waakse pup

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik kijk altijd uit naar bassies antwoorden ! Ze zijn soms vrij kritisch maar ik leer ervan maar ik denk dat de achtergrond van bassie er niet tot doe ik dit topic 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Met een koekje .. Hetzelfde als ik het woordje kijk aangeleerd heb. Is je hond stil dan koekje .. Ook probeerde ik opvoorhand te achterhalen wanneer hij ging blaffen bv als ik zag dat er iemand naar onze deur kwam zei ik SST en zat ik met mijn koekje in de hand. Vroeger blafte Max ook uit angst aan de leiband en dan stelde ik hem gerust en probeerde ik ook opvoorhand hem af te leiden maar als ik niet op tijd was stelde ik hem gerust. Nu heb ik het commando kijk zodat hij op mij fixeert er niet op de passerende hond  "

 Dit werkt heel goed, je hond zal bij iets wat hij eng vind en gaat blaffen, door het koekje een positieve prikkel krijgen. Hij zal dan de positieve prikkel gaan associeren met het geen hij eng vind, waardoor hij het niet meer eng gaat vinden. Je buigt het gedrag om. 

Dit werkt ook goed bij najagen van fietsers en joggers, blaffen aan de riem naar andere honden bvb.

 

honden page profiel bassiebassie 3 doggies


De woorden 'goed zo' of iedere andere gekozen combinatie die daarvoor in de plaats gebruikt kan worden, wordt toch ook nooit als één vd andere veel gebruikte commando's aangeleerd? Waarom zou dat met een ander woord niet ook op dezelfde manier kunnen? "

 


Goed zo wordt meestal gebruik als klikwoord en wordt meestal in het begin gevolgd door een brokje. Daarnaast is de intonatie van goed zo van belang. Dat wordt ook meestal op een vriendelijke manier gezegd. Als je het hebt over dingen als "klaar" dan wil je juist dat het gedrag daardoor stopt. Dat is een stuk lastiger.

honden page profiel MilaMila

honden foto van Mila

"  
Toen ik het woord 'klaar' zelf bij mijn honden begon te gebruiken, wisten ze ook niet wat het inhield.....de betekenis die weten ze zelfs vandaag de dag nog niet maar ze weten wel wat ik op dat moment van ze verlang. En ik heb idd. net zoals de TS waarschijnlijk 'klaar' nooit aangeleerd zoals ik wel bij vele andere zaken gedaan heb zoals bv. 'laat dat'. 
 
Klaar betekent bij mij niet dat ze iets niet mogen doen maar simpelweg dat iets wat ze of we samen aan het doen zijn na dat woord afgelopen is. En gek genoeg hadden ze dat al snel genoeg door zonder daar eerst een goed opgebouwde oefening van te maken.
 
De woorden 'goed zo' of iedere andere gekozen combinatie die daarvoor in de plaats gebruikt kan worden, wordt toch ook nooit als één vd andere veel gebruikte commando's aangeleerd? Waarom zou dat met een ander woord niet ook op dezelfde manier kunnen? "

 

Dit is eigenlijk precies wat ik hoop te bereiken door het woordje klaar te gebruiken. Ik gebruik klaar bijvoorbeeld ook als we aan het trainen zijn op trucjes, en we ermee stoppen. Klaar, snoeppot gaat dicht en ik sta op. Vaak lijkt ze dit eigenlijk wel op te pakken. Ik kijk gewoon of het lukt. Ben blij met alle tips hier en zal ze zeker proberen. 

 

honden page profiel MilaMila

honden foto van Mila

"  
Goed zo wordt meestal gebruik als klikwoord en wordt meestal in het begin gevolgd door een brokje. Daarnaast is de intonatie van goed zo van belang. Dat wordt ook meestal op een vriendelijke manier gezegd. Als je het hebt over dingen als "klaar" dan wil je juist dat het gedrag daardoor stopt. Dat is een stuk lastiger. "

 

Ik ga het proberen...

Maar met het direct naar binnen sturen hè, vraag ik me af wat dan het exacte doel erachter is. Haar afleiden door naar binnen te gaan? Pakt zij dit niet als straf op? zo van als ik blaf moet ik naar binnen en dat is niet leuk. Of de veilige omgeving opzoeken omdat ze onzeker/angstig is? Leert ze dan ooit wel weerbaar te worden en blijft ze dan niet onzeker/angstig?

Ik vind het lastig.. Zou graag in het koppie willen kijken.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Als ze binnen is, is de enge prikkel weg. Dat is het doel. Je straft niet, maar laat haar zien, waar het veilig is.

 

Het is natuurlijk wel de bedoeling, dat ze straks buiten kan zijn, op haar gemak.

 

Je zou eerst heel goed kunnen oefenen met het woordje kijk, van Max. Als dit goed gaat, buiten in de tuin oefenen, op momenten dat het rustig is. Als ook dat goed gaat, kijken of het lukt als er een enge prikkel is. Als ze weer blaft gewoon even naar binnen.

