Gevoel projecteren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Mary-AnnMary-Ann

honden foto van Mary-Ann

Normaal gesproken is het mijn man die de avond wandelingen met Howy doet, maar zo af en toe komt het voor dat hij nog tot laat aan het werk is en dan doe ik het.
Howy krijgt zijn beweging met mate, hij wordt een grote dog, en hij mag nu eenmaal nog niet zulke lange stukken lopen. Toch merk ik dat Howy ongelofelijk veel energie heeft en dat wil hij kwijt, dus ik kijk meestal even zijn gedrag aan voordat ik beslis hoe lang we weg gaan.
Zo ook gisterenavond. Howy doet zoals gewoonlijk zijn behoefte op het uitlaatveld en daarna gaan we samen nog een stukje wandelen. Meestal oefenen we dan meteen het trekken en het aandacht hebben voor het vrouwtje tijdens de wandeling.
Dat lukt de laatste tijd steeds beter, behalve als hij andere mensen ziet, kinderen of ander honden. Dan gaat zijn bips in de lucht, zijn voorpootjes zakken, zijn oortjes gaan plat en zijn staart in heftige staat van kwispel. “kijk mij eens lief zijn” “vind je mij niet lief, ik vind jou wel lief” Howy vind iedereen lief! En dat is goed daar ben ik echt heel blij mee. Een sociale hond!
Goed terug naar gisteren. Ik had me lekker dik aangekleed en dacht yup we doen een langer rondje. Nu ben ik over het algemeen niet zo bang aangelegd, weet mijn “mannetje” wel te staan en ik loop beslist geen rondje om voor wie dan ook.
Maar gisteren liepen de rillingen over mijn lijf.

Howy en ik kwamen aan bij het blok waar we wel vaker samen naar toe gaan om te spelen. Het is een soort pleintje waar allerlei straatjes op uitkomen van de blokken van huizen.
Halverwege dat pleintje ( goddank had ik Howy niet los gelaten ) zie ik ineens een schim uit de schaduw komen. Hij komt op me af gelopen, maar twijfelt dan, dan komt hij weer richting mij. Ik kon zijn gezicht niet zien omdat dat in de schaduw viel, en dat maakte het nog enger, je ziet een postuur op je afkomen, langzaam, niet snel maar weloverwogen, het had echt iets creap-isch.

Howy loopt naast me, maar wacht af en toe een halve seconde, waarin hij zijn kop naar de schim draait. Ik geeft Howy met een harde donkere stem het commando, Howy aandacht voor de vrouw!
Iets wat ik hem geleerd heb als ik wil dat hij mij aankijkt tijdens het wandelen omdat hij te hard trekt en om hem te leren niet overal op af te stappen ;-)

Maar dat weet de schim niet. En ik zie hem de pas nog langzamer maken. Ik maak benen en ga sneller lopen. Wat er gebeurde weet ik niet, maar ik was doods en doodsbang! Iets wat me echt maar zelden gebeurt.
Door mijn commando aan Howy zie ik dat de man begint te twijfelen en komt nog even achter mij aan maar schiet dan vervolgens een andere straat in.
Eenmaal de hoek om, als ik weer bij de voordeuren van mensen sta, valt er een kille angst van mij af en voel ik de opluchting.

Eenmaal thuis gaan de denkradars aan.
Ik weet dat Howy ( of welke andere hond dan ook ) reageert op mijn gevoelens. Hij moet dus mijn angst en onrust gevoeld hebben. En toen ik later in bed het scenario nog eens aan me voorbij liet gaan, kreeg ik het bewijs.
Zoals ik eerder zei, als Howy iemand ziet, wie dan ook, gaat hij accuut in de “ik ben zo lief” stand. Maar gisteren niet. Hij rekte zich uit, stond voor mijn gevoel hoger op zijn poten, zijn staart recht naar achteren, zijn oren in de zoals ik dat noem luisterstand, gespitst en naar voren.
Dat betekend voor mij dus dat hij alert was. Nog veel te jong om te verdedigen maar hij voelde dat er “iets”was.
Nu komt mijn vraag. Want dat houdt me bezig.
Doordat ik zo bang was gisteren, creëer ik dan bij Howy ook angst? Slaat mijn angst over op Howy en zal hij straks ook voorzichtig zijn op straat ? Of zal hij een soort verdediging gaan creëren ?
Het is absoluut niet mijn bedoeling om van Howy een agressieve verdedigende vechtersbaas te maken, maar zeker ook geen angsthaas.

