Wanneer steriliseren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Linda en TessyLinda en Tessy

honden foto van Linda en Tessy

Wanneer is het de beste tijd om een hond te laten steriliseren? Mijn dierenarts zegt rond de 5/6 maanden vóór de eerste loopsheid. Maar ik hoor veel om mij heen dat het beter na de eerste loopsheid is.
Zoals sommigen wel weten ben ik het vertrouwen in mijn dierenarts kwijt, dus ben benieuwd naar jullie mening hierover

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

ik zie het liefst dat een hond eerst uitgroeit dus ongeveer na de 2 loopsheid. waarom? omdat je pup een hormoon produceert die de groei tegen houdt (wat goed is) en na het steriliseren wordt die hormoon niet meer aangemaakt.
als je je pup nu laat steriliseren dan groeit ze door en zijn de botten en gewrichten minder stevig. als ze ouder wordt zal ze sneller last krijgen van ouderdoms kwalen aan botten en gewrichten. ze zal ook minder stevige botten hebben die net tegen een klein stootje minder kunnen.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Na de eerste loopsheid, of een volgende loopsheid. Maar niet ervoor.

honden page profiel Linda en TessyLinda en Tessy

honden foto van Linda en Tessy

Bedankt voor jullie reactie. Volgens de dierenarts hebben ze dan meer kans op melkklierkanker. Maar ik hoor en lees nu steeds meer dat het beter na de loopsheid kan. Die wachten we dus maar af ':-)

honden foto van Het Teckelventje.--Lobke Lodewijk en de rest.

Inderdaad wachten tot na de eerste loops heid vriendin van mij heeft twee teefjes nestzusters zijn beide met 6maanden geholpen . ze zijn groter als hun andere zusjes maar ondanks dat ze straks in oktober12jaar worden in hun doen en laten pups van 6maanden dus wachten tot de eerste loopsheid voorbij is en zevolledig zijn uitgegroeit. Hein.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

dat bedoel ik dus, ze worden wel net zou oud als dat ze op latere leeftijd geholpen worden maar worden groter en zullen op oudere leeftijd sneller aan levenskawliteit moeten inleveren door ouderdomskwalen/slijt aan botten en gewrichten.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

alles heeft zijn voor- en nadelen, het is een kwestie van afwegen wat  het beste is en welke risico's je wil nemen en welke niet.

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

De meningen zijn verdeeld.
Ik heb Benthe in augustus laten steriliseren, ze was toen 7 maanden oud en nog niet loops geweest.
Zo heb ik het ook met Noah, mijn vorige hond gedaan en zij heeft nooit ergens last van gehad.

Mijn dierenarts adviseert steriliseren vóór de eerste loopsheid omdat dan juist de kans op tumoren van het melkklierweefsel enorm afneemt. Bij sterilisatie voor de eerste loopsheid is de kans op zulke tumoren 0,05%. Na de eerste loopsheid ziet men 8% meer teven met tumoren en na de tweede loopsheid zelfs 26% meer teven.

Aldus mijn dierenarts .......

honden page profiel Linda en TessyLinda en Tessy

honden foto van Linda en Tessy

Dat zegt mijn dierenarts dus ook Elly.
Ik weet ook niet of het per ras verschilt. Tessy is een chihuahua

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

hier wordt alleen naar de voordelen gekeken, niet naar de nadelen.

wanneer men het teefje voor de eerste loopsheid laat helpen is het nog in het geheel niet uitgegroeid. skelet heeft hormonen nodig om sterk te worden, die zijn er dus niet meer.

de botten groeien uit tot slecht bot, er komen meer orgaan kankers voor bij vroegtijdig steriliseren, incontninentie, waarvan ik hier veel lees, wel nee nimmer incontinent. denk dat als we eens vragen hier wie er incontinent zijn geworden in de loop van het leven van de teef dat het er vele zijn, heel veel.

hormonen zijn nodig voor een stabiel karakter en goed skelet.

ik ben in het geheel niet tegen steriliseren van de teef maar wel eerst uitgegroeid en volwassen worden en dan eens kijken of het wel nodig is.

op medische gronden zeg ik ja, is het een goeie loopsheid waarom zou men dan in het leven van de teef ingrijpen om een loopsheid te voorkomen ? het is een teefje dat hoort erbij.

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

Dan krijgen wij een hond met slechte botten als ik het goed begrijp Willemijn ?

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

Hier is ons steeds verteld om 'grotere' honden hun eerste loopsheid te laten meemaken om eventuele kans op incontinentie na de sterilisatie te beperken. Ik raad dit echter aan voor elk teefje, ongeacht de grootte. Er is inderdaad ook een gevolg voor de groei van de botten bij sterilisatie die sneller letsel kunnen veroorzaken. 

Het is eigenlijk een beetje afwegen...vroeger castreren (voor of na eerste loopsheid) zou de kans op tumoren aanzienlijk verkleinen maar later castreren (na de tweede loopsheid of later) zou minder schadelijk zijn voor de algemene groei van de teef (lees: groei en structuur botten). 