 

In de tuin met een balletje spelen of zo iets, dat ze leert dat de tuin een veilige plek is, is ook wel handig te doen. Of als je weet dat het buiten druk wordt, haar met een gevulde kong in de tuin zetten. Zo zal ze ook een positieve prikkel krijgen op enge momenten.

 

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Hier wat ik soms bij Ten doe/deed. 

 

Als hij in de tuin begon te blaffen ging ik erheen en liep ik hem voorbij meestal al kletsend in de vorm van.....Wat heb je gezien schat?.....O dat is niks/de buurman etc. Natuurlijk begreep hij niks van de woorden die ik gebruikte maar wel de energie/het gevoel wat erachter zat. Dan riep ik hem bij me, kroelde even en ging weer weg met hem achter me aan. Hetzelfde als hij voor de ruit begon te blaffen dan ging ik ernaast staan met weer hetzelfde tafereeltje. 

 

Hij is inmiddels ouder dus herken ik de verschillende boodschappen in zijn geblaf en ga na kort laten blaffen indien hij zelf niet stopt na met mij gecheckt te hebben over op 'klaar'.

 

 

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Bij mijn hond, in zo´n soort situatie, helpt het wel om hem te vertellen wat ik hoor. Gewoon op kalme toon en met zachte stem `bv. dat is de buurvrouw die de container naar de weg rijdt, ik ga straks ook de container bij de weg zetten. En kalm kordaat: Kom eens hier, ga je mee naar binnen?´ Ik zie hem ontspannen, komt bij me en samen gaan we naar binnen.

 

Dit is mijn ervaring en handelswijze met mijn hond.

 

Het is wel weer situatie afhankelijk, hierin spelen verschillende factoren een rol. Hoe over reactief is de hond op dat moment in z'n gedrag en hoe sterk zit hij in de emotie. Valt bij jouw hond nu wel mee gelukkig, wat ik in het filmpje zag en dat betekent dat hij bereikbaar is voor contact. Daarbij betrekt de hond jou ook in zijn beleving van de situatie en reactie (kijkt naar jou) en dat kan dan een mooi moment om hem te vertellen wat er gebeurt en wat jullie gaan doen.

 

Op basis wat ik nu op het filmpje zie, waar ik op let, is in mijn interpretatie ook vooral een hond die wat onzekerheid laat zien. In die onzekerheid maakt de hond ook contact met jou en dat is m.i.  echt een mooie gelegenheid de hond te kalmeren en eenmaal meer ontspannen weer mee te nemen naar binnen.

 

Wat ik vooral zie, al is er nog veel meer te zien, is een hond die een wat stramme houding heeft en de neiging heeft om achterwaarts te bewegen/te leunen. Ik interpreteer de stramme houding als spanning en het achterwaarts bewegen als zich verwijderen van het object/prikkel. Soms zie je een hond zelfs letterlijk vooruit en dan weer achteruit springen. Hij vertoond dus ook voorzichtig exploratiegedrag (wil wel onderzoeken wat het is) ondanks dat hij het ook spannend vind.

 

Ik merk overigens aan mijn hond ook weer dat, nu het voorjaar z'n intrede doet, het weer wennen is aan de luiden en beweging in de brandgang achter en opzij van het huis. Voor jouw hond is het helemaal nieuw (en in het filmpje was het nog donker ook). Ik vind hem in elk geval nog heel bereikbaar, dus ik wens je dat je met de tips hier iets vindt wat bij jou en je hond en jullie als span past om er meer rust in te brengen.

 

 

honden page profiel Arjen (Webmaster HondenPage)Arjen (Webmaster HondenPage)goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Arjen (Webmaster HondenPage)

Bassie ik heb weinig zin om op deze mooie zonnige dag ruzies uit te gaan zoeken. Vriendelijk en meteen latste verzoek om er gewoon mee op te houden.

Kai, je vroeg on het uit te zoeken :-) Wees dan verstandig en reageer er zelf niet op. Olie op het vuur volgens mij ....

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Petra en Manuela, jullie hebben een goede band met jullie hond(en) ze weten dat het bij de baas veilig is en vertrouwen op jullie en je eigen gevoel. Goud waard! 

 

Als je je hond zo goed kent en je hond jou zo vertrouwd, kan je zeker zeggen tegen je hond: nu klaar. Dan heb je wel al een goede basis met je hond. Een jongeren onzekere hond, zou ik dit niet gelijk doen. Maar dat is alleen een gevoel wat ik heb. 

honden page profiel kaikai 3 doggies

" Bassie ik heb weinig zin om op deze mooie zonnige dag ruzies uit te gaan zoeken. Vriendelijk en meteen latste verzoek om er gewoon mee op te houden.



Kai, je vroeg on het uit te zoeken <img class="/> Wees dan verstandig en reageer er zelf niet op. Olie op het vuur volgens mij .... "

 



Is dat niet een beetje de omgekeerde wereld?

