Komt dit nog wel goed? (zindelijkheid)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BelleBelle

honden foto van Belle

Wij hebben een welsh terrierpup van nu bijna 5 maand. Hij is bij ons sinds hij 9 weken was.
Zijn opvoeding verloopt vrij vlot en het is een lieve, levendige en aanhankelijke hond met natuurlijk af en toe puppenstreken.
Eén ding blijft echter problematisch : zijn zindelijkheid.
Sinds de eerste dag is hij volledig zindelijk in de bench, zowel overdag als we uit werken zijn (max. 5u aan een stuk) als 's nachts.
Ik heb al heel wat boeken en artikels op internet gelezen over het onderwerp en ik meen dat we het wel goed aanpakken, maar zijn kwartje wil nog steeds niet vallen.
Hij wordt na het eten, na het slapen en het spelen steeds uitgelaten en dan doet hij wel steeds zijn behoefte buiten in de tuin.
Als hij bij ons rondloopt in huis proberen we hem zoveel mogelijk in de gaten te houden, maar probleem is dat hij niet zoals 'volgens het boekje' hij ongeduldig begint rond te drentelen of te snuffelen of zo. Plots zet hij zich (meestal op zijn vaste plaatsje) en is het ongelukje gebeurd.
Als we hem niet kunnen betrappen leiden we hem af en ruimen de boel op zonder enig commentaar. Betrappen we hem wel wordt hij opgepakt en buiten gezet met de woorden 'buiten pipi/kaka doen', hetgeen daar dan meestal niet meer gebeurt. Ik vraag me af of dit dan eigenlijk negatieve aandacht is als we erbij praten?
Volgens de dierenarts moeten we ons eens heel erg kwaad maken en hem direct buiten zetten als we het zien gebeuren, maar is dit dan ook geen negatieve aandacht?
Anderen zeggen dan weer, hem heel erg doen schrikken als we het zien gebeuren?
We zijn eigenlijk een beetje einde raad en vragen ons af of dit wel nog goed komt? Kan het dat een hond nooit echt zindelijk wordt?

Bert van Geffen (Gast)

Wat u zeker niet moet doen is kwaad worden, ook niet als u hem betrapt. Ook al is je hond "al" 5 maanden, hij is nog gewoon een jonge hond. Of u nu hem betrapt of niet, u ruimt de plas/poep op buiten het zicht van de hond. En u zegt vooral niets, u zegt alleen iets als de hond zijn behoefte doet daar waar het mag, en koppelt daar een commando aan. Op een gegeven moment zal uw hond alleen op commando zijn behoefte doen. Ideaal toch?

Belangrijkste in dit verhaal is: Geduld!! Als uw hond lichamelijk gezond is komt het vanzelf goed.

Bert van Geffen
Oss

honden page profiel Marijke en DolfjeMarijke en Dolfje

honden foto van Marijke en Dolfje

Mijn hond was ook pas laat zindelijk, na een maand of 7. Ik ben nooit kwaad geworden, nooit iets gezegd, ook geen commando, maar wel beloond met een vriendelijk woord als hij het buiten deed en op een gegeven moment viel het kwartje bij hem.

Jet (Gast)

Ook onze jongste hond gaf het niet aan als hij zijn behoefte moest doen. Ook hij was in de bench zindelijk.
We hebben er nooit enige aandacht aan besteed als hij een plas in huis deed. Wel elke keer uitbundig beloond als hij zijn behoefte buiten deed.
Komt vanzelf goed, de ene hond is de andere niet :-).

honden page profiel MaartjeMaartje

honden foto van Maartje

Naar aanleiding van wat je schrijft, dat hij binnen op 'n vaste plek plast, zou je daar 'n plaskleed of krant kunnen plaatsen en deze gaande weg steeds 'n stukje verder op kunnen schuiven naar de plaats waarvan jij wil dat hij aangeeft naar buiten te moeten.

En ja, verder is 't gewoon geduld hebben.
Oppakken en buiten zetten, zodra hij plast uitgebreid belonen en idd nooit straffen.

Het komt vast wel goed hoor, de ene hond heeft er alleen gewoon wat langer de tijd voor nodig dan de andere dus diep ademhalen, rustig blijven en weer verder.

Heel veel succes en heerlijk genieten van je pupsel!!

