Update na 1 jaar - Met Spot naar de orthomanueel arts - verslagje

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Ik wil dit verhaal even delen, omdat er misschien meer mensen zijn die hier wat aan hebben.
Al een poosje ben ik niet helemaal tevreden over hoe Spot loopt. In maart hebben wel al een keer heupfoto's laten maken, die waren prima en de mening van mijn DA en ook van de fokker was, hij groeit er nog wel overheen, kwestie van uitzwaren en meer spieren ontwikkelen. Nog een dierenfysio laten kijken, wat oefeningen mee gekregen maar ook die kon er niet echt een vinger op leggen.

Toch was ik niet tevreden, Spot kreeg de bijnaam wiebelkontje van mijn man (altijd een veeg teken) en het trok niet echt bij.

Nou heeft hij natuurlijk wel 10-ton energie en hij hoeft van mij geen top sledehond te zijn, maar lekker samen steppen is toch wel erg leuk. Ik kreeg alleen steeds meer twijfels of het wel goed ging zo. Een paar andere mensen mee laten kijken met de stepfilmpjes (o.a. Goja van het forum, die een goede kijk heeft hierop, de enige die goed zag aan welke kant het niet klopte ;-)  die beaamden wat ik dacht te zien. Dit is niet goed. Hij loopt asymmetrisch en stijf.
Naar mijn eigen dierenarts gegaan die beaamde dat het niet goed was. Rug op de foto gezet, geen afwijkingen, uitgebreid lichamelijk onderzocht, filmpjes gekeken maar ook hij had zoiets: het klopt niet maar ik weet niet goed waar het zit. Hij heeft ons toen doorverwezen naar drs Aharon, de orthomanuele arts van www.kreupeldier.nl.
Daar zijn we afgelopen woensdag geweest. De conclusie: Spot is een hele mooie hond (maar dat wisten we al ;-) ) maar ook spillepoot, die heel hoog op de benen staat en echt meer spiermassa moet gaan krijgen. We waren al begonnen met vetmesten omdat hij te mager was (in 3 maanden nu van 21.2 naar 22.2) en daar moeten we mee doorgaan. Vooral extra vlees/eiwitten en evt op trainingsdagen voor de snelle energie koolhydraten.
Verder heeft hij waarschijnlijk wel een keer een trauma opgelopen (ik vrees dat dat trauma Shadow heet.... ) en daardoor stond zijn knie rechts niet netjes in lijn, ging hij ook zijn ellenboog ontlasten en zat zijn rug op twee plaatsen vast. Ze heeft hem 'gekraakt' (dat gaat heel subtiel hoor, mn bij de ellenboog het betere millimeter werd). Bij een plek op zijn rug had hij best veel last, dat deed even zeer en daarna slaakte hij echt een diepe zucht en ontspande. Daarna ging hij ook rustig op de grond liggen. Ze vond het goed dat we gekomen waren, er is nu nog geen schade te zien aan gewrichten, maar waren we door gegaan dat had er wel degelijk door de asymmetrische belasting op de gewrichten schade / vervroegde slijtage kunnen ontstaan.
We moeten nu even 2 weken rustig aan doen: max 4x pd half uur wandelen of evt hardlopen in draf, niet trekken, niet springen, ook niet auto in en uit (gelukkig is hij makkelijk te tillen) en onverhoedse bewegingen voorkomen.  Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan: we moesten na afloop even tien minuten rustig "uitlopen", steekt er vlak voor ons een kat over...
We zijn nu een paar dagen verder en ik heb een meer ontspannen, vrolijke hond rondlopen. Hij moet toch echt al langer last van zijn rug gehad hebben. Hij zich minder 'gebocheld", loopt met een meer rechte rug. Ook als hij draaft zie ik nu dat hij zijn achtervoet neerzet waar zijn voorvoet stond. Als hij dan wat langer bezig is, vervalt hij in zijn oude loopje, dus we gaan het heel voorzichtig opbouwen. Over een week of 2 gaan we weer op controle en dan gaan we het over verdere therapie en type harnas hebben.

Voor wie het wiebelkontje wil zien; hier is het het duidelijkst:

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

Goed gangwerk is zo belangrijk he.
Zeker als je de combi "sportieve hond / sportieve baas hebt.

En dat is bij jullie duidelijk het geval :-)

Het werk van deze arts doet me sterk denken aan wat de osteopate/fysio therapeute voor onze Boy heeft betekend inzake zijn slechte rug.
Zij heeft zowel kwaliteit als kwantiteit toegevoegd.

