo & Brasco

Er is idd een middelte tegen, echter nog maar vrij kort in NL.

 

Voor mensen is deze er ook, echter prijzig.

 Onze buurman jaagt veel en als hij voor zijn werk naar Hongarije moet laat hij zich daar altijd enten.

Er zit een bepaalde stof in die niet prettig is voor de teek, dat ie bijt en al meteen loslaat.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

de kaart heb ik al een week of twee thuis liggen, en nu hier neer gezet, en ik heb even gekeken op internet, kijk zelf ook maar eens, het staat er op eens bol van.

nieuwe enting voor honden tegen de ziekte van LYME. ik dacht , ik zal het even laten weten :-D

internet staat er nu bol van. :-D

honden page profiel HannaHanna 3 doggies

honden foto van Hanna

Oke..bedankt, ga wel speuren, en als het nog maar kort is..weet ik het niet.

Ik heb hier ook last van teken, nu al, maar door de knoflook, hechten ze ook niet zo snel, kan ze soms zo van hun vacht plukken, de kleine spinnetjes, dus tot nu toe ben ik al jaren spekkoper....maar let er wel heel erg goed op.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

VOORKOM DE ZIEKTE VAN LYME BIJ UW HOND!

Ziekte van Lyme is een infectie ziekte die veroorzaakt door spirocheten.
Dit zijn spiraal- vormige bacteriën die in dit geval worden overgedragen door teken (Ixodes Ricinus). Deze teken zijn met name actief vanaf het voorjaar tot ver in het najaar. Ze zijn te vinden bos en- waterrijke omgevingen, maar ook in uw tuin. Let dus goed op, ook in het AMSTERDAMSE BOS!

20% van alle teken in Nederland is besmet met deze bacterie. Indien een hond gebeten wordt door zo’n teek, loopt de hond risico verschijnselen van de ziekte van Lyme te ontwikkelen. Soms komen de verschijnselen na een week, soms pas na 5 maanden en een enkele keer vertoont de hond geen ziekteverschijnselen.

Symptomen van Lyme bij de hond zijn gewrichtsontsteking(en), koorts en sloomheid. Ook de nieren, het hart en de zenuwen kunnen worden aangetast. Oudere honden, drachtige honden of honden die al een verminderde weerstand hebben door een andere oorzaak zijn extra gevoelig.

Een geïnfecteerde hond moet langdurig antibiotica, de infectie kan echter zelfs met de antibiotica blijven bestaan.

Advies is dan ook uw hond te vaccineren tegen de ziekte van Lyme. De beste periode is het begin van het jaar, voordat het voorjaar begint en de teken actief worden. Daarbij wordt geadviseerd uw hond regelmatig te checken op teken en deze direct te verwijderen.

Door te vaccineren wordt de spirocheet direct gedood in de teek wanneer de teek de hond bijt. Het gevolg is dat minder teken besmet zijn met Lyme. U kan daar zelf dus ook profijt van hebben want mensen kunnen zelf ook geïnfecteerd raken met de ziekte van Lyme door een tekenbeet! Controleer uw lichaam altijd na een boswandeling en verwijder de teken zo snel mogelijk indien u gebeten bent.

Dierenartspraktijk het Amsterdamse Bos biedt nu de mogelijkheid uw hond te laten vaccineren tegen ziekte van Lyme. Van januari t/m maart 2014 krijgt u 20% korting. Maak een afspraak op de praktijk of bij u thuis via 0623192792 of loop binnen tijdens onze inloop spreekuren.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ook dit berichtje van internet geplukt, opeens vele berichten voor de hond , goede informatie inwinnen, ik heb het hier neer gezet omdat ik ook twijfel heb wat teken betreft, een is te veel, en als je hond ziek wordt.

de teken worden iederjaar talrijker en talrijker, en ook ik heb twijfels, net zo goed als jullie.

honden page profiel HannaHanna 3 doggies

honden foto van Hanna

Oke..bedankt Willemijn, ga me goed inlezen voor Lady, en het even goed verwerken...het is toch elke zomer, en zeker bij een winter zo als nu, een grote zorg..tenminste voor mij..het enige is Lady, de rest is niet zo moeilijk denk ik..maar goed, bedankt voor je tip!!!!!!

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter 3 doggies

Ginny is in 2011 in Texas geënt tegen lyme... staat ook nog op haar 'vlieg papieren'. Een jaar later kreeg ik in NL te horen dat die enting dus niet zou bestaan en 'onzin' was... blijkbaar komen ze daar nu op terug? 

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Volgens mij las ik hier vandaag nog iets over.

Het schijnt een dure enting te zijn die weinig wordt gebruikt, o.a. vanwege het feit dat hij maar 3 weken geldig zou zijn.