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Wat de anderen al zeggen, de ene pup is de andere niet.
Mijn Senna was vrij vlot zindelijk (is nu bijna één jaar) en we hebben haar nooit hoeven straffen. Je kunt best gefrustreerd zijn als hij binnenshuis een ongelukje heeft (je hoeft niks te zeggen, ze voelen het aan dat je gefrustreerd bent). Zo heeft hij in de gaten dat je het niet erg fijn vindt, ga alleen nooit verbaal of fysiek (zou wel heel erg zijn als iemand dat doet...) straffen. Grote kans dat ie dan alleen maar bang wordt en nog meer laat lopen XD
Senna had het bijvoorbeeld ook in de gaten als ik weer eens haar rommeltje moest opruimen en ik er niet bepaald vrolijk van werd. Dan kwam ze zacht piepend weer naar me toe, met zo'n blik van 'het spijt me!!'
En zij heeft het extra moeilijk gehad, want ze heeft een worm meegekregen uit het nest (dat pokkeding waarvan je de naam niet kunt onthouden en waar een gewone wormenkuur niet tegen helpt...). Ze was dus verschrikkelijk aan de diarree...

Maar jouw puppy is vijf maandjes. Don't worry, hij heeft het na een tijdje wel door. Honden vinden het ook niet fijn om hun behoeften te doen op de plek waar ze slapen, spelen en eten (daarom worden pups vaak makkelijker zindelijk in een bench ;-))
Het komt wel goed met hem!

honden page profiel MeeltjeMeeltje

honden foto van Meeltje

Kennissen van mij hadden een pup, ook een terrier, die heel goed begreep dat ze buiten haar plasjes moest en kon doen, maar soms als ze haar een standje hadden gegeven, haar botje hadden afgepakt of iets anders normaals wat het eigenwijze dier niet aanstond, plaste ze voor straf gewoon binnen. Dat bestaat dus ook.
Toen heeft ze een keer heel erg op haar kop gekregen toen ze op heterdaad betrapt werd, en heeft ze het nooit weer gedaan.
Het kan dus ook zo zijn dat je pup het begrijpt, maar het niet wil doen. In dat geval mag je best straffen.
Dat snapt ze heus wel, dat het er echt om gaat dat het niet binnen mag.

honden page profiel NicolineNicoline

honden foto van Nicoline

Alle pups zijn anders... Hier twee honden die mij ook hebben doen twijfelen... Maar mijn vroegere trainster kreeg gelijk... "Alle honden zijn zindelijk met 1 jaar" .... ;-)':-)

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Vraagje......zit die pup vijf uren in de dag in de bench alleen....? En snachts ook weer in de bench...alleen ? O-).....
Denken jullie dat een pup zichzelf wel opvoedt of wat ? Aandacht hebben die nodig , zeker de eerste maanden . ja er moet gewerkt worden dat begrijp ik. Maar dat jullie dan voor een pupje hebben gekozen ?

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Als je tegen hem zegt dat hij buiten moet plassen of poepen snapt hij dat echt niet hoorO-)
Alleen als je hem Ziet, maar dan ook echt ZIET gaan zitten en plassen, dan kan je Nee zeggen en hem oppakken en buiten neerzetten. Als hij buiten zijn behoefte doet heeel vrolijk tegen hem doen, belonen met een lekker snoepje.
Volhouden is de kunst

honden page profiel BelleBelle

honden foto van Belle

@allen die tot nu toe reageerden : bedankt voor de tips. Ik zal al mijn geduld bewaren zoals ik tot nu toe al toe. Zeker niet straffen en hopen dat het kwartje inderdaad op een koele morgen valt.
@ Anny en Lance: sorry hoor, maar ik vind dat nogal een fel en veroordelend antwoord van je. Onze hond kan perfect 5 uur alleen zijn; de benchtraining is geleidelijk aan en prima verlopen. Hij wordt ook opgevoed zoals het moet. De uren waarop ik niet aan het werk ben gaan volledig naar hem, dus nee, hij hoeft zich niet in zijn uppie op te voeden. Wij gaan eer 2x in de week mee op puppytraing. Hij kan perfect zitten, liggen, blijven, apporteren, wat je maar wil door heel veel met hem bezig te zijn. Enne, hij slaapt ook alleen, een hond blijft een hond en moet zeker niet in bed of bij ons in de kamer.
En nog iets, nee het is niet onze eerste pup, maar wel de eerste bij wie het zo lang duurt eer hij zindelijk is. En geen enkele pup heeft hier ooit te klagen gehad door gebrek aan aandacht!

