Epilepsie na eten purizon?!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

Bruce heeft 3 weken geleden een epilepsieaanval gehad, smorgens vroeg. Nooit eerder gehad en ook afgelopen weken niet meer. Nu zijn we gaan bedenken, waar het door kan komen, wat de trigger is geweest. Het enige wat we kunnen bedenken, is dat hij een proefzakje purizon heeft gehad.
Ik wilde evt. Overstappen op deze brok, ipv taste of the wild. Dit durf ik nu dus niet te doen. Bruce eet 2 dagen per eek brok, de rest kvv. 

Zitten er in purizon stoffen die epilepie kunnen aanwakkeren? Iemand die dit herkent?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel MarijkeMarijke

Geen idee. Misschien is hij voor iets hevig allergisch wat in dit voer zit? Of was hij al erg opgewonden voor hij het kreeg?

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

" Geen idee. Misschien is hij voor iets hevig allergisch wat in dit voer zit? Of was hij al erg opgewonden voor hij het kreeg? "


Nee, helemaal niet, hij heeft de hele nacht rustig geslapen, de dag er voor ook niks geks gedaan, echt niks waar hij het van zou kunnen krijgen. 2 dagen er voor naar het bos geweest, maar dat doen wel vaker, dus daar lijkt het me ook niet van te komen.

honden page profiel MarijkeMarijke

Ik heb eens even naar de ingredienten gekeken. Er zitten veel gedroogde dingen in. Een van mijn honden reageert met een adhd-achtig gedrag op gedroogde dingen (bijv.:gedroogde pens). In het verleden had ik een hond met een allergie voor antibiotica. Daarom kreeg hij alleen wild gevangen vis. De meeste vis werd toen nl. gekweekt met voer waar antibiotica in zat. Ik weet niet of dat ook met dit voer het geval is en of jou hond hierop gereageerd heeft? Ergens anders op dit forum waren de reacties positief op dit voer. Heeft hij het misschien heel gulzig opgegeten?

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

Ja, op inet ook positieve reacties, vandaar dat ik het eens wou proberen. Kan best zijn dat er iets in zit, waar hij allergisch voor is. Zou wel fijn zijn als we er achter komen, wat het is. 
Hij heeft niet gulzig gegeten, voor een platbekkie kauwt hij juist erg goed.

honden page profiel MarijkeMarijke

Hopelijk krijg hij het nooi tmeer. Je blijft zoeken naar wat de oorzaak van de toeval is geweest. Dat heb ik bij een van mijn honden ook gehad, want je schrikt je rot als zoiets gebeurt.
Ik hoop dat je achter de oorzaak kunt komen. Misschien is het een idee om eens te kijken of er ook mensen zijn die zo reageren op iets waar ze niet tegen kunnen? Misschien vind je daar een link?
Veel succes!

honden page profiel MattieMattie

Mijn hondje wordt erg ziek als ze graan binnen krijgt. Weet niet of Purizon graan bevat en taste of the wild niet anders zoe dat het misschien kunnen zijn. Of misschien is het een chemische toevoeging in het voer zoals een conserveringsmiddel of kleurstof.

honden page profiel MojuanMojuan

honden foto van Mojuan

" Ik heb eens even naar de ingredienten gekeken. Er zitten veel gedroogde dingen in. Een van mijn honden reageert met een adhd-achtig gedrag op gedroogde dingen (bijv.:gedroogde pens). In het verleden had ik een hond met een allergie voor antibiotica. Daarom kreeg hij alleen wild gevangen vis. De meeste vis werd toen nl. gekweekt met voer waar antibiotica in zat. Ik weet niet of dat ook met dit voer het geval is en of jou hond hierop gereageerd heeft? Ergens anders op dit forum waren de reacties positief op dit voer. Heeft hij het misschien heel gulzig opgegeten? "


.

Een brok is altijd gedroogd.
Of wilde je zeggen dat het een nat goedje is?
Dus alle ingrediënten zijn óf vooraf óf achteraf gedroogd.

honden page profiel MarijkeMarijke

"

.

Een brok is altijd gedroogd.
Of wilde je zeggen dat het een nat goedje is?
Dus alle ingrediënten zijn óf vooraf óf achteraf gedroogd. "

Hmmm, tja dat is de vraag! Geen idee of ze het voor- of achteraf doen.
.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Jep, het kan wel degelijk door dat proefzakje komen.

In Purizon zit MSG (zie voerwijzer.com). MSG staat ook wel bekend als Vetsin, Smaakversterker, E621 of mononatriumglutamaat.

Ik heb een heel handig E nummer boekje en daar staat in over E621:
Synthetische smaakversterker die helaas aan duizenden levensmiddelen word toegevoegd zoals chips, soep, kant en klaar maaltijden, dieet producten, krabben poten, te veel om op te noemen. Het is een neurotoxisch additief dat het vermogen heeft om neuronen in de hersenen aan te tasten.
Het is erg lastig om dit additief te vermijden omdat het in bijna alle behandelde voedingsmiddelen (voor de mens) wordt aangetroffen. Als u het echt wilt, kan het! Echt vermijden.