Ik roep jullie er bij, hoop dat dit voldoende is.

OT:

Even over het aanleren van woorden. Er liggen onderzoeken, maar die zijn niet definitief...dat honden in hun leerprincipes van taal hetzelfde functioneren als mensen.

Bij mensen is taal geen geconditioneerd gegeven...dat was ook van Noam Chomsky's grote kritieken op de gedachteschool van het Behaviorisme. In hoeverre je dus echt woorden hoeft aan te leren volgens een conditioneringsprotocol vind ik persoonlijk twijfelachtig.

Sterker nog, als je zoveel aandacht gaat geven aan de hond binnen dit gedrag, kon dat wel eens nadelig uitpakken.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

" Petra en Manuela, jullie hebben een goede band met jullie hond(en) ze weten dat het bij de baas veilig is en vertrouwen op jullie en je eigen gevoel. Goud waard! 
 
Als je je hond zo goed kent en je hond jou zo vertrouwd, kan je zeker zeggen tegen je hond: nu klaar. Dan heb je wel al een goede basis met je hond. Een jongeren onzekere hond, zou ik dit niet gelijk doen. Maar dat is alleen een gevoel wat ik heb.  "

 

 

Ik zeg ook geen 'klaar' hoor. Ik (h) erken hem in het feit dat hij onrustig is bij wat hij waarneemt en spreek hem simpelweg kalmerend toe. Het is daarbij niet relevant of hij mij ook woordelijk 'verstaat'. Het gaat mij erom dat ik hem in z'n emotie erken en tegelijkertijd kalmeer en vertel wat we in deze ontstane situatie gaan doen.

 

Bij Liy Jane (zij meende soms wel te moeten waken over ons ) riep ik haar bij me, ze kreeg een kriebel en dan liep ik naar de poort (keek even) en kwam dan terug met de opmerking 'het is oké' ga maar op je 'plaats'. Dat was wat tussen ons prima werkte. Waarschuwen mag, maar er in doorslaan is niet oké. Als er een grote boze wolf in de steeg staat zal ik degene zijn die hem weg stuurt   Jahaaaaa dat durf ik

honden page profiel kaikai 3 doggies

" B
Op basis wat ik nu op het filmpje zie, waar ik op let, is in mijn interpretatie ook vooral een hond die wat onzekerheid laat zien. In die onzekerheid maakt de hond ook contact met jou en dat is m.i.  echt een mooie gelegenheid de hond te kalmeren en eenmaal meer ontspannen weer mee te nemen naar binnen.

 

Wat ik vooral zie, al is er nog veel meer te zien, is een hond die een wat stramme houding heeft en de neiging heeft om achterwaarts te bewegen/te leunen. Ik interpreteer de stramme houding als spanning en het achterwaarts bewegen als zich verwijderen van het object/prikkel. Soms zie je een hond zelfs letterlijk vooruit en dan weer achteruit springen. Hij vertoond dus ook voorzichtig exploratiegedrag (wil wel onderzoeken wat het is) ondanks dat hij het ook spannend vind.

 


 

  "

 



Ik vind de hond juist niet onzeker in het exploratiegedrag. Sterker nog, ze kadert in haar gedrag al de hele omgeving...precies zoals je het eigenlijk zou willen van een waakse hond. Daarbij komt geen angst of onzekerheid kijken, maar in mijn mening juist het tegenovergestelde. Een echt angstige of onzekere hond, zeker in deze leeftijd, is niet meer in staat om zo te blijven bewegen en herijken van de situatie. Dat er spanning op de hond zit is duidelijk, daar ben ik het mee eens, maar die hoeft niet direct negatief te zijn.

In het algemeen:

Denk dat het in dit soort situaties goed is, om juist wat minder van het conditioneringsdenken toe te passen, en iets meer van de sociale leerprocessen. Wat doet moeder bijvoorbeeld als een pup zich druk maakt om niks? Helemaal noppes...want er is niks ;-)

Als we zo meegaan in het gedrag van de hond...toespreken, gaan kijken, etc...geven we in mijn mening onbedoeld juist de boodschap dat het blafgedrag wel gerechtvaardigd was. Afhankelijk van wat je wil, een hond die blijft blaffen of juist niet...kan dat natuurlijk een goede keus zijn.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

"  
Goed zo wordt meestal gebruik als klikwoord en wordt meestal in het begin gevolgd door een brokje. Daarnaast is de intonatie van goed zo van belang. Dat wordt ook meestal op een vriendelijke manier gezegd. Als je het hebt over dingen als "klaar" dan wil je juist dat het gedrag daardoor stopt. Dat is een stuk lastiger. "

 

Dat is idd. vaak zo. En zoals je aangeeft is de intonatie (en soms lichaamshouding) van belang vandaar dat ik denk dat 'klaar' hier net zo goed werkt. 