Wat is eigenlijk de reden dat je haar gaat laten steriliseren als ik zo nieuwsgierig mag zijn?

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

" Dan krijgen wij een hond met slechte botten als ik het goed begrijp Willemijn ? "

nou... slecht... minder stevig dan dat je haar eerst laat uitgroeien.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

We weten dat geslachtshormonen een belangrijke functie vervullen bij de botstofwisseling.

het maakt niets uit voor vroeg of laat steriliseren voor incontinentie problemen, die zijn er op iedere leeftijd, hormomen zijn nodig om de blaas te verstevigen, als ze wegvallen heb je dus grote kans op incontinentie.



kijk even hierboven bij de encyclopedie.... voor en nadelen van vroegtijdig steriliseren/castreren.

ga er even voor zitten, en lees je in.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een klein stukje uit de encyclopedie hier op het forum.





NADELEN VAN VROEGE CASTRATIE BIJ HONDEN

INLEIDING
Steeds vaker worden honden op jonge leeftijd al gecastreerd. Met ‘jong’ bedoel ik voor de leeftijd van 6 maanden. Deze trend komt voornamelijk overwaaien uit de USA, waar om redenen van geboortebeperking dit beleid flink gestimuleerd wordt. Voor alle duidelijkheid: met ‘castratie’ wordt hier bedoeld het verwijderen van de testikels of de eierstokken. Als ik het over gecastreerde honden heb, dan heb ik het dus zowel over reuen als teven. Voor meer uitleg over de termen castratie en sterilisatie is het nuttig om het artikel uit onze bibliotheek over castratie en sterilisatie bij honden te lezen.( zie verderop in dit artikel)

Nog afgezien van het feit dat er misschien wel sowieso teveel honden worden gecastreerd, zijn er in ieder geval nogal wat bezwaren tegen castratie op jonge leeftijd. Er zijn althans aanwijzingen dat we op zijn minst voorzichtig en kritisch moeten zijn en blijven bij het volgen van dergelijke trends.
In onderstaand artikel zet ik de bezwaren voor u op een rij.

UROGENITAAL APPARAAT
Het vroeg castreren van reuen en teven leidt tot relatief onderontwikkelde uitwendige geslachtsdelen, zoals de penis en de vulva. Dit kan ontstekingen van de voorhuid en de huid rond de vulva tot gevolg hebben. Door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is tevens aangetoond dat het vroeg castreren van teven, maar hoogst waarschijnlijk ook van reuen een grotere kans op de zogenaamde castratie onzindelijkheid met zich meebrengt.

BEWEGINGSAPPARAAT
De geslachtshormonen die worden geproduceerd in de eierstokken (teef) of testikels (reu) van de hond spelen een belangrijke rol bij de groei. Zo is in een aantal studies aangetoond dat bij vroege castratie de botten langer doorgroeien dan bij een intacte hond of een hond die op latere leeftijd gecastreerd wordt. Een hond die op jonge leeftijd gecastreerd wordt, zal dus langere maar lichtere botten krijgen. Het is niet zo moeilijk om te bedenken dat dit soort structurele veranderingen in de bouw van het skelet ook gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van het bewegingsapparaat. Er is zelfs een onderzoek gedaan in Texas, waaruit zou blijken dat gecastreerde honden (overigens wordt hier niet gekeken naar de leeftijd waarop de castratie wordt uitgevoerd) een grotere kans op een voorste kruisbandlaesie zouden hebben. En de kans op de ontwikkeling van heupdysplasie zou vergroot zijn ten gevolge van het op vroege leeftijd castreren van honden. Of deze studies daadwerkelijk valide genoeg zijn om deze conclusies te trekken, durf ik te betwijfelen. Maar dat vroeg castreren invloed heeft op de groei van het skelet is wetenschappelijk bewezen en dat dit mogelijk het ontstaan van bepaalde aandoeningen aan het bewegingsapparaat bevordert, is zeker niet ondenkbaar!

TUMOREN
Een teef die vóór de 2e loosheid gecastreerd wordt, heeft een veel kleinere kans op het ontwikkelen van tumoren in de melkklieren op latere leeftijd in vergelijking met een intacte teef of een teef die op latere leeftijd wordt gecastreerd. Maar wat betreft de invloed op het ontwikkelen van andere tumoren horen we andere, minder positieve geluiden met betrekking tot het vroeg castreren van honden. Zo zou de kans op het voorkomen van een haemangiosarcoom (een relatief veel voorkomende tumor die o.a. voorkomt in het hart en de milt bij honden) groter zijn bij gecastreerde honden dan bij niet gecastreerde honden. Er zijn twee studies waaruit blijkt dat (vroeg) gecastreerde honden meer kans hebben op het ontwikkelen van botkanker (osteosarcoom). Op zich niet zo gek, want we wisten al dat bij honden(rassen) die (extreem) groot zijn vaker botkanker voorkomt en vroeg castreren zorgt ervoor dat een hond langer doorgroeit en dus veel groter wordt! Er is ook gerede twijfel of het castreren van reuen, op welke leeftijd dan ook, de kans op het ontstaan van prostaatkanker verkleint. Door sommige mensen wordt dit gunstige effect van castreren echter wel geclaimd. Dit betekent overigens niet dat castratie van een reu met een bestaand chronische prostaatproblemen (ontsteking, vergroting, etc.) zinloos is!

