A
Hoi Allemaal,
Mijn naam is Alex. Ik ben 29 jaar oud en woon nu een jaar samen met mijn lieve verloofde.
Wij hebben alle twee een passie voor honden.
Ik heb nooit echt zelf een hond gehad helaas. Daar mijn ouders allergisch waren en ikzelf ook licht. Maar dat gaat gek genoeg de laatste jaren steeds beter.
Mijn vriendin heeft altijd een zwak gehad voor iets te kleine hondjes naar mijn mening. Chihuaha's.
Ikzelf hou van grotere honden zoals o.a. Herders. Dus hier kwamen wij eigenlijk niet uit.
Tot pasgeleden ik op het internet kwam op de naam Akita Inu. Deze hond kende ik al qua uiterlijk want ik had de film Hachiko gezien en iemand in de buurt heeft er drie. Ik ken deze persoonlijk niet. Alleen van zien lopen.
Maar ik heb het altijd al prachthonden gevonden.
Naar aanleiding van dat ik de naam eindelijk wist zocht ik wat foto's op en werd ook mijn verloofde opslag verliefd op de Akita.
Nu ben ik er wat in gaan zitten spitten en ben wat dingen te weten gekomen over de Akita.
Dat is dat de Akita geen makkelijke hond is en zeker niet geschikt is voor de onervaren hondenbezitter.
Nu zijn wij dat theoretisch gezien wel. Echter zijn er een paar punten waarom ik DENK dat wij niet helemaal in de groep onervaren hondenbezitters vallen.
Mijn familie is een Duitse Herder familie zogezegd. Niet dat de helft van mijn familie met puntoren en een staart rondloopt en als achternaam Rex heeft. Maar wel dat er een hoop binnen de familie een Herder heeft. En ik ben hier eigenlijk ook mee opgegroeid dat Oma 1 en Oma 2 met Herders langskwamen waar wij ook regelmatig voor moesten zorgen.
Mijn tante heeft altijd Herders gehad die eigenlijk vele weken per jaar bij ons waren omdat zij en haar man op vakantie waren. Dit was voor mij altijd een heel groot feest. En als ze weer weg waren dan was dit weer een groot gemis.
Mijn verloofde welk Poolse is heeft ook haar hele leven met honden gezeten.
Haar ouders hebben altijd honden gehad. En de laatste voor haar vertrek was een bijzonder grote Duitse Herder. (Reu).
Schat van een beest. Welk ik afgelopen zomer heb mogen leren kennen.
Onze situatie is als volgt. Wij werken alle twee fulltime. Zij werkt in een juwelierszaak en is eigenlijk alleen s'avonds en in het weekend in staat om met hem of haar te wandelen. Ik heb een eigen IT bedrijf. Welk gelegen is naast een groot park waar je goed kunt wandelen. Ik ben eigen baas en ben in de gelegenheid ongeveer een uur per dag te wandelen met de hond.
Kan hem altijd bij mij hebben wat geloof ik een groot pre is bij Akita's daar zij altijd bij je willen zijn.
Verder zijn mijn ouders ook bereid voor de hond te zorgen de dagen dat wij dat niet kunnen in geval van bijvoorbeeld vakantie en dergelijke.
Mijn vraag uiteindelijk is als volgt. Ikzelf ben ervan overtuigd dat de Akita een hele goede keuze zou kunnen zijn en wel eens de hond voor ons zou kunnen zijn.
Maar OOK ben ik ervan overtuigd dat ik ook onervaren ben op dit gebied en nog niet zoveel kennis daarvan heb. En dat wat het beste is om kennis te vragen van diegenen die dat ook bezitten. Vandaar op dit forum.
VRAAG(EN):
Wat denken jullie? Is een Akita geschikt voor mij?
EN
Ik ben licht allergisch, ik heb gelezen dat Akita's een hele dikke vacht hebben en daarom minder last veroorzaken dan bijvoorbeeld Herders. Niet helemaal niets maar wel minder.