Het zou o.a. de volgende onderdelen aan kunnen tasten:
- Hersenen
- Hart
- Longen
- Voortplantings organen.

Verder zou het lijden tot o.a.:
- Ongeneeslijke kanker
- Obesitas
- Zenuw aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer, autisme en hyper activiteit.

Bron: Wat zit er in uw eten? Corinne Gouget.

Neurotoxisch betekend vergiftigend voor de hersenen.

Voor info over neuronen en epilepsie: http://www.epilepsie.nl/informatie/hersenen

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

"
Hmmm, tja dat is de vraag! Geen idee of ze het voor- of achteraf doen.
. "

 
Bij brokken worden alle ingredienten samen geperst op een hoge temperatuur. Als laatst worden de chemische middelen er overheen "gesprayt".

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Ik kan mijn tekst niet wijzigen, maar ik wilde hem aanvullen met dat de brokken op hogere temperaturen geperst moeten worden omdat het zetmeel in de brokken (aardappels, banaan, graan etc) dan plakkerig worden en je zo een brok kunt maken.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Naast de E621 (dat is toch een behoorlijk onderkende trigger overigens) kunnen de kruiden en dan met name zeewier en oregano wellicht ook een trigger vormen en een schildklier overactief maken. Er staan geen percentages bij vermeld. Verder kan het bij fabrieksmatige voeding voorkomen dat er een onbalans is opgetreden in vitaminen- en mineralenverhouding, door toxiciteit van het product na contact met zuurstof.

honden page profiel MarijkeMarijke

"
 
Bij brokken worden alle ingredienten samen geperst op een hoge temperatuur. Als laatst worden de chemische middelen er overheen "gesprayt". "


.Getsie! Hij heeft er minder last van, als producten zelf gedroogd zijn. Interessante link trouwens!

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Naast de E621 (dat is toch een behoorlijk onderkende trigger overigens) kunnen de kruiden en dan met name zeewier en oregano wellicht ook een trigger vormen en een schildklier overactief maken. Er staan geen percentages bij vermeld. Verder kan het bij fabrieksmatige voeding voorkomen dat er een onbalans is opgetreden in vitaminen- en mineralenverhouding, door toxiciteit van het product na contact met zuurstof. "

 
Ja, ik weet het.. Iemand die dicht bij mij staat is van kleinst af aan dol op alles met E621. Zijn moeder stopte ook nog Vetsin (dus zuivere E621) in zijn eten.
Toen hij 21 jaar was, kreeg hij plots epilepsie. Toen wij erachter kwamen dat die E621 zo'n werking kon hebben, is hij  daarmee zo goed als gestopt en sindsdien is zijn epilepsie minder hevig, maar helaas blijft het zeer ernstig.

Hij kreeg aanvallen die zeer levensbedreigend waren (oa stoppen met ademen voor langer als 3 minuten, bij 2 tot 3 minuten ademstilstand treed er hersenbeschadiging op).

Hij moet nu alle dagen flink wat medicijnen slikken en zelfs door de medicijnen heen blijven er aanvallen komen.

Helaas is E621 ook verslavend, waardoor het voor hem erg moeilijk is om eraf te blijven.

Dit alles is overigens maar een 'topje van de ijsberg' over E621.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Zijn in epilepsie gespecialiseerde neuroloog keek overigens heel vreemd op van de mindere aanvallen na het flink verminderen van E621 consumptie. Hij dacht volgens mij dat hij gek geworden was O-)

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Ik herken het....het is niet voor niets dat ik binnen de humane advisering afwijk van fabrieksmatige voeding.

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

Dankjewel Roosje! Heb van alles bedacht, waar het van kan komen, want het is toch raar dat een hond uit het niet met 3,5 jaar ineens epilepsie krijgt.

Het enige wat ik kon bedenken, waren de purizon brokken. Ik geef dit dus echt nooit meer en ga nu goed kijken waar vetsjin precies inzit, voor ik het Bruce geef. 

Het gaat nu trouwens weer goed, hij heeft geen last meer gehad, gelukkig.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Fijn dat het bij 1x gebleven is.

Die Vetsin is moeilijk te ontdekken. Als ze bijvoorbeeld vleesmeel inkopen en daar vetsin in zit, hoeven ze de vetsin niet te vermelden. Dat is dus het gemene aan de regelgeving. Daarnaast heeft Vetsin echt enorm veel namen.

Voor jezelf zou ik dit ook zo veel mogelijk vermijden O-)

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Wat spijt me dat te horen van de epilepsie aanval!
Dat kan inderdaad gebeuren met 3 jaar. Dat is een beetje de leeftijd hoor dat het naar voren kan komen 3-5 jaar! Heb 2 honden gehad die het met 9 jaar zelfs pas kregen.

Fijn dat het bij 1 aanval is gebleven!
Dan lijkt medicatie zoals Phenobarbital gelukkig niet nodig :-)Daar zou ik ook niet na 1 aanval mee beginnen.

