Shetland Sheepdog (Sheltie)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Hoi hoi!

Allereerst zet ik hier boven even duidelijk neer: het zijn nog hele vage plannen en het is voor nu meer een oriëntatie dan dat er ook daadwerkelijk een hond gaat komen. Er zijn nog veel factoren die we eerst moeten gaan uitzoeken en bekijken voordat er een keuze wordt gemaakt.
Als er een hond komt dan wordt het een herplaatser. We hebben de link inmiddels gekregen van Sheltie Rescue. We gaan voor een herplaatser omdat een pup een stuk intensiever is en mijn vriend dat nog niet zo ziet zitten. Hij voelt meer voor een herplaatser op dit moment.

Mijn vriend is langzaam aan aan het kijken naar een maatje voor bij hem thuis. Het zou zijn hond worden op papier, maar de hond komt ieder weekend naar mij toe en als we eenmaal samen wonen dan zal ik ook veel met de hond gaan doen. Het is dus van belang dat de hond met Evy (Golden Retriever) overweg kan.
Tijdens het zoeken naar een geschikt ras kwamen we op de Sheltie uit. Mijn vriend woont in een studio boven een werkplaats en de werkplaats heeft een groot erf waar de hond op los mag lopen buiten werktijden. Het streven van mijn vriend is om iedere dag minimaal 2 uur te lopen. Dit zou neer komen op twee keer een kwartier - twintig minuten ('s ochtends en 's avonds) en tussen de middag een lange wandeling van ongeveer 1,5 uur en dan het liefst in een losloopgebied. Verder vindt hij het leuk om gewoon lekker met de hond bezig te zijn. Dingen zoals puzzelen en dergelijke ga ik hem allemaal leren. In het weekend hebben we vaak een lange wandeling van 2,5 - 3 uur en dan nog de wandelingen in de ochtend en avond.
Hij zou wel op een hondensport willen, maar we moeten nog even het budget uitrekenen. Hij vindt behendigheid heel erg leuk en ik ben heel erg benieuwd hoe schapendrijven in zijn werk gaat, dus het zou kunnen zijn dat als ik het trek met mijn gezondheid ik met de hond ga schapendrijven. Tenminste, als je kunt schapendrijven met een Sheltie. Anders wil ik iets als dogfrisbee gaan doen.
Qua alleen blijven is mijn vriend vier dagen in de week 5 uur weg vanwege school. Hij is nu nog opzoek naar een baan en dat zijn één van de dingen waar het nemen van een hond vanaf gaat hangen. Als het er op neer gaat komen dat mijn vriend een dag heeft waar op hij 8 - 9 uur weg is en hij geen oppas kan regelen dan gaat het niet door. Hij is aan het zoeken naar een baan waarbij een hond mee kan. Ook ligt het er aan voor hoeveel uur hij kan gaan werken of een hond mogelijk is financieel gezien.
Het plan is om een spaarrekening voor de medische kosten te openen. We hebben gekeken naar een verzekering, maar daar gaat een hoop geld naartoe, vergoed maar een bepaalde hoeveelheid en dekt meer niet dan wel. Qua voeding zal de hond als hij bij mij is vers vlees krijgen (Tinlo, Degomeat, Kiezebrink, Alaska, Darf, enz.) en bij mijn vriend waarschijnlijk een brok zoals Acana. Hij heeft geen vriezer en ook niet de mogelijkheid daartoe.
We zijn inmiddels bekend met het voorkomen van het MDR1 gen bij de Sheltie en hebben begrepen dat het het beste is om je Sheltie als lijder te behandelen. Alleen wat houdt dit gen nu precies in en wat moet je vermijden? 

Qua anders vragen ben ik vooral erg benieuwd of de Sheltie in deze situatie zou passen. Verder ben ik erg benieuwd naar al jullie ervaringen en verhalen rondom de Sheltie. Mochten jullie nog andere herplaatssites weten waar Shelties (of kruisingen) op te vinden zijn laat het maar weten! Het is sowieso iets voor het nieuwe jaar of het jaar er na. Eerst alles rustig uitzoeken. Liever een jaar lang het hele ras uitpluizen dan wanneer een hond in huis is er achter komen dat het toch niet werkt. Op welke kosten moet je ongeveer rekenen voor een Sheltie?

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Over MDR1 is heel veel te vinden op internet ook lijsten met verboden middelen.

Mijn advies, koop nooit geneesmiddelen in de dierenwinkel maar altijd bij de dierenarts of in overleg met de dierenarts zodat je weet dat ze voor 100% veilig zijn.

Bij verkeerder middelen kan een MDR1 hond zelfs overlijden.

Zelf heb ik altijd een lijst met verboden middelen in mijn portemonnee en bij de entingsboekjes zitten.
En zeg ik steeds bij de dierenarts let op het MDR1.
http://www.nederlandsesheltievereniging.nl/?taal=NL&id=198

Verder zie ik het niet als iets ernstigs alleen een overgevoeligheid van medicijnen waar je rekening mee moet houden.
Sky mijn collie beschouw ik ook als lijder dan ga je altijd op safe.

honden page profiel Manon, Silver Sky&MalaikaManon, Silver Sky&Malaika 3 doggies

honden foto van Manon, Silver Sky&Malaika

De ervaringen die ik met Sky heb.

Sky is een hele lieve sheltie maar wel erg blafferig. Hij is heel beschermend, als hij je nog niet kent en je raakt mij aan dan vind hij dat niet goed maar dat gaat nu al steeds beter. Op het begin is hij nog wat schrikkerig maar als die je eenmaal kent dan wil die met je spelen, knuffelen enz. (dit is ook bij honden zo). Sky houdt niet van water maar 1x toen malaika in het water sprong en even kopje onder ging, sprong Sky zonder na te denken het water in om Malaika te gaan redden. Ook als ik verdrietig ben dan wil hij me altijd opvrolijken, hij is dan altijd in voor een spelletje, even samen tv kijken of lekker op de bank hangen(Sky is gewoon echt mijn maatje). Alleen blijven kan Sky goed maar hij is wel altijd heel blij als je dan weer thuis bent. Ook wil hij graag voor me werken en hij loopt dan ook bijna de hele dag achter me aan. Hij kan ook een echt clown zijn, toen hij pup was is hij in het vakantie huisje waar we toen zaten op de kast geklommen via de open trap daar.

Ik vind de sheltie gewoon een vrolijk hondje dat altijd wel in is voor iets leuks :-D

Volgende forumvraag: Droomhond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^