schema

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Dat eten zit wel lang tussen. Wij hebben gewoon de etensbakjes altijd staan en onze puppy kan gewoon eten wanneer hij wil.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Het is toch niet nodig om zo te reageren op elkaar? Hier heeft de TS sowieso helemaal niets aan, los dat via PB met elkaar op in plaats van een topic zo'n nare toon te geven.

@Tamara; Je hoeft je niet per se aan een schema te houden. Kijk naar hoe het gaat, je ziet vanzelf wanneer er meer of minder nodig is;-)

honden page profiel bassiebassie

" Als we allemaal moeten zeggen wat jij zegt is er geen forum meer "

Ik zou niet weten waarom niet. Een forum is ook niet om alleen maar ja en amen te zeggen. Er wordt te veel onzin op het forum (overigens op ieder forum) en daar mag best wel iets van gezegd worden.

" Het zou alleen handig zijn dat je ook eens iets nuttigs zegt i.p.v. 'Daarvoor zal ts dus iemand moeten inschakelen'.
Van een keer een tip geven ga je niet dood hoor ;-) "

Net zo nuttig als de reacties van jou? Nou sorry dan kun je beter niets zeggen. Je hebt namelijk hier nog niets zinnigs gezegd. En de dingen die ik gezegd heb, en dat was meer dan alleen maar dat ze iemand moet inschakelen(maar dat heb je vast niet gelezen of anders niet begrepen), zijn wel degelijk nuttig. Dat dat niet is wat jij graag wilt horen daar kan ik en wil ik niets aan doen. Dat is een kwestie van lezen en nadenken. Van een keer lezen en in jouw geval misschien wel 3 of 4 keer lezen ga jij ook niet dood. Ik zou zeggen, probeer het eens.

honden page profiel B met D&A†B met D&A†

honden foto van B met D&A†

Ja die tip om de batterijen eruit halen was super! ;-)

honden page profiel bassiebassie

" Ja die tip om de batterijen eruit halen was super! ;-) "

Kan iemand die van jou er uit halen en ook meteen maar weggooien?

honden page profiel TommieTommie

honden foto van Tommie

Schema's vind ik enorm handig in het begin.

Je moet elkaar leren kennen, en dan is een schema een fijne leidraad. Daarbij blijf je natuurlijk naar je hond kijken en pas je aan naar wat je ziet. Ook is het voor een hond fijn als je relatief voorspelbaar bent.
Wat daarin IMO nog belangrijker is dan het tijdstip is je volgorde van dingen doen.
bijvoorbeeld Lopen-eten-rust-spelen/trainen-rust en weer van voor af aan. Waar het eten dan op een bepaald moment bv een snack of kluifje wordt.

Je hond weet wanneer hij wat kan verwachten, want nu heeft hij waarschijnlijk iets heel logisch geleerd.

Even over het leren:
Voor een hond is gedrag waarbij hij af en toe beloond wordt de grootste motivator. Hij probeert 10 keer jouw aandacht te trekken. 9 keer heeft hij geen succes, de 10e keer denk je "misschien krijgt hij te weinig aandacht, laat ik nu maar wel toegeven". Je hond leert hier dat wanneer hij maar hard genoeg zeurt het wél lukt. Hij zal dus steeds vaker en hardnekkiger gaan zeuren.

Leer hem om zelf rust te vinden en geef hem voldoende te doen.
Dus een kong, voerbal etc. in plaats van de voerbak.

Geef hem ook niet de hele dag hetzelfde speeltje. Berg zijn speeltjes op en geef ze beperkt, wissel ze ook af. Hierdoor blijven ze speciaal.

En als er niks is, is er niks. Ga lekker iets doen of op de bank zitten en negeer de hond. En dat negeren is moeilijk, want je bent geneigd om toch te gaan zuchten, praten of kijken. Maar ga een boek lezen en reageer even nergens op.

Ook een leuke oefening: ga zitten met hem aan de riem en een kleedje ernaast. De riem vastbinden aan je stoel op circa 80 cm. negeer hem. Wanneer hij gaat liggen op het kleedje leg je wat voertjes tussen zijn poten. Blijft hij liggen dan stop je hem eens in de zoveel tijd wat toe. Gaat hij bewegen/opstaan gewoon negeren. Tot hij gewenst gedrag laat zien. En dat is in dit geval niks meer dan liggen op zijn kleedje. Lijkt me voor hem goed om te leren dat niks doen ook gewenst gedrag is.

