Hoe krijg je een nestje?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker 3 doggies

Prijzen hebben toch niets met gezondheid te maken Heidi? Je zou alleen een keer een show moeten lopen met je hond, om te kijken of de keurmeester positief over je hond is. Natuurlijk is ze voor jou de allerbeste en allermooiste hond die er is, zo hoort het ook te zijn. Maar een keurmeester kan je vertellen of je hond echt een aanwinst voor het ras is. En of je nou een plaatsing, dus prijs krijgt of niet, als je hondje een U (Uitmuntend) krijgt, dan is het een prima plan om ermee te gaan fokken. (Mits de medische testen ook positief uitvallen natuurlijk.)
Maar zelf zie je niet altijd wat de uiterlijke foutjes van je hond zijn en daarom is het goed om wel eens een show te lopen. Wil je met stamboom fokken dan is dat ook vaak verplicht. Niet voor de prijzen dus, maar gewoon om te kijken of je met je hond echt iets kan betekenen voor het ras.
Ik hoop dat ik het zo een beetje goed uitgelegd heb?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe krijg je een nestje?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Prijzen?
Die heeft Daantje genoeg :-D
Alleen niet op shows gewonnen ;-)

Wel is Daantje gekeurd op de jonge hondendag en zal zij nog een clubmatch van de vereniging moeten 'doorstaan' voordat ze qua uiterlijk officieel, geschikt wordt bevonden (aankeuring)

Gezondheidsonderzoek is bij ons ras enkel patella-luxatie.
Dit is iets wat door elke dierenarts gedaan kan worden.
Toch doe ik het voor de zekerheid bij enkele verschillende DAen (oa een gespecialiseerd orthopeed)
You never know..

Wat betreft uiterlijk; ik weet dat Daantje's vacht niet 100% is. Ik zal dus ook op zoek gaan naar een reutje dat wel een vacht heeft die aan de rasstandaard voldoet.
Ook zal ik niet een heel onzeker reutje kiezen, aangezien Daantje zelf al wat onzeker is.
(al wel stukken minder onzeker dan haar moeder, 'rasverbetering')

Ik zeg, sluit je aan bij de rasvereniging (als je al geen lid bent) en vraag daar info aan.
Zo krijg je al veel meer inzicht in evt een nestje fokken.
Praat met fokkers, kom dingen te weten over verschillende lijnen, eigenschappen, valkuilen.
En last but not least - als je uiteindelijk besluit er toch voor te gaan; je goed inlezen over dekking/dracht/zoogperiode, evt eerst dit alles meemaken met een ervaren fokker voor je eigen teefje drachtig is.

Veel wijsheid.. :-)
Groetjes Marit

honden page profiel doebasdoebas 3 doggies

honden foto van doebas

Heidi
Je had ook meteen kunnen vermelden dat je hond een stamboom heb en je had ook nog later in de discussie kunnen reageren op de vraag of je hond een stamboom heeft. Dan had je jezelf heel wat commentaar kunnen besparen en anderen ook heel wat ergenis.

Verder is wel duidelijk dat je totaal niets begrijpt van wat een stamboom inhoudt. Het heeft niets met prijzen of kampioensschap te maken. Honden met een stamboom kunnen met showen kampioen worden en dus prijzen halen maar er zijn genoeg honden die zonder prijzen of kampioensschap gewoon een nestje krijgen.
De stamboom legt de generaties van voorouders vast en al die voor ouders staan bij de verenigingen in een database met erfelijke afwijkingen, ziekte's etc.Een stamboom zegt iets over ras zuiverheid en nog geen eens over rastypisch dat zijn namelijk twee verschillende dingen. Raszuiver zegt dat vader, moeder van het zelfde ras is. Rastypisch zegt iets over de raspunten zoals die bekend zijn bij het fci waaraan een ras moet voldoen. Als je een pup koop dan krijgt het een stamboom mee maar of hij/zij voldoet aan het rastype zal later moeten blijken bv bij inventarisaties of een clubmatch of een show. Dat kan pas vanaf 15 maanden wanneer de pup volgroeid is en voor de meeste verenigingen moet hij minimaal ZG behalen oftewel zeer goed en als de hond zo goed is dat hij 1e, 2e of 3e wordt okee dan krijg je er nog een prijs bij ook.
Pas als je de kwalificatie heb dat je hond goed gekeurd om een nestje te krijgen dan kan je verder kijken en er een reu bij zoeken waarbij je let op karakter, voor ouders, grootte etc.
De kwalificatie krijg je alleen door keurmeesters die bekend zijn en opgeleid zijn om jouw ras te keuren. Keurmeesters die een rasvereniging aan kan vragen bij raadvanbeheer.Dat kan geen enkele dierenarts doen.
Je zou al eerst eens contact op kunnen nemen met de fokster van jouw hond die kunnen je meestal al wat eerder een beeld geven of jouw hond geschikt is. Vaak helpen ze je ook op weg want fokkers vinden het heel leuk als hun nazaten ingezet worden voor het ras.
Ik denk alleen dat als je een goede fokster heb van jouw hond dat je af moet stappen van een pret nestje en eens na moet gaan denken of je dat anders kan verwoorden want een goede fokker wil maar een ding een bijdrage bieden aan het behoud van het ras.
Ga je ook de komende tijd eens goed in het ras verdiepen en in het fokken algemeen. Er is genoeg te lezen op internet over erfelijkheid,erfelijke ziekte's, rastype etc. Neem ook eens contact op met de rasvereniging.