Roosje heeft de Purizon al goed doorgespit. Dat zou inderdaad de trigger kunnen zijn bij een hond die al een bepaalde gevoeligheid heeft.

Bij onze honden ging het beter toen de Royal Canin de deur uitging.

Ik zou aanraden jullie hond een glutenvrij voer te geven zonder chemische geur kleur en smaakstoffen en zonder chemische antioxidanten zoals BHA en BHT en "E nummers" zeg maar.

Let ook op voor dingen zoals Frontline en ander chemische dingen tegen vlooien en teken. De natuurlijke alternatieven werken ook prima (CD vet, of de vlooienbanden met citronella op natuurlijke basis).

Let op met ontwormen. Dit kan het ook weer triggeren.
Verm X heeft natuurlijk ontwormingspul.

Let ook op met vaccinatie!! Dit kan het ook triggeren!
Ik deed het heel selectief. Wat niet nodig was niet.
En nooit een cocktail maar in gedeeltes laten vaccineren dat het lichaam rust heeft na 1 vaccinatie en later pas de volgende prik. En ik liet het homeopatisch ontstoren.

Ook lette ik op de snacks en kauwdingen met chemische geur kleur en smaakstoffen.

Met die maatregelen waren ze op gegeven moment bijna aanval vrij. En zonder medicatie.

Ik wist dit ook eerst niet en heb gelukkig veel hulp gehad op epilepsie forum. Mijn reddende engelen. Ik gaf jaren zonder weet en zonder problemen Frontline, Royal Canin, vaccinaties etc. Maar het heeft zich in de loop van tijd opgestapeld dat het toch problemen gaf.

Ik noem deze dingen omdat jullie hond daar denk ik ook gevoelig voor kan zijn. Ze moeten een gevoeligheid aanleg hebben voor epi anders krijgen ze het niet van Purizon.
Ik denk dat de dingen in de Purizon die Roosje noemde het best hebben kunnen veroorzaken omdat jullie boxer er een gevoelige aanleg voor heeft.

Ook is het verstandig de schildklier te laten nakijken.
Een traag werkende schildklier kan ook aanvallen veroorzaken.

Vaak kom je niet helemaal achter de oorzaak en is het ideopatische epilepsie.

Ik zou het de fokker wel even laten weten trouwens als jullie die kennen en er een belletje aan wagen.
Dit ivm de fok en wie weet kun je wat te weten komen over nestgenoten van jullie hond of die het ook hebben gehad.

Jullie zullen het vast niet nodig hebben maar hebben jullie ooit hulp nodig voor wat betreft de epi dr. Mandigers die zit in de Wagerenk en Utrecht schijnt heel goed te zijn er in.

Succes met jullie hond.

Claudia

Wendy (Gast)

Mijn bijna 1 jarige border collie kreeg een aantal weken geleden opeens een toeval, ik schrok me rot! Had zoiets nog nooit meegemaakt. De da vroeg of er iets afwijkends was gebeurd. Het enige wat ik me kon herinneren was dat hij een half blikje tonijn op had. Dat kon volgens de da niet de aanleiding zijn. Vandaag gaf ik hem een half blikje zalm, bedenkend wat de da gezegd had. 2 uur later weer een toeval! Volgens mij kan dit geen 'toeval' zijn! Zou hij allergisch zijn voor vis?

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

" Mijn bijna 1 jarige border collie kreeg een aantal weken geleden opeens een toeval, ik schrok me rot! Had zoiets nog nooit meegemaakt. De da vroeg of er iets afwijkends was gebeurd. Het enige wat ik me kon herinneren was dat hij een half blikje tonijn op had. Dat kon volgens de da niet de aanleiding zijn. Vandaag gaf ik hem een half blikje zalm, bedenkend wat de da gezegd had. 2 uur later weer een toeval! Volgens mij kan dit geen 'toeval' zijn! Zou hij allergisch zijn voor vis? "

 Dat is inderdaad wel toevallig. Maar borders zijn ook een gevoelig ras wat betreft epilepsie. Ik zou de vis wel weglaten. Krijgt hij toch weer een aanval, weet je dat dat de oorzaak niet is. 

Sterkte!

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

Laat de hond testen op allergieën. Het kan inderdaad zijn dat dat het een reactie is op iets in het voer. Epilepsie aanvallen kunnen ook door stres komen, maar er is niet altijd een duidelijke oorzaak. Heel veel succes...

Wendelien (Gast)

dank jullie voor het reageren en medeleven. Het kan de vis idd niet geweest zijn. Gisteren en vannacht verschillende aanvallen. Hij is nu 24 uur voor onderzoek in een dierenkliniek ????

Geen idee wat er verder gaat gebeuren. Vanmiddag uitslag

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

Wat een verdrietig bericht... Sterkte! Hopelijk ontdekken ze iets, of kan hij aan de medicatie. 

Ik weet niet of je facebook hebt, maar daar zitten ook ervaringsdeskundigen.

 

https://www.facebook.com/groups/510942118977698/

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

Volgende forumvraag: mechelaar
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^