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

ON TOPIC

Vriendelijk verzoek om on topic te blijven. Off topic gesprekken kunnen voortgezet worden via PB.

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

"
Het grote nadeel van schema's is dat je daarmee vergeet om naar je hond te kijken en dat is toch degene waar het om gaat en niet om je schema. En door het schema hier neer te zetten gaan er mensen een oordeel over dat schema geven. En dat terwijl ze de hond, de eigenaar en de situatie niet kennen. Dat KAN NIET werken. Elke hond heeft andere dingen nodig daar kun je over het internet NOOIT aan de hand van een schema iets over zeggen. "


Niet iedereen die een schema heeft vergeet om naar de hond te kijken hoor. Dat is eigenlijk een veralgemening die niet op gaat. Mijn partner heeft bijvoorbeeld graag een schema omdat hij zich anders onzeker voelt over de situatie en niet goed weet wat eerst te doen of in welk volgorde daar hij niets met honden heeft. En zelfs met al die onzekerheid zal hij nooit exact het schema volgen maar voelt hij ook even aan wat die specifieke situatie en de hond nodig heeft. Die planning is voor de eigenaar en niet voor de hond, een mooie leidraad bij onzekerheid...een soort van kapstok waar men kan op terugvallen bij twijfel. Natuurlijk moet het schema aangepast worden aan de individuele noden van de hond en de eigenaar.

En voor zover ik weet vellen mensen hier geen oordeel hoor, we geven we gewoon tips die de topic starter dan naar eigen goedvinden kan toepassen of niet. Het is niet de bedoeling dat ons advies blindelings wordt opgevolgd.

Prima advies trouwens, Tommie. :-)

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Een schema kan een handige leidraad zijn, maar blijf ook goed naar je pup kijken.
Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je hond een dag heeft dat die vaker zijn behoefte moet doen of juist niet.

Voor Max en Jack houdt ik in grote lijnen het volgende aan:

6.30 uur: Eten
7.00 uur: Naar buiten - circa 30 minuten
11.30 uur: Naar buiten - circa 30 minuten (dit kan ook om 13.00 uur zijn, als de honden lekker slapen rond 11.30 uur, laat ik ze lekker slapen)
17.00 uur: Eten
18.00 uur: Naar buiten - grote wandeling circa 45 - 60 minuten
22.30 uur: Naar buiten - circa 30 minuten (dit kan ook om 21.30 uur zijn of later dan 22.30 uur, als de honden lekker slapen... laat ik ze slapen en als ze beginnen te drentelen ga ik ermee wandelen)

Max gaat tijdelijk weer in de bench als wij gaan slapen i.v.m. zijn puberteit... Jack ligt meestal bij ons op bed of op de bank.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Ik ben t voor een deel wel eens met bassie hoor. In t begin moet je je aan je pup aanpassen en de pup niet aan jouw schema. Voor vele zal een schema werken. Hier wordt ook naar de hond gekeken. De ene keer is de grote wandeling in de ochtend de andere keer in de middag. Casper is natuurlijk volwassen. Kan t ophouden en een dag rust staat weer tegenover een dag actief zijn. Hebben we hondenschool gehad. Wil ik de volgende ochtend ook vroeg op pad hoef ik Casper echt niet mee te nemen. Dan heeft ie geen zin... Regent t? DN wachten we een uurtje, gaan iets eerder oid. MAr moet Casper tussendoor plassen, heeft ie zin in een spelletje oid dan gebeurt dat hier ook regelmatig.

Pin jezelf niet te veel vast op een schema. Zeker niet met een pup van 11 weken. Veel korte plasrondjes en een wat langere ronde van 20 minuten is lang genoeg voor een gemiddelde pup. Commando's leren, rust, socialisatie en zindelijkheid daar zou ik me meer op focussen dan op een schema. Kijk hoe de dag verloopt en pas je voorlopig daarop aan. Wanneer je pup ouder wordt en minder afhankelijk kan een schema zeker goed werken.

