Socialisatie schema

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TommieTommie

honden foto van Tommie

Hopelijk kunnen wij binnen afzienbare tijd een pup verwelkomen in ons huis.

Ik ben wel benieuwd of mensen goede ideeën hebben over de socialisatieperiode van voornamelijk 8-12 weken, maar ook het deel erna.

Ik weet dat het belangrijk is ze met zoveel mogelijk dingen in die eerste maand kennis te laten maken, maar een pup slaapt natuurlijk ook veel en kan niet de hele dag mee op pad.

Hoe hebben jullie dit aangepakt?

Wat ben je "vergeten" en wat zijn echt aanraders om te doen?

honden page profiel liesbeth en de bende .. liesbeth en de bende .. 3 doggies

honden foto van liesbeth en de bende ..

andere honden
katten
trein
auto
metro
druktes
kinderen
andere dieren
alleen blijven

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Met andere honden kennis maken is zeer belangrijk  voor onderling honden gedrag. , maar let er goed op dat jullie pupje NIET met onbekende honden op straat ofzo kennismaakt vóór de driemaandelijkse enting is gegeven. Pas daarna is hij bestand tegen ziektes. Alleen gezonde honden dus. ':-)
Veel plezier ervan en zoals altijd .....ben ik wel een beetje jaloers op je puppy :-D

honden page profiel Denise; Nova & VanchaDenise; Nova & Vancha 3 doggies

honden foto van Denise; Nova & Vancha

Hier vind je een uitgebreide kaart.

Wij hebben niet altijd ons aan het "2 uur slapen, 1 uur wakker" soms namen we haar even wat langer mee om te socialiseren. Wij ondernamen elke dag wat, met zo nu en dan een rust dag. Maar gaven haar hierna veel slaap.

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Kelly kwam van een boerderij en was niet goed gesocialiseerd: bang voor de stofzuiger, bang voor andere honden, vuurwerk, etc. Gelukkig hebben wij haar verder zo goed mogelijk gesocialiseerd met alles wat wij tegenkwamen, ook al zijn deze angsten nooit verdwenen.

Een paar dingen die je zeker niet moet vergeten tijdens de socialisatie zijn:
- het autorijden of indien nodig het openbaar vervoer
- vele mensen, dus mannen, vrouwen, kinderen van alle leeftijden, ouderen
- anderen dieren: honden, katten, koeien, schapen, etc.
- verschillende omgevingen: grote steden, markten, speeltuin, platteland, etc.
- huishoudelijke apparaten: stofzuigers, föhn, wasmachine, etc.
- het verkeer: fietsers, auto's, luchtballonnen (ja, daar is mijn hond namelijk bang voor ;-)), hardlopers, kinderwagen, rollators, etc.
- verschillende handelingen: wassen, borstelen, wandelen aan de riem en alleen thuisblijven.

Ik ben zeker dingen vergeten, maar hopelijk heb je hier iets aan.

Veel succes! :-D

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Socialisatie is zeker erg belangrijk!
Wel is het belangrijk dat het op een bepaalde manier gebeurd.
Ten eerst niet teveel op 1 dag plannen,de pup moet de nieuwe indrukken gaan verwerken,dit kan alleen wanneer de pup daar de rust voor krijgt,slaap dus en rust in huis.
Daarnaast moet de activiteit oid als positief gemaakt worden en dus als positief ervaren worden door de pup.

