Ichthyosis

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

Wie is hier bekend met ichthyosis? Het komt oa voor bij golden retrievers.
(overigens ook bij labradors, Ierse setters, dobermannpinscher, Engelse springer spaniël, Collies, rottweiler, Amerikaanse Bull, cavalier king Charles en een heleboel verschillende terriërs)
Meestal zijn er wel 1-2 pups in een nest die hier last van hebben. 
Willem heeft het, de losse witte schilfers.....de ene keer overigens erger dan de andere keer.
Je hebt honden die er echt een dikke bovenste huidlaag met een soort van schubben door hebben. Soms is zelfs de enige oplossing om een hond te laten inslapen, maar dan is het natuurlijk wek een hele ernstige vorm.
Ik merk bij Willem dat het geven van schapenvetbonbons redelijk werkt. Hierdoor zijn de schilfers al veel minder geworden. De dierenarts stelde voor om straks over te gaan naar visolie, omega 3.

Nu is dit via DNA te testen. Sommige fokkers laten dit standaard mee testen bij de verplichte testen zoals de ogen, HD en ED. Ik begrijp niet zo goed dat dit niet een verplichte test wordt. Het is toch veel fijner om het te voorkomen dan te zeggen, ja maar er zijn meestal maar zo'n twee pups per nest die er last van hebben......

Je hoeft alleen maar te testen of je ons drager is. Ik hoef Willem bv echt niet te testen, want hij is lijder. Ik dacht dat bij erfelijke dingen waarbij een van de ouders drager is de pup 50% kans heeft om ook drager te zijn of lijder. 

Voor mij is dit net zo'n soort discussie als bv bij de collie-achtigen waarbij het gendefect MDR1 voorkomt. Is het nu werkelijk vreemd om dit soort testen te verplichten? Dat is toch de enige manier om het "uit te roeien"?

Heeft iemand overigens nog andere opties qua behandelen van de schilfers?

honden page profiel SajesySajesy 3 doggies

honden foto van Sajesy

Nu ik dit zo lees, komt dit ook voor bij oudere Goldens?
(dat het pas op een latere leeftijd tevoorschijn komt)
Onze golden heeft nu al 3 jaar schilfers, de ene keer erger dan de andere.
DA zit met zijn handen in het haar omdat deze niet weet wat het is.

Ze heeft ook de neiging om te gaan ''schuren'' tegen een laag muurtje om de schilfers weg te halen en zit er constant aan te likken/bijten/krabben.

Heb dus jammer genoeg geen tip voor je, maar ik lees even mee!

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa 3 doggies

honden foto van Nelis & Noa

De vader van mijn Golden is drager, hoe het met ons teefje staat hebben we nooit laten testen. Nooit enige verschijnselen van gezien dus als ze lijder zou zijn dan is het een hele milde vorm. Dit kan wel op latere leeftijd naar boven komen zoals de 1e reactie in dit topic vraagt, maar wanneer het bij de pup nooit duidelijk aanwezig is geweest kan het nooit ernstige vormen aannemen aldus verschillende dierenartsen en fokkers die ik over dit onderwerp heb gesproken.

Wat mij betreft verplicht een test instellen, goede fokkers zouden hier ook niet mee fokken. Het is geen "ernstige ziekte", maar zeker niet wenselijk. Ik las in het GR blad ergens vorig jaar dat al meer dan 50% van de goldens drager is van deze ziekte, dat zou drastisch omlaag moeten wat mij betreft.

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa 3 doggies

honden foto van Nelis & Noa

Nota bene: Hiermee suggereer ik niet dat ik geen goede fokker zou hebben. Zij kwam via stamboomonderzoek van KNGF er achter dat het in de familie van de vade er voorkwam (uit Frankrijk) en niet getest.

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

Nelis, ik weet dat sommige fokkers het wel laten testen. Toevallig laatst nog in een dossier gelezen van een dekreu. Deze was ook drager. Nu vraag ik me dan af waarom de hond nog altijd als dekreu ingezet mag worden.

Ja, ik weet het antwoord wel, omdat de testen niet verplicht zijn, maar zo blijft het probleem natuurlijk wel. Willem heeft er geen last van hoor. Gelukkig niet. 

Je krijgt wanneer je zegt dat hond last heeft van schilfers al snel een reactie dat je dan zijn voer moet veranderen. Dit werkt dus niet. Vandaar dat het bij veel hondenrassen niks uithaalt omdat ze dus lijder zijn van ichthyosis. 

