welsh terriër en airedale terriër laten dekken, kan dit?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ilovemydogssilovemydogss

Hallo allemaal,

Wij hebben een airedale terrier reu van net 4jaar, en een welsh terrier teef van 2.5 jaar.
Onze teef wordt binennkort loops, en ik wil erg graag een nestje met haar. 
We hebben haar bij goede welsh terrier fokkers gekocht.
Ik zat te denken om haar te laten dekken door onze airedale reu. Zou deze combinatie kunnen, of is dit af te raden?  Vanwege 'te grote puppy's'.Onze airedale komt ook van goede fokkers.  Uiteraard worden ze eerst allebei door een da goedgekeurd.


Alleen tijdens alle vorige keren van de loopsheid wilt onze airedale er meer niet dan wel op rijden. En als hij het doet, wordt ze wel vast gepakt, maar rijdt dan in de lucht.  Zouden we eventueel kunnen helpen of iets   dergelijks? Heeft er iemand nog tips voor mij? Alvast bedankt!
Groetjes!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Nee, ik zou dit niet doen. Dit is onverantwoord. Ook al laat je ze onderzoeken bij de da. Het gaat veel verder dan dat zoals de erfelijke afwijkingen, welke ziektes in de lijk voorkomt etc. 
Er zijn al genoeg kruisingen en dan ga jij er nog eens wat bij doen. De asiels zitten nu al overvol. 
Als je echt verantwoord wilt fokken, test je eerst je Welsh op alle erfelijke aandoeningen en kijk of er ziektes bij haar lijn voorkomt. Dan zoek je een Welsh reu die ook op alles getest is en een stamboom heeft. Ook moet je een kennelnaam aanvragen via de RvB en ga zo maar door. 
Het is veel meer dan gewoon een nestje, hoor.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik zou me eerst maar eens heel goed gaan inlezen over alles rondom de dekking (en de dracht en de worp).

Na laten kijken door de dierenarts is niet voldoende, een dierenarts kan nooit zo met het blote oog zien of er misschien ergens erfelijke gebreken zijn.

Persoonlijk zeg ik nee.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Lauren, een Westie komt hier niet aan te pas he ;-)

honden page profiel José • Rover José • Rover

honden foto van José • Rover

Zowieso 2 rassen kruisen als zijnde pretnestjes, liever niet.
Ook al worden ze nagekeken door een dierenarts, dat geeft geen enkele garantie. Bloedtesten en stamboomtesten zijn veel belangrijker.

Fokken dient enkel een verbetering voor het ras te zijn, niet ter vermeerdering. Das mijn mening erover.

Heb je al pupkopers?
Ben je bereid de hele dracht er nauwlettend bij te zijn en zodra de pups geboren zijn er 24/7 bij te zijn?
De minimaal 8 weken daarna er alle tijd in te steken voor de socialisatie e.d? Weet je de kosten wat het allemaal met zich meebrengt?
En dan nog niet eens over de werpkist, voeding en alle benodigdheden voor de bevalling, maar ook daarna aan dierenartskosten?

Ik stel al een hoop kritische vragen, maar ik ben nog mild en aardig. Vele rasfokkers zullen een stuk minder reageren ben ik bang...
Tuurlijk, ik snap dat je graag een nestje zou willen, wie wil dat nou niet? Maar wat er allemaal bij komt kijken is echt een hele hoop! Echte gespecialiseerde fokkers hebben wel de kennis en kunde om een nestje zorgvuldig te fokken. Zowieso de tijd ervoor en hebben hun huiswerk ervoor gedaan.
Stel je zou 2 rasechte honden hebben van hetzelfde ras uit verschillende bloedlijnen in uitmuntende staat, zouden er beslist mensen zijn die je willen helpen.
Maar een kruising?

Denk er asjeblieft over na en doe het niet.
Er zijn al zoveel rassen bijna om zeep geholpen en er lopen al zoveel kruisingen rond uit niet doordachte combinaties, doe het asjeblieft niet en laat fokken over aan mensen die er echt verstand van hebben. (niet om je als dom af te schilderen, maar je snapt wat ik bedoel hoop ik ;-) )

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Ik zou het fokken overlaten aan de ervaren Welsh Terrier en Airedale Terrier fokkers die aangesloten zijn bij de rasverenigingen en die hun fokhonden testen op erfelijke aandoeningen (Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, oogaandoeningen en doofheid) en voldoen aan de karaktereisen; ook al hebben deze goede ouders.
 
 
http://www.welshterrier.nl/
 
http://www.airedaleterrierclub.nl/Default.aspx?ID=70
Fokreglement: http://www.airedaleterrierclub.nl/pdf/VFRATCN130101.pdf

honden page profiel ilovemydogssilovemydogss

Natuurlijk neem ik geen nest zonder te weten of er lieve baasjes zijn die een pup wilt. Ook wordt er geen nest genomen als ze allebei niet gezond zijn zoals erfelijke afwijkingen etc.