Zelf ben ik er voor om eerst bv een week,twee weken iig enkel te socialiseren in en om huis,met het eigen gezin.
Op die manier eerst rustig te kunnen wennen aan de nieuwe situatie. (geen bezoek de eerste week,dat kan altijd nog!)
Een verhuizing,weg bij moeder en broertjes/zusjes,uit vertrouwde omgeving is een behoorlijk iets voor een pup dus moet een pup wel even de tijd krijgen dit te kunnen verwerken.
In die eerste periode zou je in de tuin/balkon een plekje kunnen maken waar de pup tijdelijk de behoefte mag doen.
Daarna (1 week oid) zou je bv naar buiten kunnen gaan,in jullie buurt wat gaan lopen,je pup de wereld verder laten verkennen.
Het beste kun je als richtlijn aanhouden,een pup van 8 weken oud,mag ongeveer 8-10 minuten lopen,een pup van 15 weken oud,mag ongeveer 15 minuten lopen,dus ongeveer het aantal weken dat de pup oud is,zo lang aan minuten kun je lopen,het komt echt niet aan op 1 of 2 minuten maar het is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de gewrichten,banden en spieren dat dit niet al teveel belast wordt,beter ook niet lang laten spelen met een grotere hond,traplopen,in zand/sneeuw laten lopen,naast de fiets laten lopen,iig het eerste jaar.
Als je na de 2e/3e week wat vaker buiten bent geweest zou je weer een stapje verder kunnen gaan,door echt kleine uitstapjes te gaan maken,dus het socialisatie plan uitbreiden! :-)
Als je daar wat mee begonnen bent,zou je bv kunnen beginnen met pupcursus.
In die ongeveer 3 weken tijd is de pup al wat gewend,gaat zich al wat op zn gemak voelen,trekt steeds wat meer naar je toe,vind je leuk,is nieuwsgierig en op die manier,in zo'n toestand is het des te leuker en gaat het des te beter om samen naar cursus te gaan,dan wanneer je gelijk een paar dagen na het ophalen al begint!
De pup heeft dan nog zoveel te verwerken en heeft nog niet echt een klik en vertrouwen kunnen opbouwen.

Een pup heeft ook nog heel veel rust/slaap nodig op een dag,gemiddeld zo'n 18uur per 24uur,de 1 wat meer dan de ander.

Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Dit is niet hoe iedereen het moet doen maar hier,deze manier,daar kan ik me heel erg in vinden.
Dan nog gefeliciteerd met de pup,nu is het aftellen! :-)

Alvast heel veel succes! ;-)

honden page profiel TommieTommie

honden foto van Tommie

Bedankt voor alle reacties tot nu toe!

Een kaart vind ik wel een slim idee om een beetje een geheugensteuntje te hebben, slim idee!

Toen wij een fokker bezochten voor informatie vertelde deze ons dat het belangrijk is alles voor de 12e in ieder geval 1x gedaan te hebben. Maar dat lijkt me nogal een opgave. In hoeverre klopt dit van die 12 weken? Want ik zie dat hier vooral aangeraden word het de 8-11 weken het vooral "klein" te houden. Niet veel andere honden en huiselijke zaken.

Ook zie ik alleen zijn er een paar keer tussen staan. Ik had het idee dat dit vooral opbouwen was als ze ouder waren, maar het is dus vanaf het begin af aan belangrijk, wat is een goede opbouw?

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van stippelteam

Alleen blijven vanaf het begin opbouwen. Begin met 1 min de kamer uit piept hij niet ga terug en beloon en breid dit uit. 
Heeft hier heel goed gewerkt. Lola kan bij hoge uitzondering 7 uur alleen zijn. Dit gebeurd nooit want ik heb een lieve bovenbuurvrouw die dan gaat wandelen:-) 
Het is idd belangrijk zo vroeg mogelijk te beginnen met socialiseren. En als het goed is begint de fokker daar ook al mee.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Ik zelf zorg vooral dat hetgeen waar de hond in zijn leven daadwerkelijk en vaak mee in aanraking komt gedaan wordt. Mijn 3 honden zijn nooit tijdens die periode met het OV meegeweest bv. maar veel later pas en hebben daar geen enkel probleem mee gehad. Paarden, vee en nog wel meer dieren hebben ze ook pas veel later leren kennen daar er in mijn nabije omgeving geen te vinden waren en ze daar maar weinig aan bloot worden gesteld. En zo zijn er wel meer dingen waar ik nu even niet opkom.

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

De belangrijkste periode begint al bij de fokker en jullie nemen het stokje over.

Je kunt je pup gerust met andere honden in contact brengen juist in deze periode moeten ze leren dat het niet eng is.
Met die entingen is het juist belangrijk dat je niet naar de "uitlaatveldjes" gaat waar veel ontlasting ed is dat is waar ze ziek van kunnen worden.

Verder heb ik niet een strikte lijst gevolgd met dingen die we "moesten" doen voor socialisatie ik heb beide pups gewoon in contact gebracht met de buitenwereld zoals die hier om ons heen is.
Lekker mee wandelen, boodschappen doen, puppycursus, eens langs de kinderboerderij en altijd mee de kinderen ophalen van school.
Maar openbaarvervoer nooit gedaan, maak er ook geen gebruik van.

