hond is bang van mensen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel stephaniestephanie

honden foto van stephanie

hey iedereen,

mijn duitse herder hond genna is 7m oud (geen echte pup meer maar ook nog geen volwassen hond)
en ze is bang van mensen en we weten niet echt hoe dit komt wij zijn haar bij een erkende fokker gaan halen toen ze 8weken oud was en hebben gedaan wat we met al onze andere honden doen ze gaat overal mee naartoe op zondag gaat ze mee naar de koers, mijn ouders hebben een eigen zaak waar onze honden ook altijd zijn en ze mogen in de (winkel dus mensen genoeg) en ik ga met haar naar de hondenschool en toch is ze bang van vreemde mensen als ik er mee buiten ga wandelen bv op de markt bij ons dan trekt ze enorm aan haar les en als de mensen te dicht komen naar haar zin dan blaft ze van angst ze bijt niet en haalt ook niet uit maar ze blaft echt van angst
ik heb al geprobeerd van mensen koekjes te geven en zo haar vertrouwen te winnen maar hebben jullie soms nog tips?

groetjes en alvast bedankt

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

ik zou eerder aan vreemden vragen om haar te negeren en ze zelf ook negeren, angst gaat na een tijdje in de situatiete blijven voorbij of minderen en dan mag je haar belonen. weggaan = angst voeden

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Hier ook een hele bange hond (bij vlagen). Het heeft ons juist geholpen om het even (nou ja, even...) héél rustig aan te doen. Rustige plekken opzoeken en als ze in de wijk wel durfde, dan gingen we na 1 plas weer naar huis.
Inmiddels, na hele moeilijke zomermaanden, kunnen we hier af en toe weer een rondje lopen. En nu het slecht weer wordt is het rustiger op straat, dat maakt het voor mijn hond weer makkelijker om hier in de buurt te lopen.

Ik zou in jullie geval dus ook echt even niet al die verplichte dingen doen, het is duidelijk te veel voor haar en ik ben bang dat het zo alleen maar erger wordt. Ze moet echt die rust en dat vertrouwen weer terug zien te krijgen.
Dus niet dwingen om snoepjes aan te nemen van vreemde mensen. Sowieso als een hond zo bang is, dan willen ze niet eten (de mijne niet in ieder geval, die kan ik een verse biefstuk voor d'r neus zwaaien, maar bang = niet eten).

honden page profiel stephaniestephanie

honden foto van stephanie

bedank voor de tips
ze is vooral ook  heel onzeker want bv in de winkel van mijn ouders loopt ze los dus ze kiest zelf of ze in de winkel gaat of dat ze de rust opzoekt in de bureau en als ze dan in de winkel komt dan gaat ze wel altijd naar de mensen toe en begint ze te snuffelen en dan begint ze te blaffen soms zelf als de mensen haar negeren
vandaar dat ik dacht met koekjes dat ze dan mss het vertrouwen terug kreeg maar dan gaan we het nu anders proberen rustig aan ':-)

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter 3 doggies

Hier een 5 maanden oude herder die ook nog wel eens wil blaffen naar vreemden. Vooral als deze zo vertederd zijn van zijn witte verschijning dat ze spontaan naar voren buigen, hem recht aankijken en beginnen te kirren hoe fantastisch mooi die wel niet is... Allemaal goedbedoeld, maar de hele houding van de mensen op zo'n moment (vooral het over de hond heen buigen en aanstaren) zorgt er alleen maar voor dat Winter van nieuwsgierig benaderen direct overspringt in 'ho, wacht even, zo ver waren we nog niet!' en aan de lijn begint te hangen en te blaffen. Op zo'n moment ga ik dan toch advocaat spelen voor mijn hond en schep ik ruimte voor hem, door een paar passen achteruit te doen en de mensen te vragen hem een kans te geven ze rustig te benaderen. Negen van de tien keer doen die mensen dat met liefde. De enkele keer dat iemand er van overtuigd is dat hij of zij het beter weet, groet ik ze nog eens vriendelijk en loop er bij weg.