Wie herkent dit en kan mij hier iets over uitleggen ?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gevoel projecteren " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel *niet langer lid* *niet langer lid* 3 doggies

honden foto van *niet langer lid*

ik herken het, heel duidelijk.

Nu heb ik inmiddels volwassen honden -en heb ze nooit als pup gehad-
Maar wanneer ik in situaties kom die ik niet prettig vind, dan zijn mijn mannen (mijn honden dus) één en al alertheid.
Ook als ik zelf nog niet bewust ben van een nare situatie.

Zo zat ik ooit in de trein met 1 van mijn honden van achter ons komt een man -achteraf bleek hij dronken te zijn- nog voor hij de deur dicht kon trekken was mijn hond al rechtop gaan zitten en toen de man dicht genoeg bij ons was, blafte hij zelfs...
(akita's blaffen zelden of nooit.. of er is wat aan de hand)

Zelf corrigeer ik mijn hond niet verzoek degene door te lopen of zorg zelf dat ik uit de situatie weet te verdwijnen.

Ik geloof niet dat je een hond daarmee een "verdediger" maakt. Zeker niet als dit zelden of nooit voorkomt.
Wanneer je altijd onzekerheid uitstraalt in situaties zal hij wel de DOMINANTERE rol overnemen. tenslotte geef jij -dan- aan dat je het niet aankan.

Wees trots op je Howy.. jij komt lekker veilig thuis !

honden page profiel ToshiToshi 3 doggies

honden foto van Toshi

Hoi,

Zelf ben ik ook regelmatig nog laat op stap met Toshi - man moet veel overwerken - weet dat ik veilig ben met Toshi want zodra er een persoon achter ons gaat dan draait ze op regelmatige basis haar kop om een oogje te houden op de persoon.
Al dikwijls voorgevallen dat deze nog heel ver is, ik zie totaal nog niks maar Toshi verwittigd me al door deze handeling.
Komt de persoon te dicht bij ons naar haar goesting dan neemt ze een houding aan van dit is mijn vrouwke, zij zal niet blaffen of grommen enkel haar houding veranderd.
Kan wel nog vermelden dat ik geen angst heb of me onveilig voel wanneer ik alleen laat op de baan ben, maar het heeft toch wat te weten dat Toshi over mij waakt op haar subtiele
manier.
Wees trots op uw hond, hij zorgt voor u.

groetjes
Patsy & Toshi ;-)

honden page profiel SarahSarah 3 doggies

honden foto van Sarah

Hoi,

Ik denk inderdaad ook niet dat je je zorgen moet maken hoor. Het is eigenlijk heel mooi uitgelegd door Akita hoe de hond reageert in zo'n situatie. Howy voelde dat je bang was en was op dat moment inderdaad op zijn hoede en voelde dat het niet om te spelen was. Je maakt van Howy daarmee geen agressieve hond. Howy heeft hier eerder bewezen dat zijn vrouwke er ten allen tijde op kan rekenen dat Howy ook zijn baasjes zal "verdedigen" als dat nodig moest zijn, hij heeft je gesteund, gesterkt in dat moment waar jij twijfelde. Dat "verdedigen" komt direct over als vechten maar vaak is een blaf genoeg om iemand af te weren die het niet goed bedoeld en daarom is Howy geen agressieve hond hoor, maak je dus niet ongerust. Howy is er voor je als je twijfelt en voelde dat je niet zeker was en stond er om je "te beschermen" want het is niet omdat hij dit gisteren deed dat hij dat tegen iedereen gaat doen, op een gewone dag is je gevoel ook positief en dat straal je dan ook uit en Howy weet dan dat hij relaxed kan zijn.
Dikke pluim dus voor Howy, hij stond er als je hem nodig had.