 

Bij mijn eerste hond heb ik alleen beloond met 'goed zo' als ik al iets zei, alles ging op gevoel. Ik wist destijds niet beter. Trucjes waren voor TV en circus honden en ik had ook geen idee hoe ze dat die geweldige honden úberhaupt aangeleerd hadden. Behalve aangeven dat ik iets goed of afkeurde heb ik dus niks gedaan. En wat heb ik een heerlijke hond gehad die amper op 'bevel' iets uit hoefde te voeren omdat hij het gewoon al deed. Gewoon hij als mens en ik als hond met elk hun eigen taal. 

 

edit: die zal ik maar even omdraaien.......hij als hond en ik als mens.....

 

 

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" Bassie ik heb weinig zin om op deze mooie zonnige dag ruzies uit te gaan zoeken. Vriendelijk en meteen latste verzoek om er gewoon mee op te houden.



Kai, je vroeg on het uit te zoeken <img class="/> Wees dan verstandig en reageer er zelf niet op. Olie op het vuur volgens mij .... "

 


Ik ben het helemaal met je eens Arjen dat het veel te mooie dag is om ruzies uit te zoeken of te maken!

Als ik dan als verzoek aan Kai ook nog even mag toevoegen dat het ook niet erg chic is om via pb olie op het vuur te gooien door bedreigingen te uiten en vervolgens wel gaan roepen dat het de omgekeerde wereld is.......

honden page profiel kaikai 3 doggies

"  

Ik ben het helemaal met je eens Arjen dat het veel te mooie dag is om ruzies uit te zoeken of te maken!



Als ik dan als verzoek aan Kai ook nog even mag toevoegen dat het ook niet erg chic is om via pb olie op het vuur te gooien door bedreigingen te uiten en vervolgens wel gaan roepen dat het de omgekeerde wereld is....... "

 



Zullen we PB, lekker PB houden, Frans?

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

"  

Ik vind de hond juist niet onzeker in het exploratiegedrag. Sterker nog, ze kadert in haar gedrag al de hele omgeving...precies zoals je het eigenlijk zou willen van een waakse hond. Daarbij komt geen angst of onzekerheid kijken, maar in mijn mening juist het tegenovergestelde. Een echt angstige of onzekere hond, zeker in deze leeftijd, is niet meer in staat om zo te blijven bewegen en herijken van de situatie. Dat er spanning op de hond zit is duidelijk, daar ben ik het mee eens, maar die hoeft niet direct negatief te zijn.

In het algemeen:

Denk dat het in dit soort situaties goed is, om juist wat minder van het conditioneringsdenken toe te passen, en iets meer van de sociale leerprocessen. Wat doet moeder bijvoorbeeld als een pup zich druk maakt om niks? Helemaal noppes...want er is niks ;-)

Als we zo meegaan in het gedrag van de hond...toespreken, gaan kijken, etc...geven we in mijn mening onbedoeld juist de boodschap dat het blafgedrag wel gerechtvaardigd was. Afhankelijk van wat je wil, een hond die blijft blaffen of juist niet...kan dat natuurlijk een goede keus zijn. "

 

Ik geef duidelijk aan waarin ik een stuk onzekerheid in de houding van de pup waarneem. Dat de pup daarbij ook blijk geeft van exploratie gedrag duid ik als heel positief. De pup vlucht niet meteen weg van hetgeen hij waarneemt en duikt er ook niet bovenop (overlevingsstrategie). Hij blijkt dus nog ruimte te hebben tot onderzoek gedrag en staat open voor leereffecten. Dit kan allemaal samengaan in 1 hond en 1 situatie, het is niet zo zwart/wit als jij het stellig interpreteert.

 

De enige die het hier en nu over conditioneren heeft ben jij. Ik zie de meerwaarde van die discussie op dit moment even niet dus dat thema laat ik voorbij gaan.

 

We als in 'wij' ? Ik en jij?

 

Ik meen dat ik mijn persoonlijke ervaringen beschreven heb. En voel me dan ook niet verbonden met jouw visie hierin aangezien mijn ervaringen en vooral samenleven met de honden van geheel andere orde is en die 'ons' (mijn individuele hond(en) en ik) goed past. Dit soort dingen zijn bovenal hond-mens en relatie afhankelijk.

 

Je kunt een kookboek pakken en het recept volgen, maar een goede kok heeft inzicht in de eigenschappen van de producten, wat wel en niet kan, wat wel en niet kan gecombineerd en heeft inzicht in de smaakbeleving en door ervaring en het vele werken met en de liefde voor de producten komt hij tot de meest bijzondere resultaten omdat hij ze creatief durf en kan toepassen. Daar sta je dan met je kookboek in de hand en je mislukte gerecht omdat de boel in de schift is gegaan en je geen idee hebt waarom.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"  
. Gewoon hij als mens en ik als hond met elk hun eigen taal. 
 
edit: die zal ik maar even omdraaien.......hij als hond en ik als mens.....
 