Ik zou me toch goed laten informeren, voordat je dit in je hond spuit.
Ik hou het bij anti-tekenspul en regelmatige controlle met mijn tekentangetje.

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus 3 doggies

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

Ik kreeg van de maand een herinnering van mijn DA dat Harley weer voor de cocktail enting moet en in die brief stond idd ook een stukje geschreven over de enting tegen de ziekte van Lyme.

Ik denk dat ik hem niet laat enten.
Maar ben er nog niet helemaal uit, wil er eerst meer over weten.

honden page profiel jaimiejaimie 3 doggies

honden foto van jaimie

Hoe zit dat met dat overdragen van die ziekte van lyme ?
Stel je gaat lopen en bij terugkomst meteen controleren en een teek verwijderen.
Is het dan te laat?
Zijn ze na een beet meteen besmet?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .


Een teek op de hond, en nu?




Nadat een teek een hond heeft gebeten duurt het nog ongeveer 36 tot 48 uur voordat deze de hond kan besmetten met Borrelia. Teken dienen daarom tijdig verwijderd te worden. De meest veilige methode is met een tekentang. Deze tang verwijdert alle delen van de teek zonder het lichaam van de teek samen te knijpen. Er bestaan vele typen tekentangen.

Vraag uw dierenarts om advies.


Kijk, daar heb je wat aan, direkt eruit, maar wat als er een teek zit die je niet gezien hebt ? meestal zijn het teken die zich volgezogen hebben, en je vind ze dan in huis, een grote bruine boon.
Niet zomaar in laten enten dat doe ik ook niet, ik twijfel ook, zelf heb ik bij Bamse nog geen teek gezien, maar het is de angst, die opspeelt na het lezen en het krijgen van zo,n kaart in je bus, dat je er over nadenkt, niets mis mee, informatie inwinnen voor je iets van een enting laat zetten.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Simpele maatregelen om uw hond te beschermen:




Vermijd zoveel als mogelijk gebieden met een hoog risico op teken: bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras.
Controleer uw hond dagelijks op teken, vooral na een wandeling.
Gebruik effectieve middelen tegen teken. Uw dierenarts kan u hierover adviseren.
In gebieden waar veel (besmette) teken kunnen voorkomen wordt vaccinatie aanbevolen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

wat informatie over de tekenenting.


Wat is het risico voor de hond?




Veel geziene symptomen zijn kreupelheid (één of meer- dere ontstoken gewrichten), koorts en sloomheid. In zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen. Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Omdat de zichtbare symptomen die duiden op Lyme vrij algemeen zijn en makkelijk verward kunnen worden met een andere ziekte, dient u bij twijfel altijd uw dierenarts te raadplegen.

Veel geziene symptomen zijn kreupelheid (één of meerdere ontstoken gewrichten), koorts en sloomheid. In zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen. Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Omdat de zichtbare symptomen die duiden op Lyme vrij algemeen zijn en makkelijk verward kunnen worden met een andere ziekte, dient u bij twijfel altijd uw dierenarts te raadplegen.

Behandeling
Lyme-borreliose wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan.

Vaccinatie
In gebieden waar veel (besmette) teken kunnen voorkomen kan, naast preventieve snelwerkende producten tegen teken, vaccinatie worden overwogen. Vaccins die beschermen tegen Lyme-borreliose voorkomen de overdracht van Borrelia van de teek naar de hond.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Lyme-borreliose: ook een mensenziekte




Ixodes-teken kunnen ook Lyme-borreliose overdragen op mensen. Elk jaar worden er 65.0001 gevallen gemeld in Europa. Symptomen bij mensenvariëren van vrij algemeen zoals hoofdpijn, koorts, vermoeidheid tot de bekende karakteristieke huiduitslag (erythema migrans). Zonder adequate behandeling kan de ziekte zich verspreiden in gewrichten, hart en centraal zenuwstelsel. U kunt het risico op tekenbeten verminderen door lange broeken en bovenkleding met lange mouwen te dragen wanneer u door bosrijke gebieden of grasland loopt.


dit topic is ter informatie, niet om bang te maken, wees alert waar je loopt. er zijn simpele dingen die je kan voorkomen dat je hond teken oploopt, ook ik heb zeker twijfels, maar nog geen teek bij Bamse opgelopen, bescherm je hond, er is genoeg, chemie of voor de honden met een verminderde weerstand of chronische ziekte, is er natuurlijke middelen, ook ik gebruik die.

honden page profiel jaimiejaimie 3 doggies

honden foto van jaimie

Over een paar weken woon ik midden in het bos ;-)
Ik moet er wel bij zeggen, na iedere wandeling worden ze gecontroleerd.
En elke avond voor het slapen nog eens.
Tot nu toe ( en ook nu loop ik megaveel in de bossen )
Ieders één teek.

