Hond snauwt en gromt naar nieuwe pup.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Beste,    Sinds vrijdag hebben wij een geadopteerde puppy. Het is echt een schatje. Het enige probleem is onze huidige hond (border collie mix) van 4 jaar. We wisten al van vroeger dan onze hond niet echt sociaal is naar andere honden. Hij is super blij als hij een hond ziet, maar zodra er speelgoed bij gemoeid wordt, is hij alles behalve sympathiek. Onze hond is erg jaloers en heeft baknijd naar onze katten toe (niet bij de mensen) ook bij contact met vreemde honden zoekt hij vaak steun bij ons door tegen ons te komen staan. Kortom naar mensen heeft hij nog nooit gegromd of gesnauwd. Met de komst van een puppy hoopten we echter om onze hond wat hondvriendelijker te maken.Het is heel vreemd. Soms zijn ze echt aan leuk aan het spelen, de puppy hangt soms zelf aan zijn staart, maar onze hond reageert er niet op. Hij draait zich enkel om, de staart tussen de benen en kijkt beledigd naar de pup, verder geen reactie. Op andere momenten loopt het dan echt fout. Zo zat ik daarnet nog naast de puppy. Onze hond kwam kwispelend aangelopen en ik aaide de hond als teken dat hij ook welkom was. Plots uit het niets begon onze hond enorm hard te grommen. Ik probeerde hem te corrigeren met een 'foei', maar het grommen werd erger en hij haalde uit naar de puppy die luid piepend weg liep (happen waarbij hij de pup aanraakt, geen wonde). Ik heb daarop onze hond opnieuw gecorrigeerd door hem een korte duw in de nek te geven en mij groot te maken zodat hij achteruit ging. Hierdoor kalmeerde hij direct en stond hij weer blij te kwispelen alsof er niets was gebeurd. Ook wanneer de puppy aan de haal gaat met zijn speelgoed, kan onze hond er soms een halfuur niet op reageren, dan focust hij zich op de puppy, stormt er op af, houdt zijn kop laag en begint dan enorm diep te grommen waarop de puppy wegloopt. Als de puppy iets fout doet (bv bijten aan de zetel) en wij corrigeren de puppy met een 'foei', gaat onze hond ook altijd direct naar de puppy lopen en dan hapt hij er kort naar. Bij het spelen in de tuin loopt hij de puppy ook vaak letterlijk omver.   Ik weet niet goed hoe ik hier op moet reageren. Was mijn bovenstaande correctie goed? Ik denk dat mijn hond gewoon erg jaloers is. Onze hond was erg lief en ik hoop dat de komst van de puppy dit niet zal veranderen. We zien beide honden erg graag. Graag wat tips, hoe we hier goed kunnen op reageren want naar mijn mening wordt het grommen elke dag erger en we zijn nog maar dag 4 na de adoptie.   Hartelijk bedankt!      

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

Ga gewoon meteen iets aanhalen uit je tekst ' we weten dat onze hond niet echt sociaal is naar andere honden'... waarom denk je zijn gedrag te gaan veranderen door hem met een speelse, kleine pup te confronteren ? Niet meteen een ideale situatie nu... je had voor de komst van je pup beter eerst werk gemaakt van je oudere hond, denk aan therapeut of mensen die je konden begeleiden bij zijn gedrag naar andere honden... nu heb je een gefrustreerde hond, begrijp je de lichaamstaal van je oudere hond niet en zit je met de handen in het haar.... Je had het je waarschijnlijk allemaal anders voorgesteld In de eerste plaats is het belangrijk dat je de oudere hond eerst begroet, eerst aanhaalt en eerst beloond voor positief gedrag. Correcties van je oudste hond naar de pup toe is normaal, de pup wordt gewoon duidelijk gemaakt in hoeverre zijn gedrag toegelaten wordt, wees blij dat hij eerst grommen gaat, ga je dit bestraffen dan zal hij misschien meteen uithalen en dat is gevaarlijker... Laat de pup je oudste hond niet dol maken, zet ze dagelijks even bij elkaar onder jouw toezicht en kom niet meteen tussenbeide, de pup moet je oudere hond leren respecteren en als jij daar constant gaat tussenstaan geef je ze de ruimte daar niet voor... Je gaat nog even moeten doorzetten, misschien zijn ze binnenkort de dikste maatjes, twijfel je dan kan je steeds ten rade gaan op hondenschool... succes ermee

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Mijn reactie en mening wijkt nogal af van bovenstaande......
Wij hebben in totaal 18 honden, hier wordt niets zelf uitgezocht of uitgevochten. Ik vind het belangrijk dat onze honden in harmonie met elkaar leven. Natuurlijk grauwen en snauwen ze wel eens, maar echte gevechten hebben wij nog nooit gehad met onze honden. Ze leven allemaal bij ons in huis. (Ja wij hebben een redelijk groot huis).