  "

 Had het niet eens door Vind het eigenlijk wel mooi zo omgedraaid, hoe je met je eigen hond verweven kan zijn. Elkaar zo goed kent. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"  

Ik vind de hond juist niet onzeker in het exploratiegedrag.
 
Wat doet moeder bijvoorbeeld als een pup zich druk maakt om niks? Helemaal noppes...want er is niks ;-)


 De meeste hier zien het wel als onzeker gedrag.

 

Mijn ouders fokten boxers en teckels, wat deed de moeder als er iets engs was, voor de pups gaan staan. De kleintjes beschermen. Als de pup bij ons buiten liepen en eentje gaf een piep of  een onzeker blafje, hup daar was mams om ze te beschermen en te laten zien dat het ok is. Een moeder let sowieso op een veilige omgeving en zorgt dat het enge weg is. 

 

Hier een nestje kittens gehad, onze moeder poes heeft dit beschermende nog vele malen erger. Hoevaak je hoort dat een moeder poes de kittens naar een ander „veiliger" en ontvindbaar plekje sleept.  Ook honden doen dit, wel minder. De plek is voor de moeder niet veilig genoeg en veiligheid is wat ze willen voor hun kroost. 

 

Wat je ook wel eens ziet, als iemand een pup genomen heeft naast een oudere hond, dat de pup bescherming zoekt bij de oudere hond, er achter gaan staan enzo als de pup iets engs vind. 

Maar als er niks is, is er niks

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

"  Had het niet eens door Vind het eigenlijk wel mooi zo omgedraaid, hoe je met je eigen hond verweven kan zijn. Elkaar zo goed kent.  "

 

Ja dat is als je lekker id tuin vh zonnetje aan het genieten bent en tussentijds je aandacht ook tussen de honden verdeeld.

 

Tegen de tijd dat ik een reactie plaats nadat ik eraan begin staat er alweer een hele rits tussen......paar keer met de bal gooien, kopje koffie, aai over de bolletjes, lekkers uitdelen, tot de orde manen...... 

honden page profiel kaikai 3 doggies

"  

Ik geef duidelijk aan waarin ik een stuk onzekerheid in de houding van de pup waarneem. Dat de pup daarbij ook blijk geeft van exploratie gedrag duid ik als heel positief. De pup vlucht niet meteen weg van hetgeen hij waarneemt en duikt er ook niet bovenop (overlevingsstrategie). Hij blijkt dus nog ruimte te hebben tot onderzoek gedrag en staat open voor leereffecten. Dit kan allemaal samengaan in 1 hond en 1 situatie, het is niet zo zwart/wit als jij het stellig interpreteert.

 

De enige die het hier en nu over conditioneren heeft ben jij. Ik zie de meerwaarde van die discussie op dit moment even niet dus dat thema laat ik voorbij gaan.

 

We als in 'wij' ? Ik en jij?

 

Ik meen dat ik mijn persoonlijke ervaringen beschreven heb. En voel me dan ook niet verbonden met jouw visie hierin aangezien mijn ervaringen en vooral samenleven met de honden van geheel andere orde is en die 'ons' (mijn individuele hond(en) en ik) goed past. Dit soort dingen zijn bovenal hond-mens en relatie afhankelijk.

 

Je kunt een kookboek pakken en het recept volgen, maar een goede kok heeft inzicht in de eigenschappen van de producten, wat wel en niet kan, wat wel en niet kan gecombineerd en heeft inzicht in de smaakbeleving en door ervaring en het vele werken met en de liefde voor de producten komt hij tot de meest bijzondere resultaten omdat hij ze creatief durf en kan toepassen. Daar sta je dan met je kookboek in de hand en je mislukte gerecht omdat de boel in de schift is gegaan en je geen idee hebt waarom. "

 



Maar is het dan niet zo dat jouw manier van doen eigenlijk gewoon aantoonbaar niet werkt? Maw, je hond blaft nog steeds terwijl je liever had van niet? Of begrijp ik dat verkeerd? Bedoel dat niet vervelend, vraag dit uit interesse.

Die onzekerheid...ik vind dat de conclusie te makkelijk getrokken word. Spanning is meteen gelijk getrokken aan iets negatiefs. De hond zit zogenaamd nog in de angstfase...terwijl binnen die angstfases rasspecifiek ook weer grote nuances zitten. Wat ik hier zie gebeuren, en de adviezen die er uit voort komen, ervaar ik persoonlijk als schadelijk voor deze pup. Dus zal ik het zeker niet laten, er iets van te zeggen.

Komen hier in mijn mening verschillende zaken samen. Het ras van de hond (en deze zijn domesticatie geschiedenis) exploratiedrift en inzichtelijk handelen/intelligentie (het afbakenen van de omgeving en daarbinnen de omgeving controleren en hercontroleren) De interactie met de baas en dan, inderdaad, het lichamelijke gestel van de hond.