Grappig dat Spot net zo reageerde, met zo'n zucht van opluchting.

Het komt vast helemaal goed en kan hij weer heerlijk voor de step.

Wij (poot)duimen er voor :-)

honden page profiel Nathalie, Harley & Mr. DeeksNathalie, Harley & Mr. Deeks 3 doggies

honden foto van Nathalie, Harley & Mr. Deeks

Goed dat je verder bent gegaan hiermee! Zo zie je maar, dat sommige dingen, hoe klein ook voor veel last kunnen zorgen zonder dat het op foto's en dergelijke te zien is
Ik loop zelf ook bij een orthomanueel arts. En hij was de eerste arts die zei "geen wonder dat jij nauwelijks kunt lopen en veel pijn hebt. Je bekken staat schots en scheef(en daarmee de rest van mijn ruggengraat)!" Terwijl alle andere artsen riepen dat het vast wel prima gaat als ik gewoon maar niet aan de pijn denk!

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

jee, dat is echt een wiebelkont. hoop dat hij baat heeft bij ortho!

Vind je zin 'en ik vrees dat dat trauma shadow heet' wel heel erg grappig

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van team border lolly

wooh ik schrik hier best wel van.
want jij ziet dit en hebt gelukkig een andere "normale"(;-)) hond er naast lopen.
zodat je kan vergelijken.
maar ik vrees nu voor de andere honden die dat niet hebben...
en ook voor me zelf (nu heb ik niets voor een step lopen) maar toch een keer een expert naar het gang werk laten kijken is geen slecht idee.

maar het is inderdaad een wiebel kontje
gelukkig dat je er op tijd bij bent.
en dat je naar je eigen gevoel luistert

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

" jee, dat is echt een wiebelkont. hoop dat hij baat heeft bij ortho!

Vind je zin 'en ik vrees dat dat trauma shadow heet' wel heel erg grappig "


.Die twee kunnen nogal lomp spelen en Shadow zit net wat beter in elkaar en is sneller dan Spot, dus hij kegelt hem soms gewoon omver....

Het moet wel een combi zijn: manuele therapie én versteviging van spieren en banden door goed voer én beweging /training opbouwen.  (hij krijgt nu 's ochtends brokken met zalm en zoete aardappel (wolfsblut, ca 200 gr) en 200 gr vlees oid in de kong of andere vlees tussendoortjes en 400 gr KVV 's avonds en 1x per week vette vis als sardine of makreel) Hij heeft daar overigens helemaal geen bezwaren tegen ;-)

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

"

.Die twee kunnen nogal lomp spelen en Shadow zit net wat beter in elkaar en is sneller dan Spot, dus hij kegelt hem soms gewoon omver....

Het moet wel een combi zijn: manuele therapie én versteviging van spieren en banden door goed voer én beweging /training opbouwen.  (hij krijgt nu 's ochtends brokken met zalm en zoete aardappel (wolfsblut, ca 200 gr) en 200 gr vlees oid in de kong of andere vlees tussendoortjes en 400 gr KVV 's avonds en 1x per week vette vis als sardine of makreel) Hij heeft daar overigens helemaal geen bezwaren tegen ;-) "


.woh, dat is wel veel eten, kan het me inbeelden dat hij het prima vindt :-D 
gezellig zo'n broertje die je overhoop loopt ;-)

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

"

.woh, dat is wel veel eten, kan het me inbeelden dat hij het prima vindt :-D 
gezellig zo'n broertje die je overhoop loopt ;-) "


.Ja, ik was eerst van de brokken naar 600 gr KVV maar daar kwam hij nog niet echt op aan, de combi lijkt het wel te doen. Waarschijnlijk heeft hij toch ook koolhydraten nodig. En voor 't vet krijgt hij ook nog wat olie of schapenvet (die vergat ik nog ;-) )

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne 3 doggies

honden foto van Luan en Lenne

Wat fijn dat jullie iets hebben kunnen vinden voordat het slijtage kon veroorzaken... Hoop dat Spotje nu geen wiebelkontje meer is :-)

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Loopt ie de hele rit in telgang?

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

" Loopt ie de hele rit in telgang? "


.het is door de hoge pasfrequentie misschien lastig te zien zo van achteren maar hij loopt niet in telgang

Edit ; niet het hele stuk in telgang. Bij het opstarten even, maar verder volgens mij niet. Normaalgesproken dus niet :-)

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Wauw, dat is inderdaad een wiebelkontje..., goed dat je je gevoel gevolgd hebt en toch doorgezocht hebt ;-)

Zoals hij zijn poten naar buiten slingert lijkt hij een beetje op Charlie Chaplin ':-) ..., maar dat dat uiteindelijk wel problemen op zou kunnen gaan leveren geloof ik direct.

