Onze nieuwe huisgenoot.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DanielleDanielle

honden foto van Danielle

Grappig genoeg kan het wel shows in nederland met merle chihuahua. Enkel voor stamboomloze. Hier in België.
Mag het niet.
Voor ik nog maar had besloten een merle aan te schaffen heb ik mij voldoende gestort op het erfelijkheidsleer. We hebben met haar wel toekomst plannen.
Dit hondje komt van bij een ervaren hobby fokker in Nederland.
We zijn wel eventjes onderweg geweest :-) Het pupje is gekeurd en onderzocht op alle mogelijke erfelijke gebreken die al te zien zijn op haar leeftijd. Binnen 3 maand gaat zij nog een onderzoek ondergaan. Dit onderzoek zal vooral inhouden op de vorderingen van de fontanel, de correcte groei van de tanden, en ZEER belangrijk de patella (mogelijke patella luxatie uitsluiten). Onze merle pup is afkomstig van een merle vader en een hetrozygoot niet merle moeder MET stamboom , alle generaties merle vrij. De moeder was een effen voskleurig teefje. Wanneer er verantwoord word gefokt in het gen brengt dit helemaal geen problemen met zich mee. Als de fokkers met beperkte ervaring of voldoende scholing gaan fokken met dit gen en foute combinaties maken dan KUNNEN er EVENTUEEL afwijkingen voortkomen. Er zijn al reeds ongelukjes gebeurd met merle waar uiteindelijk toch geen afwijkingen plaatsvonden. Dit MOET natuurlijk vermeden worden. Het blijven levende dieren een risico bij deze is zeer onverantwoord. Als wij een nestje doen met dit teefje gaat hier een erkende stamboom reu op met extra rapport van goedkeuring door de dierenarts. Verantwoord fokken niet alleen met de merle chi maar ook met alle andere chihuahua's maakt het allemaal veel aangenamer voor zowel de fokker als voor het nieuwe baasje.
We mogen vooral nooit het welzijn van het dier vergeten daarom noemt het ook hobby fok dat is in eerste instantie genieten van je lieve hondjes die altijd voor jou klaarstaan
;-)

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Toch vind ik het niet verstandig om te fokken met merle chi's. Het is niet voor niets, niet gewenst. Ze zijn inderdaad erg mooi, maar gezondheid lijkt me toch echt belangrijker.

 

Anoniem (Gast)

Wat een bijzondere kleuren.   Is het blauwe oogje tweekleurig of is dat de pupil die op elke foto aan dezelfde kant zit?

honden page profiel Jolien * Lexi en LionelJolien * Lexi en Lionel

honden foto van Jolien * Lexi en Lionel

wauw

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

" Toch vind ik het niet verstandig om te fokken met merle chi's. Het is niet voor niets, niet gewenst. Ze zijn inderdaad erg mooi, maar gezondheid lijkt me toch echt belangrijker.
  "

 

Ik geloof niet dat het ongezonder is dan een merle aus, border of duitse dog. 

Je moet alleen weten waar je het wel en niet mee mag combineren. 

 

Wat kleur betreft is met een Mm hond niks mis. Merle is dominant, een hond is het of niet. Je kunt geen merle dragen. mm = niet merle, Mm = gezonde merle MM = dubbel merle. De dubbele merles, DAT zijn de ongezonde honden. Maar met Mm is niks mis, wel zorgen dat je niet met een andere merle combineert.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Jawel, dat is zeker wel anders. Maar ik zal verder niet hierover door gaan, omdat het natuurlijk nu gaat om een leuke pup.

honden page profiel M & JM & J

honden foto van M & J

Wat een mooi pupje! Prachtige kleur! Zo één zou ik er ook wel willen. ;-) 

 

Geniet van haar! Hoop dat alle testen goed uitpakken en jullie over een paar jaar mooie pupjes mogen krijgen. 

honden page profiel ..

honden foto van .

Nee, met merle chi's mag ook in NL simpelweg niét geshowed worden. 'Shows' voor stamboomloze honden zijn onofficieel en over het algemeen enkel voor de fun ervan. Daar kan elke bastaard aan meedoen.

Er zijn overigens genoeg onderzoeken en uitspraken online te vinden over de mogelijke effecten van merle bij chihuahua's (niet enkel bij homozygote, ook bij heterozygote). Daarbij heeft jouw chi geen stamboom. Super dat je haar wilt testen alvorens je fokplannen te verwezenlijken, maar dat nestje zal niets toevoegen aan het ras, noch aan de al oh zo volle hondenwereld.. Maar goed, het blijft je eigen keuze natuurlijk.

Nog veel plezier met het pupseltje. Geniet ervan, het lijkt me een schatje!

Anoniem (Gast)

Vacht: Sluik of licht golvend lange, fijne en zachte bovenvacht met ondervacht, bevedering aan voeten en achterbenen, broek en pluimstaart. Alle kleuren en kleurschakeringen zijn toegestaan.

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Behalve de kleur merle anoniem...

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Inderdaad anoniem.. dit is geciteerd uit de rasstandaard die vertaald staat op de Nederlandse Chihuahua Club:

'Vacht:

 

Haar: In dit ras zijn er 2 vachtvariëten.