Laat je pup gewoon meedraaien in je dagelijks leven en dan gaat socialiseren eigenlijk vanzelf en zeker als de fokker al een goede basis heeft gelegd dan is je pup aan veel huishoudelijke dingen gewoon gewend en zal daar geen angst voor hebben.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

socialiseren is een must, een ding per dag, meer niet.

hier lag Bamse al met vijf weken in het oostvoornse meer, lekker pootje badend tussen de andere pups, mams tante en oma. met zes weken heeft de fokker een r.e.t. bus afgehuurd, aankomende pupmensen hebben een pup mee genomen in de bus, kleine dingen, groot plezier.

in de kamer de stofzuiger gebruiken terwijl je pup er is, let op gedrag , is het zo dat de pup wegloopt. laat je de stofzuiger aan staan en leid je de pup af met een speeltje , zodat je even speelt met de pup en de stofzuiger straks heel normaal is.

omgeving verkennen als je pup thuis is, de eerste dagen aan het huis laten wennen, en omgeving. de nacht is het moeilijkste voor een pup die net uit zijn/haar vertrouwde omgeving gehaald is, weg van broertjes zusjes mams en fokker.

slaap bij de pup, maakt me niet uit hoe je dat doet. zelf heb ik de pup mooi mee genomen en een vetbedje naast bed opgemaakt, zodat het kleinste piepje te horen was, hand erbij of even uitlaten en dan weer terug slapen. geborgenheid geven.

dan wordt je pup brutaler in de omgeving, mooi mee nemen naar de markt, honden kraam, lekker laten grasduinen daar, wordt het te lang, mag die best opgetild worden, en ga bij ieder kraampje een praatje maken, dat zijn grote indrukken voor een pup.

ga met je pup langs de weg staan, waar autoos verkeer langs komt, laat je pupje zitten, kniel er naast, praat met je pup , kijk wat de indrukken zijn hoe je pup er op reageerd.

iedere dag weer wat anders, ga ook eens twee haltes mee met de bus... dat is ook een hele belevenis voor je pup.

winkelcentrum ook heel leuk, veel bekijks , en ja veel indrukken, nogmaals een ding per dag, meer niet, hoe ouder je pup wordt, hoe beter de indrukken verwerkt worden.

nou je zal heus nog wel meer adviezen krijgen, succes straks. :-D


oooo vergeet ik helemaal, wat IK leuk heb gevonden is, socialiseren in restaurants terrasjes enz. nu wordt en is het straks winter, zit je niet meer op het terras, koffie drinken bij macdonald, een half uurtje langer niet, honden zijn altijd welkom daar, laat je pupje naast je zitten, of af, iedere keer weer er naar wijzen, zodat de pup weet , hier moet ik rustig zijn.... gaat het fout, niet erg, kinderen lopen daar ook van tafel te rennen of te gillen, macdonald is een goed restaurant om daar te oefenen, half uurtjes, niet langer, en doe dat vaker, zodat de pup als die straks ouder wordt, weet dat tie daar zich rustig moet houden, nog een advies, nimmer wat geven. :-D

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Belangrijkste is denk ik, ga in het tempo van de pup ;-).
Zo keek Shadow niet op of om van de scbuifdeur van een winkel en heb ik met Spot er minutenlang naar zitten kijken.
Ik ben met andere honden begonnen met bekende honden in de buurt die ik vertrouwde. Wat ik anders zou doen; vanaf het begin af aan meer aandacht besteden aan contact met mij en dan samen soms wel of niet naar andere hond dan altijd naar alle andere honden toe ;-)

Ondergronden; bos, takken, grint, zand, gras, steen, bruggetjes, lekker laten ontdekken. En zorg dat je de tijd hebt als je ze iets wil laten zien. Niet mee als je even snel een boodschap wil doen, mee als je je pup ergens kennis mee wil laten maken en tegelijk een boodschap kunt doen.