Dus inderdaad, het kookboek buiten beschouwing gelaten, zijn de ingrediƫnten op zich al gecompliceerder dan hier is voorgedaan door anderen. Dat vind ik jammer, jammer voor TS en de pup...ook jammer voor de mensen die niet verder kijken dan...

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Interessant topic. Ik herken het gedrag bij Rhowdy, rottweiler teef van 1,5. Ik vat het altijd op als waaksheid en leidt haar dan af met wat commando's in spelletjesvorm. Misschien ook niet goed, want ik geef haar dus wel aandacht. Maar daardoor wordt haar gespannen houden wel weer ontspannen. Ik reageer dus ook niet op haar gedrag in de vorm van "Rhowdy stil." , maar sta dan "toevallig" net op om een traingsessie of speelkwartier in te lassen. Hier werkt het altijd. 

 

@Bassie, heb je misschien een duidelijke omschrijving, of misschien beter zelfs, een filmpje waarop je WEL een waakse hond ziet?

Ik heb hier ooit gelezen dat waaks altijd komt door onzekerheid, de situatie niet vertrouwen, en dus blaffen. En dat waakhonden dus ook niet zo zeer 'de omgeving ' bewaken, maar uit onzekerheid voor dat onbekende gaan wegblaffen of desnoods bijten. 

Uiteraard was dit ook slechts een forum-post, dus zoveel mensen zoveel meningen.. 

 

Mijn vraag is dus of je kan uitleggen, of beeldmateriaal hebt, van een waakse hond zonder onzekerheid. Dit vraag ik zodat ik het kan vergelijken met Rhowdy haar gedrag, om te weten te komen of zij nog onder het label *waaks*  of *onzeker*  valt ;) , om het maar even zwart wit te zeggen. Alvast bedankt. 

honden page profiel kaikai 3 doggies

Goede waaksheid komt voort uit territoriumdrift, niet uit onzekerheid.

Is een beetje de trend op het moment, om alle agressie weg te zetten als onzekerheid...waarom weet ik niet zo goed. Misschien omdat mensen niet willen accepteren dat honden, net als mensen, perfect in staat zijn tot woede, irritatie en geweld.

Een hond die het huis als territorium ziet, heeft een lage tolerantie voor het vreemde in die omgeving. Dezelfde intolerantie die ik heb tegen muggen bij mijn oor. Daar komt vervolgens ook gepaste agressie bij kijken.

Agressie kan voortkomen uit onzekerheid/angst. Het kan ook het resultaat zijn van een hoge zelfzekerheid gekoppeld aan een intolerantie voor het een of ander.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

"  

Maar is het dan niet zo dat jouw manier van doen eigenlijk gewoon aantoonbaar niet werkt? Maw, je hond blaft nog steeds terwijl je liever had van niet? Of begrijp ik dat verkeerd? Bedoel dat niet vervelend, vraag dit uit interesse.

Die onzekerheid...ik vind dat de conclusie te makkelijk getrokken word. Spanning is meteen gelijk getrokken aan iets negatiefs. De hond zit zogenaamd nog in de angstfase...terwijl binnen die angstfases rasspecifiek ook weer grote nuances zitten. Wat ik hier zie gebeuren, en de adviezen die er uit voort komen, ervaar ik persoonlijk als schadelijk voor deze pup. Dus zal ik het zeker niet laten, er iets van te zeggen.

Komen hier in mijn mening verschillende zaken samen. Het ras van de hond (en deze zijn domesticatie geschiedenis) exploratiedrift en inzichtelijk handelen/intelligentie (het afbakenen van de omgeving en daarbinnen de omgeving controleren en hercontroleren) De interactie met de baas en dan, inderdaad, het lichamelijke gestel van de hond.

Dus inderdaad, het kookboek buiten beschouwing gelaten, zijn de ingrediënten op zich al gecompliceerder dan hier is voorgedaan door anderen. Dat vind ik jammer, jammer voor TS en de pup...ook jammer voor de mensen die niet verder kijken dan... "

 

Dan denk ik dat je me inderdaad niet begrijpt.
Dat kan te maken hebben met mijn schrijven, maar kan ook te maken hebben met jouw eigen perceptie van waaruit je mijn schrijven interpreteert.
 
Laat ik voorop stellen dat ik geen enkele behoefte heb om mijn hond volledig monddood te maken.
Mijn hond mag met blaffen bv aangeven dat hij 'iets' niet vertrouwt, ergens van schrikt of waarschuwen.
 
Wat ik van belang vind is dat dit blafgedrag niet doorslaat in hysterie, voortdurende herhaling en zelfstandige acties.
 