De mensen reageren hier op de manier waarop je jouw berichtje plaatste. Pret nestjes zijn er al genoeg en er zijn genoeg mensen die al onverantwoordelijk fokken. Dus Heidi laat zien dat je serieus bezig wil zijn en echt een liefhebber van je ras. En stel je een bericht en stelt men vragen. Reageer dan.

Britta (Gast)

Ik ben het helemaal met iedereen eens dat je hond goed moet laten testen etc en dat je je moet inlezen en je verdiepen. en moet kijken of je hond wel geschikt is om moeder of vader te worden.
maar de opmerking dat een pret/oeps/ gezelligheidsnestje niet goed is... sorry, maar de gene met kinderen: hebben jullie ook alleen maar kinderen op de wereld gezet om dat dit een verbetering van het "ras" is? of stiekem toch ook voor de gezelligheid?

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Hoi Britta,

Ik heb geen kinderen. Eén van de redenen is dat er bij ons in de familie wat nare erfelijke dingen voor komen...Speelt ook mee dat ik nooit enig moedergevoel gehad heb.

Ik begrijp wel heel goed dat er mensen zijn die echt niet zonder kinderen kunnen en er evengoed aan beginnen. Dat zit in de aard van het "beestje". Maar bij hondjes heb je de mogelijkheid om medische problemen zoveel mogelijk uit te sluiten. Ik geloof toch niet dat er mensen zijn die niet willen leven zonder dat ze een nestje hondjes hebben gehad. Bij het moedergevoel ligt dat toch even anders denk ik.

honden page profiel lorenzolorenzo

honden foto van lorenzo

Natuurlijk kan je fokken als ze geen stamboom heeft.Hond is niet gemaakt voor de show maar om te werken over het algemeen.In nederland gaat het er vooral om dat het karakter goed is aangezien het meer een gezelschap dier is.
Zorg er wel voor dat bijde ouders gezond zijn door middel van testen.
Een nest voor je plezier nemen is geen goede motivatie,integendeel er komt heel wat bij kijken.

Harstikke goed dat je info opvraagt.Ik denk dat je voldoende info hier kan vinden.

honden page profiel lorenzolorenzo

honden foto van lorenzo

Het ras verbeteren is een grote onzin verhaal van de fokkers.Als je het ras wilt verbeteren fok je alleen met de alfa en niet met de mooiste die meer kans maakt op een prijs waardoor je meer voor je pups kan vragen.
In elke roedel is er maar 1 die geborren word om nageslacht neer te zetten.Dit is heel mooi geregeld in de natuur.

Maar dat is mijn bescheiden mening :-)

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Het ras verbeteren gaat niet om met de mooiste fokken hoor. Het gaat er juist om om gezondheid te verbeteren en karakter (ook werkeigenschappen).

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Je hebt er echt verstand van hé Lorenzo?
Zoals Angela ook zegt, met het ras verbeteren sluit je ongezonde dieren, dieren met een afwijking, dieren waarvan het karakter niet goed is en niet-rastypische dieren uit voor de fok.
Ik word er een beetje ziek van om elke keer de juiste fokmethodes te moeten verdedigen.
Maar blijf vooral goedkope honden kopen met ouders die niet zorgvuldig geselecteerd zijn, dan kom je er misschien ooit achter wat we nu precies bedoelden.