honden page profiel Miss M.Miss M.

honden foto van Miss M.

damn heftig vakmateriaal maar goed om te lezen ! bedankt !

honden foto van Orchidee&Huskpower; Misty&Fakie <3

sowieso is voor de eerste loopsheid steriliseren niet goed, tenzij om medische redenen. 
als je je hond laat steriliseren laat haar dan op zijn minst een keer loops worden. in ieder geval altijd 3 maanden na het begin van de loopsheid is het beste omdat de baarmoeder dan weer geslonken is en dus minder risico's voor de operatie.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Wendy, dank je wel. :-D ook hier staat veel informatie bij.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

En nog wel in het nederlands ;-)

honden page profiel Eline & VinoEline & Vino

honden foto van Eline & Vino

Mijn hond is gesteriliseerd met 6 maanden, tot nu toe nooit ergens last van gehad..
Wij hebben het ook gedaan voor de tumoren tegen te gaan. 
Je moet gewoon doen waar jij je het beste bij voelt.;-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

zeker moet men doen waar men zich goed bij voelt, maar wat informatie hierover is geen slechte zaak, nogmaals lees je goed in, en maak dan een bewuste keuze.

honden page profiel Eline & VinoEline & Vino

honden foto van Eline & Vino

Nee zeker niet, het is goed dat ze eerst even verder informeerd!

honden page profiel Linda en TessyLinda en Tessy

honden foto van Linda en Tessy

Bedankt voor alle info :-D. Ik ga het allemaal eens goed doorlezen en een weloverwogen keuze maken. Ik moet zeggen dat ik nu neig naar steriliseren na de eerste loopsheid

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Omdat wij sowieso Sadi willen steriliseren heb ik dezelfde vraag aan mijn dierenarts gesteld. Onze dierenarts is heel duidelijk dat ze vind dat een hond eerst volgroeid moet zijn.

Wij willen Sadi steriliseren met name omdat de Berner genoeg verknalt is, ik geen risico wil lopen op een oepsnestje (dit laatste wederom in belang van Berner en tevens, omdat ik denk dat wij niet de zorg zouden kunnen dragen voor een nestje pups en dan is voorkomen beter als genezen. 

Een andere reden is het verkleinen van het risico op melkklier tumoren.

Verder schijnt het het best te zijn als de sterilisatie halverwege de periode zit van dat ze loops is geweest en loops moet worden.

honden page profiel Miss M.Miss M.

honden foto van Miss M.

Hoi linda, ik heb hier een (vandaag precies) 5 maanden oude mopsvrouwtje. Lief bessie echt mijn meisje. En ik wacht zeker haar eerste loopsheid af en misschien ook haar tweede. Gewoon omdat ik wil zien hoe ze is tijdens haar loopsheid. Om dit ook van mijn hond te kennen.

Uiteindelijk zal becka gestereliseerd worden omdat ik dat "gedoe" (snuffelende honden, steeds oppassen, niet los kunnen, ect. voor haar en mij) niet wil, en vanwege de mogelijke ziekten. Ik wil sowieso ook geen nestje.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

" Hoi linda, ik heb hier een (vandaag precies) 5 maanden oude mopsvrouwtje. Lief bessie echt mijn meisje. En ik wacht zeker haar eerste loopsheid af en misschien ook haar tweede. Gewoon omdat ik wil zien hoe ze is tijdens haar loopsheid. Om dit ook van mijn hond te kennen.

Uiteindelijk zal becka gestereliseerd worden omdat ik dat "gedoe" (snuffelende honden, steeds oppassen, niet los kunnen, ect. voor haar en mij) niet wil, en vanwege de mogelijke ziekten. Ik wil sowieso ook geen nestje. "

als je wil weten hoe ze is tijdens haar loopsheid dan zal je moeten wachten tot ze volwassen is en haar karakter stabiel is. na een eerste loopsheid is ze nog pup en na de 2de nog puber.

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Niet iedere hond krijgt melkklierkanker. Ik heb Neeltje laten helpen omdat ze heel erg schijndrachtig was na de tweede loopsheid, dus dat was medisch noodzakelijk. Vorig jaar heb ik bij India een knobbeltje weg laten halen, was goedaardig, ze is nu 10 jaar en geen knobbels! Irene is ook 10 en heeft geen knobbels.

honden page profiel kirstenkirsten

honden foto van kirsten

Ik weet niet beter dan voor de eerste loopsheid.
Succes

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: angst
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^