Bedankt voor de info ;-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

wanneer ik met Bamse het bos intrekt, hou ik ze zoveel mogelijk op het pad, en voor ik van huis ga, spray ik de Ecostyle spray extra op de vacht, goed inwrijven en echt geen teek te zien, wel heb ik als ik thuis kom een fijne kam voor de bovenvacht, zodat als er een spinnetje op zit het er direkt af is.

Ecostyle is natuurlijk, de spray, dus een keer extra spuiten is niet erg, krijgen ze ook nog een bovenlaag glansje ervan.

altijd controleren, een dikke vacht zoals Bamse is ook te controleren, de spinnetjes niet, maar wel als ze er even aanzitten, en wat dikke zijn geworden, maar even afkloppen, nog geen een. O-)

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen 3 doggies

honden foto van Eurasier jongen

Fijn dat je iedereen op de mogelijkheid wijst Willemijn. De inenting is er al wel weer een tijdje.

Het punt is wel dat als je in een tekenrijk gebied woont je nog wel steeds maatregelen moet nemen tegen teken, daar de enting alleen ter voorkoming van Lyme is en de andere besmettingen kunnen gewoon plaatsvinden.

Dit wilde ik nog wel even ter aanvulling mee geven heb ik begrepen.

Het blijven miezerige krengen die teken.

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' .... 3 doggies

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Ik ga het binnenkort wel doen, ik kwam er ook al iets over tegen .. Je zal maar net die 1 op de 5 op je hond hebben die wèl die ziekte draagt....

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Helaas werkt de enting maar voor een paar bepaalde types van de ziekte van lyme.. dus niet voor alle types en daarnaast zijn er nog meer ziektes die door de teek verspreidt kunnen worden.

Ik geef de enting hier dus ook niet.
Ik gebruik wel een middel die teken en vlooien doodt (advantix), maar dat zou je anders daarnaast nog bovenop moeten gebruiken want een vaccinatie zorgt er natuurlijk niet voor dat een teek niet bijt.

 

Voor mij dus te weinig voordelen aan deze enting.

 

honden page profiel Laura & RobbieLaura & Robbie 3 doggies

honden foto van Laura & Robbie

Hmmm heb zo mijn twijfels. Ik vraag me af wat de bijwerking zijn. Er waarom mensen  ook nog niet massaal geënt worden. Dit was een enting van een flink aantal jaar geleden

 

Vaccins tegen lymeziekte Er bestaat geen vaccin tegen de ziekte van Lyme. In 1998 kwam in de verenigde Staten een vaccin op de markt, dat het immuunsysteem activeert tegen een eiwit in de buitenmembraan van Borrelia burgdorferi, het eiwit OspA. Het vaccin bood bescherming bij bijna alle kinderen en driekwart van de volwassenen en had relatief milde bijwerkingen. Toch was het vaccin geen succes omdat het ervan werd verdacht auto-immuunziekten op te wekken. Hoewel dat nooit wetenschappelijk is bewezen, werd het middel, LYMErix geheten, in 2002 van de markt gehaald. Sindsdien wordt er naarstig gezocht naar andere vaccins tegen andere membraaneiwitten (zoals OspC). Men probeert ook een vaccin te maken dat niet is gericht tegen Borrelia-eiwitten, maar tegen eiwitten die de teek in het lichaam brengt met haar steeksnuit en via haar speeksel. Bijvoorbeeld tekeneiwitten die zijn betrokken bij het remmen van de menselijke afweer, die de Borrelia-bacterie helpen zich te vermommen, of die in de darm van de teek zitten. In dat laatste geval beschadigen de antistoffen de darm van de teek die daardoor loslaat. Wellicht is een vaccin gericht tegen een combinatie van tekeneiwitten en Borrelia-eiwitten de beste strategie. Zo’n vaccin laat voorlopig nog op zich wachten. Voor honden zijn er wel verschillende typen vaccins op de markt, maar niet in Nederland.

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

" Helaas werkt de enting maar voor een paar bepaalde types van de ziekte van lyme.. dus niet voor alle types en daarnaast zijn er nog meer ziektes die door de teek verspreidt kunnen worden.
Ik geef de enting hier dus ook niet. Ik gebruik wel een middel die teken en vlooien doodt (advantix), maar dat zou je anders daarnaast nog bovenop moeten gebruiken want een vaccinatie zorgt er natuurlijk niet voor dat een teek niet bijt.
 
Voor mij dus te weinig voordelen aan deze enting.
  "

 

Ben het helemaal eens met Judith. Tel daarbij op dat de enting iets van 60,- kost en die ieder jaar herhaalt moet worden.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Bultje op tandvlees?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^