Langzaam aan begint het gedrag nu te beteren. Veelal zijn we nu zo ver dat Winter vriendelijk bedankt voor een aai door er zelf bij weg te stappen, in plaats van een 'confrontatie' aan te gaan. Dat is voor mij al voldoende, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Veel succes met jullie mooierd!

honden page profiel stephaniestephanie

honden foto van stephanie

" Hier een 5 maanden oude herder die ook nog wel eens wil blaffen naar vreemden. Vooral als deze zo vertederd zijn van zijn witte verschijning dat ze spontaan naar voren buigen, hem recht aankijken en beginnen te kirren hoe fantastisch mooi die wel niet is... Allemaal goedbedoeld, maar de hele houding van de mensen op zo'n moment (vooral het over de hond heen buigen en aanstaren) zorgt er alleen maar voor dat Winter van nieuwsgierig benaderen direct overspringt in 'ho, wacht even, zo ver waren we nog niet!' en aan de lijn begint te hangen en te blaffen. Op zo'n moment ga ik dan toch advocaat spelen voor mijn hond en schep ik ruimte voor hem, door een paar passen achteruit te doen en de mensen te vragen hem een kans te geven ze rustig te benaderen. Negen van de tien keer doen die mensen dat met liefde. De enkele keer dat iemand er van overtuigd is dat hij of zij het beter weet, groet ik ze nog eens vriendelijk en loop er bij weg.

Langzaam aan begint het gedrag nu te beteren. Veelal zijn we nu zo ver dat Winter vriendelijk bedankt voor een aai door er zelf bij weg te stappen, in plaats van een 'confrontatie' aan te gaan. Dat is voor mij al voldoende, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Veel succes met jullie mooierd! "

s waar veel mensen hoe goedbedoeld ook komen naar je toe als je aan het wandelen bent en willen ze dan aaien en tegen bezig zijn en dan begint Genna te blaffen en dan schrikken de mensen en krijg je de reactie van amai wat een agressieve hond ik probeer dan ook van de mensen op een afstand te houden maar soms word je al eens verastO-)
.

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter 3 doggies

"
s waar veel mensen hoe goedbedoeld ook komen naar je toe als je aan het wandelen bent en willen ze dan aaien en tegen bezig zijn en dan begint Genna te blaffen en dan schrikken de mensen en krijg je de reactie van amai wat een agressieve hond ik probeer dan ook van de mensen op een afstand te houden maar soms word je al eens verastO-)
. "


Yep, hoe groter je hond groeit, hoe sneller je die reactie krijgt inderdaad O-)Vaak probeer ik mensen dan beleefd aan het verstand te peuteren dat eerst vragen toch veelal door zowel de honden als de baasjes op prijs wordt gesteld :-D Herders kunnen gewoon erg terughoudend zijn, en dat vind ik persoonlijk dan weer helemaal niet erg. Sterker nog, ik stel het juist op prijs dat ze zich niet opdringen bij jan en alleman tijdens een wandeling (vooral omdat ik mijn wandelgebied deel met vogelaars en hertenspotters die daar helemaal niet zijn om eens gezellig met honden te socialiseren, haha!). Je zou een tuigje met een label als 'liever niet aaien' te overwegen, maar soms heb je dan weer dat mensen er direct vanuit gaan dat het een enorme moordmachine is... Das dan ook weer zo zonde...

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Dit zelfde maak ik ook wel eens mee met Obi. Die is nu bijna 8 maanden. In het begin was alles koek en ei voor hem maar nu is hij sinds een poos af en toe ook wat minder zelfverzekerd, merk het vooral sinds het zo vroeg donker is. Dat dat voor hem ook niet zo heel plezierig is.  Vervelend ja die mensen die denken dat ze jouw hond wel even beter kennen of soms zelfs een: "ach ach hij wil alleen maar spelen!"  Obi heeft net nog tegen m'n eigen oom staan te blaffen omdat deze hem altijd begroet met een luide: TOOBBBBBIIII!!! (Zo heet hij niet eens). Zelfs naar meerdere malen te hebben duidelijk gemaakt dat je dat niet moet doen. 

Obi is vaak alleen maar bang van mensen die iets raars doen, b.v. met een kruiwagen lopen, een hark of iets anders doen wat hij niet kan begrijpen of nooit gezien heeft. Ik loop altijd gewoon door en doe alsof m'n neus bloedt voor mij is het niet belangrijk dus hopelijk voor hem dan ook niet.  Mensen waar hij niet bang voor is is hij nieuwsgierig naar en wil hij het liefst besnuffelen (mensen die passeren of zo).