honden page profiel ben niet meer actief helaasben niet meer actief helaas

honden foto van ben niet meer actief helaas

hoi nienke
als je maar weet dat er mensen zijn die achter je staan en die weten dat jij het beter weet je hebt ervaring

zelfs ik heb geleerd ook van jou dat het bij het fokken niet om fokken gaat het gaat erom het ras te verbeteren en iets toe te voegen aan het ras

ikzelf ben van mening doe iets positiefs en het is niet positief om zomaar te fokken of te fokken met een hond die een foout heeft
keurmeesters keuren je hond op uiterlijk en kunnen je precies vertellen wat er goed of fout zit en of de hond dan wel geschikt is voor een nestje
medisch zegt of de hond medische afwijkingen heeft heup ogen e.d. erfelijke eigenschappen je kunt een gezonde hond hebben maar de dierenarts kan jou niet op fouten wijzen die te maken hebben met het ras
mijn dierenarts kent mijn ras niet eens en weet niet eens hoe het geschreven moet worden als hij me dan vertel ja die staart klopt niet dat kan niet
vandaar dat echte verantwoorde fokkers medische testen doen en shows lopen

tuurlijk is het geweldig als je een prijs haalt maar niet om de prijs het is een bevestiging dat je hond uit een mooie lijn komt en overeenkomt met het ras standaard

ik wil ook graag een show lopen maar vooral om bevestigd te krijgen of mijn hondje mooi is

het leek mij ook leuk om een kennel te hebben met geregeld een nestje daar ben ik helemaal van terug gekomen dankzij adviezen van mensen hier
ik zie het wel als de tijd daar is en of er wel vraag naar is en of ik wel iets toe kan voegen en belangrijkste of mijn hondje wel geschikt is voor een nestje is dat niet zo ga ik ook niet eigenwijs toch een nestje fokken meteen sterilliseren dan

natuurlijk snap ik dat er tips gevraagd worden maar ik heb mijn bedenkingen al als ik lees dat de pup 12 weken was en er toen al de vraag was wanneer mag ik fokken

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Helemaal met Nienke eens....
Waarom denken mensen toch dat rasverbeteren gaat om fokken met de mooiste hondjes, hebben ze dan nooit verder geken dan hun neus lang is.....

Heel veel rassen dragen erfelijke afwijkingen me zich mee, een goede fokker zorgt voor zo weinig mogelijk afwijkingen of vermindering ervan.


Maar we blijven mensen vertellen hoe ze het het beste kunnen doen totdat ze het begrijpen.

Groetjes Veronique

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik moet er niet aan denken dat mensen met ongeteste dieren fokken. Als die pups weer pups krijgen en dat erft door... voor hoeveel zieke zielige honden ben je dan verantwoordelijk? Voor hoeveel onnodige uitgaven aan dierenartsen? Voor hoeveel verdriet bij andere mensen?

Ik zou het niet kunnen.

honden page profiel wolfsberoseswolfsberoses

honden foto van wolfsberoses

echte fokkers moeten ook niet altijd praten,
hoeveel doorgefokte rashonden lopen er rond.

ik vind het onzin, de 'oeps' nestjes zouden niet moeten, maar de nestjes met niet-stamboom honden of kruisingen waar overna word gedacht en waarbij de honden gezond zijn zouden niet zo afgezeken moeten worden, als je het er niet mee eens bent, geef dan teminste je tipt, mensen zijn koppig, dat nest komt er toch wel.

maargoed dat is mijn mening.

honden page profiel mischa, esha & fitziemischa, esha & fitzie

honden foto van mischa, esha & fitzie

Als bezitter van een rasloze, onherleidbare kruising: ik sluit me volledig aan bij bovenstaande: als je dan wilt fokken met een hond, doe het dan met als doel verbetering/instandhouden van een gezond ras. Neem dan de verantwoordelijkheid om je zelf de vraag te stellen wat nakomelingen van jouw hond aan de poplulatie toevoegen en of dit ook gezonde nakomelingen zullen zijn.

Dit heeft niets meer te maken met " in de natuur zal alleen de alpha de kans krijgen zich voort te planten" .
En wel om 2 redenen:
-De rashond is een door de mens gecultiveerde diersoort. Natuurlijke selectie gaat hier sowieso niet op.
-De sociale structuur bij honden in een verwilderde situatie (zoals bijv. pariahonden) is niet vergelijkbaar met die van wolven in het wild. Bij wolven is er sprake van een roedel. Straathonden of pariahonden, de meest verwilderde vorm van onze huishond vormen over het algemeen geen roedel, maar gaan coalities aan, een klein aantal individuen (2,3,4?) wat even met elkaar optrekt, maar waarbij er veel minder sprake is van een duidelijke en strakke hierarchie. Het hele idee van de alpha heeft het alleenrecht op voortplanting heeft betrekking op wolven en niet op honden en gaat dus helemaal niet op in deze discussie, lijkt me.

