Norbergwaarde

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Billie BBillie B

honden foto van Billie B

Beste fokkers,

Ik vroeg me af of iemand mij een duidelijk antwoord kan geven omtrent de Norgbergwaarde en fokken. Mijn reu is op HD getest, en de uitslag luidde: HD A, Norbergwaarde 25, botafwijking 0. Hij is nog veel verder getest dan dit, de Norbergwaarde is zijn enige minpuntje. Zijn beide ouders hebben perfecte heupen, met perfecte dieptes (HD A1). Ik heb geen Norbergwaardes, want moeder woont in België en vader in Duitsland.

Ik weet wat de Norgbergwaarde inhoudt, hiermee wordt de diepte van de heupkommen bepaald. Maar in hoeverre laat je de Norbergwaarde beheersen met betrekking tot fokken? Mijn reu staat beschikbaar als dekreu voor dames die ik geschikt acht. Als ik dan onderzoek hoe andere fokkers het doen, dan zie ik combinaties voorbij komen van HD A2 x HD B2, of HD A-18 x HD A-30, dus laag x laag. Natuurlijk ook combi's als HD A2 x HD A1 of HD A-13 x HD A-40, dus laag x hoog (en natuurlijk ook gewoon hoog x hoog). In hoeverre kijken jullie naar de Norbergwaarde? Ik heb meningen gelezen van mensen die ten eerste geen fokker zijn, en ten tweede helemaal niet met HD te maken hebben in hun ras, die roepen dat ze geen pup willen als de ouder een lage NB heeft. En stel dat ik dus een aanvraag krijg van een buitenlandse teef, dan heb ik sowieso geen Norbergwaarde. Hou ik me er teveel aan vast? Of is er iets waar ik wel op kan letten?

Ik heb namelijk interesse van een fokker uit Duitsland, die over de combi nadenkt terwijl haar teef HD A2 heeft. Haar manier van fokken is naar mijn mening erg goed, en verder vullen de honden elkaar heel mooi aan. Dus zou zoiets nou echt voldoende kunnen zijn om "nee" te zeggen?

Alvast bedankt voor de fokkers die moeite nemen dit te lezen en te beantwoorden :-).

Vriendelijke groet, Susanne

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Ik kijk in principe niet naar de NB waarde. Sowieso omdat ik meestal buitenlandse honden gebruik, en daarnaast als ik een hond uit NL gebruik probeer ik toch te kiezen voor de HD A.

Maar ik kan me voorstellen dat als je een groot ras hebt dit wel een punt van belangstelling kan zijn.
Van mijn ras zijne r minder en ik vind niet dat ik door puur naar NB te kijken honden kan afschrijven, juist als ze op andere punten juist prima voldoen.

Bij ons ras zijn de meeste honden of HD A of HD B, wat ik prima acceptabel vind.

honden page profiel Billie BBillie B

honden foto van Billie B

Dankjewel voor je antwoord Véronique. Ik zat gisteravond me ook te bedenken, dat ik nog geen enkele border collie heb gezien die een goede/voldoende aansluiting op hun rapport hebben. Border collies met HD A-40 hebben nog "onvoldoende aansluiting" op hun rapport staan. Toen bedacht ik me dat het waarschijnlijk een raseigenschap is, dit ras moet wendbaar zijn, dus wat soepeler in de heupen. Tja, is die lage NB dan zo'n ramp?! Natuurlijk moet je opletten, als een hond regelmatig flinke klappen op die heupen krijgt, dan kunnen ondiepe heupkommen eerder voor schade zorgen dan diepe heupkommen.

Fokkers hebben me steeds gezegd dat Billie Jean dus een mooie uitslag heeft, maar ik moet erop letten dat hij gecombineerd wordt met een teef met hoge NB. Alleen dat kan je toch niet weten als je dan combineert met een teef in het buitenland inderdaad?! Dus waar slaat het dan eigenlijk op, vraag ik me ook af. Misschien hou ik me er wel teveel aan vast, ik hoop dat anderen ook nog hun mening willen geven.

honden page profiel LindsayLindsaybijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Lindsay

Interessant topic ik volg.

honden page profiel Billie BBillie B

honden foto van Billie B

Dat is uiteraard helemaal goed :-)!

En hierbij gelijk een upje! Hopelijk valt het topic dan weer op. Ik weet niet zo goed hoe het werkt als alleen fokkers dit topic kunnen beantwoorden.

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Bianka

Ik lette daar wel op. buitenlandse honden is dan lastig, dan neem je het liefs 1 die een HD A uitslag heeft.
Een beetje speling is niet erg. een border is wendbaar. maar het moet niet zo zijn dat ze uitglippen omdat hun achterhand ze niet meer houd. snap je.

het liefs zie ik persoonlijk geen Norbergwaarde onder de 30 voor borders. maar ik maak wel een uitzondering als verder alles naast dat wel heel goed is.
Dus als ik jou was (en ook de rug is goed, en OCD) zou ik het laten door gaan.
als verder alles goed is, de karakter en bouw, en de rest van de testen.

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

op zich zou ik liever een hogere norbergwaarde zien, maar als verder alle andere gezondheidsuitslagen helemaal goed zijn, zou ik er niet een te groot probleem van maken, je kan niet alle honden op elk klein dingetje gaan uitsluiten, dan hou je nog maar een paar honden over om mee te fokken en dat is ook weer niet goed.

wat betreft onvoldoende aansluiting, dat staat er bij de aussies ook heel erg vaak. Waka heeft HD A met NB 40 en heeft ook onvoldoende aansluiting, dus dat heeft een beetje te maken met het ras en hoe die test is gemaakt volgens mij.

honden page profiel Billie BBillie B

honden foto van Billie B

Bedankt voor jullie antwoorden! Ik ben het zeker met jullie eens hoor, ik zie ook liever hoger. Vandaar dat ik überhaupt meer informatie probeer te verkrijgen. Volgens mij is t ook niet duidelijk hoe het vererft..

Volgende forumvraag: hulp over vitamine voor je hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^