honden page profiel BelleBelle

honden foto van Belle

@Lianne en Mara : we gaan nog steeds met hem mee naar buiten en blijven er tot we zien dat hij inderdaad plast of poept. En dan wordt hij natuurlijk de hemel ingeprezen, maar hij lijkt het maar niet te snappen dat we daarvoor zo vrolijk zijn met hem. Een beloning krijgt hij dan ook. Je zou dan denken dat hij denkt : 'ik ga buiten plassen dan krijg ik een brokje, want binnen krijg ik helemaal niets.' ;-) Maar nee hoor!
Denk dat het inderdaad volhouden wordt.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Sja,idd ten eerste is de ene pup/hond de andere niet,dat is iig geval goed om te onthouden! :-)

Dan is er de vraag,waar komt de pup vandaan?
Van een erkende,goede fokker of elders?
De meeste goede fokkers besteden vollop aandacht aan de zindelijkheid..

Daarnaast moet een pup groot worden,groeien,komt door allemaal fases,van pup,naar puber,naar jong volwassen,naar volwassen en stabiel!
Deze fases zijn ook voor een pup/jonge hond zelf soms erg verwarrend en ondergaat het ook maar,doet dus zeker niet express plassen etc in huis,niet luisteren,bijten etc etc!
Bij elke fase gaat de pup/jonge hond zich ontwikkelen en daar hoort vaak ander gedrag bij.
Het beste is om dit "proberen" in goede banen te leiden en wat te accepteren,een terugval is een terugval,geeft niets,gewoon weer opnieuw beginnen!
;-)



honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Onze Max, bijna 7 maand, heeft tot voor 2 weken geleden ook nog wel eens een ongelukje in huis gehad... hij wist meteen dat hij fout was... ik heb het altijd zonder mopperen opgeruimd.

Consequent blijven in het uitlaten en geduld hebben.
De pup dpet het niet met opzet.

Toen Max nog wel eens een ongelukje thuis had beloonde ik hem uitbundig als hij buiten een plasje of een poepje deed... hij helemaal blij... :-D

Max zat tot aan zijn 4e maand ook 's nachts in de bench als wij gingen slapen... inmiddels slaapt hij 's nachts bij ons en dit ging vanaf de 1e nacht hartstikke goed.
Max zit nu alleen nog in de bench als ik overdag of 's avonds wegmoet (boodschappen, kind naar school of werken). Dit is hooguit, als ik moet werken 5 tot 6 uur (ik werk 16 uur per week)... daarbuiten is Max altijd uit de bench. 
Max heeft nooit een behoefte in de bench gedaan!

Succes... ;-)

honden page profiel MarijkeMarijke

Wanneer je hem betrapt en bestraffend toespreekt zal hij niet goed aanleren dat hij ook zijn behoefte kan doen als jullie erbij zijn. In feite leer je hem: als ze er zijn worden ze boos, dus ik moet het gauw stiekem doen.
Wat je kunt proberen: zodra hij plast zachtjes een woordje zeggen. Bijvoorbeeld: pipipipipi.... Zo leert hij een commando (pipi) verbinden aan de handeling "plassen". Zo leer je hem op commando te plassen.
Boos worden heeft geen zin. Geduld en hem voor zijn, des te meer.

honden page profiel GerardGerard

honden foto van Gerard

Cloe kreeg ik pas toen ze 5 maanden was. Zindelijk werd ze met 8 maanden, Valentijn met 6 maanden en ook James pas met 6 maanden.

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Misschien heb ik er over heen gelezen maar ga je ook wandelen met de hond? Of laat je hem alleen in de tuin uit? Neeltje was ook pas met een half jaar goed zindelijk.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Het is ook niet zo gek dat hij niets meer doet wanneer hij gestoord wordt tijdens of na zijn behoefte doen. 
En je kan je dierenarts aanraden om nascholing over gedrag te gaan volgen.

honden page profiel Heleen en SwiftHeleen en Swift

honden foto van Heleen en Swift

Wij hebben onze 3 maanden oude pup nu 4 dagen en hebben haar redelijk zindelijk gekregen, op wat kleine ongelukjes en veel eruit 's-nachts (om de 3 uur) zou ze 's-nachts niet gewoon door moeten kunnen slapen? geeft ze het perfect aan en doet plassen en poepen buiten.... maar wel in de achtertuin en niet op het mooie hondengrasveld aan het eind van de straat of voor mijn part n keer voor op de stoep, (opruimen moet ik toch)

Ik begrijp dat Swift al n heel eind is maar weet iemand hoe ik haar uit de achtertuin houd, met haar behoeftes doen dan?

Het spijt me Belle ik heb verder geen tips maar gewoon 1 of 2 extra vragen.

honden foto van Het Teckelventje.--Lobke Lodewijk en de rest.