Tevens heb ik ook gehoord dat je bij de dierenarts speciale shampoo kan kopen waarmee je je hond kunt wassen op regelmatige basis waardoor je minder last krijgt van de huidschilfers welke de allergie veroorzaken.
extra :
Ik wil graag een Teefje daar een Reu een stuk lastiger is heb ik gelezen.
En naar een Puppie cursus daar ik denk dat dit ook bevordelijk is voor ons en de band met de hond.
Wat is jullie mening hierover??
Mvg
Alex
Ik heb zelf geen ervaring met de Akita, maar het schijnen inderdaad geen gemakkelijk opvoedbare honden te zijn. Toch denk ik dat je met de juiste training en leiding van bijvoorbeeld hondentrainers een heel eind kunt komen. Zolang je maar consequent bent en stevig in je schoenen staat.
Zorg wel dat je jouw hond bij een erkende fokker haalt, dus geen br00dfokker. Een goede fokker zorgt al voor een goede start voor de pups m.b.t. de gezondheid en de socialisatie.
Volgens mij zijn er wel mensen met een Akita op het forum, dus hopelijk reageren zij ook, want zij kunnen jou er natuurlijk meer over vertellen dan ik
Even nog iets toevoegen:
Boven in de menubalk staat het kopje 'baasjes'. Als je daar op klikt, zie je alle baasjes op alfabetische volgorde en na de 'z' staat 'per ras'. Dan klik je op het ras waarvan jij de baasjes wilt zien en vervolgens zie je alle baasjes van (in dit geval) akita's. Zij kunnen je alles over dit ras vertellen
Waarom wil je, buiten het uiterlijk, een Akita inu?
Dat is toch wel iets wat ik mis in je verhaal...hun karakter is ook niet mis namelijk.
Het is geen herder, deze hond heeft echt een andere omgang nodig en dat moet je maar net leuk vinden en aankunnen.
Je zegt tijd te hebben voor een wandeling van een uur, maar menig Akita kan niet los lopen, aan een uurtje sjouwen per dag hebben ze niet genoeg.
Dat zijn de dingen die me opvallen aan je verhaal. Verder moet ik zeggen dat je lekker enthousiast bent en dat het goed is dat je informatie zoekt. Maar overdenk alles goed. Ga fokkers bezoeken zonder pups, ga naar een show etc.
Mijn neef heeft een Akita, een reu. Ze zijn ontzettend loyaal en trouw, dat merk je goed wanneer er visite is of wanneer ze gaan wandelen, maar hij kan niet goed loslopen en is niet bepaald hond sociaal. Verder kun je ze qua karakter het beste vergelijken met een kat. Het is vooral een erf-hond/ waakhond. Geen zin om te luisteren? Dan doet hij het gewoon niet... Het is echt een ontzettend lief beest, maar ik zou er zelf niet aan beginnen. Ik zoek persoonlijk toch hele andere dingen in een hond.
Akita is inderdaad geen makkelijke hond. Prachtige beesten en was er zelf ook helemaal verliefd op, kennis gemaakt met deze honden, past niet bij mij zeg maar. (Maar ik ben dan ook echt een Herder liefhebber haha). Ik ben verder van mening met goede hulp van een goede hondenschool, stevig in je schoenen staan en consequent opvoeden, kom je een heel eind. Maar dit ras moet wel degelijk bij je passen en ze zijn heel eigenwijs (zo heb ik ze leren kennen dan haha)
Verder zou ik je aanraden inderdaad op puppy cursus te gaan en daarna een basis te volgen eventueel. Even extra is dat. Kijk eens of je met een verenegings wandeling mag mee wandelen of bij iemand kennis maken met dit ras goed. Als jullie besluiten, zoek dan wel een goede Fokker en geen b00dfokker. Goede Fokker heeft altijd de mama bij de pups en laten ze eerste weken tot 8 weken alvast goed socialiseren met verschillende prikkels (dingen).