In Jip z'n geval (wanneer hij zowel schrikt als exploratiegedrag laat zien) werkt het wanneer ik hem de gelegenheid tot rust en kalmte biedt om de situatie even in ogenschouw te nemen en zelf te ondervinden dat de wereld niet vergaat en hij er ook niets mee hoeft. Zo kan ik hem ondersteunen in z'n leerproces van sneller kalmeren, ontladen en resetten en wat je wel kunt doen. Op termijn heeft dit een gunstig effect gehad op de manier waarop hij in de toekomst met dergelijk situaties omgaat. Hij mag uiteraard schrikken en uit schrik blaffen (dat is wie hij is), maar nu reset hij veel sneller, haast alsof je hem ziet denken "ohja...duhuh ... dat hoefde niet" en verwijderd zich van de prikkel en gaat z'n eigen ding doen (al dan niet samen met mij)  dat is echt heel leuk om te zien.
 
Het is ook een situatie die niet statisch is. Dit is nog maar ons tweede voorjaar in nieuwe huis/tuin, het eerste voorjaar waarin hij ook al echt gesetteld is hier. In het andere huis durfde hij (door onveranderbare omstandigheden) niet in de tuin (vluchtgedrag naar binnen). Ik geniet enorm van het feit dat hij hier heerlijk ontspannen kan genieten van chillen in de zon.
 
In de situatie met Lily mag zij van mij een waarschuwingsblaf geven, maar voor mij is het onacceptabel dat ze hier in doorslaat en zelfstandig actie op wil gaan ondernemen. Door mij te waarschuwen erken ik haar en zij erkent in mij de persoon die vervolgens de actie onderneemt en dit is dan ook de interactie die ontstaat. Ik zou haar in haar 'zijn' tekort gedaan hebben als ik haar monddood had gemaakt, zo was onze relatie in het geheel niet.
 
In beide situatie is geen enkele sprake geweest van een instandhouding of doen verergeren van blafgedrag, maar juist een toename van kalmte, controle en wederzijdse verstandhouding. Gaandeweg leer ik, ontdek ik en creëer ik en dat is het, niet meer en niet minder.
 
Hoe meer ervaring met verschillende honden en hoe meer kennis en begrip van de ingrediënten hoe wijzer ik word en alert ben op het perongeluk 'conditioneren' van blafgedrag... of bedoelde je dat niet?
 
On Topic
 
Dit is een heel mooi en duidelijk filmpje in dit topic, waar veel uit te halen valt. Doordat de hond in de houding heel duidelijk een soort van achterwaartse/afwendende bewegingen maakt mag je daaruit (vind ik) wel concluderen dat er een motivatie onder zit die maakt dat hij zich wil verwijderen van de prikkel.
 
Het is die houding waarom ik uitkom bij een onzeker gemoed. De spanning die ik zie benoem ik, maar is niet los van voorgenoemde eenduidig te interpreteren. Het mag duidelijk zijn dat een hond die alert is spieren aanspant, maar het zegt nog niets over de onderliggende motivatie van die alertheid of spanning en daarom zegt dat 'an sich' ook niet zoveel, veel te weinig om conclusies uit te mogen trekken.
 
Het is in deze situatie de combinatie van de alertheid, de spanning in combinatie met de achterwaartse houding/beweging (Let ook vooral op het achterwaarts leunen op de achterhand) die eerder doen denken aan onzekerheid dan aan zekerheid. Daarbij laat de pup (jonge hond)  dan ook heel mooi het toch wel nieuwsgierige zien, het eigenlijk wel willen onderzoeken  (exploratiegedrag) en hanteerbaar maken van de situatie is en daarbij maakt de pup ook nog contact met de eigenaar.
 
Dat is allemaal te halen uit deze korte opname, ook al zien we maar een korte momentopname en missen we nog een boel info. Je moet altijd naar het individu kijken binnen het geheel, het totaalplaatje, de totale context en niet alleen naar losse elementen want dan is de kans groot dat je de plank mis slaat. Dat maakt het ook allemaal zo complex.
 
En dan kom ik uit bij het kookboek. Op een hondenforum als HP komt heel veel kennis en ervaring samen en het is ook heel boeiend om dit met elkaar uit te wisselen. Toch worden adviezen nog vaak gebracht en gebruikt als recepten uit een kookboek. Het mist soms aan voldoende inzicht in de totale complexe situatie, kennis van ... en ervaring om gegeven en gekregen ervaringen en adviezen op de juiste wijze te interpreteren en te gebruiken.
 
En dan ben ik het met je eens dat dit heel jammer is en dat je mens en dier graag veel meer zou willen geven en zelf ontvangen dan binnen een forum mogelijk is. Het is daar waar je zelf de afweging moet gaan maken wat je aanbiedt op een forum en wat niet.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

" Goede waaksheid komt voort uit territoriumdrift, niet uit onzekerheid.

Is een beetje de trend op het moment, om alle agressie weg te zetten als onzekerheid...waarom weet ik niet zo goed. Misschien omdat mensen niet willen accepteren dat honden, net als mensen, perfect in staat zijn tot woede, irritatie en geweld.