Dat er dan ook door de fokkers wordt gezegd dat er eigenlijk in elk nest wel 2 pups zitten die het hebben.........ik begrijp niet dat omdat iedereen altijd zo bezig is met een ras zo goed en mooi mogelijk te krijgen en te houden dan er niet voor pleit om deze test te verplichten en wanneer een hond drager is er niet meer mee te fokken.

Jij schrijft 50% alleen al bij de golden, dat is toch belachelijk?
Ik hoop echt dat ze er wat aan gaan doen!

Karin Steenbreker (Gast)

Het lijkt makkelijker als het in werkelijkheid is...
Wanneer alle dragers en lijders worden uitgesloten uit de fokkerij, dan kun je maar met weinig honden fokken. Hierdoor krijg je over enkele generaties zoveel inteelt dat daar grote problemen gaan ontstaan. Beter is het om geen enkele hond uit te sluiten. Wel moet je als fokker bewuste keuzes maken. Een lijder kan met een vrije hond paren, je weet dat de pups dan drager zullen zijn. Dragers hebben zelf geen klachten. De volgende generatie paar je dan weer met een vrije hond, waarna je 50% kans hebt op een drager en 50% kans op een vrije pup. Op deze manier behoud je wel de totale genenpool in het ras, wat van groot belang is, maar je fokt wel een probleem weg!

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa 3 doggies

honden foto van Nelis & Noa

" Het lijkt makkelijker als het in werkelijkheid is...
Wanneer alle dragers en lijders worden uitgesloten uit de fokkerij, dan kun je maar met weinig honden fokken. Hierdoor krijg je over enkele generaties zoveel inteelt dat daar grote problemen gaan ontstaan. Beter is het om geen enkele hond uit te sluiten. Wel moet je als fokker bewuste keuzes maken. Een lijder kan met een vrije hond paren, je weet dat de pups dan drager zullen zijn. Dragers hebben zelf geen klachten. De volgende generatie paar je dan weer met een vrije hond, waarna je 50% kans hebt op een drager en 50% kans op een vrije pup. Op deze manier behoud je wel de totale genenpool in het ras, wat van groot belang is, maar je fokt wel een probleem weg! "



Eens, een vrije hond tegenover een drager zetten zou al veel voortzetting voorkomen en de genenpoule ruim en divers houden. Dit zou ook betekenen dat een test verplicht wordt in de verantwoorde fok. Lijkt me een goede ontwikkeling.

Bij deze aangenomen! ;-)

Bijkomend nadeel van deze ziekte is trouwens dat KNGF heel veel honden niet kan aannemen, omdat deze ziekte mogelijk voor extra onderhoud zorgt en dat is weer zeer onwenselijk voor haar afnemers.

honden page profiel Emma & de golden mannenEmma & de golden mannen 3 doggies

honden foto van Emma & de golden mannen

Wat zijn duidelijke kenmerken van ichthyosis? Want hoe zie je verschil met schilfers door vb. de rui, allergie, mijt, gewoon droge huid, ...?

Zijn er dan schilfers overal of in het bijzonder bij dun (vb. buik, oksels) of dik behaarde gebieden (vb. broek, kraag)? Wat voor schilfers (grijs, wit, groot, klein, droog, vet)? 

Hoe voelt de huid aan, altijd ruw of soms ook zacht?

Heeft de hond altijd jeuk of kan het zich ook enkel via schilfers manifesteren?

 

Ik had vorig jaar ook pas voor het eerst eens gelezen over deze ziekte en ben blij dat er nu DNA testen voor gedaan worden. Is dit ondertussen na al echt verplicht ook? In NL en BE? Maar de uitslag zorgt nog niet voor een fokuitsluiting bij lijders, begrijp ik? Als pupkoper kan je dan natuurlijk wel zelf verantwoordelijk selecteren op een nest met minstens één ouder die vrij is.

de vooruitgang van de wetenschap zorgt er soms misschien voor dat we té selectief worden en het moet ook realistisch blijven natuurlijk.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

"Ik had vorig jaar ook pas voor het eerst eens gelezen over deze ziekte en ben blij dat er nu DNA testen voor gedaan worden. Is dit ondertussen na al echt verplicht ook? In NL en BE? Maar de uitslag zorgt nog niet voor een fokuitsluiting bij lijders, begrijp ik? Als pupkoper kan je dan natuurlijk wel zelf verantwoordelijk selecteren op een nest met minstens één ouder die vrij is.
de vooruitgang van de wetenschap zorgt er soms misschien voor dat we té selectief worden en het moet ook realistisch blijven natuurlijk. "