Hopelijk reageerd er nog iemand met een Akita, die kan je natuurlijk nog veel meer en beter vertellen dan ik!
Kan niet reacties wijzigen op me telefoon dus even zo. Inderdaad valt het wandelen aan je verhaal op. Akita heeft wel wat wandelingen nodig on energie kwijt te kunnen en kunnen niet zomaar los. En edit op dat deze hond niet bij me past is echt door hun karakter. En Akita is niet te vergelijken met een Herder.
Vraag jezelf eens goed af buiten het uiterlijk wat je van die Akita vind en wat je zelf van een hond wilt. Ik wil sociale leergierig aanhankelijk en vriendelijke hond. Zou ik dus niet bij aan Akita vinden.
Succes!
Een karakter is belangrijker dan wat dan ook. Het moet passen... Ik vind akita's ook geweldig of husky's en malamutes. Maar sinds ik naar de cursus ga en daar veel andere hondenrassen zie rondhobbelen realiseer ik me vaak weer waarom ik uiteindelijk nooit voor zo'n ras ben gegaan. (Wat ik soms jammer vind want er zijn ZOVEEL leuke rassen, maar ik ben superblij met Obi). Een karakter van b.v. een husky zou totaal niet passen bij mij... Obi lijkt in veel opzichten kwa karakter op mezelf en ik denk dat dat ook al past.
Maar ook in de alledaagse omgang met de hond, zoals het feit dat hij als ik aandacht van hem heb er 100% voor me is en ontzettend snel dingen oppikt als ik hem iets leer. Of altijd terugkomt als ik hem los laat lopen.. zonder achter vogels aan te gaan jagen of zo. Aanhankelijk is en lief, een mooi zacht karakter heeft.. Hij is niet haantje de voorste hij zoekt geen problemen bij andere honden. En mensen kunnen bij ons achterom komen zonder 35kg hond aan hun broek te hebben hangen (hij blaft wel maar dat is het dan ook). Het zijn vaak kleine dingetjes maar toch zijn ze belangrijk. Je moet er van te voren over nadenken.. wat ga je doen om de hond die je wilt gaan kopen ook zover te krijgen dat hij alles is wat je van hem verlangt. En hoe kom je daar? Sommige rassen zijn namelijk wel wat pittiger om ze goed in het gareel te krijgen haha. Ga je cursus met hem doen? En wat ga je doen NA de cursus? Speuren? Agility? En is dat wel mogelijk met het ras wat je nu in gedachte hebt?
Maar ook de grootte speelt mee... een Akita gaat (schat ik) wel ongeveer 40kg wegen, 40kg spieren die jou kan voorttrekken als je hem uitlaat. Wil je vriendin zo'n hond nog uitlaten? Begrijp me niet verkeerd ik weeg zelf ook 50kg en Obi nu 35 maar ik heb er wel over nagedacht van te voren of zo'n hond wel een verstandige keuze zou zijn. (Ik was een hond van ongeveer hetzelfde gewicht gewend dus ik had vergelijkingsmateriaal en wist waar ik aan begon). Puppy cursus vond ik heel erg leuk, maar Obi heeft op de puppycursus naast de socialisatie dan nog niet super veel geleerd dus ik ben verder gegaan met hem.
Begrijp me niet verkeerd dit is niet bedoeld om je er vanaf te praten of wat dan ook. Meer als een checklist... of zo.
Even los van alles (want ik ken geen akitas, op eentje vroeger na, en dat was inderdaad een hond met een heel ander karakter dan een herder), maar mij viel dat 'een uur per dag' ook op. Dat is niet inclusief alle rondjes, neem ik aan...? Want op een hele dag is een uurtje naar buiten totaal voor vrijwel geen enkele hond genoeg, tenzij ze oud en der dagen moe zijn juist een " moeilijk" ras moet je wel genoeg uitdagen, anders worden die leuke bijzondere eigenschappen niet meer zo leuk...
