Lijngetrek!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jolien * Lexi en LionelJolien * Lexi en Lionel

honden foto van Jolien * Lexi en Lionel

Hey allemaal,

 

Lexi en Mila zijn echt ongelooflijke schatten, maar het wandelen verloopt regelmatig echt lastig!

Ze trekken enorm hard aan de lijn. We hadden eerst een gentle walker tuigje, maar dat hielp niets. Dan maar een slipketting gekocht. Helpt iets meer, maar nog steeds niet het gewenste effect.

Zeker als ze op een gebied komen waar ze niet vaak komen of nog niet geweest zijn, is er geen houden aan.

Ook wanneer we voorbij honden wandelen die staan te blaffen, kan ik ze met moeite tegen houden.

 

Nu is het zo dat, wanneer ik met Lexi alleen ga wandelen ze quasi perfect bij me aan de lijn loopt. Het is dus niet dat ze het niet kan!

Ze wandelen ook vaak samen dan alleen, dus het is ook niet dat ze dan extra uitgelaten zijn omdat ze voor een keer samen wandelen. Dit zijn ze al van kleins af aan gewend. Ook al zullen ze natuurlijk meer geprikkeld zijn door elkaar dan als ze alleen gaan wandelen, dat zie ik wel.

Dus ik vroeg me af of jullie dit ook voorhebben, dat ze enkel mooi lopen als ze apart wandelen?

Hoe oefenen jullie er mee?

 

En hoe kan ik best reageren als Lexi naar blaffende honden toe wil tijdens het wandelen?
Nu probeer ik het zo goed mogelijk te negeren en stap ik gewoon door. Maar ze weegt natuurlijk 21kg en is best sterk, dus kan haar niet zomaar even mee "sleuren". Ik beloon haar ook als ze eventjes goed mee wandelt en de andere hond een klein beetje negeert, maar dat gebeurt zo weinig dat ik het ook niet consequent kan doen. Ik wil sowieso een K9 Tuig kopen met handvat, zodat ik haar in elk geval makkelijker kan begeleiden in zo een gevallen, maar dit is natuurlijk geen echte oplossing.

 

Oh ja, Lexi is nu 11 maanden en Mila wordt binnen enkele dagen 1 jaar.


Alle raad is welkom

 

(weet niet of het de juiste categorie is, omdat ze niet echt meer pups zijn, maar ik ze ook nog niet echt als 'volwassen' hond beschouw)

Renee (Gast)

Hoi Jolien,    ben en je op puppycursus geweest? Ik vermoed van niet maar jou honden zijn nog jong dus opzich nog leerbaar. Allereerst heb je geduld nodig en hou in je achterhoofd een keer succes gehad is erg lastig af te leren. Als je met je hond(en) wandelt en ze gaan trekken blijf dan staan. Pas op het moment dat de hond aandacht voor jou heeft beloon je je hond met een hoge stem(goedzo) en geef je de hond wat lekkers. Nogmaals dit is het makkelijkst als het van pup af aan is geleerd. Met deze oefening leer jij je hond aan dat zodra ze aan de riem trekken ze moeten omkeren. Mijn hond heb ik dit van pup af aan geleerd dus ze doet het bijna (automatisch).Een evt opfriscursus met jou honden raad ik aan. Je geeft aan dat je ze moeilijk tegen kan houden dan is het misschien wel verstandig om apart van elkaar te oefenen. Jou ene hond kan wel netjes aan de lijn lopen dus blijkbaar is je andere hond dominanter en kopieerd je hond het gedrag van de ander. Veel succes gewenst    

honden page profiel Jolien * Lexi en LionelJolien * Lexi en Lionel

honden foto van Jolien * Lexi en Lionel

" Hoi Jolien, 
 
ben en je op puppycursus geweest? Ik vermoed van niet maar jou honden zijn nog jong dus opzich nog leerbaar. Allereerst heb je geduld nodig en hou in je achterhoofd een keer succes gehad is erg lastig af te leren. Als je met je hond(en) wandelt en ze gaan trekken blijf dan staan. Pas op het moment dat de hond aandacht voor jou heeft beloon je je hond met een hoge stem(goedzo) en geef je de hond wat lekkers. Nogmaals dit is het makkelijkst als het van pup af aan is geleerd. Met deze oefening leer jij je hond aan dat zodra ze aan de riem trekken ze moeten omkeren. Mijn hond heb ik dit van pup af aan geleerd dus ze doet het bijna (automatisch).Een evt opfriscursus met jou honden raad ik aan. Je geeft aan dat je ze moeilijk tegen kan houden dan is het misschien wel verstandig om apart van elkaar te oefenen. Jou ene hond kan wel netjes aan de lijn lopen dus blijkbaar is je andere hond dominanter en kopieerd je hond het gedrag van de ander. Veel succes gewenst
 
  "
De quote doet weer lastig, dus even zo:
Bedankt voor je reactie!
Met mijn eigen hond Lexi ben ik wel naar puppycursus geweest. Met Mila zijn ze niet geweest.
Als ze trekken en we blijven staan, blijven zij ook staan en hebben ze aandacht. Maar vanaf dat we wandelen trekken ze weer.
Doordat ik met Lexi naar de hondenschool ben geweest merk ik wel dat ze beter luistert, ze weet dat ze dan op mij moet wachten als ik blijf staan.
Als ze een ander hond ziet slaat ze echter alles in de wind en heeft ze dikke bananen in de oren.