 Bij de Golden Retriever Club Nederland is het nog niet verplicht om de fokhonden te laten testen op Ichthyosis (wat wordt genoteerd als ICT-A), maar het word wel overal sterk aanbevolen en als je bezig bent met fokken dan kun je ook niet om de aanwezigheid van de testen heen komen. Het wordt gepromoot op de fokdag, via de website, in het clubblad, enz. Er komen steeds meer fokkers die hun hond er op laten testen en ik vind het zelf een goede zaak. Evy is ook, samen met PRA 1 & 2, afgelopen fokdag getest.

Momenteel is er nog geen uitsluiting voor lijders, aangezien de testen nog niet verplicht zijn kunnen er ook nog geen regels aan worden verbonden. Wel is er uitleg te vinden over wat er gebeurd wanneer je lijder x lijder, drager x lijder, enz. combineert met elkaar. Deze stond op de ledenkaart van 2013. Ook op deze manier is de rasvereniging er dus mee bezig om bewustwording te creëren.

Zelf vind ik dat er prima gefokt kan worden met dragers en vrije honden. Over lijders ben ik nog niet helemaal uit. We moeten ons niet blind gaan staren op één ziekte en vooral naar het geheel blijven kijken. We zitten niet alleen met ICT-A, maar ook met PRA, HD, ED, enz. Wanneer we honden die voor de rest super in elkaar zitten gaan uitsluiten omdat ze lijder zijn kunnen er misschien op andere punten weer problemen ontstaan.

Verder zou ik er zelf naar streven om uit een nest zo vaak mogelijk een vrije hond aan te houden in plaats van een drager. Je kunt de pups al laten testen op ICT-A wanneer ze nog in het nest zijn, dus als een fokker besluit om een pup aan te houden zou hij ze alvast kunnen laten testen om te kijken welke vrij, drager en lijder zijn.

 

[quote]

Wat zijn duidelijke kenmerken van ichthyosis? Want hoe zie je verschil met schilfers door vb. de rui, allergie, mijt, gewoon droge huid, ...?

Zijn er dan schilfers overal of in het bijzonder bij dun (vb. buik, oksels) of dik behaarde gebieden (vb. broek, kraag)? Wat voor schilfers (grijs, wit, groot, klein, droog, vet)? 

Hoe voelt de huid aan, altijd ruw of soms ook zacht?

Heeft de hond altijd jeuk of kan het zich ook enkel via schilfers manifesteren?[/quote]

Voor zover ik mij heb ingelezen in ichthyosis is dit een lastige vraag om te beantwoorden, dit komt omdat ICT-A in verschillende gradaties voorkomt. Sommige honden hebben bijvoorbeeld alleen last van jeuk en schilvers wanneer ze in de rui zijn, terwijl andere honden moeten worden ingeslapen omdat er niets meer aan te doen valt en ze zichzelf kapot krabben van de jeuk. Bovendien moet je het "gewoon" schilveren dat honden af en toe doen niet gaan verwarren met de aanwezigheid van ichthyosis.

Beste manier om er achter te komen of je hond inderdaad lijder is, is om de hond te laten testen. Er zijn zoveel verschillende gradaties en het kan best zo zijn dat een hond lijder is en er geen last van heeft of maar een enkele keer dat je dan zou kunnen wijten aan bijvoorbeeld loopsheid.

honden page profiel Emma & de golden mannenEmma & de golden mannen 3 doggies

honden foto van Emma & de golden mannen

Heel erg bedankt Sanne voor je uitgebreid antwoord! 

Je bent goed op de hoogte en ik heb weer veel bijgeleerd. Als fokker ga je het fantastisch doen, je bent erg begaan en verstandig.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

" De vader van mijn Golden is drager, hoe het met ons teefje staat hebben we nooit laten testen. Nooit enige verschijnselen van gezien dus als ze lijder zou zijn dan is het een hele milde vorm. Dit kan wel op latere leeftijd naar boven komen zoals de 1e reactie in dit topic vraagt, maar wanneer het bij de pup nooit duidelijk aanwezig is geweest kan het nooit ernstige vormen aannemen aldus verschillende dierenartsen en fokkers die ik over dit onderwerp heb gesproken.