Ik zou verder ook kijken of je met akita's in contact kunt komen! Kijken of hun karakter je bevalt. Vraag of je met een eigenaar mee mag op wandeling, ga bij een aantal (betrouwbare) fokkers kijken, etc. Kijk hoe hun gedrag is in hun dagelijkse bestaan en kijk of dit past bij wat je van een hond wilt.
En uiteindelijk geldt denk ik voor alle rassen... Je weet pas echt hoe het is, als je het meemaakt. Maar van tevoren goed onderzoek doen naar of een karakter bij je past, is wel zo slim.
Akita's zijn honden met een ego, om het maar even zo te zeggen. Hun karakter is niet te vergelijken met dat van andere rassen; ze zijn heel zelfbewust en doen dingen alleen, wanneer zij daar het nut van inzien. Wanneer je een Akita niet met respect behandelt, krijg je dan ook niks van hem gedaan. Voor de juiste eigenaar zijn het geweldige honden, maar dan moet je wel echt door het mooie uiterlijk heen kunnen kijken en goed kunnen inspelen op hun karakter. Als ik jou was, zou ik gewoon eens contact opnemen met wat fokkers en je situatie voorleggen, zij kunnen je vaak het beste adviseren.
Wel wil ik nog zeggen dat mijn ervaring met de Akita is dat teven juist helemaal niet makkelijker zijn dan reuen. Reuen kunnen zich vaak in het geheel wat meer 'macho' gedragen, ook richting andere honden, maar teven zijn in de rest van hun gedrag weer pittiger. Maar ook daarvoor geldt, dat ik gewoon eens met een aantal fokkers zou kijken naar hun ervaringen; ik heb me zelf wel verdiept in de Akita, omdat het ras een toekomstdroom van me is, maar ik heb het grootste deel van mijn kennis uit boeken en van Akita-eigenaren. Een fokker kan je uiteraard veel gerichter informeren, mits je op zoek gaat naar een goede via de rasvereniging.
Vind zo'n vraag ben ik geschikt altijd moeilijk om te beantwoorden omdat er meerdere factoren een rol spelen .
Wat ben je bereid om ermee te gaan doen( hoeveel tijd en energie stop je erin denk aan cursus, informatie verzamelen ,socialiseren ,beweging en wat doe je bij probleemgedrag )Verder hangt het ook van jou karakter /empathisch vermogen af hoe jij honden aanvoelt .Niet te vergeten het karakter van de hond is het een volger of juist een leider Dit zijn allemaal factoren die meespelen of het slaagt of niet .
Ps: zag nu een volwassen akita in het asiel ,meen met lief karakter
Het lijken me idd pittige honden waarbij je sterk in je schoenen voor moet staan ,maar zeker de moeite waard !!
Ik geloof nooit zo in 'moeilijke' rassen, meer dat het karakter je moet liggen. Voor mij zou een labrador bijvoorbeeld moeilijk zijn omdat deze (en dan ga ik even flink generaliseren) heel open en sociaal zijn en op iedereen af willen. Daar hou ik dus persoonlijk helemaal niet van. Bang wil ik ze niet, maar ik wil wel liever een hond die wat terughoudender is... en voor andere mensen is dat juist weer moeilijk.