Succes!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Er zijn ook mensen die met hun baby's een vast schema hebben en als t babytje vroeger honger heeft, laten ze de baby net zo lang huilen tot het voedings tijd is. Ik lette vooral op de behoefte van mijn kinderen.  Wat ik hier mee wilt zeggen, kijk naar je hond, als hij lekker ligt te slapen en het wandel tijd is, laat hem vooral lekker slapen. Als je ziet dat je hond lekker druk is, maar het is zn tijd nog niet, ga lekker met hem spelen of wandelen. Als je bezig bent en je hond wilt spelen, kan je bvb nu niet zeggen en doorgaan met je werk afmaken, dat leert hij snel genoeg. Als je klaar bent ga je met hem spelen, maar wees flexibel. Flexibel zijn ipv vast schema, naar hond en hond naar baas heeft ook zn voordelen, als je even niet kan op je vaste tijd, past de hond zich makkelijk aan. In het weekeinde slaap ik langer uit en mn hond, past zich prima aan!

honden page profiel tamaratamara

honden foto van tamara

bedankt voor al jullie reacties.
ik had nog een vraagje, Luca is een beetje dik aan het worden. maar ze kan niet los.
heeft iemand een idee om haar beweging te geven zonder dat ze los gaat?

MVG

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" bedankt voor al jullie reacties.
ik had nog een vraagje, Luca is een beetje dik aan het worden. maar ze kan niet los.
heeft iemand een idee om haar beweging te geven zonder dat ze los gaat?

MVG "


.ik fiets met mijn hond. Sinds ze ong 6/7 maanden is. Ik begon met 5 minuten en alleen recht uit. Zo kan ze gecontroleerd naast de fiets bewegen. Iets minder voer geven kan je ook doen. Een laatste tip, hou je echt niet te veel vast aan een schema, maar kijk vooral naar je hond! Een hond is geen machientje  die je kunt instellen. Succes!

honden page profiel Denise; Nova & VanchaDenise; Nova & Vancha

honden foto van Denise; Nova & Vancha

Fietsen zou ik pas met een jaar, of anderhalf doen. Maar waarom kan ze niet los? Anders denk ik dat je wat meer / wat langer met haar zult moeten lopen als ze dik word.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Fietsen zou ik pas met een jaar, of anderhalf doen. Maar waarom kan ze niet los? Anders denk ik dat je wat meer / wat langer met haar zult moeten lopen als ze dik word. "


.er is een onderwerp met: pup langs de fiets, daar staat dat een dierenarts iemand met een pup van 6 maanden adviseert mee te gaan fietsen, fietsen kan echt eerder.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Zelf zou ik nooit gaan fietsen met een te zware hond en ook niet gaan fietsen met een te jonge hond.

Eerst gewoon minder eten geven, meer beweging in de zin van meer wandelen en laten werken voor zijn eten.

Succes

honden page profiel aussie en neroaussie en nero

honden foto van aussie en nero

met wandelingen alleen krijg je een hond niet moe.. wanneer je met de hond echt bezig bent, dus geestelijk zal hij sneller moe zijn.

zoals je aangeeft, loopt je hond je alsnog na in het huis. ik zou dan gewoon met de geestelijke spelletjes. op de plaats laten liggen, als die dan steeds op staat terug sturen.
op een gegeven moment geeft de hond toe en zo heb je wat je van hem verwacht.
de hond zal op een gegeven moment vanzelf snappen dat hij als hij in huis is gewoon rustig op zijn plaats moet blijven liggen.

succes ermee

honden page profiel tamaratamara

honden foto van tamara

hij kan niet los omdat ie achter fietser en joggers rent. en naar mensen blaft.

MVG

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

" Okee.....
Dan laten we dit topic even gaan.
Maar de volgende die met een lijstje aankomt sturen we eerst op cursus, hond nemen we in beslag.
En bij voldoende geschiktheid om met levende wezens om te gaan , krijgen ze de hond terug..
Idee.?

In een maatschappij waar alles en iedereen wordt bestookt met lijstjes, grafieken, resultaten moeten wij niet gek opkijken als baasjes (of ouders!?) zich steeds vaker vastklampen aan dat wat door een heel groot gedeelte van de maatschappij beweerd/gepredikt wordt.

Dus in grote lijnen ben ik het eens,maar of HP groot genoeg is om een maatschappelijke stroming te kunnen sturen.??