Wat mij betreft verplicht een test instellen, goede fokkers zouden hier ook niet mee fokken. Het is geen "ernstige ziekte", maar zeker niet wenselijk. Ik las in het GR blad ergens vorig jaar dat al meer dan 50% van de goldens drager is van deze ziekte, dat zou drastisch omlaag moeten wat mij betreft. "

 

Als je leest dat binnen een Europese populatie 500 goldens zijn getest, waarvan 30% lijder en 40% drager, dan is het voor te stellen dat DNA registratie verplicht gesteld zou moeten worden. Maar goed, er gebeurt helaas wel meer niet dan wel binnen de rv clubjes.

http://www.australiangoldenretrieverbreeders.com/assets/ichthyosis%20in%20the%20golden%20retriever%20pdf.pdf

 

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

"  
Als je leest dat binnen een Europese populatie 500 goldens zijn getest, waarvan 30% lijder en 40% drager, dan is het voor te stellen dat DNA registratie verplicht gesteld zou moeten worden. Maar goed, er gebeurt helaas wel meer niet dan wel binnen de rv clubjes.
http://www.australiangoldenretrieverbreeders.com/assets/ichthyosis%20in%20the%20golden%20retriever%20pdf.pdf
  "

 

Ik ben absoluut met jou eens dat het testen van Ichthyosis (en PRA) verplicht moet worden in de rasvereniging en dat ze drager x drager en drager x lijder moeten verbieden. Helaas gaan dat soort dingen niet zo heel erg snel bij een rasvereniging. Eerst moeten dat soort dingen worden besproken met de fokkers en moet er over gestemd worden op de ALV. Rasverenigingen mogen niet zo maar iets doorvoeren.

Ik hoop dat fokkers uit zichzelf de verantwoording nemen die ze horen te nemen en hun honden laten testen op Ichthyosis en aan de hand daarvan handelen voor de gezondheid van het ras.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Ik weet hoe het werkt binnen een RV. En ik ben van mening dat om het ras te behouden fokkers inderdaad veel meer uit zichzelf verantwoording moeten nemen en honden al in een eerder stadium van ziekte terug moeten trekken (dit gebeurt veelal veel te laat...). En als ook alle neuzen sneller 1 richting op zouden gaan voor wat betreft diverse DNA registraties (een prachtig systeem dat al jaren binnen de RV aanwezig is, maar zeker niet optimaal wordt gebruikt), dan komt ook het moment van uitsluiten veel dichterbij. Helaas zien naar mijn bescheiden mening veel fokkers juist dit niet zitten, maar pretenderen wel om de 'gezondheid van het ras' voor ogen te hebben. Dat is nogal een dubbel statement.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

" Ik weet hoe het werkt binnen een RV. En ik ben van mening dat om het ras te behouden fokkers inderdaad veel meer uit zichzelf verantwoording moeten nemen en honden al in een eerder stadium van ziekte terug moeten trekken (dit gebeurt veelal veel te laat...). En als ook alle neuzen sneller 1 richting op zouden gaan voor wat betreft diverse DNA registraties (een prachtig systeem dat al jaren binnen de RV aanwezig is, maar zeker niet optimaal wordt gebruikt), dan komt ook het moment van uitsluiten veel dichterbij. Helaas zien naar mijn bescheiden mening veel fokkers juist dit niet zitten, maar pretenderen wel om de 'gezondheid van het ras' voor ogen te hebben. Dat is nogal een dubbel statement. "

 

Ik begreep vandaag van de fokker van mijn hond dat ze in juli de testen verplicht gaan maken. Ik hoop dat dat inderdaad zo is. :) Is wel een stap in de goede richting als je het mij vraagt.

honden page profiel AnneAnnegoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Anne

Er schijnen goede resultaten geboekt te worden met het Chinese Kruidenmiddel "Response".

 

http://www.huisdierendokter.nl/indroge_huid.html

 

Hoe wordt ichthyosis geërfd?

 

De wijze van vererving is Autosomaal recessief.

Dit is de meest voorkomende wijze van vererving voor genetische aandoeningen bij honden.

 

Dit betekent dat:

 

Drager:

Indien slechts 1 van beide ouders drager is, dan zal hij/zij deze eigenschap door aan een deel van het nageslacht, die het op hun beurt weer doorgeven, enz, enz, dit zonder dat er symptomen aanwezig zijn.

Dragers hebben dus géén symptomen!

 

Lijder:

Om te worden aangetast (lijder zijn), moet het dier 2 kopieën van het gen erven, 1 van elke ouder. Beide ouders moeten dus drager zijn.  

           

Het volgende schema wordt het meeste gehanteerd.