Inderdaad gaat dit niet over de witte westie. De welsh terriër is de kleine ras van de airedale terriër.

Ik weet wat ik moet doen voor tijdens en na de dracht, ik heb stage gelopen bij een trimSterfokker. Mijn vraag was alleen of er mensen zijn die het wel of niet verandwoord vinden om de airedale met de welsh te laten dekken. En niet op 1 persoon vertrouwen. Natuurlijk wordt dit ook aan de da gevraagd.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Wat voegt het verder toe?
Is de enige goede reden dat jij graag een nestje met haar wilt?

Er zijn al zoveel honden,nesten,fokkers enz.
Neem eens een kijkje op MP,staat helemaal bol van de kruisingen,mixjes.Kijk eens op www.ikzoekbaas.nl of www.dierenasiels.com.

Ik ben zeker niet tegen,maar ben wel voor verantwoord fokken.
Maar wat voegt 'jouw'nestje toe aan de hondenwereld?Voor welke eigenschappen ga je?
De goedkeuring van de dierenarts is niet voldoende,honden kunnen erfelijke aandoeningen hebben,die hoef jij nu niet te zien,ze kunnen namelijk ook dragers zijn van het een en ander en dit dan ook doorgeven aan de pups.
Daar scheep je dan de pups en de toekomstige eigenaren mee op.
Dus ik zou uitzoeken wat de erfelijke aandoeningen zijn van de Airdale en Welsh en dat laten onderzoeken(bloedtesten,röntgen foto's ).

En een grote Airdale op een kleinere Welsh...zou ik niet aan beginnen.En al helemaal niet helpen!!Dat  vind ik echt niet acceptabel.

honden page profiel ilovemydogssilovemydogss

Dit is niet wat ik zomaar doe voor de lol. Ik weet wat dit allemaal inhoud en erbij komt kijken. Ik heb flexibel werk dus er is altijd iemand bij die weet wat hij doet. Op alles wordt getest

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Niet doen zou ik zeggen, fokken zou je moeten willen om iets bij te dragen aan het ras.

Elke dag worden er gezonde honden ingeslapen omdat er teveel honden zijn waarvoor geen plaats is. Waarom dan nog meer honden onnodig op de wereld zetten terwijl er nog miljoenen honden een onderkomen zoeken.

Bovendien is een dracht alleen al voor je teefje ook een groot risico, wat je niet zomaar voor de leuk moet aangaan.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Als je echt graag wilt en je wilt iets toevoegen,omdat jouw teefje zo'n mooi karakter heeft,dan zou je er toch voor kunnen kiezen om haar te laten dekken door een andere Welsh,die ook getest is op alle erfelijke aandoeningen.

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Sorry, mistypt... Het is iets te laat. ;-)

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

" Uiteraard worden ze eerst allebei door een da goedgekeurd. "


" Op alles wordt getest "


Dit zijn toch 2 verschillende dingen hoor. Een dierenarts kijkt de oren en tanden na, controleert het gewicht, luistert naar de hartslag, drukt wat hier, voelt wat daar.
Die testen gaan iets verder dan deze simpele handelingen.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Ik ga met mijn voorgangers mee, je kunt het beter niet doen. Een dierenarts kan niet kijken of het skelet in orde is en de ouderdieren geen HD/ED en dergelijke blijken te hebben. Hij kan niet zien of bijvoorbeeld het hoornvlies van het oog in orde is, hij kan niet zien of de hond een hartaandoening heeft etc. Dat soort dingen word bedoeld met erfelijke testen.