Groetjes, Mischa

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Whahaha die Lorenzo....dat is wel een lachertje.
Maar inderdaad ieder zijn mening...

Door een roedel zijn gang te laten gaan,dan heb je ten eerst heel veel grond nodig en daar de honden op laten rondzwerven...verder je ook echt niet mee bemoeien alleen zorgen dat er eten en water is.
Een hond ziek,jammer dan....laat maar gaan....

Maar helaas zo werkt het niet in de praktijk en je verliest dan zeker de rasspecifieken eigenschappen.

Ik ben het helmaal mee eens dat er rassen zijn die er niet zouden mogen zijn....Maar helaas wij als mens hebben deze gemaakt en dan moeten wij er ook zorg voor dragen dat het goed gaat met dit ras....
En ieder z'n ding.... ;-)

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Ik heb niet alles gelezen van dit onderwerp maar wat ik wel raar vind is dat mensen zeggen dat je niet fokt voor de lol. Als je het niet leuk vind waarom doe je het dan? Ik wil later ook fokken omdat ik het leuk vind. natuurlijk is het rasbehoud en zo ook belangrijk maar je moet het toch leuk vinden?

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Lorenzo, ik wil er nog even op reageren dat het helemaal niet zo is dat er maar 1 hond is die geboren word om zich voort teplanten. Dit is helemaal niet waar. Ik bestudeer al jaren wolven en wat jij zegt is niet waar.

En wat ook zo is dat mensen erg slecht in kunnen zien wie de alpha is. Niet elke dominante hond is de alpha, meestal niet zelfs. De alpha is meestal de hond die je niet hoort, die nooit vecht en eigenlijk de kat uit de boom kijkt. Dominante honden zijn eigenlijk omega's degene die de roedel moeten beschermen.

Maar goed dit heeft verder niet met het onderwerp te maken.
Heidi ik hoop dat je wat doet met de info en daardoor mooie pups krijgt, of niet als je het niet doet

groetjes

honden foto van *~Maartje & Mila~* ( v.a. 9-2 geen actief lid meer )

Ik kan een goed voorbeeld geven waarom een fokker moet fokken ter verbetering van het ras:

Het nest waar Mila uit komt is gedekt door een dekreu die volgens de vereniging was goedgekeurd. Enige pups uit dit nest bleken fel uit te vallen in bepaalde situaties. Hierop zijn beide ouderdieren weer op gedrag getest en de dekreu bleek nu erg fel te zijn tegen honden en langs fietsende, rennende mensen.

Hierop heeft de fokker besloten om die reu niet meer te gebruiken voor een eventueel volgend nest. Ook heeft de vereniging de reu van de dekreuenlijst afgehaald.
Zo let de fokker bij een volgende dekreu extra goed op zn karakter, en zal dit bij een volgend nest niet weer gebeuren.

Dit is een verbetering voor het ras, want uit het volgende nest zullen qua karakter nog betere pups komen dan Mila's nest.

Dus ga je fokken zonder testen en buiten de rasvereniging enz. is dit sowieso geen verbetering, en kunnen er pups geboren worden die later oko weer voor de fok worden gebruikt en zo komt er eerder verslechtering.

Zo kun je geen karakters meer meten per ras. 'De Heidewachtel is zeer lief voor andere honden' 'De golden retriever kan goed met kinderen'. Ja, maar als je m bij een niet erkende fokker gaat kopen, is dat allemaal niet van belang. Omdat hij ws de rasstandaard niet in stand houdt.

honden foto van *~Maartje & Mila~* ( v.a. 9-2 geen actief lid meer )

@ Lorenzo: duidelijk geen onzin verhaal dus!

honden page profiel antoinetantoinet

honden foto van antoinet

wat een discusie weer!!
ik heb 2 engelde bulldoggen en geen van bijde hebben een stamboom,ken van bijde wel de moeder en vader hond!!
zijn zeer gezonde honden!
heb de medische verklaringen gelezen,dus voor ze gedekt werden hebben ze een grondig medisch onderzoek gehad.

ik zou zelf ook wel ´ns een nestje willen omdat het mij leuk lijkt,maar er komt zeker meer bij kijken dus begin ik er NIET aan!

ik ga volgend jaar wel ,,kramen`` bij het zusje van 1 van onze bullen,want die word als het goed gaat in maart 2010 gedekt!! :-D

honden foto van *~Maartje & Mila~* ( v.a. 9-2 geen actief lid meer )