 

Vrij x Vrij = 100 % vrij

 

Drager x Vrij = 50% vrij, 50% drager

Drager x Drager = 25% vrij, 50% drager, 25% lijder

Lijder x Vrij = 100% drager

Lijder x Drager = 50% drager, 50% lijder

Lijder x Lijder = 100% lijder

 

honden page profiel AnneAnnegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Anne

" Nu ik dit zo lees, komt dit ook voor bij oudere Goldens?
(dat het pas op een latere leeftijd tevoorschijn komt)
Onze golden heeft nu al 3 jaar schilfers, de ene keer erger dan de andere.
DA zit met zijn handen in het haar omdat deze niet weet wat het is.

Ze heeft ook de neiging om te gaan ''schuren'' tegen een laag muurtje om de schilfers weg te halen en zit er constant aan te likken/bijten/krabben.

Heb dus jammer genoeg geen tip voor je, maar ik lees even mee! "

 

 

Normaal gesproken kun je het bij pups in het nest al zien aan het rode buikje. 

 

Het is een gendefect dus de hond heeft het al bij de geboorte in zich of niet.

 

Als je het zeker wilt weten kun je je hond laten testen bij:

 

https://www.vhlgenetics.com/Webshop/Testdetails/tabid/258/ProdID/167/Language/nl-NL/CatID/6/Ichthyosis_2.aspx

 

of in de USA bij:

 

University of Pennsylvania

[email protected]  of [email protected]

Urs Giger ,PD,Dr.med.vet.,MS,FVH

Dipl.ACVIM,ECVIM,& ECVCP

Charlotte Newton Sheppard Professor

Karthik Raj ,MS

Research Specialist

 

Kosten daar ongeveer 75 dollar.

Prijs is rond de 75 dollar.

 

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

Anja,

 

het gekke is dat er verschillen zijn in uitslagen. Honden worden als lijder of drager getest in Nederland en als ze de test in Frankrijk laten doen ineens vrij getest?! Of ze worden vrij getest en blijken later toch drager te zijn.

 

ik had het met Sanne hierover. Het lijkt wel alsof er meerdere ICT vormen bestaan. Of dat zo is? Geen idee, maar hoe te verklaren waarom testen wisselende uitslagen hebben?

 

Is ook best gek dat Evy van Sanne lijder is en je aan Evy niks kan zien. Normaal gesproken kun je het in het nest al zien welke pups lijder zijn. Wammes is drager want zijn mama is lijder en zijn papa is vrij. Ik hoef ze dus niet te laten testen....;-)

 

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Het lastige van lijders is dat de Golden Retriever (gelukkig) over het algemeen last heeft van een milde vorm van Ichthyosis. Ik ken een aantal honden die via DNA lijder zijn verklaard, maar waarvan je als pup (dus direct bij de geboorte) en nu als een volwassen hond niets er aan ziet!
Ichthyosis is niet verplicht om te testen en daardoor worden dat soort "onzichtbare" lijders ingezet terwijl fokkers niet door hebben dat ze te maken hebben met een lijder.

Dierenartsen zien Ichthyosis ook vaak aan als voedselallergie. Toen ik het ter sprake bracht bij mijn dierenarts moest hij eerst heel diep nadenken wat dat ook alweer was. Natuurlijk kunnen ze niet alle kennis meer paraat hebben, maar als je langs komt voor een consult en een dierenarts is de Ichthyosis "vergeten" kan het vrij snel worden afgedaan als een voedselallergie.

Anoniem (Gast)

Mag ik hier nog even binnenvallen?

Ik heb een golden retriever reu, die ik in 2012 testte op Ichtyosis omdat we een dek aanvraag hadden en ik met alles in orde wou zijn.
Mijn dierenarts vond het een overbodige test omdat hij (op enkel schilfertjes na rond 10-12 weken) nooit symptomen had.

Na een tijdje kwam de uitslag: lijder. De fokplannen werden geannuleerd en ik bracht meteen de fokker op de hoogte, die de eigenaar van de reu ook op de hoogte bracht. Alle honden werden getest. Moeder en vader waren dragers, zus en broer die getest werden ook lijders. Van de drie lijders zijn er -dus op die schilfers na- nooit symptomen geweest.

Hij werd onlangs opnieuw gevraagd als dekreu (hij heeft, als ik dat van mijn eigen hond mag zeggen, geweldige werkkwaliteiten en een heerlijk karakter) en ik vroeg me af of het de moeite zou lonen om hem via een ander labo opnieuw te laten testen?