De reu en teef geven hun genen door aan de pups, goede en slechte genen. Daarom is het zo belangrijk dat de fokker zorgvuldig de ouderdieren bij elkaar zoekt, dat ze elkaar complimenteren qua karakter EN gezondheid. Ik geloof best dat je het goed aan wilt pakken maar ik denk dat je direct al een minder goede start hebt door een kruising te willen fokken. Op zich is er niks mis met kruisingen hoor, ik heb zelf ook 1 dus daar gaat het me niet om. Maar van een kruising weet je vaak niet wat de voorouders zijn. Bovendien kan ALLES erin zitten. Je weet niet wat het uiteindelijke uiterlijk word maar belangrijker: je weet niet wat het karakter word. Een rashond heeft van beide ouders ongeveer dezelfde karaktereigenschappen mee gekregen dus als je een rashond kiest kun je eigenlijk van een bepaald karakter en uiterlijk uit gaan. Bij een kruising niet. Jij wilt graag een pup van je teefje, maar hoe zorg je ervoor dat je echt het karakter krijgt van je teefje, de reu heeft immers ook inbreng?

En als je dan echt heel graag een pup wilt van je teefje, laat haar dan testen op aandoeningen (de rasvereniging geeft wel aan welke testen voor dat ras belangrijk zijn) en laat haar dekken door een reu van hetzelfde ras die ook getest is. Dan heb je en een pup van je teefje, en weet je dat 'ie gezond is en kun je tot op grote hoogte een bepaald karakter fokken.

honden page profiel ilovemydogssilovemydogss

Dat snap ik allemaal wel. Op goedgekeurd bedoel ik dat ze goedgekeurd worden om een goed nest re baren zonder dat de pups erfelijke dingen krijgen van vader en of moeder. Welsh terriër komt van of the new huskens en airedale van t seebosch. Allebei zeer ervaren fokkers en goedgekeurde vader en moedee. Ze hebben allebei een bijzonder karakter, erg lief en totaal niet agressief etc. Ik heb een dierverzorger diploma en erg veel geleerd over het fokken etc. Alleen waar ik niet zeker van was of de kruising airedale - welsh terriër kan. Natuurlijk lijkt het mij geweldig en een hele leuke en leerzame ervaring. Maar als het niet verantwoord is, doe ik het niet. Een welsh reu kan natuurlijk ook. Op ALLES wordr getest nogmaals!

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

In dat geval zou ik eens contact opnemen met de fokster van je teefje en haar het voorleggen en met haar doorspreken of het eventueel een idee is om je teefje een nestje te laten krijgen. De fokster weet als het goed is alles van de lijnen waaruit je teefje komt en zou je ook kunnen helpen met het vinden van een goede, gezonde dekreu. En dan houd je het ook bij 1 ras in plaats van een kruising wat ook kan schelen in het kwijtraken van de pups. Want echt, je hele familie wil graag een pup van je teefje maar als puntje bij paaltje komt hoeven ze er toch geen en zit jij met een nest pups dat je niet kwijt raakt. Het voordeel van een rashondenfokker is dat er mensen zijn die specifiek naar dat ras op zoek zijn, misschien wel specifiek uit bepaalde lijnen een pup willen en die hebben er dan ook geen probleem mee om bijvoorbeeld wat langer te wachten en die zullen ook niet ineens doorgeven toch niet een pup te willen of zo. Dus ik zou gewoon contact opnemen met de fokker van je teefje, het haar voorleggen, vragen wat zij ervan vind en op basis daarvan iets beslissen.

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Niet vervelend bedoeld, maar je teefje wordt binnenkort loops en alle testen moeten nog gedaan worden?? Ik geloof er niet zoveel van.....

Daarnaast, volgens de rasbeschrijving is de Welsh tot 39 cm en een Airdale reu tussen de 58 en 61 cm. Het verschil is veel te groot, ik zou dat risico niet durven nemen. Denk dat het verstandig is om je nog beter te verdiepen in het fokken. Ik vind het sowieso al vreemd dat je de honden tijdens de vorige loopsheden niet gescheiden hebt gehouden.

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Tja buiten het wel of niet testen....waarom wel.....

De kans op een keizersnede is natuurlijk heel erg groot omdat je een grote op een kleine hobd zet.
Dus wat wil je je welsh aandoen???
Je reu is gewoon te groot.......daarbij ook te groot geschapen voor je kleinere welsh.
De dekking zal pijnlijk zijn en de bevalling kan waarschijnlijk niet natuurlijk omdat de pups gewoon te groot zullen zijn.

He honden komen beide van goede fokkers.
Waarom dit dan verzieken??
Ik zou zeggen,neem contact op met de fokker,deze kan als geen ander jou helpen en een goede reu adviseren.

honden page profiel DianaDiana

honden foto van Diana

Ik heb mee gelezen, en moest toch reageren..
Maar het zou persoonlijk niet eens in mijn gedachten opkomen!