Discussie is toch niet erg? Daar is een forum voor.
Het gaat mij vooral om mensen die fokken met een teef of dekreu waarbij niks is getest. En dan kun je dus niks zeggen over gezondheid of karakter van de pups.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Een echte fokker fokt niet door... Dat zijn broodfokkers. Er zal heus wel eens een fokker zijn die niet goed fokt bij een rasvereniging, die moet dan worden aangegeven zodat hij van de lijst van goede fokkers af kan... Maar over het algemeen wordt er verantwoordelijk gefokt via rasverenigingen.

honden foto van *~Maartje & Mila~* ( v.a. 9-2 geen actief lid meer )

Wat de meningen ook zijn, wij hebben een Heidewachtel gehad uit ee nestje van mensen die ook een keer een nestje wilden. Uit liefde, dat zeker!
Allebei de honden prachtige Heidewachtels, pup zelf ook.

Maar WAT een drama hebben wij ervan gehad. Hond had talloze gedragsproblemen. Had angst voor alles.
Vloog mensen en dieren aan.
Wij hebben m in moeten laten slapen omdat hij op een gegeven moment een buurvrouw zo verschrikkelijk had gebeten dat ze naar het ZH moest, niet op vakantie kon.

Maar wij dachten vertsndig geweest te zijn.

De ouderdieren waren volledig gezon, de pups waren volledig gezond. Onze vorige hond is nooit ziek geweest. Die mensen hadden 1x een nestje en met alle liefde voor het ras hoor!
Maar geen kennis van voorouders van beide honden. Waar kennelijk toch iets mis heeft gezeten.
En dan krijg je dit, voor ons gezin. Wij als kinderen was dit een verschrikkelijk drama. De hond was voor ons wel lief!

Wekenlang heb ik me depri gevoeld, lopen janken. De buurvrouw met een litteken en geen gevoel in een stukje van dr been, mn moeder die nooit meer een hond wilde! Allamaal gevolgen van iemand die fokt zonder kennis van de voorouders en hun gedrag.
Misschien ook onze eigen schuld, niet goed opgelet.
Maar ja, 1e hond. Je weet nog niet alles. En zo trappen er vele mensen in.

Daarom zou ik het nooit meer doen. Mila is gefokt via de vereniging en het is een tophond, in alles!
Nooit meer een pup van een niet erkende fokker voor mij!

honden page profiel Kaya en KodaKaya en Koda

honden foto van Kaya en Koda

Wij hebben thuis een keer een cocker spaniel gehad ik was nog een klein meisje,hij had een stamboom papiertjes en heel de mikmak...Maar hij greep me wel toen ik een appel aan het eten was in me gezicht.Leuk beest was dat en zeker zeer betrouwbaar met ze stamboom.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Er moet natuurlijk wel gezegd worden dat niet iedereen die fokt met stambomen en zelfs sommige die lid zijn van een ras vereniging een goede fokker is. Je moet altijd goed kijken naar hoe ze fokken..

honden foto van *~Maartje & Mila~* ( v.a. 9-2 geen actief lid meer )

Ik geloof zeker dat niet alle hondjes die via de vereniging worden gefokt goede hondjes zijn zonder enkele problemen. Dat is simpelweg onmogelijk!
Maar het maakt de kan erop wel aanzienlijk kleiner...

honden page profiel Kaya en KodaKaya en Koda

honden foto van Kaya en Koda

Dat is zeker waar :-D

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Daar ben ik het helemaal mee eens...
Ik ken fokkers die altijd met dezelfde teef dezelfde reu gebruiken en dit wel 3-4 keer.
Nou dan kan je nog zo'n mooi stamboom hebben in mijn ogen ben je dan geen goede fokker....
Of fokkers die altijd naar 1 en dezelfde eigenaar gaat,en daar een reu uitzoekt....
Deze reu eigenaar zegt ook gewoon letterlijk dta ze een nieuwe reu moet hebben voor "haar klanten"!!!!!
Want tja die teven eigenaar heeft iedere keer een pupje van 1 van de reuen,dus zal er nieuw bloed moeten komen.....te triets voor woorden. :'(
Maar eens naar een andere reu eigenaar gaan komt iet in hun op....

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Ook een hond met stamboom kan bijten en agressief worden. Heel veel hangt ook van ervaringen van de hond af en hoe wij als mens met de hond omgaan. Maar zoals Maartje al zegt, de kans op een gedragsgestoorde en ongezonde hond is gewoon aanzienlijk kleiner met een goed gefokte hond. Gaat niet eens zo zeer om de stamboom, maar meer de wijze van fokken.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe krijg je een nestje?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 3 van 4 12 34
Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^