On topic.... "


.Doen! Adoptie-ouders en pleegouders moeten immers ook... ;-).

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" hij kan niet los omdat ie achter fietser en joggers rent. en naar mensen blaft.

MVG "


.ik heb een schotse collie, ook een herder en ze ging als een dolle idioot achter alle joggers en fietsers aan. Ze wilde fietsers tegenhouden, ging er voor staan en de joggers in kuiten happen. Ik heb mijn trainer, die ook gedrags therapeut om hulp gevraagd en dit gaf hij als tip: als ze een jogger of fietser ziet, voertjes geven tot die voorbij zijn. Ik heb dit gedaan, maar het werkt niet van de ene op de andere dag. Ik ben nu 3 maanden dagelijks zo aan het oefenen en het gaat nu goed! Ze is elke dag los in t bos, vandaag naar t strand en als ze een jogger ziet, kijkt ze er niet eens meer naar.,fietsers kijkt ze nog heel soms, maar dan roep ik gelijk: kijk en dan komt ze een voertje halen en gaan de fietser voorbij. Aan de riem, reageert ze nog wel op brommers die hard voorbij scheuren, maar ik blijf met voertjes oefenen. Aan de riem blafte ze ook naar joggers en fietsers, nu niet meer! Heb alleen geduld, want gedrag ombuigen duurt echt een tijd. Mensen vergissen zich daar vaak in, denken dat alles snel kan.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" omdat ze vaak me nog achterna loopt alsof ze weer wat wil doen. "


.ik las laatst ergens dat eigenlijk alle honden verlatingsangst hebben! (Zie hondenwijzer.com) Mijn hond is thuis ook graag waar ik ben, loopt met me mee en ik denk dat ze dat gewoon gezellig vind. Zelf vind ik (48 jaar!) alleen zijn ook niet fijn, ahum!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"

Bassie, TS is 15 en wellicht wat onzeker of ze alles wel goed doet.
Door het schema te noemen probeert ze inzicht te geven in de dingen die ze met de hond doet.
Wat maakt dat nu uit?

Je moet ergens beginnen, we zijn allemaal anders met meer of minder ervaring met honden.
Ik was in het begin ook heel onzeker, en dan is het fijn om ergens een leidraad en bevestging te krijgen.
Daar is een forum voor bedoeld, elkaar helpen.
En als je daar moeite mee hebt, en dat echt per se kwijt moet, kun je dat ook op een prettige manier uiten. "


.het grote nadeel van een schema is dat je vergeet naar je hond te kijken en ik denk, dat als je goed naar je hond kijkt en op je eigen gevoel afgaat dat dat echt beter werkt. Niemand kent je hond beter dan je zelf, en schema kent je hond al helemaal niet! Juist als je onzeker bent, ga op je eigen gevoel af, want iedereen verteld je het anders te doen.

honden page profiel Denise; Nova & VanchaDenise; Nova & Vancha

honden foto van Denise; Nova & Vancha

"

.er is een onderwerp met: pup langs de fiets, daar staat dat een dierenarts iemand met een pup van 6 maanden adviseert mee te gaan fietsen, fietsen kan echt eerder. "


Heb je daar goede bronnen voor? Want zo lang ik die niet zie, geloof ik de fokkers die ik gesproken heb en mijn dierenarts. En gezien het hier ook een ZWH betreft zeg ik niet doen TS.

honden page profiel Denise; Nova & VanchaDenise; Nova & Vancha

honden foto van Denise; Nova & Vancha

" hij kan niet los omdat ie achter fietser en joggers rent. en naar mensen blaft.

MVG "


Dat kun je er prima uit trainen! Als ik mijn witje los laat lopen, is ze zo ontzettend vrolijk, daar kan ik zo van genieten. Het is het echt waard om dat te trainen.