Groetjes van ons

honden page profiel Mary-AnnMary-Ann

honden foto van Mary-Ann



Dank jullie wel voor de reacties !
Leuk te lezen dat iedereen zo zijn ervaringen heeft met het verdedigen van het vrouwtje/baasje

En ja, ik ben reuze trots op Howy !

honden page profiel SarahSarah

honden foto van Sarah

Mag ook wel. Die krijgt volgens mij vandaag een lekkere dikke kluif, niet? Hahahaa.

Groetjes

honden page profiel Mary-AnnMary-Ann

honden foto van Mary-Ann

Ja hij heeft vandaag extra extra gehad ;- )

honden page profiel WilmaWilma 3 doggies

honden foto van Wilma

Hoi Mary-Ann,

Nee, zorgen hoef je je niet te maken.

Howy heeft instinctmatig gehandeld. Dit is iets wat in hem hoort -niet iedere reu is hiermee behept- en hij gebruikt dit gewoon als hij onraad ruikt of waarneemt.

Ik ben ervan overtuigd dat Howy die onraad -dus die schim- al had waargenomen voordat jij daarop reageerde. Waarom? Een hond kan 'voor die tijd' alvast een voorsprongetje nemen. Hij kan die man allang hebben geroken, nog voor jij hem in het verzier kreeg. Bv. zijn walm bier, wijn, nicotine, drugs of iets anders {denk aan de gevolgen van een paar dagen niet douchen}. Dat ruik jij van die afstand nog niet. Pas toen je die 'schim' zag kwamen jouw emotie's...maar Howy had al een beslissing genomen. Die werd duidelijk toen hij wist waar alles nou vandaan kwam. Juist, op het moment dat jij die schim waarnam en daarop reageerde. Hij hoefde het alleen nog maar te koppelen, en baasje gaf dat aan.

Ik weet wel zeker dat als jij met een staal gezicht was doorgelopen en niet had gereageerd, dat Howy dat wel had gedaan. Om jou te waarschuwen...om datgene wat hij waarnam niet klopt...snap je?

Hoop het zo!

honden page profiel Mary-AnnMary-Ann

honden foto van Mary-Ann

Ja Wilma, ik geloof dat ik je snap ;-)


Je bedoelt te zeggen, dat als ik net gedaan had ( als dat al mogelijk is) dat er niets aan de hand was, dat Howy mij dan gewaarschuwd zou hebben, door middel van zijn gedrag dat ik wel moet opletten ? Want ik neem geen gevaar weer maar dat is er wel volgens Howy ?
Bedoel je dat ?

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Hey,

Ja honden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal! Ze voelen en merken meteen als je iets eng vindt, of als iets afwijkt van het normale.

Nu heb ik het ook weleens andersom gehad. Een heel vies en eng uitziende man, waar Biko helemaal dol op was... en uitgebreid mee ging staan kroelen, terwijl ik maar 1 ding wou: weg!
Biko zag duidelijk geen kwaad in die man :-)

Groetjes, Margje

honden page profiel Mary-AnnMary-Ann

honden foto van Mary-Ann

Hahah goddank overkwam mij dat niet Margje, ik had Howy echt meegesleurd ;-)

Ik kan er zelf nog steeds niet over uit. Ik weet zeker dat als ik Howy niet bij me had gehad, dat er iets heel naars met me was gebeurt. Ondanks dat Howy nog maar zo "klein" is, niemand gelooft het als ik zeg dat hij pas 11 weken is.
Hij is al zo groot, en zeker in het donker zie je niet dat het een pup is.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gevoel projecteren " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^