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Er wordt idd nog steeds gedacht dat je je pup MOET socialiseren binnen de leeftijd van 12 weken.
Dit is niet hoe het perse "moet" want een hond leert tot op oude leeftijd en kan tot dan gesocialiseerd worden!
Natuurlijk is het zeker wel belangrijk om in de pup periode te gaan socialiseren,de pup laten kennis maken met verschillende dingen,en dan vooral waar hij in zn verdere leven mee te maken gaat krijgen!
Ga je nooit met het openbaar vervoer,is dat niet verplicht om dat mee te nemen.
Komen er vaak mensen over de vloer,met bv kinderen,is dit wel weer een belangrijk onderdeel voor socialisatie!
Geef de pup vooral nieuwe indrukken van situaties die hij nog vaker gaat meemaken!

En nogmaals,niet meer dan 1 activiteit per dag!
Moet je bv s ochtends naar de dierenarts met de pup en s avonds naar cursus,de rest vd dag verder niks groots gaan ondernemen!
Ga je s ochtends naar het bos oid,de rest vd dag lekker rust!

;-)

honden page profiel MarleenMarleen 3 doggies

honden foto van Marleen

Mocht ik het nu weer overdoen dan zou ik iig heel veel gaan oefenen in de buurt van skateboarders. 
 Daar heb ik het nu echt lastig mee, achteraf gezien werd ze altijd al wild bij skaters in de buurt, maar heb me toen nooit gerealiseerd dat het echt een probleem zou kunnen worden. 
En ik zou haar minder laten spelen met andere honden, alleen met honden die in balans zijn. Met alle. Goede bedoelingen heb ik haar toen ze jong was namelijk soms te veel aan haar lot overgelaten, dacht toen dat het juist goed was maar denk daar nu anders over:-)

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

nou ja, de tijd tot 12 weken is de 'window of opportunity" alles wat ze in die tijd zien hoort tot de 'normale' zaken. Zeker kunnen honden daarna nog dingen leren, alleen gaat het tot 12 weken ong wel makkelijker. 

Wat trouwens leuk is, om bv ook een keer in de tuin een parcours te maken met allerlei dingen die geluidjes maken of verschillende vormen, texturen of geuren hebben, bv krakend plastic, oud schoen, waslijn waar wat aan wappert. Zoiets als dit: 

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

" nou ja, de tijd tot 12 weken is de 'window of opportunity" alles wat ze in die tijd zien hoort tot de 'normale' zaken. Zeker kunnen honden daarna nog dingen leren, alleen gaat het tot 12 weken ong wel makkelijker. 

Wat trouwens leuk is, om bv ook een keer in de tuin een parcours te maken met allerlei dingen die geluidjes maken of verschillende vormen, texturen of geuren hebben, bv krakend plastic, oud schoen, waslijn waar wat aan wappert. Zoiets als dit: YBxy_9v22Dc "


Dingen als in het filmpje vind ik ook belangrijke dingen!
Er zijn gelukkig steeds meer hondenscholen die dit ook meenemen in de pup cursus.
Dit soort dingen en tegelijkertijd het begeleiden van je pup tijdens zo´n parcours,het aanmoedigen,het dus opbouwen van een vertrouwendsbans,werken aan zelfvertrouwen,vind ik erg belangrijk en persoonlijk belangrijker dan gelijk alle mogelijke commando´s aanleren!



.

honden page profiel TommieTommie

honden foto van Tommie

Allemaal bedankt voor alle info! ik heb er erg veel aan!

We hebben een hondenschool uitgezocht waar je naast de cursus ook meerdere socialisatie uren per week hebt waar je langs mag komen. Dan wordt er ook een parcours uitgezet, cd's met geluid etc. elke keer wat anders. Dan wordt je er ook bij begeleidt door een trainer. Lijkt dus op jouw filmpje Slapende Husky.

honden page profiel SandraSandra

honden foto van Sandra

Ik heb van mijn dierenarts een kalender gekregen waar per week staat wat je kunt/moet doen + een overzicht van de ontwikkelingen van je pup per week. 

Hier kun je 'm evt. bestellen, hoewel ik 'm gratis van de dierenarts heb gekregen; http://www.licg.nl/8S/

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

ik heb mijn honden eigenlijk nooit zo bewust gesocialiseerd, en al helemaal geen schema's gevolgd
het eerste jaar alleen maar tijd gestoken aan de basale opvoeding, met name aandachtsoefeningen
en het zijn de twee meest sociale honden ter wereld geworden ;-)

de valkuil is namelijk "over"socialisatie

Volgende forumvraag: Yoda en Yip update
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^