Korthaar: De vacht is kort, dicht aanliggend over het gehele lichaam. Als er een ondervacht is, is het haar iets langer. Dun haar op keel en buik toegestaan, iets langer op de nek en staart, kort op het gezicht en de oren. De vacht is glanzend en de structuur is zacht. Haarloze honden zijn niet toegestaan.

 

Langhaar: De vacht moet fijn en zijdeachtig zijn, recht of licht golvend. Te dikke ondervacht is niet gewenst. Het haar is langer en vormt een bevedering op de oren, nek, aan de achterkant van voor- en achterbenen, op de voeten en op de staart. Honden met een lange golvende vacht zijn niet toegestaan.

 

Kleuren: Alle kleuren in alle mogelijke schakeringen en combinaties zijn toegestaan, met uitzondering van de kleur merle.

 

Maat en gewicht: Bij dit ras wordt alleen gekeken naar het gewicht, niet naar de hoogte. Ideale gewicht: tussen 1,5 en 3 kg. Honden die minder wegen dan 500 gram en zwaarder zijn dan 3 kg worden gediskwalificeerd.'

honden page profiel IDGIDG

honden foto van IDG

Ik ben dan benieuwd in welke landen er wel stambomen worden gegeven aan merle chihuahua's. Want wat ik ook zoek ik kan het niet vinden...

voor zover ik heb gehoord/ingelezen/gezienis het merle er pas vermoedelijk later in gefokt/gekruist. 

Vaak zijn deze "chihuahua's" ook groter dan de niet merle chihuahua's en hebben ze langere neusjes. Als ik lees dat dit hondje al met 9 weken al zoveel weegt zou het ook geen uitzondering zijn. (Mijn reu was met 9 weken 450 gram en is uitgegroeid 2,7 kg).

 

al met al is het echt een dotje om te zien maar mag ik vragen waarom je graag met haar wilt fokken?

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Het pupje is gekeurd en onderzocht op alle mogelijke erfelijke gebreken die al te zien zijn op haar leeftijd. Binnen 3 maand gaat zij nog een onderzoek ondergaan. Dit onderzoek zal vooral inhouden op de vorderingen van de fontanel, de correcte groei van de tanden, en ZEER belangrijk de patella (mogelijke patella luxatie uitsluiten).  "

 

los van het merle verhaal (want het is inderdaad niet verstandig om met een merle Chi te fokken) 

 

de officiele Meutstege patella luxatie test, gebeurd op de leeftijd van 1 jaar

 

dus binnen 3 maanden je pup laten testen, is veel te vroeg. dan komt er misschien wel uit "patella luxatie vrij" maar dat heeft (nog) geen betekenis

 

misschien niet wat je wilt horen, maar wel waar 

honden page profiel geengeen

honden foto van geen

Ahhhh wat lief , gefeliciteerd  

 

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Vind het wel een leuke pup :-) wou dit toch even zeggen.echter zou ik nooit fokken met zo'n hondje aangezien je kans hebt op ongezonde pups.

honden page profiel Carine en haar meisjesCarine en haar meisjes

honden foto van Carine en haar meisjes


Vaak zijn deze "chihuahua's" ook groter dan de niet merle chihuahua's en hebben ze langere neusjes. Als ik lees dat dit hondje al met 9 weken al zoveel weegt zou het ook geen uitzondering zijn. (Mijn reu was met 9 weken 450 gram en is uitgegroeid 2,7 kg).
 

 

het gewicht kan nog iedere kant op gaan

hier eentje bij 11 weken dikke 900 gr, nu 3 jaar en 2.8 kg

en eentje bij 9 weken 680 gr en nu 2 jaar en 1.6 kg

 

maar al bij al vind het een mooi hondje, maar lijkt het me allesinds niet verstandig om er mee te fokken

 

geniet er gewoon van, ga op cursus, knuffel haar dood (bij wijze van spreken hé), maak vele wandelingen

en doe allemaal leuke dingen

honden page profiel IDGIDG

honden foto van IDG

"  
het gewicht kan nog iedere kant op gaan
hier eentje bij 11 weken dikke 900 gr, nu 3 jaar en 2.8 kg
en eentje bij 9 weken 680 gr en nu 2 jaar en 1.6 kg
 
maar al bij al vind het een mooi hondje, maar lijkt het me allesinds niet verstandig om er mee te fokken
 
geniet er gewoon van, ga op cursus, knuffel haar dood (bij wijze van spreken hé-), maak vele wandelingen
en doe allemaal leuke dingen "

 Dat weet ik hoor maar je kan niet ontkennen dat dit een flinke meid word.

honden page profiel DanielleDanielle

honden foto van Danielle

Als de reu 100% merle gen vrij is zullen er geen erfelijke aandoeningen van ontstaan. Mijn man is dierenarts en is hier begeleider in. Er zijn altijd risico's op gebreken maar dat kan bij iedere hond voorkomen. Ook bij ouderhonden die getest zijn.

honden page profiel DanielleDanielle

honden foto van Danielle

Wat ik er nog even aan wou toevoegen.
Het is dus niet verstandig om met de merle chihuahua te fokken. Als iedereen zo gaat denken, dan zijn er geen merle chi's meer.
Gelukkig zijn er nog mensen die weten wat ze doen en het blijven doen anders had ik deze nooit kunnen kopen :-)

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: springen bij aankomst
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^