Een DNA test lijkt me niet verkeerd te kunnen zijn, maar hebben jullie nog eerder gehoord van lijders zonder ook maar 1 symptoom?

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

Ik hoop dat Sanne dit leest. Haar hond is ook een lijder en heeft nooit schilfers gehad.

Soms loont het indd om opnieuw te laten testen in Frankrijk.  Ik heb daar geen adres van. Ik weet dat de vader van mijn Wammes lijder zou zijn volgens onderzoek. Alleen nog nooit een pup van hem gezien die schilfers had. Dus twijfel. Hond is in Frankrijk getest en blijkt gewoon vrij. Wammes is drager.

Je moet uitkijken dat je na de aflevering van kassa van vorige week ook niet te spastisch gaat doen. Is mijn mening. Ichtyosis bij goldens is op schilfers na eigenlijk geen probleem. Terwijl andere rassen een Veel groter ichtyosis probleem hebben en je hier nooit iets over hoort. 

Goldens hebben schilfers waar je met de juiste voeding al veel tegen kan doen. Het jeukt niet. Vergelijk het met roos.

Natuurlijk moeten we wel zoveel mogelijk met vrije geteste honden gaan fokken. Toch denk ik dat je ook zeker naar algehele gezondheid enz moet kijken.

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

We hebben ons ook al eens afgevraagd of er misschien meerder vormen zijn. Ze worden getest op ICT-A het lijkt dan net of er ook een B of C kan zijn. Hier nog niks over gehoord of gelezen hoor.

Natuurlijk zou het mooiste zijn als je met vrije honden kan fokken.

maar voorlopig zijn er nog teveel die of lijder of drager zijn en dan is het jammer hier niet mee te gaan fokken vanwege hun goede genen.

Die sukkel op tv zei, ga dan kruizen met een labrador. Ja.....duh... Je gaat toch niet zo maar een ander ras erdoor fokken..dat vind ik gek en dat kan trouwens qua stamboom niet eens. 

 

Het mooiste zou zijn dat wanneer je een lijder hebt waar je mee wil fokken je hier een vrije tegenover zet. Zodat je dan allemaal dragers krijgt. Als je dan tegenover de dragers ook weer vrije gaat zetten kun je het uit de lijnen fokken. 

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Hier is Sanne al. ;)

 

Mijn teefje is via DNA lijder gebleken. Ze is zowel via het v. Haeringen als via Antagene getest. Ik heb met haar van de zomer het eerste nest gedaan, vader was vrij. Allebei de pups (tweeling) zijn drager.

Wat betreft de ernst van haar lijderschap: ik zie geen schilfers. Ze heeft in de puppyperiode een beetje puppyschilfers gehad, maar dat was het. Soms kunnen teven wel eens schilfers krijgen tijdens de loopsheid, maar ook dat heeft zij niet. Wel heeft ze nu na het nest ineens zwarte liezen en dat schijnt een symptoom van Ichthyosis te zijn.

Er wordt gezegd dat goede voeding en de juiste supplementen al een hoop kunnen doen voor een hond met Ichthyosis. Mijn teefje krijgt vers vlees, schapenvet bonbons, zalmolie (omega 3 en 6 zijn ontzettend belangrijk) en verder wordt ze regelmatig getrimd. Ik heb haar toevallig gisteren weer mishandeld.

Verder was ik haar amper. Ik vind dat dat een belasting is voor de huid. Als ik haar al in bad doe dan is het zonder zeep, maar alleen met warm water. Verder hebben ze speciale shampoo voor een jeukende huid, die schijnt minder "agressief" te zijn.

 

Al met al is er dus een hoop te doen om het leven van een lijder een stuk aangenamer te maken. Ik ben persoonlijk niet van mening dat iedere lijder zielig is. Ik erken wel dat er lijders zijn die het minder makkelijk hebben dan die van mij. Er zijn honden die er zoveel last van hebben dat ze constant jeuk hebben en worden ingeslapen, maar vaak is het eerder dat de eigenaren de schilfers in de vacht niet mooi vinden.

Wat betreft wel of niet fokken zie ik er sowieso geen problemen mee als er een vrije hond tegenover staat, alle nakomelingen zijn dan drager. Drager met lijder zou betekenen dat 50% drager is en 50% lijder. Dat vind ik persoonlijk wel erg veel, maar het gebeurd. Je zou dus geen uitzondering zijn.

Volgende forumvraag: vragen over zorghond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^