Hopelijk gaat hij nu met sprongen vooruit, de goede periode zit er nu natuurlijk weer aan te komen voor jullie, dus spieropbouw moet helemaal goed komen :-D

Anoniem (Gast)

" Wauw, dat is inderdaad een wiebelkontje..., goed dat je je gevoel gevolgd hebt en toch doorgezocht hebt ;-)

Zoals hij zijn poten naar buiten slingert lijkt hij een beetje op Charlie Chaplin ':-) ..., maar dat dat uiteindelijk wel problemen op zou kunnen gaan leveren geloof ik direct.

Hopelijk gaat hij nu met sprongen vooruit, de goede periode zit er nu natuurlijk weer aan te komen voor jullie, dus spieropbouw moet helemaal goed komen :-D "


.hij heet hier thuis nu manke Nelis ;-)
Hij is echtvrolijker, da's toch wel opvallend

Lady of Huskies (Gast)

hij zit rechts helemaal vast he ? ik zie hem geen 1 keer zijn hele lichaam doorbuigen aan de linkerkant en lang maken aan de rechterkant als je links afslaat namelijk, hij houd zijn lichaam zoveel mogelijk recht waardoor hij niet optimaal trekken kan . terwijl hij met het naar rechts toe buigen geen moeite heeft.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Even een update; ik ben nog een paar keer op controle geweest naar drs Aharon, die was heel tevreden maar ik nog niet helemaal. Want Spot bleef bij vlagen, vooral als hij moe werd, assymmetrisch lopen. Daarbij had hij na zware belasting af en toe kramp in zijn rechter achterpoot (heel sneu, hij raakt dan echt in paniek).

 

dus bij Marcel Nijland, fysiotherapeut langs geweest. Die constateerde een verhoogde spierspanning in de re achterpoot, om precies te zijn een gracilis hypertonie. We zijn nu aan het rekken elke dag (ik kroel en manlief buigt en strekt dan zijn poot). Hij mag juist wel trekken en werken, maar wel rustig opbouwen. Dat betekent dus niet samen met Shadow want dan gaat hij lopen forceren om bij te blijven. We hebben nu 2x gestept dit seizoen. De eerste keer vond ik het nog maar zo-zo maar nu wordt het wel beter

 

wat we verder nog doen is balansoefeningen (heel simpel, ik til een voor een zijn poten op) en rustig wandelen over stokjes op bloempotjes zodat hij eraan went zijn achterpoten beter te buigen en op te tillen

 

Deze filmpjes zijn van het einde vd rit want ik moet vanuit de hand filmen, maar kijk en oordeel zelf

 

http://youtu.be/JNpqWuF7X-0 (1e training)

http://youtu.be/I3Qie3HZIRU (2e training)

 

En tsja, verschil met shadow.. http://youtu.be/c3b2ZYMgxmw

 

dit was trouwens vorig jaar 

 http://youtu.be/xOziLKDmkLU

 

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Hij weegt nu trouwens bijna 26 kg! En eet 500 gr kvv met ook nog bijna 200 gr brokken maar ik kan nu wel iets gaan minderen geloof ik 

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*† 3 doggies

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Heel goed wat jullie met en voor Spot doen. 

 

Je merkt beterschap.  Maar wie weet hoe hij achteruit gegaan zou zijn als jullie het op z'n beloop gelaten hadde?  Nog heel veel succes en geluk verder!

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Zo zeg., op filmpje 2 loopt hij al een stuk 'stabieler' ., helemaal vergeleken met vorig jaar.

Het ziet er een stuk minder krampachtig uit, hoewel hij nog steeds een zwiebel in zijn loopje heeft.

 

Hij is trouwens fysiek echt een stuk gegroeid..., het is gewoon een hele brede man geworden

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

" Zo zeg., op filmpje 2 loopt hij al een stuk 'stabieler' ., helemaal vergeleken met vorig jaar.
Het ziet er een stuk minder krampachtig uit, hoewel hij nog steeds een zwiebel in zijn loopje heeft.
 
Hij is trouwens fysiek echt een stuk gegroeid..., het is gewoon een hele brede man geworden "

 

Het is een reus! Verreweg de grootste en zwaarste husky die we ooit gehad hebben ... 

 

Dat was voor een groot deel ook wel wat hij nodig had, meer bespiering maar dan moet hij het wel goed inzetten 

Volgende forumvraag: teken petitie proef labradors
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^