Dat gezegd vind ik het geweldig dat jullie informatie aan het inwinnen zijn voordat jullie overgaan tot aanschaf Maar ook ik mis nog een stukje informatie. Een uur per dag, dat is in mijn ogen vrij weinig. Maar bedoel je daar 'overdag' mee een zou je eventueel 's ochtends een half uurtje eerder op kunnen staan om ook even actief te zijn, en na het werk misschien ook, dan wordt het alweer een ander verhaal. Ik denk namelijk niet dat een Akita rustig in een hoekje gaat liggen op je werk als hij niet van te voren en tussendoor zijn energie kwijt kan
Hey Alex,
Wat fijn dat je een hond in huis wilt halen, ik ben hier ook kersverse hondeneigenaar. Ik ga je niet afraden om een Akita Inu te nemen als eerste hond omdat ik zelf ook die raad in de wind geslagen heb met het Samoyed ras dat ook niet bekend staat als een goede beginnershond. Bedenk je wel zeer goed dat de Akita Inu een groot en stevig ras is dat volwassen personen zonder probleem kan overmeesteren en omver duwen/trekken als ze dit willen. Daarom is het enorm belangrijk dat jullie hem/haar van het eerste ogenblik dat hij bij jullie is heel erg 'kort' houden. Met kort bedoel ik dan dat je meteen enkele duidelijke regels stelt en hier ook niet meer van afwijkt.
Akita's zijn erg zelfstandig en vrij van geest en kunnen ook erg koppig uit de hoek komen. Ze hebben daarom baasjes nodig die mentaal steeds sterker staan dan de hond. Een Akita is slim genoeg om van elk moment van zwakte te profiteren en eens dat een keertje lukt heb je weer je honden vol om dit weer ongedaan te maken. Je moet dus zeker zijn dat jullie beiden sterk in de schoenen staan. Verder wordt de Akita Inu ook omschreven als een loyale hond maar vergis je hier niet in. Het zijn en blijven jagers dus hun instinct neemt snel over en ze kunnen dus ook moeilijk los. Er zijn hier uitzonderingen in die wel altijd bij hun baas blijven natuurlijk. Veel hangt af van het karakter van de individuele hond.
Wij hebben meerdere fokkers bezocht om een correct beeld te krijgen van het ras dat we graag in ons gezin wilden opnemen. Die fokkers merken ook al snel of je al dan niet geschikt bent om een Akita Inu op te voeden. Wees er zeker van of hun karakter bij jullie past want dit is echt heel belangrijk. Zo ben ik zelf absoluut gek op de Japanse Akita en de Shiba Inu maar hun karakter paste absoluut niet bij de mijne, ongeacht hoe mooi ik hen ook vind. Ik heb nu uiteindelijk een Samoyed waar ik gek op ben daar zijn karakter absoluut bij de mijne aansluit. Nog steeds vind ik de Japanse rassen net dat beetje mooier maar ik besef nu ten volle dat de Samoyed beter bij me past.
Akita's hebben ook erg veel lichaamsbeweging nodig en moeten mentaal ook aan hun trekken komen. Het zijn erg slimme honden dus gewoon commando's opvolgen wordt voor hen snel saai. Je zal dus naast de dagelijks wandelingen, hetgeen meer dan een uur per dag moet zijn bij een volwassen exemplaar, ook moeten voorzien in andere activiteiten zoals hersenspelletjes of een bepaalde sport. Er zijn uitzonderingen die ook gewoon wat luier zijn maar dit kan je niet op voorhand inschatten. Je moet dus steeds van hun meest actieve behoeften uitgaan en blij zijn als het ook ietsje minder kan.
Ik hoop dat je ons op de hoogte houdt van je keuzes want ik volg het graag mee op. Ik vind het absoluut mooie honden met een geweldig karakter als dit bij je past.
Akita en herder liggen qua karakter erg ver uit elkaar. Herders leren gemakkelijk en zijn gehoorzaam. De Akita gaat graag zijn eigen gang.
Wat de allergie betreft: waar ben je precies allergisch voor? De haren, huidschilfers of de mijten. Misschien kun je dit laten onderzoeken (allergie test) en weten ze ook in wat voor ernstige mate je allergie is?
Laat je zo goed mogelijk voorlichten. Praat eens met die Akita bezitter in je buurt en bezoek een rasvereniging. Vaak hebben ze wandelingen en shows. Zo kom je er wel achter of het iets voor jullie is.
Veel succes!
Ik denk dat je het allerbeste gewoon bij een fokker (of meerdere fokkers) op bezoek kunt gaan om de honden te ontmoeten. Je kunt ook contact opnemen met de rasvereniging om vragen te stellen over het ras.