Lexi is trouwens erg dominant tegenover Mila, dus niet omgekeerd. Dus dan zou Mila het goede gedrag moeten kopiëren van Lexi, wat niet zo is jammer genoeg
In de hondenschool leerde Lexi trouwens het commando 'volgen', dan moet ze me aankijken en mooi met me volgen. Ze kent dit commando nog steeds, maar zodra ik haar daarvoor beloond heb (koekje en/of compliment) begint ze weer te trekken aan de lijn.

en apart oefenen met Mila zal ik nog aanraden (Mila is de hond van mijn broer, waar vooral mijn moeder mee bezig is nu broer terug aan het studeren is). Met Lexi loopt ze bijna perfect als ik er apart mee oefen dus dat is het probleem niet. Het is juist als ze samen met Mila wandelt dat ze 'opeens vergeet' dat ze niet mag trekken
 

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Sadi is ook naar puppycursus geweest en weet heel goed hoe het graag gezien word en kan het ook maar alleen op bepaalde rustige plekken die ze goed kent. Zo gauw we van dat stuk af zijn trekt ze ook behoorlijk. en is t vaak lastig haar aandacht terug te krijgen. 

Met twee honden krijg je de situatie dat ze elkaar dan ook nog eens gaan versterken.

 

Ik heb net eergister het boekje help mijn hond trekt van turid rugaas binnen gekregen en daar staan wel bruikbare tips in. We hebben nog wel gekeken voor een andere hondenschool basiscursus, maar daar zag alles er echt uit als robot werk en ik wil wel een hond die niet aan de lijn trekt maar niet een hond die een robot is ze mag best ook hond zijn. 

Dus met behulp van de tips uit het boekje gaan we nu eerst zelf aan de slag. en mochten we daar toch nog hulp bij nodig hebben denk ik dat me ga richten op enkele prive lessen. In eigen omgeving want tijdens de cursus op t veld doet ze alles perfect...

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Van Soraya haar profiel gehaald. :)

Renee (Gast)

Hoi Jolien,   Oké ja ik had al zoiets gedacht blijf dat in elk geval oefenen de aanhouder wint zal ik maar zeggen. Wat ook helpt is gewoon met kaas, worst en rodi worst. Zit in een rode verpakking bij de welkoop kun je dat kopen vinden ze erg lekker. Neem dat altijd mee en houd dat voor de neus en stuur je hond daarmee in  de desgewenste positie en probeer er een commando van te maken. Mijn hond kent naast, is gewoon naast de baas blijven lopen. Ik wens je nogmaals succes en blijf oefenen, ik heb ook momenten gedacht dit wordt niks maar de kleinste verbeteringen aanprijzen helpt. Ik heb een jack russel en soms liep ik meer gebukt met dat worstje en stond ik meer stil dan dat ik aan het wandelen was maar uiteindelijk kreeg ik mijn zin en nu loopt ze altijd prachtig naast

honden page profiel MBXMBX 3 doggies

honden foto van MBX

" Van Soraya haar profiel gehaald. :-) "

 Op het plaatje ziet er zo leuk uit maar in werkelijkheid werkt het niet bepaald bij mij haha.

Zonder elkaar lopen ze perfect mee. Luisteren ze goed en is 1 blik al voldoende.

Samen is echt hel zo ongeveer. De één trekt omdat de ander trekt en de ander trekt weer omdat de één trekt.. Ook al van alles geprobeerd maar niks blijkt te werken.

Heb het zelfs geprobeerd met lekkere dingen in de hoop ze om te kopen. dan loopt de oudste braaf mee en zodra ik hem beloon trekt ie weer verder. De jongste, die is echt nergens van onder de indruk. Eten doet er niks, beloningen doen er niks, correcties doen er niks. T boeit dr allemaal niet zo

Ik lees dus ook mee, misschien komt de perfecte tip nog wel voorbij.

 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Kwestie van trainen "alsof" ze het niet kennen. En het alsof staat tussen aanhalingstkens omdat je honden het echt niet beheersen. Honden generaliseren slecht en wat wij denken dat ze kennen is vaak aan context gebonden. 

honden page profiel Jolien * Lexi en LionelJolien * Lexi en Lionel

honden foto van Jolien * Lexi en Lionel

" Kwestie van trainen "alsof" ze het niet kennen. En het alsof staat tussen aanhalingstkens omdat je honden het echt niet beheersen. Honden generaliseren slecht en wat wij denken dat ze kennen is vaak aan context gebonden.  "

 

 

Wat bedoel je, dat als ik alleen met haar wandel ze het als een andere situatie ervaart dan als we met Mila erbij wandelen en ze daardoor dan wél aan de lijn trekt? En hoe pak ik dat dan aan?

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

"  
 
Wat bedoel je, dat als ik alleen met haar wandel ze het als een andere situatie ervaart dan als we met Mila erbij wandelen en ze daardoor dan wél aan de lijn trekt? En hoe pak ik dat dan aan? "

 Voor je hond is samen lopen iets heel anders dan alleen. En als je niet specifiek getraind hebt op niet trekken (beter is met losse lijn lopen) in die situatie, begrijpt je hond niet wat je verwacht. 

Ik zou net zo trainen als je het alleen lopen hebt geleerd. Als het goed is leren ze dit wat sneller dan de eerste keer met losse lijn lopen. 

Volgende forumvraag: Gedrag
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^