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter 3 doggies

" Dit zelfde maak ik ook wel eens mee met Obi. Die is nu bijna 8 maanden. In het begin was alles koek en ei voor hem maar nu is hij sinds een poos af en toe ook wat minder zelfverzekerd, merk het vooral sinds het zo vroeg donker is. Dat dat voor hem ook niet zo heel plezierig is.  Vervelend ja die mensen die denken dat ze jouw hond wel even beter kennen of soms zelfs een: "ach ach hij wil alleen maar spelen!"  Obi heeft net nog tegen m'n eigen oom staan te blaffen omdat deze hem altijd begroet met een luide: TOOBBBBBIIII!!! (Zo heet hij niet eens). Zelfs naar meerdere malen te hebben duidelijk gemaakt dat je dat niet moet doen. 

Obi is vaak alleen maar bang van mensen die iets raars doen, b.v. met een kruiwagen lopen, een hark of iets anders doen wat hij niet kan begrijpen of nooit gezien heeft. Ik loop altijd gewoon door en doe alsof m'n neus bloedt voor mij is het niet belangrijk dus hopelijk voor hem dan ook niet.  Mensen waar hij niet bang voor is is hij nieuwsgierig naar en wil hij het liefst besnuffelen (mensen die passeren of zo). "


Ohhhh dat 'hij wil alleen maar spelen'... Af en toe zou je er toch dol van worden. Net als 'ja maar mij vind die wel leuk, hè '... Ja reuze leuk, daarom staat die ook in je gezicht te tetteren, omdat die het zo gezellig vind ;-)Het zou toch zo fijn zijn als mensen je als baas zijnde zouden geloven, als je zegt dat je hond iets niet prettig vind :-D

honden page profiel Charlotte, Marcel, James, Arthur & GraceCharlotte, Marcel, James, Arthur & Grace 3 doggies

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

James is nu bijna een jaar en toch vaak ook onzeker met vreemden.
Hij kan wel gewoon mee over straat lopen maar ze moeten hem niet proberen aaien.
Nu hij zijn pubertijd door is kan hij veel meer hebben. Mensen naast hem aan het zebrapad worden genegeerd. Naar hem kijken maakt hem ook allemaal niet meer uit. Ze moeten hem alleen niet proberen aaien. Dan gaat hij blaffen.
Ik heb hem wel altijd steun geboden, dus als hij iets eng vond hem kort gehouden op mijn hukken gaan zitten en zijn zij geaait. Niet op z'n borst zodat hij geklemd zit maar geruststellend.
Het heeft in mijn geval toch gewerkt. Ik hoef hem nu maar even een aai te geven en hij weet al dat het niets is en dat ik er ben. Er zal niets gebeuren.
Hij heeft nu veel minder momenten dat hij blaft en dan eigenlijk alleen naar mensen die het beter denken te weten en voorovergebogen met uitgestrekte hand hem over z'n kopje willen aaien.

Ik heb hem ook gewoon goed gesocialiseerd, veel nieuwe indrukken op een positieve manier. Alles leuk gemaakt en hem veel de kans gegeven om ook te rusten.
En op alle andere vlakken is hij een zalige hond.
In mijn geval is het ook wel zo dat zijn broers en zussen het allemaal ook hebben. Ze zijn allemaal blafferig naar vreemde mensen.

Misschien is het een goed idee om eens met de fokker te babbelen. Wie weet is het een nesttrekje en gaat het ook vanzelf weer beter als ze ouder worden.

Verder kan ik je alleen veel geduld toewensen, want een angstige hond is niet altijd even prettig.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Beauty was destijds ook bang voor mensen (onze vorige berner) wij hebben haar ondersteund met wallnut olie van bachbloesen (bij stress ondersteunende werken). Belangrijkste is geef de hond de ruimte wil hij  niet  dan wil hij niet.
Wees duidelijk naar andere mensen, eerst maar zover krijgen dat de hond zelf op onderzoek durft te gaan even snuffelen zonder gelijk geaaid te worden. Dat kan in een volgend stadium wanneer je dat wil.

Vertrouwen, rust en heel veel tijd en geduld en je hond het gevoel geven dat je hem beschermd.

Edit: en zorg dat als de hond wegloopt terwijl mensen toch toenadering zoeken je ingrijpt door aan te geven de hond met rust te laten, dat ie niet wil. Altijd zorgen dat er voldoende ruimte is voor de hond om de situatie uit de weg te gaan. (prettiger voor je hond en conflict vermijdend, het blijft een hond en een angstige hond die niet weg kan, kan zichzelf uit angst gaan verdedigen).