Daarnaast zijn er ook nog andere hondenrassen die vergelijkbaar zijn met de Akita... maar toch net wat handelbaarder.
(negeer de bankaew en chow chow)
De andere Japanse rassen zijn zeker net zo koppig als de Akita Inu. Ze zijn misschien niet zo groot maar je zal net zo sterk in je schoenen moeten staan. Wat vindt je eigenlijk zo mooi aan de Akita Inu? Misschien kunnen we je dan wat gelijkaardige hondenrassen voorstellen die bij je passen? Geef ons misschien wat dingen die je zoekt in het karakter van je nieuwe kameraadje, zo kunnen de mede-HPers hier zeker en vast wat nuttige tips geven.
Wat betreft de allergie is het eigenlijk zelf testen en dan nog...ik ben al heel mijn leven allergisch aan honden en katten. Bij het bezoeken van de fokkers had ik ook geen last waar ik super verwonderd over was dus lekker positief voor me. Ik heb er ook verschillende namiddagen doorgebracht tussen 4 a 5 volwassen honden in een kleine ruimte en nog geen last. Dikwijls gezicht in de pels begraven en dergelijke en alles prima in orde. Maar nu er bij ons eentje woont begin ik wel terug last te krijgen dus het is eigenlijk nooit te voorspellen. Bereid je dus voor op het nemen van anti-allergie middelen, al dan niet homeopatisch, in het ergste geval.
Hier geen Akita Inu, maar een Shiba Inu.
Uit mijn ervaring met Akita's en aangezien een Shiba een Akita in een kleiner lijf is, heb ik wel een aantal vragen, tips en info voor jou.
De Japanse jachthonden zijn heel zelfstandig, hebben altijd wel iets beters te doen dan jouw commando's op te volgen, spelen graag met je voeten als je niet consequent genoeg bent (geen harde hand, maar duidelijkheid!), vinden andere honden en mensen niet altijd even leuk (afstandelijk of niet hond-sociaal), hebben een creatieve baas nodig die zijn niet kunnen loslopende Japanner kan weerhouden van zicht te vervelen (denkspelletjes, zoekspelletjes, gebruiken van de hersenen) en ondanks de lijn dol is op de natuur en hierdoor veel wilt wandelen, snuffelen... zelfs al gaat dit ten koste van het principe 'ik wandel rustig aan de lijn'. Lange wandelingen vinden ze m.a.w zeer leuk, ze zijn dan ook broodnodig voor een Akita die niet vernielt.
Als jij nu iets hebt van, ik kan hier mee omgaan, dan kan je de volgende stap zetten en fokkers bezoeken (dit omdat je anders je illusies zou kunnen maken, terwijl er een relatief grote kans bestaat dat je hond niet zoals de honden van de fokkers zal zijn). Wat je nog kan doen is surfen naar shibarescue.nl of shibarescue.be, waar je de problemen zal tegenkomen die bij jouw hond ook zouden kunnen optreden bij een gebrekkige socialisatie en opvoeding. Elk jaar worden er veel te veel Akita's en Shiba's (en hun kruisingen daarvan) gedumpt in asielen, hetgeen verschrikkelijk is voor (alle honden) maar in het bijzonder voor Akita's/Shiba's die zo dicht bij de natuur staan: de Shiba is zelfs het ras dat het dichtst bij de natuur staat van alle hondenrassen! Akita's kunnen echter loyaal zijn, het zit over 't algemeen in hun ras.
Akita's verharen ook veel! Vooral als het weer niet mee zit, zoals nu het geval is, waardoor ze gedurende een heel lange periode haar verliezen waar jij ZEKER op zal reageren. Het is niet de bedoeling, en ik bedoel dit niet aanvallend, dat de hond na een aantal maanden wordt herplaatst omdat jij allergisch bent.