én omdat het teveel verschilt in grootte, met alle bovengenoemde gevolgen niet aan te raden.
én ze komen beide bij een goede fokker vandaan met stamboom, dus waarom?
én er zijn plenty kruisingen, waarom een nieuwe?

Er zijn zoveel honden!
Als je een ras volgens de standaard met stamboom etc in stand wilt houden, dan kun je een nestje nemen/krijgen.
Maar je gaat toch niet kruizen voor de lol?

Mijn opinie hoor..

honden page profiel ilovemydogssilovemydogss

Natuurlijk worden de honden gescheiden als onze teef loops is .. lijkt mij toch erg logisch.... maja. Reu wordt dan tijdig verzorgd door mijn moeder . Ze zijn misschien een uurtje in de week bij elkaar.. binnenkort is over 3 maanden ongeveer... dit zou ook de loopsheid erna kunnen zijn?! kruisingen zijn over het algemeen ook gezond. Dus waarom zou je perse het zelfde ras met elkaar kruisen? Als het maar rond de zelfde grootte is, gezond en geen erfelijke aandoeningen heeft etc etc etc... Ik kruis niet voor de lol, dit heb ik allang aangegeven.
Mijn vraag was alleen, of het verantwoord is om een airedale een welsh te laten dekken. Jullie zeggen allemaal van niet. Dus gebeurt dit ook niet.
Ik weer heus wel wat ik doe en aan begin. Ben geen idioot die zomaar een nestje wilt voor de lol zonder over enige informatie te beschikken.
Voor je reageer.. lees even goed wat ik zeg.. wat jullie mij allmaal vertelde.. wist ik al. Maar toch bedankt voor de info.

honden page profiel DianaDiana

honden foto van Diana

Niet zo gepikeerd aub.
Je zit op een forum en dan word er overal mening en advies op gegeven.
Ook de meningen en adviezen waar je niet op zit te wachten.
Als je die niet wilt kun je het beter aan de DA vragen oid de volgende keer.

Geloof dat het woord idioot niet genoemd is, dus dat zijn jou woorden.

Het gaat niet alleen om de gezondheid, het gaat ook om het overschot aan honden.
Honden met stamboom zitten doorgaans niet in het asiel, kruisingen/niet raszuiver honden wel.
Draag daar aub niet aan bij door meer kruisingen te "maken".

Maar jou keus...

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara

Als beide honden van een goede fokker komen ben ik benieuwd wat beide fokkers dan van je plannen vinden.
Zelf zou ik er niet blij mee zijn als een van mijn pup kopers zomaar even zou gaan kruisen omdat beide honden zo'n leuk karakter hebben.
Buiten dat zeg je veel van fokken af te weten.
Waarom heb je dan nog niet opgezocht waar je honden volgens de ras vereniging op getest moeten worden?

Zo'n grote reu op zo'n kleine teef, nee ik zou het mijn teef niet aan durven doen!
Op je volgende vraag of je ze zou kunnen helpen met een eventuele dekking geef ik alleen als antwoord, arm teefje...

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

" Uiteraard worden ze eerst allebei door een da goedgekeurd.

Alleen tijdens alle vorige keren van de loopsheid wilt onze airedale er meer niet dan wel op rijden. En als hij het doet, wordt ze wel vast gepakt, maar rijdt dan in de lucht. Zouden we eventueel kunnen helpen of iets  dergelijks? "


Dit schrijf je in de openingspost.... dan is het toch niet zo raar dat men je er op wijst dat goedkeuren door een dierenarts niet het zelfde is als testen door specialisten?

Verder zeg je nu : Natuurlijk worden de honden gescheiden als onze teef loops is .. lijkt mij toch erg logisch.... 
Maar hoe krijgt de reu dan iedere keer de kans om op de teef te rijden en waarom zou je dan willen helpen?

