Effecten van selectie (bij koeien) op de voortplanting.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

http://www.popsci.com/article/science/breeding-high-milk-production-created-less-fertile-cows?src=SOC&dom=fb

Okee, het gaat niet over honden, maar het toont wel aan hoe dingen stiekeme effecten kunnen hebben:

"After generations of careful breeding, dairy cows around the world produce more milk than ever. At the same time, they've actually become less fertile, a phenomenon farmers and researchers have worried about for years.*

Now, a team of European biologists has uncovered one reason behind the decline, at least for several types of Danish cattle. The same genes that make cows produce more milk also kill off cow embryos, they found."

"Na generaties van zorgvuldig fokken, produceren melkkoeien over de gehele wereld meer melk dan ooit tevoren. Tegelijkertijd zijn ze echter minder vruchtbaar geworden, een fenomeen waar boeren en onderzoekers zich al jaren zorgen over maken.

Nu heeft een team van Europese biologen één reden ontdekt voor deze daling, in ieder geval voor verschillende types Deens vee. Dezelfde genen die de koeien meer melk doen produceren doden ook de koeien embryos, ontdekten ze."

Ze zie je dat door het selecteren en fokken op één eigenschap, je een andere eigenschap de das om doet.

In ieder geval interessant om te weten.

honden page profiel delubodelubo 3 doggies

honden foto van delubo

Ik vind het een beetje dubbel, een koe moet kalveren om melk te kunnen krijgen. Dus ik vind het raar dat er meer melk is maar de koe wordt moeilijker bevrucht? Hoe kan dat dan? Een koe kan zonder kalf geen melk geven. Het kalf wordt na 3 dagen van de moeder gehaald om de zoog periode langer te houden. 

Dus ik vind het een beetje gek;-)

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

Blijft een koe niet gewoon melk geven zolang je haar melkt? (Net als bij mensen O-))

honden page profiel Angela KastelijnAngela Kastelijn 3 doggies

een koe blijft melk geven zolang je melkt.
Alleen is de melk steeds slechter van kwaliteit.
Meer water minder eiwitten,vetten en daar wordt de boer van betaald niet de volume maar de procenten eiwit en vet.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Verminderde vruchtbaarheid zie je door een verlengde tussekalftijd.

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira 3 doggies

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Hmmm interessant, zit net in examenperiode en zit ook het vak voedselproducerende dieren in :-D Ze hebben koeien inderdaad zo gefokt dat ze meer melk geven dan vroeger. Nu geeft de koe veel meer melk dan een kalf eigenlijk nodig zou hebben. Koeien worden daarom ook als echte sportdieren gezien, aangezien ze zoveel energie in melkproductie steken. 
Maar reproductiestoornissen kan vele oorzaken hebben. Wanneer de koe een moeilijke kalving achter de rug heeft zal ze volgende keer weer moeilijker drachtig worden, ook bij het opblijven van de nageboorte, eierstokcysten, embryonale sterfte of verwerping, ... Dat zorgt er allemaal voor dat ze volgende keer moeilijker drachtig worden (zelfs al wordt er met KI gewerkt)
Soms hebben dieren ook een stille bronst waardoor de veehouder niet goed opmerkt dat het dier bronstig is. Kortom, er liggen echt zoooooveel onderliggende aanleidingen voor die verminderde vruchtbaarheid. 

En een koe blijft inderdaad melk geven, maar zowiezo vermindert dit in de loop van tijd en dan wordt het tijd om de koe weer in droogstand te zetten. En melk produceren vraagt ook veel energie dus de koe heeft die periode van droogstand echt wel nodig.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

Het laat wel het gevaar zien, van fokken op gewenste effecten, die hebben meestal onbedoelde en ongewenste effecten. Effecten, die pas veel later vaak ontdekt worden, maar dan?

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

" een koe blijft melk geven zolang je melkt.
Alleen is de melk steeds slechter van kwaliteit... "

Weer wat geleerd ;-)

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Bij varkens is dat ook. Ze hebben te veel gefokt op een bepaalde eigenschap ( weet niet meer juist wat)  waardoor de vruchtbaarheid achteruit gaat 

Dus bij koeien kan dat dan ook kloppen :-D

Volgende forumvraag: vraag aan het moderator team..
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^