Daarbij denk je nu misschien dat de Shiba iets voor jou is? Maar die zou ik je niet aanraden: ze zijn pittiger, feller dan een Akita, minder trouw, hebben even veel vachtverlies en zijn minder hond-sociaal dan hun grote broer. Je kan deze rassen zeker dingen aanleren, maar of ze je commando's gaan opvolgen... dat is iets anders
Nu vraag ik me af wat de dagindeling zal zijn? Zowel in het weekend als tijden de werkweek.
Denk eraan dat je Akita zich kapot kan vervelen op kantoor gedurende uren en dat mensen soms heel erg onder de indruk van dit ras kunnen zijn.
Ben je van plan om een puppy in huis te halen?
Dan kan je eens contact opnemen deze fokkers:
http://www.akitafurinkazan.be/
http://www.akita-inu.be/wie-zijn-we.htm
http://www.kawaiitenshi-akitas.be/
en de fokkers die hier vermeld zijn: http://www.akitaclub.be/pages/akita/eleveurs-fokkers.html
Wat ik je wel kan aanraden, is de Amerikaanse Akita. Als uiterlijk toch niet op de eerste plek komt, zal het karakter van dit ras je zeker aanstaan: iets vriendelijker, kunnen (naar mijn ervaring) vaker loslopen dan de Japanse Akita (die dan weer beter kan loslopen dan de Shiba), zijn minder fel (maar even WAAKS!) en iets beter met andere honden (hoewel ze dominant kunnen zijn naar andere seksgenoten toe). Let wel, voor de rest zijn ze gelijklopend met de Japanse Akita. Leukere honden voor iemand die herders gewoon is dus.
Fokkers van dit vind je hier terug:
http://www.akitaclub.be/pages/american-akita/eleveurs-fokkers.html
Veel succes bij je keuze! En als je vragen hebt, shoot!
Even in het kort want ik kom net thuis. En ik wil even in het kort laten weten wat mijn reactie is.
Later zal ik op alle vragen dieper in gaan. Maar sowieso al even bij voorbaat aan iedereen TOF voor de vele reacties! Echt super!!
Wat ik zoek in een hond.
Ik zoek een maatje die bij mij is. Niet een maatje om als kind te behandelen of te verwaarlozen. Ik ben iemand die graag met mijn hond is.
Ook dit spreekt mij aan in de Akita dat hij er graag bij is. Ik heb gelezen dat de Akita geen apporteer hond is. En niet van onzinnige spelletjes houdt. (voor hem onzinnig)
Ikzelf hou daar ook niet van toevallig ^^.
Hou er wel van om tijd met de hond door te brengen en hele verhalen tegen hem of haar op te hangen. Hoop niet dat dit laatste een probleem is.
Ik heb er zelfs zin in om veel tijd en moeite in de hond te steken.
Wat mij vooral aanstaat aan de Akita zijn:
# Uiteraard ook het uiterlijk
# De trouw van de honden
# De uitdaging, daar zij niet gemakkelijk zijn
# Hun vacht, omdat deze zo dicht op elkaar zit schijnt men daar minder last van te hebben als men licht allergisch is.
Verder vermeld ik bij voorbaat dat ik niet iemand ben die direct impulsief de hond aanschaft. En ben nu gewoon in de oriënterende fase wat voor hond ik wil.
Ja ik heb besloten dat ik een hond wil. En ja ik DENK dat het wat voor mij is,.
Maar ben dat nu aan het proberen te achterhalen. Als ik dat besloten heb wil ik voor aanschaf nog HEEEEL goed op de hoogte zijn van alles wat nodig is. Want zoals op veel sites en fora's ook beschreven staat. Een hond is een levend wezen en je moet ervoor zorgen dat het niet alleen jou plezier oplevert maar hem of haar evenveel.
Plus daarbij dat ik principieel tegen impuls aankopen ben.