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Alleen al het verschil in grootte tussen de reu en de teef is een reden om  er niet aan te beginnen.
Tenzij je een dode teef met een gescheurde baarmoeder wilt en een paar pups zonder moeder.

honden page profiel michellemichelle

honden foto van michelle

Ik denk dat de fokkers van jou honden niet blij gaan zijn. Die mensen doen hun best en steken hart en ziel in het ras dat hun fokken en jij gaat er een kruising van maken.
Plus dat je nog lang gaat moeten wachten op uitslagen van gezondheidstesten dus die krikg je niet meer in orde voor de dracht.
En hoever ik weet zijn zowel de airdale en de welsh niet erg veel gehouden honden. Dus snel een baasje vinden voor deze kruising en dan bedoel ik een verantwoordelijke baas gaat niet snel gebeuren.
En dan laat ik het risico op te grote pups en keizersnede nog maar achterwege.
Maar je zegt dat je er verstand van hebt maar helaas komt het op mij niet zo over want dan had je dit idee al snel weg gewuifd bij jezelf.
Ik hoop echt dat je het niet doet want en er zijn al genoeg kruisigen en hondjes en deze gaan niks toevoegen kwa waarden.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Ik weet het eigenlijk niet... Na " in defense of dogs" gelezen te hebben, heb ik toch het idee dat het voor de soort "hond" juist wel goed zou zijn als er meer gekruist werd, want zelfs de beste fokkers fokken maar in een beperkte genenpoel. Dus als het verantwoord gaat, inclusief tests enzo, en je hebt tenminste 10 potentiële baasjes...

honden page profiel michellemichelle

honden foto van michelle

Ja maar denk je hierbij ook aan de teef? Ik werk in een dierenkliniek en ik heb het al eens zien gebeuren een teef die het niet haalde en de pups ook niet ondat mensen een grote reu op een kleine teef moesten zetten...
En de soort hond ergens ben ik het met je eens maar wat ga je dan creëeren? Een grote bastaard en dan?

honden page profiel Merp & MiepMerp & Miep

honden foto van Merp & Miep

Ik vind dat het maken van een kruising geen probleem hoef te zijn als het een verantwoorde kruising is. Dat betekend voor mij dat beide ouders zijn getest op ziektes die veel binnen het ras voorkomen (dit kan je vinden op de websites van de rasverenigingen waar je al genoeg linkjes van hebt gehad) en dat de honden elkaar ook aanvullen en niet te veel verschillen.

Je geeft aan om je honden te willen laten testen op erfelijke ziektes, nou helemaal goed! Vergeet alleen niet dat dit vaak niet door een dierenarts gedaan kan worden, je zal dus naar een kliniek moeten afreizen die erkend is door de Raad van Beheer als je bijvoorbeeld het gestel van je hond officieel wilt laten testen of de ogen wilt laten spiegelen door een EVCO arts. Een dierenarts kan wel vaak bloed afnemen en dat vervolgens opsturen, naar bijvoorbeeld Laboklin om de hond te testen op erfelijke afwijking d.m.v. gen.

Ik weet alleen niet of de kruising verantwoord is, aangezien de honden qua hoogte erg verschillen. Volgens mij heeft Gea een van haar teefjes ooit laten dekken door een reu die een paar centimeter groeter was en die bevalling was al heel moeilijk gegaan. Moet je nagaan als de honden tientalle centimeters verschillen. Ook geef je aan dat beide honden een stamboom hebben. Kan je dan niet beter kijken om een reu met stamboom te vinden voor jouw teefje? Je kan dan ook meteen in aanmerking komen voor puppy bemiddeling van de raavereniging (zo gaat dat bij de meeste RV's), de puppy's krijgen ook een stamboom en je fokt dan ook een nestje via de regels (waar ook veel voor te zeggen is).

honden page profiel lyannelyanne

honden foto van lyanne

Ik vind het goed van je dat je ook de mening van anderen komt vragen.
Het klopt dat meerdere mensen meer weten dan 1.

En dat vind ik wel een deel van verantwoord hond houden.
Goed dat je van deze match afziet maar je zou inderdaad kunnen kijken in de toekomst voor een leuk welsh nestje toch :p

honden page profiel BullsclanBullsclan

honden foto van Bullsclan

Of de combinatie van je reu en teef mogelijk is? Ja natuurlijk.
Binnen de 'fokkerij' van pretnesten kan tegenwoordig alles ;-) of het wijsheid is dat is een heel ander verhaal.

Ik ben van mening dat wanneer je weloverwogen een nest wilt fokken dat je dit doet om het ras te verbeteren en niet te vermeerderen.

Daarnaast begrijp ik niet zo heel goed dat je een hoop geld uit wilt gaan geven om beide (stamboom)honden volledig te laten testen op erfelijke afwijkingen om er vervolgens een nest kruisingen mee te gaan fokken.

Wanneer je daadwerkelijk de overweging maakt een nest te fokken met je teef, dan lijkt het me slimmer om deze volledig te laten testen en je geld te gebruiken om een goede, passende Welsh-reu te zoeken

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: loopsheid
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^