Lodewijk is bijna 5jaar is ook niet zindelijk s,morgens poept hij buiten blijf net zolang buiten tot hij poept overdag ga ik meerdere malen naar buiten prijs hem de hemel in als hij poept s,avonds laat ik hem in de tuin ,omdat ik slecht ter been ben en ooit een nacht buiten heb gelegen pas de volgende ochtend werd gevonden door iemand die om 5uur s,morgens haar hond uitliet. ga ik niet na 21uur meer opstap met de honden zomers wil de buurman wel meelopen maar nu het om 19uur pikdonker is niet. Lodewijk poept dan soms in de keuken ben helaas niet zo vlug om hem dan buiten te zetten hij geeft het ook niet aan. nu gaat hij om 21uur in de bench en ja hoor als hij dan moet piept hij en laat ik hem aangelijnd de tun in. daarna mag hij weer los ben al blij dat hij het steeds minder doet maar of hij het ooit zal leren is de vraag. succes dus.Hein.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

" Wij hebben onze 3 maanden oude pup nu 4 dagen en hebben haar redelijk zindelijk gekregen, op wat kleine ongelukjes en veel eruit 's-nachts (om de 3 uur) zou ze 's-nachts niet gewoon door moeten kunnen slapen? geeft ze het perfect aan en doet plassen en poepen buiten.... maar wel in de achtertuin en niet op het mooie hondengrasveld aan het eind van de straat of voor mijn part n keer voor op de stoep, (opruimen moet ik toch)

Ik begrijp dat Swift al n heel eind is maar weet iemand hoe ik haar uit de achtertuin houd, met haar behoeftes doen dan?

Het spijt me Belle ik heb verder geen tips maar gewoon 1 of 2 extra vragen. "


.Door haar niet meer in de achtertuin uit te laten tot ze het ergens anders heeft leren doen.

honden page profiel BelleBelle

honden foto van Belle

" Wij hebben onze 3 maanden oude pup nu 4 dagen en hebben haar redelijk zindelijk gekregen, op wat kleine ongelukjes en veel eruit 's-nachts (om de 3 uur) zou ze 's-nachts niet gewoon door moeten kunnen slapen? geeft ze het perfect aan en doet plassen en poepen buiten.... maar wel in de achtertuin en niet op het mooie hondengrasveld aan het eind van de straat of voor mijn part n keer voor op de stoep, (opruimen moet ik toch)

Ik begrijp dat Swift al n heel eind is maar weet iemand hoe ik haar uit de achtertuin houd, met haar behoeftes doen dan?

Het spijt me Belle ik heb verder geen tips maar gewoon 1 of 2 extra vragen. "
Heleen van Buuren

Wij hebben in de achtertuin een speciaal plekje afgezet waar er naar hartelust mag geplast en gepoept worden.
Hij gaat ook aan de riem in de goot als we met hem wandelen of op de hondenweide in het park.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Ik zou beginnen met belonen als hij buiten een plasje of kakje doet 
Dus als je hond aan het plassen is goed zo zeggen en een koekje
Zo gaat je hond meer moeite doen om het buiten te doen

Als je hem betrapt nee zeggen en buiten zetten

Succes

honden page profiel greetgreet 3 doggies

honden foto van greet

geloof me het komt goed echt blijf daarop vertrouwen.
als ik ze mee neem zeg ik altijd kom we gaan plassen.
buiten vraag ik het ook aan de pup plasje doen en als het lukt beloon ik hem en krijgt hij wat lekkers.
deed hij het binnen zei ik niets pakte hem en ging naar buiten met hem.
je moet ook de tijd er tussen niet te lang maken desnoods even ieder uur.
5 uur in de bench is anders als 5 uur in de kamer lopen meer prikkels en ook als hij aandrang voelt gaan zitten.
ik heb echt in mijn leven al een aantal honden mogen bezitten en de ene was sneller dan de andere maar ik denk dan joh het is een plasje even dweilen en weg is het.
als ze zo'n maandje of 6 zijn en het nog doen dan zeg ik als ik het zie nee dat mag niet pak hem weer op en ga naar buiten hij moet de link met buiten krijgen en de ene hond is 5 maanden zindelijk een andere met 8 maanden geniet van hem dat is het belangrijkste.
groetjes greet

honden page profiel greetgreet

honden foto van greet

" " Wij hebben onze 3 maanden oude pup nu 4 dagen en hebben haar redelijk zindelijk gekregen, op wat kleine ongelukjes en veel eruit 's-nachts (om de 3 uur) zou ze 's-nachts niet gewoon door moeten kunnen slapen? geeft ze het perfect aan en doet plassen en poepen buiten.... maar wel in de achtertuin en niet op het mooie hondengrasveld aan het eind van de straat of voor mijn part n keer voor op de stoep, (opruimen moet ik toch)

Ik begrijp dat Swift al n heel eind is maar weet iemand hoe ik haar uit de achtertuin houd, met haar behoeftes doen dan?