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia 3 doggies

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Ons hondje is ook bang aangelegd naar andere mensen.
Wat wij doen: Zodra er mensen langs kmen vertellen we dat ze niet op Gruul af moeten stappen maar dat ze hem naar hun toe moet laten komen. (we hebben zelfs een vriend waar Gruul tegenaan komt liggen :-), ik was zo trots toen dat de eerste keer gebeurde)
Buiten als ik zie dat mensen hem willen aanhalen, dan zeg ik dat hij bang is en dat ze het beste op hun hurken kunnen gaan zitten en hem onder zijn kin aaien. Dan gaat zijn hoofd vanzelf omhoog zodat hij zich trots voelt, en anders heeft hij alle ruimte om weg te lopen bij de mensen zodat hij niet bang hoeft te zijn. Je moet hem zeker niet van boven benaderen want dan is hij gewoon bang. Het scheelt ook wel per persoon en hoe vaak hij die persoon gezien heeft, en hoe die persoon de eerste keer met hem deed. Bij sommige gaat hij snel blaffen, sommige negeert hij, en een enkeling heeft hij als vriend omarmd. Hem oppakken is nog steeds alleen goed als ik of mijn vriend dat doen.
Als ik andere baasjes met een balletje tegenkom dan is zijn angst wat minder, dan loopt hij naar de mensen en springt ertegenaan om de bal te pakken. Dan nog kan lang niet iedereen hem aaien, maar ik vind het al mooi dat hij wel andere mensen opzoekt. Al met al valt het wel mee met Gruul, maar misschien dat je er iets aan hebt.
En idd ten alle tijden je hond het gevoel geven dat je hem beschermd.

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi 3 doggies

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

Hier ook een hond die angstig is voor vreemden. Wij geven altijd op tijd aan dat hij niet benaderd wil worden. Dus niet kijken, roepen, aaien, op de hurken gaan zitten of snelle bewegingen maken. Als niemand er aandacht aan besteed is er niks aan de hand. Onze hond blaft dan ook als het voor hem onveilig voelt maar hij bijt niet/haalt niet uit. En zodra er een ander hondje bij is maak je natuurlijk veel meer kans om hem wel een aai te kunnen geven ;-). Wij kunnen wel gewoon met hem in het dorp of de stad lopen. Wat ik wel bijzonder vind is dat hij wel graag naar iedereen toe wil om te snuffelen. En soms springt ie een klein stukje omhoog om aan een hand te kunnen snuffelen... Heel apart...

honden page profiel Noëlla en ~Ioki~Noëlla en ~Ioki~ 3 doggies

honden foto van Noëlla en ~Ioki~

Als Ioki bang is vraag ik aan de mensen niks te doen en dan benader ik als eerste de persoon, geef een hand en praat tegen de persoon. 
Ondertussen laat ik hem rustig snuffelen en hij ziet ook dat er geen enge zaken gebeuren, dan richt ik me tot Ioki en zeg hem vrolijk zie je dat deze dame/heer geen kwaad in zin heeft hihi en alles in in kannen en kruiken :-)

Ze hebben me altijd geleerd dat als je als eerste begint te trekken aan de lijn omdat je denkt dat de hond gaat blaffen of grommen hij denkt dat hij moet aanvallen of vluchten

Ondertussen is ie al zover dan hij niet echt meer gromt en bang is maar afwacht wat ik doe.

honden page profiel stephaniestephanie

honden foto van stephanie

iedereen bedankt voor de reacties k ga ze zeker toepassen;-)

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

K9 tuig met tekst Angstig (of gewoon niet aaien, dan heb jez zelf en de hond meer ruimte en kun je altijd zelf situaties uitkiezen om te verduidelijken waarom die label is en contact met de hond begeleid moet worden omdat de hond bang is, en het beter is niet zomaar te aaien omdat dat de angst van de hond versterkt)  om mensen erop te attenderen dat je hond angstig is, als je hond hier doorheen komt plak je er gewoon een ander label op.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

ps ik vind hem wel een mooierd, mooie foto's ook in je profiel.

honden page profiel stephaniestephanie

honden foto van stephanie

" ps ik vind hem wel een mooierd, mooie foto's ook in je profiel. "


.dank je :-D jou sadi mag er ook wezen ;-)

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

dankjewel

Volgende forumvraag: bijten puppy
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^