Wat ik uit bovenstaand verhaal haal is dat de oudste hond erg onzeker is en onvoldoende gesteund wordt om zekerder te worden. Hij toont bezittingsdrang (wat jullie jaloers noemen) maar door zijn onzekerheid kan hij hier niet mee omgaan. Dit uit zich dan door de pup zomaar op zijn plaats te willen zetten.

Ik zou dus de oudere hond meer structuur geven, duidelijke regels en zeer consequent zijn. Hierdoor zal zijn gedrag gaan veranderen en hij meer vertrouwen krijgen en zal hij ook toleranter naar de pup toe worden.

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

18 honden Gea... mijn hemel...dan trek ik mijn reactie op kousenvoetjes terug en laat ik het over aan de ervaringsdeskundige Jeetje, over een roedel gesproken (jaloezie steekt de kop op...)

honden page profiel DilleDille

honden foto van Dille

@Gea, hoe maak je een onzeker hond dan zelfzeker? We hebben heel wat commando's voor onze hond en daar luister hij erg goed naar en onze regels zijn naar mijn mening consequent. Wat hij vandaag niet mag, mag hij morgen ook niet doen.

Al vanaf het begin hebben we onze hond altijd eerst gegroet voor we de puppy aaiden en als we door de deur gaan is het eerst wij, dan Jeffe en dan de puppy. We zouden het fijn vinden als de puppy onderaan de hierarchie valt om zo Jeffe wat zelfzekerder te maken maar op dit moment lijkt dat precies nog niet te lukken want de puppy hapt soms naar Jeffe als Jeffe iets van hem wil afnemen.

Enkele specifieke tips?

 

Daarbij nog een vraag: Jeffe staat altijd met zijn staart omhoog (met een lichte kwispel) als hij bij de puppy staat. Is dat net geen teken van zelfzekerheid? 

Hartelijk bedankt! 

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

" @Gea, hoe maak je een onzeker hond dan zelfzeker? We hebben heel wat commando's voor onze hond en daar luister hij erg goed naar en onze regels zijn naar mijn mening consequent. Wat hij vandaag niet mag, mag hij morgen ook niet doen.
Al vanaf het begin hebben we onze hond altijd eerst gegroet voor we de puppy aaiden en als we door de deur gaan is het eerst wij, dan Jeffe en dan de puppy. We zouden het fijn vinden als de puppy onderaan de hierarchie valt om zo Jeffe wat zelfzekerder te maken maar op dit moment lijkt dat precies nog niet te lukken want de puppy hapt soms naar Jeffe als Jeffe iets van hem wil afnemen.
Enkele specifieke tips?
 
Daarbij nog een vraag: Jeffe staat altijd met zijn staart omhoog (met een lichte kwispel) als hij bij de puppy staat. Is dat net geen teken van zelfzekerheid? 
Hartelijk bedankt!  "


Een hierarchie willen maken zal je niet lukken en veroorzaakt meer onrust en stress dan nodig is. Ik vind het onzin om een oudere hond eerst te begroeten of eerst door de deur te laten. Hier gaan de honden los mee uit, de deur gaat open en wie het eerst komt is het eerst buiten... als ze allemaal buiten zijn kom ik ook nog eens een keertje. Het maakt voor een hond allemaal niet uit. Onze honden kunnen ook 1 voor 1 op naam naar binnen of naar buiten, is geen probleem. Af en toe doe ik dat ook wel eens, beheersing trainen bij de honden.

Een hond met zijn staart omhoog is niet zelfzeker, want waarom doet hij zijn staart omhoog en kwispelt hij hier licht bij? Waarschijnlijk om zijn geur te verspreiden omdat hij juist onzeker is. Een zelfzekere hond maakt zich niet druk en kan een pup met zijn houding en lichaamstaal duidelijk maken wat de grens is zonder uit te vallen. Sowieso zijn oudere honden tolerant naar pups toe, ook wel puppyvergunning genoemt. Pas tussen ong. een half jaar en een jaar verliest de pup deze vergunning langszaam en veranderen de verhoudingen tussen de honden.

Het zou best kunnen zijn (ken jullie honden niet) dat als de pup wel zelfzeker is deze straks de oudere hond zal helpen om ook stabieler te worden. Maar voor nu is het aan jullie om de honden goed te begeleiden. Goed het gedrag van de oude hond leren lezen, vaak zie je al dingen van tevoren aankomen als je er goed op let. En dan moet je leren om dit gedrag voor te zijn en om te buigen. Door zelf hier de leiding in te nemen en de hond opdrachten te geven zal zijn gedrag gaan veranderen. Het is inderdaad gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar als je hier zelf heel allert op bent kan je heel veel bereiken.

Een hond stabieler maken doe je door hem te steunen waar mogelijk, hem niets zelf uit laten zoeken. Door hem te laten zien dat dingen niet eng zijn en de hond op je kan vertrouwen zonder dwang. Door hem eenvoudige opdrachten te geven die hij aankan en die steeds verder uitbreiden en moeilijker te maken.

Volgende forumvraag: Man op zakenreis, hond eet niet
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^