Het spijt me Belle ik heb verder geen tips maar gewoon 1 of 2 extra vragen. "
Heleen van Buuren



Wij hebben in de achtertuin een speciaal plekje afgezet waar er naar hartelust mag geplast en gepoept worden.
Hij gaat ook aan de riem in de goot als we met hem wandelen of op de hondenweide in het park.


ik snap je vraag niet zo goed eerlijk gezegd.je wilt haar niet in de achtertuin maar hebt er wel een plekje afgezet?
als je dat niet wil ook dan daar niet aanleren is erg verwarrend voor je hond.
en 4 dagen dan heb je nog niet te klagen hoor echt het is een baby die alles moet leren geduld,geduld moet je hebben.wil je niet dat hij het in je tuin doet dan ook in de nacht naar een andere plek buiten helaas.
ik liep ook in mijn joggingbroek met jas in de nacht buiten .dat lag klaar hoefde het even aan te schieten en gaan naar het uitlaatplekje buiten.
ik zet ze ook meestal beetje bij het zelfde plekje daar hangt het geurtje en mijn ervaring is dat het goed werkt.
ik heb nog een hond wat ook fijn is ze doen elkaar na en heeft hij zijn behoefte gedaan loop ik nog klein stukje en ga dan weer naar huis.
groetjes greet "


.

honden page profiel ChloeChloe

honden foto van Chloe

Ik dacht ook dat ik een abnormale hond had, zij wilde ook niet zindelijk worden.
Maar na 8 maanden kon ik eindelijk zeggen dat de ongelukjes verleden tijd waren.
Heel veel geduld dus. Het leek of ze het maar niet wilde begrijpen.
Ik kwam alleen maar mensen tegen waarbij de hond heel vroeg zindelijk was en begon echt te twijfelen. Maar hier lees je toch wel vaak dat een hond laat zindelijk wordt.

Succes met wachten (en opruimen ;-))

honden page profiel BelleBelle

honden foto van Belle

@Chloe : bedankt voor de reactie. Hoorde ook vooral van andere baasjes dat hun hond na korte tijd zindelijk was en dacht net als jij hetzelfde. Ik probeer gewoon vol te houden zoals we bezig zijn en vooral te anticiperen en enorm te belonen als hij het buiten doet.
Dus ik blijf wachten en hoop dat het net wordt zoals bij jouw hond!

honden page profiel BelleBelle

honden foto van Belle

@Greet : Ik denk dat je iets verkeerd hebt begrepen. Ik reageerde op de vraag van Heleen van Buuren (lukte me niet om haar vraag in een kadertje te zetten en te reageren) en zei dat wij een speciaal plaatsje hadden voorbehouden in de tuin voor de behoeftes. De vraag om de hond niet meer in de tuin te laten gaan kwam dus van haar.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

@belle had niet je reactie gelezen dat jullie al aan het belonen zijn

Gewoon blijven voort doen! Komt vast goed!

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

En toch... Shadow was vrij snel zindelijk, Spot ging veel langer door met binnen plassen. Juist als wij aanstalten maakten om naar buiten te gaan. En dan altijd net daar dat ik er netsvermoedend op mijn sokken in ging staan.

Op een gegeven moment, hij was denk ik een maandje of 4,5 ging hij in het volle zicht midden in de kamer voor mijn neus op het gemakje staan plassen. Niks aangeven dat hij moest, net net na yet spelen, echt overduidkelijk 'ik moet en ach het kan ook net zo goed hier...) Ik ben toen wel even verbaal uit mijn slo geschoten en daarna heeft hij dat nooit meer gedaan.

@Heleen; om verschillende redenen hebben wij onze pups eerst wel in de tuin laten plassen, toen ze eenmaal binnen zindelijk waren, ben ik gestopt met belonen in de tuin en doorgegaan met belonen buiten de tuin en dat kwartje viel uiteindelijk ook. Nu plassen of poepen ze nog maar zeeeer zelden in de tuin

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: hoe vaak voeren per dag
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^