Een hond die het huis als territorium ziet, heeft een lage tolerantie voor het vreemde in die omgeving. Dezelfde intolerantie die ik heb tegen muggen bij mijn oor. Daar komt vervolgens ook gepaste agressie bij kijken.

Agressie kan voortkomen uit onzekerheid/angst. Het kan ook het resultaat zijn van een hoge zelfzekerheid gekoppeld aan een intolerantie voor het een of ander. "

 

Maar dan moet je wel het verschil weten te maken tussen de onderliggende motivaties voor het gedrag.

Anders sla je alsnog de plank mis.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" Goede waaksheid komt voort uit territoriumdrift, niet uit onzekerheid.



Is een beetje de trend op het moment, om alle agressie weg te zetten als onzekerheid...waarom weet ik niet zo goed. Misschien omdat mensen niet willen accepteren dat honden, net als mensen, perfect in staat zijn tot woede, irritatie en geweld.



Een hond die het huis als territorium ziet, heeft een lage tolerantie voor het vreemde in die omgeving. Dezelfde intolerantie die ik heb tegen muggen bij mijn oor. Daar komt vervolgens ook gepaste agressie bij kijken.



Agressie kan voortkomen uit onzekerheid/angst. Het kan ook het resultaat zijn van een hoge zelfzekerheid gekoppeld aan een intolerantie voor het een of ander. "

 


Hoewel ik het niet vaak met jou eens ben, ben ik het dit keer wel met je eens. Al zie je meestal wel stress bij het inzetten van agressie. Net zoals dat bij mensen te zien is. Er zijn niet veel mensen en ook honden die geen stress vertonen bij agressie.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Lily was en Jip is onbekende kruising. En toch allebei hond ;-)

 

@Kai, vergis jij je niet met de veel gelezen opmerking dat 'agressie vaker voortkomt uit onzekerheid' ipv waaksheid? Waar ik het overigens wel vaak mee eens ben, hoewel ik niet ontken dat frustratie en lage tolerantie ook een rol kan spelen, maar dan komt er vaak wel meer stress bij kijken.

 

Ik heb samegeleefd met een echte 'waker'. Hij was heel zelfzeker en zeker van z'n zaak. Blafte ook niet, maar dreigde wel. Zowel in houding en kalme energie als met een diepe grom als het hem echt menens was. Geen frustratie en irritatie.

honden page profiel kaikai 3 doggies

"  

Hoewel ik het niet vaak met jou eens ben, ben ik het dit keer wel met je eens. Al zie je meestal wel stress bij het inzetten van agressie. Net zoals dat bij mensen te zien is. Er zijn niet veel mensen en ook honden die geen stress vertonen bij agressie. "

 



Ik zou dat ook als zeer onwenselijk ervaren, en dergelijke hond(of mens) in ieder geval nooit meer inzetten voor de fok.

Die stress heeft natuurlijk een functie, want ze maakt ook dat agressie niet zonder geldige toedracht ingezet kan worden. Mensen die dat niet ervaren, zijn nou typisch de mensen die je niet in je vriendenkring wil hebben. ;-)

honden page profiel kaikai 3 doggies

Petra,

ga niet reageren op je hele stuk.

Maar even over de lichaamstaal en het achteruit gaan van de pup in het filmpje. De pup neemt de hele ruimte in, laat daarmee precies de blauwprint zien voor het gedrag waarop het ras eigenlijk gefokt is. Daarvoor moet zij eerst achteruit. :-)

In deze is dat wel belangrijk, want wat deze pup eigenlijk doet is zich juist niet separeren van de prikkel (waarvan de locatie overigens niet via dit filmpje te bepalen is) maar de prikkel omzetten in haar natuurlijke gedrag. Dat is eigenlijk precies wat je wil van zo'n hond, met oog op het ras, die zich hiermee juist in staat stelt verdere interactie te voeren, in plaats van die interactie te beperken.

Ik schaar dat daarom dus absoluut niet onder onzekerheid. Het is wel iets, maar TS gaf het al aan en we zijn het er eigenlijk allemaal mee eens, dat niet uit de hand moet lopen. En dat waarschijnlijk ook niet zal doen als er geen buitensporige aandacht naar het gedrag gaat.

honden page profiel MilaMila

honden foto van Mila

Zo na een dagje werken leuk om jullie reacties te lezen. Dank allemaal hiervoor!

Omdat ik het erg interessant vind dat er een aantal hier zo goed letten (en verstand hebben) op de lichaamstaal van de hond, hier een filmpje van net. (de 2e keer dat ze in de tuin geblaft heeft vandaag. 's avonds echter vaker dan overdag).

Hieraan vooraf gaat, dat ze heerlijk door de tuin aan het keutelen is, we wat spelen met haar touw en mij geregeld op zoekt. We horen een geluid wat verderop, ik denk iemand die iets neerzet in zijn schuur o.i.d.

 

pagina 3 van 5 12 34 5
Volgende forumvraag: Hellup! Een puber!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^