Om haar moe te maken kun je hersenwerk met haar doen, maar dat zal niet helpen tegen overgewicht. Zoek een sport die niet te veel van haar vergt (wij doen hier soms kleine trainingen doggydance, maar daar haalt mijn hond niet haar beweging vandaan, en doen aan speuren maar dat is voor het geestelijk moe maken). Voor echte beweging gaan wij gewoon flink wandelen in een losloopgebied.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"

Heb je daar goede bronnen voor? Want zo lang ik die niet zie, geloof ik de fokkers die ik gesproken heb en mijn dierenarts. En gezien het hier ook een ZWH betreft zeg ik niet doen TS. "


.op de site LICG, dit is een site over het houden van huisdieren, erg nuttige leuke site staat bij : fietsen met de hond, uitgebreide informatie. Onder het kopje: langzaam opbouwen, staat hoe je van af een half jaar voorzichtig kunt opbouwen en wennen met naast de fiets te lopen.

honden page profiel Denise; Nova & VanchaDenise; Nova & Vancha

honden foto van Denise; Nova & Vancha

"

.op de site LICG, dit is een site over het houden van huisdieren, erg nuttige leuke site staat bij : fietsen met de hond, uitgebreide informatie. Onder het kopje: langzaam opbouwen, staat hoe je van af een half jaar voorzichtig kunt opbouwen en wennen met naast de fiets te lopen. "


Ik vind opbouwen iets heel anders dan naast de fiets gaan voor energie kwijt te raken.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"

Ik vind opbouwen iets heel anders dan naast de fiets gaan voor energie kwijt te raken. "


.je moet ergens beginnen. Ik begon 3x per week 5 min toen ze 6 maanden was. Ni is ze 14 maanden en wandel s'ochtens 1.5 uur en in de namiddag/avond ergens gaan we fietsen. Gemiddeld een uur. Als t regent korter. Ze vind fietsen echt super gaaf. Iedereen denkt dat je met fietsen met heupen moet oppassen, maar het gaat om de gewrichten en pezen. Gewrichten en pezen hebben weken nodig om aan een nieuwe belasting te wennen. De straat is een harde ondergrond en veert niet. Het strand is een te zachte ondergrond, daar mag je met pups niet lopen, ook ivm gewrichten, veert weer te veel. Je kan toch gaan opbouwen met fietsen? En dan minder voeren. Je hebt wel een super leuke hond!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"

.je moet ergens beginnen. Ik begon 3x per week 5 min toen ze 6 maanden was. Ni is ze 14 maanden en wandel s'ochtens 1.5 uur en in de namiddag/avond ergens gaan we fietsen. Gemiddeld een uur. Als t regent korter. Ze vind fietsen echt super gaaf. Iedereen denkt dat je met fietsen met heupen moet oppassen, maar het gaat om de gewrichten en pezen. Gewrichten en pezen hebben weken nodig om aan een nieuwe belasting te wennen. De straat is een harde ondergrond en veert niet. Het strand is een te zachte ondergrond, daar mag je met pups niet lopen, ook ivm gewrichten, veert weer te veel. Je kan toch gaan opbouwen met fietsen? En dan minder voeren. Je hebt wel een super leuke hond! "


.ik bedoel Tamara!

honden page profiel TommieTommie

honden foto van Tommie

Geef geen voer meer uit zijn bak, maar maak er werk van.

Dan heb je twee vliegen in 1 klap. Hij is bezig met zijn eten en zal daardoor ook minder met jou bezig zijn. Door de langere eettijden zal hij waarschijnlijk ook genoegen nemen met wat minder voer.

Je kan hem wel meer beweging gaan geven omdat hij te dik wordt, maar ook het voer zal moeten minderen. Tegen elke dag snickers kan je niet op sporten bij wijze van.

Voer dus door het huis heen, in een oude handdoek knopen, kong, op de hersenwerk sites vindt je veel ideeen verder

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Geef geen voer meer uit zijn bak, maar maak er werk van.

Dan heb je twee vliegen in 1 klap. Hij is bezig met zijn eten en zal daardoor ook minder met jou bezig zijn. Door de langere eettijden zal hij waarschijnlijk ook genoegen nemen met wat minder voer.

Je kan hem wel meer beweging gaan geven omdat hij te dik wordt, maar ook het voer zal moeten minderen. Tegen elke dag snickers kan je niet op sporten bij wijze van.

Voer dus door het huis heen, in een oude handdoek knopen, kong, op de hersenwerk sites vindt je veel ideeen verder "

Dat vind ik een goede tip! Ik geef zelf vlees en doe dat in een grote mergpijp. Mijn hond is zo een tijdje bezig en moet er idd voor werken. Schrokken lukt zo niet. 
.

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Chihuahua is bang voor mijn man
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^