Ik heb in het asiel met een Akita gewerkt, uiteraard een hond met een geschiedenis en een hond met een baas... Ja, klinkt stom want hij zit niet voor niets in het asiel.. Maar, Akita's staan er om bekend dat ze zich enorm optrekken aan één baas... Er is er maar één die hij als baas kan zien, en de rest is "bijzaak". Dit maakte het heel lastig om met hem te werken, maar zoals Inge al zei. Zodra je ze met respect behandeld, willen ze dit ook wel bij jou doen.
De Akita waar ik mee gewerkt heb was een schat! Echt, een knuffelbeer, een lompe sok en hij was dol op apporteren gek genoeg. Nou ja, een beetje dan! Hij bracht ze namelijk niet helemaal terug . Hij luisterde heel goed, maar andere honden waren niet zijn ding... Puppy's vond hij ge-wel-dig. Hij nam er echt alle tijd voor om ze te bestuderen en om er vervolgens heel liefkozend mee te spelen.
Echter, hebben we hem nooit helemaal kunnen leren kennen omdat hij zich niet echt wilde openstellen aan ons. Wij waren zijn baas niet. Dus, hem "op zijn plek zetten" kon gewoon niet.
Dus, wat ik je sowieso mee wil geven. Denk héél goed na voordat je er een neemt. Want je maakt het de hond (sowieso alle honden, maar de Akita iets meer) heel moeilijk mocht je hem moeten herplaatsen om welke reden dan ook. (Sommige redenen zijn natuurlijk nooit te overzien, maar dat daargelaten).
Een Akita opvoenden gaat je veel bloed (letterlijk, ze verkennen meer dan andere hondenrassen graag met hun bek), zweet (letterlijk, er gaat veel tijd en moeite in kruipen) en tranen (letterlijk, je gaat in het begin van het gevoel hebben van: "waarom loopt niet alles zoals gepland?") kosten.
Een uur per dag is bijlange niet genoeg voor een Akita, wil niet gemeen doen maar voor Koji, die een pak kleiner is dan een Akita, is het zelfs niet genoeg. Hem laten we minimum 90-120 minuten uit per dag. Hondenschool en spelklasjes niet meegeteld (in het weekend).
Je Akita zal je zeker 120-150 minuten moeten uitlaten op een dag! Anders gaat hij/zij zeker niet stil bij jou blijven liggen. Lang wandelen tijdens de zomer zal ook niet lukken, dan zijn ze juist na een uurtje uitgeput door hun dikke vacht. Ze zoeken dan het liefst de koele plekjes van het huis op.
Als je erg vroeg begint met de socialisatie en de fokker met een goede socialisatie is begonnen, zal het jouw en je hond goed doen. Maar dit betekent niet dat je Akita vanzelfsprekend sociaal gaat zijn naar andere mensen en dieren. Honden vinden ze niet altijd even lief, vreemde mensen ook niet en luisteren naar de dingen die ik leer op de HS of samenwerken tijdens de lessen op de HS? Nee, niet als mijn hoofd daar niet naar staat!
Denk heel goed na over deze dingen, want een hond van 45-60 kg tegenhouden, zelfs als een krachtig persoon, is niet gemakkelijk!
Ik lees alleen mee, want ik vind de akita een geweldig ras maar helaas passen ze qua karakter totaal niet bij mij..
Maar er schoot me na de reactie van Rebecca & Max wel ineens wat te binnen. Hou er rekening mee dat je akita zich voornamelijk aan 1 eigenaar zal hechten, en dat dit dus ook je verloofde kan zijn. Als jij vanaf het begin alles met de hond doet zal hij vast wel echt jouw hond worden, maar ik weet niet hoe selectief akita's hierin kunnen zijn, misschien heeft hij wel juist de klik met je verloofde (omdat die bijvoorbeeld net de eerste week dat de pup komt thuis is omdat jij geen vrij kan krijgen, ik zeg maar iets geks). Dan loopt het dus even anders dan je gepland had... Wilde het toch even gezegd hebben
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?